Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws OKTOBER 2014


Video: Uitvaartverzorging Myosotis Amsterdam

31 oktober 2014

Video: Uitvaartverzorging Myosotis Amsterdam

Uitvaartverzorging Myosotis heeft in Amsterdam de beschikking over twee uitvaartcentra. Op het terrein van De Nieuwe Ooster staat een sfeervol en modern uitvaartcentrum met vier rouwkamers. Aan de Europaboulevard bevindt zich een klein en intiem uitvaartcentrum. Uitvaartverzorging Myosotis is opgericht door Charles Benschop en Bob ten Boekel. In deze film kunt u kennis maken Uitvaartverzorging Myosotis.


Natuur centraal in ‘Urnenbos’ van De Boskamp

30 oktober 2014

Natuur centraal in ‘Urnenbos’ van De Boskamp

Bij Rouwcentrum & Crematorium De Boskamp (Boskamp 5 in Assen) zijn veel mogelijkheden om een
bestemming aan de as te geven. Sinds kort zijn er nieuwe asbestemmings mogelijkheden die aansluiten bij de huidige tijd en wensen van vele nabestaanden.


30 oktober 2014

Eerste natuurbegraafplaats Natuurmonumenten in Huis ter Heide

Het Brabantse Huis ter Heide wordt het eerste natuurgebied van Natuurmonumenten waar zij samen met haar partner Natuurbegraven Nederland een natuurbegraafplaats wil realiseren. Deze zal 35 hectare groot worden, de totale oppervlakte van het natuurgebied is 1.000 hectare.


30 oktober 2014

Vader(71) en zoon(40) sterven dag na elkaar aan kanker

Vader en zoon Thurlow uit het Engelse Burnley zijn een dag na elkaar overleden aan de gevolgen van kanker. De moeder die achterblijft, zegt dat de afgelopen maanden een ware nachtmerrie zijn geweest. De twee stierven in een hospice waar ze een kamer naast elkaar hadden, dat meldt het AD.


29 oktober 2014

Begraafplaats Baarn ondergaat een metamorfose

De Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn wordt in de komende tien jaar flink aangepakt. De gemeente heeft een masterplan gemaakt waarin staat dat de begraafplaats tussen nu en 2023 in verschillende fases wordt opgeknapt, dat meldt de Baarnsche Courant.


29 oktober 2014

Aanmoedigingsfonds Koninklijke Facultatieve geeft € 500.000 aan goede doelen

Vanwege het 140-jarig bestaan van de Koninklijke Facultatieve (sinds 1874) ondersteunt het Aanmoedigingsfonds van de Koninklijke Facultatieve zes goede doelen: Ambulancewens Nederland, Oranje Fonds, Fonds Slachtofferhulp, Zeldzame Ziekten Fonds, Stichting Opkikker en Stichting Hulphond Nederland. Hiermee is in totaal € 500.000 gemoeid.


Nieuw op Uitvaart-Utrecht.nl: Uitvaartverzorging Leidsche Rijn (Utrecht)

28 oktober 2014

Nieuw op Uitvaart-Utrecht.nl: Uitvaartverzorging Leidsche Rijn (Utrecht)

Angelique en Karel van Dommelen vormen samen uitvaartverzorging Leidsche Rijn. Wij verzorgen en begeleiden u bij het afscheid nemen van een dierbare.


Pien Gouka franchiser Monuta in regio Dronten

27 oktober 2014

Pien Gouka franchiser Monuta in regio Dronten

Op 1 november start Pien Gouka als uitvaartverzorger in de regio Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen, Zeewolde en omgeving. Iets kunnen doen voor een ander geeft Pien veel voldoening. Zo is zij als vrijwilligster verbonden aan het hospice in Dronten. Als uitvaartverzorger geeft ze nu verdere invulling aan deze drijfveer. Dit doet zij onder de naam Monuta Pien Gouka.


