Nieuws

Facultatieve Dela
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws MAART 2018


19 maart 2018

Veel schade door omgewaaide boom begraafplaats Zaltbommel

Door de harde wind is zaterdag een boom omgewaaid op de oude begraafplaats in Zaltbommel. De omgewaaide boom is op verschillende graven gevallen, dat meldt het Brabants Dagblad.


19 maart 2018

Eenzame uitvaartdichter F.Starik overleden

De Amsterdamse dichter F. Starik is op 59-jarige leeftijd overleden. De dichter overleed vorige week plotseling, dat meldt zijn uitgever Nieuw Amsterdam. Starik schreef jarenlang gedichten voor mensen die eenzaam zijn overleden.


15 maart 2018

De bijna dood ervaring ( BDE) ontrafelt - St.Odiliënberg

In onze jaarlijkse lezingen reeks hebben we dit jaar een heel bijzonder gast namelijk Drs. Maureen Venselaar,. Woensdag 21 maart a.s. om 19.30 geeft geesteswetenschapper Mw. drs. Maureen Venselaar in de aula van Natuurbegraafplaats Bergerbos een lezing met als thema de BDE, de bijna dood ervaring .


15 maart 2018

Helft gescheiden Nederlanders niet naar uitvaart ex

Bijna de helft van de gescheiden mensen gaat niet naar de uitvaart van hun ex-partner als deze nu zou overlijden. Dit blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van uitvaartverzekeraar Nuvema. Gezamenlijk ouderschap is de meest genoemde reden om wel te gaan. Dit geldt alleen niet voor alle gescheiden ouders. Zelfs als ze nog minderjarige kinderen hebben met hun ex-partner, geeft een kwart van de gescheiden ouders aan niet te zullen gaan. De voornaamste reden om niet te gaan is omdat ze er simpelweg geen behoefte aan hebben. Het voorkomen van spanningen met de ex-schoonfamilie en eventuele nieuwe partner wordt ook veel genoemd.


14 maart 2018

Koperdieven bezoeken begraafplaats IJsselhof regelmatig

Sinds enkele jaren wordt begraafplaats IJsselhof in Gouda bezocht door koperdieven. Volgens Yarden gaat het om vijftien gevallen van diefstal waarbij onder andere de letters IJsselhof van de muur zijn gestolen, dat meldt Goudsdagblad.nl.


14 maart 2018

Rechter eist dat vrouw afscheid mag nemen van moeder

Soms hebben familieleden zo erg ruzie met elkaar dat ze de ander niet eens meer gunnen om bij de uitvaart van een dierbare te zijn. In Groningen is dat nu het geval tussen twee zussen. Een dochter die de uitvaart van haar moeder regelt wil niet tegen haar zus zeggen waar de uitvaart zal plaatsvinden en waar de moeder is opgebaard. De rechter heeft in een kort geding bepaald dat de geweigerde zus wel afscheid mag nemen van haar moeder die vrijdag overleed, dat meldt het Dagblad van het Noorden.


13 maart 2018

Stichting wil komst natuurbegraafplaats Mook vertragen

De Stichting Natuurbegraafplaats-waaromniet legt zich niet neer bij het door de gemeente Mook genomen besluit om een natuurbegraafplaats toe te staan op de Mookerheide. De stichting stapt naar de Raad van State en daarmee zal de realisatie lang worden uitgesteld, dat meldt de Gelderlander.


13 maart 2018

Griepgolf zorgt voor drukte bij crematoria

De aanhoudende griepgolf zorgt ervoor dat het bij crematoria in het hele land drukker is dan normaal. Het Eindhovens Dagblad heeft met beheerders van crematoria en uitvaartcentra in heel Brabant gesproken en overal geeft men aan dat er meer mensen overlijden dan andere jaren.


12 maart 2018

Naam IJsselhof toch weer terug op begraafplaats Gouda

Enige tijd geleden liet Yarden de naam IJsselhof op de muur bij de ingang van de begraafplaats vervangen door de naam Yardenhuis Gouwestreek. Deze wijziging viel niet goed bij inwoners van Gouda die niet wilde dat de naam van hun begraafplaats werd vervangen door een bedrijfsnaam. Na alle kritiek heeft Yarden besloten om haar naam weer van de muur te halen en de oude benaming ‘IJsselhof’ weer terug te plaatsen, dat meldt het Gouds Dagblad.


Mieke Verkuil nieuwe teamleider Essenhof

12 maart 2018

Mieke Verkuil nieuwe teamleider Essenhof

Nu de reorganisatie binnen de gemeente Dordrecht een feit is, zijn de gemeentelijke begraafplaatsen en crematorium Essenhof als intern bedrijf omgevormd naar een gelijknamig kernteam binnen het nieuwe cluster publieksaccommodaties.