24 oktober 2014

Koperdief begraafplaats Haren aangepakt

Een 42-jarige Groninger moet als het aan justitie ligt een twee jaar durende klinische opname voor stelselmatige daders ondergaan nadat hij was betrapt bij het stelen van koper van een graf op begraafplaats de Eshof in Haren, dat meldt RTV Noord.


24 oktober 2014

Start nieuwe opleiding uitvaartbegeleider Vitaedis

De nieuwe opleiding tot uitvaartbegeleider van Vitaedis start op 9 en 10 januari 2015 met een introductieweekend. op 14 november aanstaande organiseert Vitaedis een open dag in Vleuten.


24 oktober 2014

Video: As verstrooien om de aarde heen

Het verstrooien van as van overledenen kan tegenwoordig op veel verschillende manieren. Het bedrijf Mesoloft doe dit tegenwoordig op een zeer spectaculaire manier en het wordt nog vastgelegd op film ook, dat meldt Apparata.nl.


Nominatie voor Monuta’s wietroostmij.nl in VS

24 oktober 2014

Nominatie voor Monuta’s wietroostmij.nl in VS

Het online platform wietroostmij.nl, dat Head Office NL voor uitvaartverzorger en -verzekeraar Monuta heeft ontwikkeld, is in New York genomineerd voor een Pearl Award.


24 oktober 2014

Video: Ruzie tatoeëerders om tattoo's van overledenen

Tatoeëerders Henk Schiffmacher en Peter van der Helm verschillen flink van mening over het bewaren en prepareren van getatoeëerde huid van overledenen. De twee tatoeëerders zijn al een tijd bezig met het initiatief, maar over hoe dit moet gebeuren verschillen de twee concurrenten flink van mening, dat meldt AT5.


23 oktober 2014

CNN: Uitvaartmuseum in top zeven van ‘vreemde musea’

Op CNN Travel staat een artikel over musea in Amsterdam. Het verbaast de journalist van CNN niet dat juist in het ‘liberale’ Amsterdam verschillende musea te vinden zijn over sex, drugs en meer bijzondere zaken.


1 november: gedenken op Westerveld live op NPO 2

23 oktober 2014

1 november: gedenken op Westerveld live op NPO 2

Begraafplaats & Crematorium Westerveld staat op zaterdag 1 november op een bijzondere manier stil bij de gedenkdag ‘Allerzielen’. Vanaf 17.30 uur is iedereen van harte welkom om gezamenlijk te gedenken en een kaarsje te branden voor hun overleden naasten. Het gedenkpark wordt sfeervol verlicht en er zal een koor optreden.


22 oktober 2014

Auto leeg geroofd tijdens crematie Boshuizen

Gewetensloze dieven hebben een flinke buit gemaakt bij een auto-inbraak op de parkeerplaats van crematorium Boshuizen. Terwijl de eigenaar van de auto binnen aanwezig was bij het afscheid van een overledene werd zijn auto opengebroken, dat meldt Omroep Venray.


Samantha Drent realiseert eigen uitvaartcentrum

21 oktober 2014

Samantha Drent realiseert eigen uitvaartcentrum

Op zaterdag 25 oktober wordt Afscheidshuys ’t Zeisterbosch geopend. Dit uitvaartcentrum, op een rustige plek gelegen aan de rand van het bos, beschikt zowel over traditionele rouwkamers waar u op afspraak de overledene kunt bezoeken, als ook een ruimere afscheidssuite waar u gedurende de opbaring 24 uur per dag welkom bent om bij uw dierbare te zijn. Afscheidshuys ’t Zeisterbosch is een initiatief van Drent Uitvaartverzorging.


Een kostbaar afscheid hoeft niet onbetaalbaar te zijn

21 oktober 2014

Een kostbaar afscheid hoeft niet onbetaalbaar te zijn

Afgelopen zomer is Ria Harkema – Groen uit Zuidhorn gestart met Uitvaartverzorging Zuidhorn. Sinds deze week is ook haar nieuwe website in de lucht en is Ria nog beter vindbaar.


21 oktober 2014

Dialoogtafel in Andante Café Tilburg

Crematorium Tilburg organiseert op zondag 9 november vanaf 13:00 uur een dialoogtafel in Andante Café met het thema ‘Daar word ik stil van’, met als gespreksleider Rob van Tilburg. De zesde editie van Tilburg in Dialoog heeft van 7 tot en met 14 november op verschillende locaties gesprekstafels waarvoor geïnteresseerden zich op kunnen geven.


20 oktober 2014

Minister Plasterk gelast aanvullend onderzoek naar resomeren

Tijdens het Algemeen Overleg Lijkbezorging in de Tweede Kamer op 16 oktober jl. heeft minister Plasterk toegezegd een verkenning te laten uitvoeren naar resomeren, een alternatief voor begraven en cremeren. Uit dit onderzoek moet blijken wat de ethische en milieuaspecten zijn van deze nieuwe uitvaarttechniek en of er maatschappelijk draagvlak voor bestaat.


20 oktober 2014

Uitvaartondernemingen sluiten zich aan bij Aeden Zorg

Voor en nazorg van een uitvaart is een belangrijk onderwerp voor uitvaartbedrijven. De Aeden Zorgconsulenten begeleiden cliënten intensief op het gebied van Wmo, AWBZ en PGB. De nieuwe Wmo wetgeving vanaf 1 januari heeft o.a. als doel dat de burger zoveel mogelijk zelfredzaam wordt.


17 oktober 2014

Uitvaartbeurs door Yarden Uitvaartzorg in Goor

Vraagt u zich wel eens af wat er eigenlijk allemaal mogelijk is tijdens een uitvaart? Yarden Uitvaartzorg organiseert op zondag 19 oktober een uitvaartbeurs in ‘De Reggehof’ in Goor. Laat u verrassen door de lezing van presentatrice Thea Kroese over tradities en gedenksieraden. Of ervaar de prachtige voorbeelden van uitvaartsferen die we kunnen creëren.


15 oktober 2014

VVD wil resomeren als vierde keuze voor lijkbezorging

De VVD wil resomeren mogelijk gaan maken in Nederland, dat meldt de Telegraaf. VVD-kamerlid Van Oosten wil de Wet op de lijkbezorging uitbreiden met andere vormen van lijkbezorging, waaronder het oplossen van een lichaam in water en loogzout.


15 oktober 2014

Eén van de oudste Nederlandse begraafplaatsen na 28 jaar weer opengesteld

Begraafplaats Ter Navolging in Tiel dateert uit 1786 en is daarmee een van de oudste begraafplaatsen in Nederland. Om de begraafplaats te kunnen behouden voor de toekomst heeft de gemeente besloten dat er na 28 jaar toch weer begraven mag worden op de begraafplaats.


15 oktober 2014

Sanne Monster zingt in de Essenhof

Op zondag 9 november houdt de Essenhof een Herinneringsconcert voor nabestaanden en anderen. Sanne Monster, Dordtse singer/songwriter zingt kleine en intieme liedjes over weemoed & verlangen, nabijheid & gemis, vreugde & pijn. Dordts dichter Marieke van Leeuwen draagt een gedicht voor dat zij speciaal voor deze gelegenheid schrijft.


15 oktober 2014

Video: Bijzondere paardenuitvaart voor 18-jarig meisje

De 18-jarige Puck van der Meijde uit Berkel en Rodenrijs overleed vorige week aan de gevolgen van kanker. Puck was een talentvolle amazone en daarom kreeg zij een bijzonder en passend afscheid. Haar kist werd door 77 begeleid naar de begraafplaats. De ruiters van deze paarden waren naar de uitvaart gekomen na een oproep om met paard te komen, dat meldt RTV Rijnmond.