12 maart 2018

Hoek van Holland wil geen natuurbegraafplaats

De gemeente Hoek van Holland heeft een enquête gehouden onder inwoners om hun mening te geven over de toekomst van natuurgebied de Bonnepolder. Een van de opties was de realisatie van een natuurbegraafplaats in het gebied. Maar daar zitten inwoners van Hoek van Holland niet op te wachten, dat meldt RTV Rijnmond.


12 maart 2018

Veel bezoekers op open dag crematorium Zegestede

De open dag van crematorium Zegestede is zaterdag door honderden mensen bezocht, dat meldt BN DeStem. Vooral de ovenruimte werd druk bezocht door mensen die willen weten hoe een crematie in zijn werk gaat.


9 maart 2018

Tien jaar Zegestede in Roosendaal

Crematorium Zegestede in Roosendaal bestaat tien jaar. Daarom wordt er aanstaande zondag een open dag gehouden in het crematorium. In de loop van de jaren is het aantal crematies gegroeid, van 540 per jaar naar 1040 in 2017.


8 maart 2018

Besluitvorming begraafplaats Barneveld na de verkiezingen

De gemeenteraad van Barneveld heeft zich deze week gebogen over de uitbreiding van begraafplaats de Plantage in Barneveld. De begraafplaats moet worden uitgebreid vanwege een te kort aan ruimte voor nieuwe graven. Maar de raad heeft besloten om de besluitvorming over te laten aan de nieuwe raad na de verkiezingen, dat meldt de Barneveldsekrant.nl.


35 Monuta-uitvaartverzorgers ontvangen eerste diploma Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU)

8 maart 2018

35 Monuta-uitvaartverzorgers ontvangen eerste diploma Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU)

Nabestaanden zijn er graag zeker van dat een uitvaart goed en met zorg georganiseerd wordt. Hierbij hechten zij veel waarde aan gekwalificeerd personeel. Om de vakbekwaamheid van uitvaartverzorgers te borgen is het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU) in het leven geroepen. Op 7 maart 2018 ontvingen de vijfendertig kandidaten van uitvaartorganisatie Monuta dit vakdiploma. Het is de eerste keer dat dit diploma werd uitgereikt door de NaVU.


Bouw eerste multiculturele uitvaartcentrum van start in Amsterdam-Zuidoost

7 maart 2018

Bouw eerste multiculturele uitvaartcentrum van start in Amsterdam-Zuidoost

Stadsdeel Zuidoost krijgt het eerste multiculturele uitvaartcentrum van Amsterdam. Vandaag gaven de gemeente en initiatiefnemer Yarden Uitvaartorganisatie het startsein voor de bouw. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van bewoners, bestuur van stadsdeel Zuidoost en Yarden in vervulling.


7 maart 2018

Gevulde urn bij Kringloopwinkel Steenwijk

Bij de Kringloopwinkel in Steenwijk is een urn (gevuld met as) achtergelaten. Medewerkers van de Kringloopwinkel hebben niet eerder een gevulde urn binnen gekregen. Ze zijn via sociale media bezig om de eigenaar van de urn te vinden, dat meldt het AD.


7 maart 2018

Besluitvorming crematorium Weesp na de verkiezingen

Het college van Weesp gaat voor de verkiezingen geen onderzoek meer doen naar de mogelijkheden om een crematorium te realiseren op begraafplaats Landscroon, dat meldt het Weespernieuws.


6 maart 2018

Natuurbegraafplaatsen: de mogelijkheden en kosten (partner content)

Mensen hechten steeds meer waarde aan duurzaam leven, maar ook na de dood wordt er vaker gekozen voor een duurzame uitvaart. Zeventien procent van de Nederlanders kiest bewust voor een duurzame uitvaart met op zijn minst één duurzaam element. Hierbij kan gedacht worden aan een milieuvriendelijke kist, een groene rouwstoet of een biologisch afbreekbare urn. Er is echter nog een mogelijkheid die steeds populairder wordt: een natuurbegraafplaats.


5 maart 2018

Graven Lobith vernield

Grafschenners hebben tenminste tien graven op de begraafplaats van de Sint Willibrordusparochie in Lobith vernield, dat meldt Omroep Gelderland.


2 maart 2018

Hogere sterfte houdt aan

Het aantal overledenen is de afgelopen weken verder gestegen. In week 7 (12 tot en met 18 februari 2018) overleden 3622 personen. Dat waren er iets meer dan in dezelfde week vorig jaar en het hoogste aantal overledenen in een week deze winter. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.


2 maart 2018

Coöperatie DELA opent vestiging in Duitsland

Vanaf 1 maart is coöperatie DELA actief op de Duitse markt. Duitsland is na België en thuisland Nederland, het derde land waar de van oorsprong Eindhovense coöperatie actief is. DELA start er met overlijdensrisicoverzekeringen.


1 maart 2018

Begrafenissen gaan gewoon door tijdens de vorst

Het is erg koud, dat weet iedereen inmiddels. Maar ook tijdens deze dagen van strenge vorst wordt er gewoon begraven in Nederland. Begraafplaatsen hebben diverse trucs om bevroren grond los te krijgen, dat meldt Omroep Gelderland.