13 oktober 2014

Ardanta en de Hartstichting lanceren samenheldenbouwen.nl

Ardanta en de Hartstichting lanceren samenheldenbouwen.nl, een site waarop mensen kunnen checken wat hun uitvaartwensen zijn en wat dit kost. Voor iedere check doneert Ardanta 1 euro aan de Hartstichting. Met de actie wil Ardanta mensen bewust maken van de kosten van een uitvaart, de financiële situatie rond het overlijden en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan het werk van de Hartstichting.


Patricia van Vliet wordt nieuwe franchisenemer van Monuta

13 oktober 2014

Patricia van Vliet wordt nieuwe franchisenemer van Monuta

Patricia van Vliet (35) uit Prinsenbeek is met haar jonge en goedlachse verschijning niet het stereotype uitvaartverzorger. Toch zal zij vanaf maandag 13 oktober het nieuwe gezicht zijn van Monuta in de regio Etten-Leur, Prinsenbeek, Zundert en omstreken, onder de naam Monuta Patricia van Vliet.


13 oktober 2014

Coöperatie DELA heropent volledig verbouwde crematorium Schollevaar

Op vrijdag 17 oktober opent coöperatie DELA officieel de deuren van haar verbouwde crematorium en uitvaartcentrum Schollevaar aan de Burgemeester Schalijlaan 2 in Capelle aan den IJssel. Het crematorium ligt naast de bestaande begraafplaats.


13 oktober 2014

Crematorium Weesp van de baan

De komst van een crematorium in Weesp lijkt van de baan. Volgens het college van Burgemeester en Wethouders is er onvoldoende vraag naar. Er is inmiddels al jaren over gesproken of het crematorium er nou moest komen of niet, dat meldt WeesperNieuws.nl.


10 oktober 2014

Uitspraak ombudsman na lage uitkering uitvaartverzekering

Bij het opstellen van de kostenbegroting had de ondernemer met twee uitkeringen van verzekeringen “onder voorbehoud “ rekening gehouden. Achteraf bleek echter dat er slechts sprake was van één geldige verzekering, zodat het door klager te betalen bedrag hoger uitviel. Klager was van mening dat de ondernemer beter had moeten controleren of de polissen inderdaad betrekking hadden op de overledene. De ondernemer zou tijdens de bespreking de polissen daadwerkelijk hebben gezien.


9 oktober 2014

Klinisch doden ervaren een vreedzaam gevoel en kijken mee

Onderzoekers van de University of Southampton hebben onderzoek gedaan onder 2000 mensen die klinisch dood zijn geweest, maar die het toch hebben gered. Het onderzoek wijst uit dat bijna de helft van deze groep het proces van reanimeren bewust hebben meegemaakt, dat meldt Metronieuws.


9 oktober 2014

Dj’s Q-Music verloten gratis uitvaart onder luisteraars

Q-music Dj’s Mattie en Wietze gaan volgende week woensdag een gratis uitvaart verloten onder luisteraars van hun ochtendshow.


9 oktober 2014

De Nieuwe Ooster te zien op NPO 2

Misschien weet u dit wel, misschien niet: De Nieuwe Ooster is genomineerd voor de Gouden Piramide 2014, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. De prijsuitreiking vindt plaats door minister Jet Bussemakers van OCW op zaterdag 22 november van 15.30 tot 17.30 uur in het (nieuwe) ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Den Haag.


Gouda krijgt natuurbegraafplaats

9 oktober 2014

Gouda krijgt natuurbegraafplaats

Wie op een natuurbegraafplaats begraven wilde worden, moest voor zijn laatste rustplaats afreizen naar het noorden, oosten of zuiden van het land. Dat gaat veranderen: begin 2015 opent Yarden op IJsselhof in Gouda de eerste natuurbegraafplaats in de Randstad.


8 oktober 2014

Vanaf 2015 online aangifte van overlijden

Om aangifte van overlijden te doen hoeft men vanaf 2015 niet meer naar het gemeentehuis. De Eerste Kamer is akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om online aangifte te doen. De overheid streeft er naar dat de overlijdensaangifte vanaf 1 juni online kan worden geregeld.


8 oktober 2014

Jubileum HUB: De Waarde van het Levensverhaal

Voor wie niet bekend is met ons werk: de Humanistische Uitvaartbegeleiding (HUB) is een werkstichting van het Humanistisch Verbond en verzorgt uitvaartbegeleiding op basis van humanistische waarden. De uitvaartbegeleiders hebben een speciale opleiding gevolgd en zijn professionele vrijwilligers.


8 oktober 2014

Laat burgers de begraafplaats zelf maar onderhouden

Door alle extra taken van gemeentes neemt de druk op de lokale begrotingen de komende jaren enorm toe. Gemeenten worden daardoor gedwongen om op een creatieve manier te bezuinigen om de begroting op orde te houden. Op binnenlandsbestuur.nl gaat een artikel over een voorbeeld van zo’n creatieve manier van besparen. De gemeente Noorderveld wil het onderhoud van de begraafplaatsen overlaten aan burgers om zo tienduizenden euro’s aan personeelslasten te besparen.


Incident leidt tot pleidooi voor inspectiedienst die begraafplaatsen en crematoria controleert

7 oktober 2014

Incident leidt tot pleidooi voor inspectiedienst die begraafplaatsen en crematoria controleert

Een incident uit 2013 heeft geleid tot een roep om herinvoering van de inspectiedienst die begraafplaatsen en crematoria controleert. In dat jaar trof een crematoriummedewerker 2 schedels in de crematieoven, terwijl er maar 1 kist was ingevoerd. Zowel de uitvaartondernemer als de crematoriumbeheerder waren er van overtuigd dat er maar 1 lichaam in de kist lag en dus werd de recherche ingeschakeld.


7 oktober 2014

Beukennootjes rapers niet meer welkom op begraafplaats Epe

Het is herfst en dat is de periode dat sommige mensen er op uit trekken om vruchten en zaden te verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan beukennootjes of eikels. Waar het meestal kinderen zijn die plezier beleven aan het verzamelen zijn er ook volwassenen die met bladblazers bewapend op jacht gaan naar beukennootjes. Die mensen zijn niet meer welkom op de begraafplaats in Epe (GLD.)


6 oktober 2014

Jaarlijkse DELA DoegoedWeek van start

Vandaag start de vijfde editie van de DELA DoegoedWeek, waarbij ruim 400 medewerkers van coöperatie DELA de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger. Zij gaan een week lang aan de slag bij achttien instellingen door het hele land. De week is een initiatief van het goededoelenfonds van coöperatie DELA, waarmee zij vrijwilligerswerk en maatschappelijke betrokkenheid onder medewerkers stimuleert.


Video: DFW plaatst nieuwe oven in dierencrematorium België

6 oktober 2014

Video: DFW plaatst nieuwe oven in dierencrematorium België

Enkele jaren geleden plaatste DFW Europe één DFW 100 oven in dierencrematorium Somnia in het Belgische Oudenburg. In de afgelopen jaren is gebleken dat het dierencrematorium in een enorme behoefte voorziet. Die behoefte is zo groot dat er inmiddels een tweede DFW 100 oven bij is geplaatst.


Nieuwe column Mariska Overman-Bruntink: Dag lief broertje,

6 oktober 2014

Nieuwe column Mariska Overman-Bruntink: Dag lief broertje,

Op 30 september was het nationale broers- en zussendag. Op Facebook zag ik allerlei foto’s voorbijkomen waarop broers en/of zusters gezamenlijk lachend de camera inkijken. Wederzijdse liefdesbetuigingen ( ‘je bent zo’n geweldige zus’, ‘ik wens iedereen een zus als de mijne toe’ etc.) vlogen over de timeline.


6 oktober 2014

Artikel NRC met advies om kosten uitvaart te besparen

Op de website van het NRCQ.nl staat een uitgebreid artikel waar wordt ingegaan op de kosten van een uitvaart en de mogelijkheden om de kosten te drukken. In het artikel worden mensen opgeroepen om zich alvast te verdiepen in de verschillende mogelijkheden die er zijn.


6 oktober 2014

Afscheid nemen met Marco Borsato en een biertje

Marco Borsato of de band Racoon live in het uitvaartcentrum. En na afloop van de dienst mag best een biertje worden gedronken. Maar het moet wel respectvol zijn. Dat is het antwoord dat je krijgt als je jongeren vraagt hoe zij hun eigen afscheid voor zich zien. Veel jongeren zijn echter nog helemaal niet bezig met hun afscheid. En het vastleggen van uitvaartwensen gebeurt bijna nooit. Zo blijkt uit onderzoek van Monuta onder jonge mensen tussen de 16 en 35 jaar[1].


Monuta Doetinchem houdt feestelijke open dag voor jong en oud

3 oktober 2014

Monuta Doetinchem houdt feestelijke open dag voor jong en oud

Zaterdag 11 oktober 2014 opent Monuta Doetinchem aan de Keppelseweg haar deuren van 11.00 tot 17.00. Het witte pand met een monumentale uitstraling staat op de open dag bol van de activiteiten.Voor iedereen die geinteresseerd is om eens een kijkje te nemen achter de schermen van een uitvaartcentrum, is dit een mooie gelegenheid.


Ook goud voor Zorgvlied: a.s. zondag rondleiding

3 oktober 2014

Ook goud voor Zorgvlied: a.s. zondag rondleiding

In Hongarije is afgelopen week bekend gemaakt dat Amstelveen goud heeft gewonnen bij de Entente Florale Europe 2014: de Groenste stad van Europa verkiezing. Onderdeel van de jurering was het bezoek aan de monumentale en gemeentelijke begraafplaats Zorgvlied.


Natuurbegraafplaatsen van Waarde: Nieuwe landelijke organisatie zorgt voor kwaliteit en continuïteit van natuurbegraafplaatsen

2 oktober 2014

Natuurbegraafplaatsen van Waarde: Nieuwe landelijke organisatie zorgt voor kwaliteit en continuïteit van natuurbegraafplaatsen

Op verzoek van een aantal zelfstandige landgoederen en natuurorganisaties gaat Natuurbegraafplaatsen van Waarde de komende jaren verspreid over Nederland meerdere natuurbegraafplaatsen realiseren. De natuurbegraafplaatsen gaan functioneren op basis van een gezamenlijk organisatieprincipe. Daardoor wordt de kwaliteit en continuïteit van individuele natuurbegraafplaatsen gegarandeerd.


Yarden pleit voor wetswijziging en wil resomeren introduceren

2 oktober 2014

Yarden pleit voor wetswijziging en wil resomeren introduceren

Uitvaartorganisatie Yarden maakt zich hard voor een wetswijziging om een nieuwe, duurzame vorm van lijkbezorging in Nederland te introduceren: resomeren. Bij resomeren wordt het lichaam in water met loogzout afgebroken, waarna een wit poeder overblijft. Directievoorzitter van Yarden Ron Bavelaar roept Minister Plasterk in een brief op om de wet aan te passen, zodat de nieuwe vorm van lijkbezorging in Nederland geïntroduceerd kan worden.


1 oktober 2014

Crematorium Dokman stap dichterbij

Het ziet er naar uit dat Rien Dokman, eigenaar van Dokman Uitvaarten, zijn crematorium kan realiseren aan de Ridderslag in Beesd. Het college van burgemeester en wethouders heeft aangegeven medewerking te willen verlenen aan de realisatie van een crematorium op die plek, dat meldt Nieuwsblad Geldermalsen.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >