Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws JANUARI 2012


31 januari 2012

Monuta maakt bezwaar tegen afwijzing crematorium Hoogezand

Monuta wil een ‘stevige motivering’ van de gemeente over de redenen waarom de bouwplannen van de uitvaartverzorger zijn afgewezen. Monuta wil een crematorium bouwen in Hoogezand-Sappemeer maar de gemeenteraad wil er niet aan meewerken, dat meldt het Dagblad van het Noorden.


30 januari 2012

Omstreden uitvaart-aflevering Rambam vanavond op tv

De uitzending van het Vara-programma Rambam over de uitvaartbranche wordt vanavond uitgezonden op Nederland 3 om 21.55 uur. Het programma vindt dat er te veel kosten komen kijken in geval van overlijden. Ook zou er volgens het programma niet altijd integer worden omgegaan met emoties. Begin deze maand lekte al uit dat Rambam voor deze aflevering zou werken met een nep-overledene.


Gemeente Bergen zoekt rechthebbende graven

30 januari 2012

Gemeente Bergen zoekt rechthebbende graven

De gemeente Bergen is op zoek naar de rechthebbenden van graven op de gemeentelijke begraafplaats in Egmond aan Zee. Op de website van de gemeente staat een lijst met namen van overledenen die zijn begraven op de begraafplaats, maar waarvan geen rechthebbenden bekend zijn.


30 januari 2012

Steenhouwerij Eijgelaar Natuursteen neemt glasatelier Art Emotions over

Eijgelaar Natuursteen is al sinds 1862 (150 jaar) gespecialiseerd in grafmonumenten. De steenhouwerij bevindt zich in Kampen. Sinds deze maand is het glasatelier Art Emotions van het inmiddels failliete Tetterode Glas door Eijgelaar Natuursteen overgenomen en in het bedrijf in Barneveld geïntegreerd.


30 januari 2012

Geen toestemming voor crematorium Westpark

De gemeente Groningen staat de bouw van een crematorium in het Westpark bij de wijk Vinkhuizen niet toe, dat meldt het Dagblad van het Noorden. Uitvaartorganisatie Algemeen Belang zag het park als een mogelijke locatie voor de bouw van het tweede crematorium van Groningen.


30 januari 2012

Columbarium in Camp Nou

Camp Nou, het stadion van FC Barcelona krijgt een eigen columbarium, dat meldt de Telegraaf. De urnen met as van overleden clubiconen maar ook gewone fans kunnen straks worden bijgezet in het stadion van de club.


Urnenmonument Aletta Jacobs in ere hersteld

27 januari 2012

Urnenmonument Aletta Jacobs in ere hersteld

Op haar geboortedag, donderdag 9 februari, vindt op Begraafplaats & Crematorium Westerveld te Driehuis (Gemeente Velsen) een officiële plechtigheid plaats ter gelegenheid van de restauratie van het grafmonument van Aletta Jacobs.


27 januari 2012

Themadag Uitvaartverzorging in Oldenzaal

Tuincentrum Uit het Broek organiseert in nauwe samenwerking met In Pace DELA Uitvaartverzorging de ‘Themadag Uitvaartverzorging’ op zaterdag 4 februari, van 10.00 uur tot 16.00 uur in het Tuincentrum Uit het Broek, Postweg 1, 7574 PD te Oldenzaal.


26 januari 2012

Emmen laat lampen plaatsen op begraafplaatsen

De gemeente Emmen laat lampen met sensoren plaatsen op de begraafplaatsen in de gemeente. De lampen gaan aan als er iemand langs de sensor loopt. De gemeente hoopt dat dieven hierdoor niet meer ongestoord hun gang kunnen gaan, dat meldt het Dagblad van het Noorden.


26 januari 2012

Facebook biedt mogelijkheid om bericht te sturen na je dood

Facebook heeft een nieuwe applicatie in gebruik genomen die het mogelijk maakt om een bericht te plaatsen nadat je bent overleden. Mensen kunnen een tekstbericht of videobericht maken en deze na overlijden laten plaatsen.


25 januari 2012

Nieuwe column Mariska Overman: Waardig dood zijn

Al langere tijd wordt her en der de discussie over waardig sterven gevoerd. Een lastige discussie, want wat is waardig?


Nathalie Bruys geeft privé-healings in Tot Zover

23 januari 2012

Nathalie Bruys geeft privé-healings in Tot Zover

Iedere dinsdagavond geeft Nathalie Bruys privé-healings in Museum Tot Zover. De healings vinden plaats na sluitingstijd van het museum. Ze zijn onderdeel van de tentoonstelling Afterlife.


SGP Terneuzen wil monument voor geruimde graven

20 januari 2012

SGP Terneuzen wil monument voor geruimde graven

De fractie van de SGP in Terneuzen wil dat er een monument wordt geplaatst voor de graven die de gemeente laat ruimen, dat meldt BN de Stem. Er wordt al een tijd gediscussieerd over het plan van de gemeente om zevenduizend algemene graven te laten ruimen.


20 januari 2012

Zeldzame graftombe ontdekt in Egypte

Archeologen uit Zwitserland en Egypte hebben een spectaculaire vondst gedaan in de beroemde Vallei der Koningen. Het gaat om een circa 1100 jaar oud graf van zangeres Nehmes Bastet, dat meldt de Volkskrant.


20 januari 2012

DELA behaalt de hoogste score

De Consumentenbond publiceerde in januari 2012 een vergelijkend onderzoek naar uitvaartverzekeringen. Naturaverzekeringen bieden de meeste waarde vanwege hun inkoopvoordelen. In 2006 concludeerde de Consumentenbond al dat je tegen een goede naturaverzekering niet op kunt sparen. In dit nieuwe onderzoek stelt de Consumentenbond: 'een goede naturaverzekering kan goedkoper zijn dan zelf sparen'.


19 januari 2012

Film: Klok begraafplaats Boven Pekela gestolen

De grote bronzen klok op de begraafplaats in Boven Pekela is gestolen, dat meldt de NOS. De klok werd al sinds 1946 gebruikt maar helaas zijn dieven er in geslaagd om het 300 kilo zware apparaat te stelen.


19 januari 2012

Crematorium Boxmeer niet aan de Hollesteeg

De gemeente Boxmeer staat de bouw van een crematorium aan de Hollesteeg niet toe. De gemeenteraad is in meerderheid tegen de plannen om een crematorium te realiseren op die locatie, dat meldt dagblad de Gelderlander.


18 januari 2012

Grafrovers slaan weer toe in Drenthe

Op een begraafplaats in Norg hebben koperdieven voor 10.000 euro schade aangericht. Het is de tweede keer in een week dat koperdieven hun slag slaan in de provincie Drenthe. De gemeente Noorderveld heeft dat woensdag bekend gemaakt.


Film: Mag je zelf uitvaartondernemer kiezen als je verzekerd bent?

18 januari 2012

Film: Mag je zelf uitvaartondernemer kiezen als je verzekerd bent?

De meeste mensen die een uitvaartverzekering hebben zijn verzekerd bij een organisatie die zelf graag de uitvaart wil verzorgen. Een vraag waar mensen soms mee te maken krijgen is of ze (wanneer ze zijn verzekerd) toch zelf mogen kiezen wie de uitvaart gaat verzorgen. Kortom; zit men vast aan de (uitvaart)verzekeraar of is de keuze gewoon helemaal vrij? Mr. W.G.H.M. van der Putten legt in deze film uit hoe het zit.


Tjerk de Vries manager Commerciële Zaken bij Yarden

17 januari 2012

Tjerk de Vries manager Commerciële Zaken bij Yarden

Vanaf heden is Tjerk de Vries aangesteld als de nieuwe manager Commerciële Zaken bij Yarden Uitvaartverzekeringen. De Vries was al op interim basis werkzaam in deze functie en is in januari van dit jaar formeel in dienst getreden. Hij volgt in deze functie Serge Evers op, die in september 2011 de nieuwe directeur Verzekeringen werd bij Yarden.


17 januari 2012

Twee uitspraken ombudsman uitvaart

Een van de klachten gaat over de ouders van een meisje dat in 1963 overleed. Volgens de ouders was hun kind begraven in een koopgraf voor onbepaalde tijd. De begraafplaatsbeheerder beweert dat het om een huurgraf ging. De andere klacht gaat over onduidelijkheden in een factuur.


Film: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

17 januari 2012

Film: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Na het overlijden van een dierbare moet de uitvaart worden geregeld. Een vraag die met regelmaat naar voren komt tijdens of na het regelen van de uitvaart is wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor de kosten van de uitvaart.


17 januari 2012

Start van bouwwerkzaamheden crematorium Essenhof

Begin januari start de bouw van een nieuw crematorium in het witte, ronde hoofdgebouw op de begraafplaats aan de Nassauweg in Dordrecht. De aanbouw van het nieuwe crematorium duurt tot juni 2012.Half februari wordt het nieuwe publiekskantoor in gebruik genomen op het voorterrein van de begraafplaats. Later dit jaar worden nog enkele bedrijfsruimtes van de Essenhof verbouwd en de ontvangstruimtes aangepast.


17 januari 2012

Politie Utrecht vergeet familie in te lichten over overlijden familielid

Het had niet veel gescheeld of de 75-jarige Henk Maaijer uit Utrecht (Overvecht) was ‘van gemeentewege’ begraven zonder de aanwezigheid van zijn familie en kennissen. Maaijer kreeg op 5 januari een hartaanval toen hij onderweg was naar zijn huisarts. De gemeente besloot de uitvaart van de man te verzorgen omdat de politie aangaf dat ze geen familie konden vinden, dat meldt De Nieuwe Utrechter. Het is echter zeer de vraag of de politie echt heel goed haar best heeft gedaan om de familie te traceren


Nieuw op Uitvaart.nl: Life Art Coffins gepersonaliseerde uitvaartkisten

16 januari 2012

Nieuw op Uitvaart.nl: Life Art Coffins gepersonaliseerde uitvaartkisten

Life Art Netherlands, dé Nederlandse leverancier voor gepersonaliseerde milieuvriendelijke uitvaartkisten is vanaf nu ook te vinden in de bedrijvengids van Uitvaart.nl.


Open Dagen voor branche en consument bij LifeArt Netherlands

11 januari 2012

Open Dagen voor branche en consument bij LifeArt Netherlands

Life Art Coffins, een internationaal georiënteerde producent van uitvaartkisten, gemaakt van gerecyclede en milieuvriendelijke materialen, opent haar deuren op 21 en 22 januari a.s. van 11.00 tot 16.00 uur.


Reactie VARA op persverklaring uitvaartorganisaties

10 januari 2012

Reactie VARA op persverklaring uitvaartorganisaties

Vanochtend hebben de drie uitvaartorganisaties Yarden, Dela en Monuta een persverklaring uitgedaan, waarin ze aankondigen naar de Raad voor de Journalistiek te stappen met een klacht tegen het VARA-programma RAMBAM. Ze stellen dat ze kort na de afgelopen jaarwisseling zijn misleid door de VARA, die het overlijden van een man voor hen in scène had gezet. De VARA wordt beticht van respectloos handelen jegens nabestaanden en het overschrijden van ethische grenzen. Dit is echter een omkering van de feiten.


10 januari 2012

Meer kans op hartaanval na overlijden dierbare

Amerikaans wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het verlies van een dierbare de kans op een hartaanval sterk vergroot. In de eerste vierentwintig uur na het overlijden van een dierbare is de kans zelfs 21 keer groter dan normaal, dat meldt de Telegraaf.


10 januari 2012

Uitvaartorganisaties ontmaskeren programmamakers

Begin januari zijn Dela, Monuta en Yarden betrokken in een merkwaardige situatie. Op 2 en 3 januari werd bij de drie uitvaartondernemingen het overlijden van dhr. Brenninkmeijer gemeld. Tijdens de verschillende gesprekken op de Egelantiersgracht in Amsterdam werd de indruk gewekt dat de overledene in huis aanwezig was, maar niet bezocht of verzorgd kon worden. De familie regelde de verzorging ter plaatse zelf en er werd nogal wat toneel gespeeld, inclusief emoties en verwikkelingen binnen de zogenaamde families. Er was geen artsverklaring van overlijden, aangifte van overlijden zouden ze zelf doen. De opdrachten werden ingetrokken, omdat de ‘overledene’ telkens bij een andere maatschappij verzekerd zou zijn of omdat er geen ‘klik’ zou zijn.


9 januari 2012

Crematorium Amsterdam-Noord voorlopig van de baan

Het crematorium dat stadsdeel Noord wilde bouwen, mag er van de rechter niet komen. De rechter geeft een groep omwonenden gelijk, die al jaren protesteren tegen de komst van een crematorium in het stadsdeel. Het argument van stadsdeelbestuurder Willem Paquay (SP) dat er voldoende behoefte is bij Noorderlingen om in hun eigen stadsdeel gecremeerd te worden, klopt volgens de rechtbank niet, dat meldt Het Parool.


Derde editie Herinneringsminuut groot succes

4 januari 2012

Derde editie Herinneringsminuut groot succes

Vrijdagavond 30 december dachten ruim 1.6 miljoen Nederlanders aan iemand die hen ontvallen is tijdens de Herinneringsminuut die tegelijkertijd werd uitgezonden op Nederland 1, RTL4, SBS6 en de regionale zenders. Bijna 2.5 miljoen mensen zagen hoe Willeke Alberti de Herinneringsminuut inleidde waarna een stille minuut lang kaarsvlammetjes met namen in beeld gebracht werden. Inmiddels zijn al meer dan 7000 kaarsjes via www.herinneringsminuut.nl ontstoken


Mag je naakt worden begraven?

4 januari 2012

Mag je naakt worden begraven?

Mag je een overledene naakt begraven of cremeren? Deze vraag werd onlangs gesteld door een bezoeker van Uitvaart.nl. Iemand die naturist is kan mogelijk ook de wens hebben dat hij of zij na de dood zonder kleding wordt begraven of gecremeerd. Maar wat zegt de Wet op de lijkbezorging daarover? Mag de overledene helemaal naakt de oven in of is het verplicht dat deze kleding aan heeft? In deze film legt mr. W.G.H.M. van der Putten uit wat de regels zijn op dit gebied.


4 januari 2012

Licht op groen voor crematorium Nijverdal

De gemeente Hellendoorn staat positief tegenover de komst van een crematorium in Nijverdal. Om de komst van een crematorium definitief mogelijk te maken moet het bestemmingsplan worden aangepast en moeten er nog een aantal dingen onderzocht worden, dat meldt RTV Oost.


Aantal zelfmoorden stijgt door crisis

4 januari 2012

Aantal zelfmoorden stijgt door crisis

Uit onderzoek is gebleken dat het aantal zelfmoorden in Europa sinds het uitbreken van de economische crisis flink is gestegen. Vooral in Italië is de laatste jaren een flinke stijging te zien. Volgens de onderzoekers is de toename vooral te wijten aan de gevolgen van de economische crisis, dat meldt NOS.nl.


3 januari 2012

Rituelen geven overleden baby plek in gezin

Rituelen om afscheid te nemen van doodgeboren kinderen markeren het bestaan van het kind. Herdenkingsrituelen geven het kind een plek in het gezin. En ook om te onderstrepen dat je als vader of moeder rouwt is het herdenken van belang, stelt antropoloog Janneke Peelen in haar proefschrift waarop ze op 20 januari promoveert. Het overleden kind maakt tegenwoordig blijvend deel uit van het gezin.


Kerkhoven lopen leeg door crisis

3 januari 2012

Kerkhoven lopen leeg door crisis

Steeds meer kerkhoven raken in rap tempo leeg. Dit komt onder andere doordat steeds meer mensen gecremeerd willen worden in plaats van begraven, maar ook de huidige financiële crisis draagt hierbij aan mee, dat meldt De Gelderlander.


2 januari 2012

Filmpje hartpatiënt hit op YouTube na overlijden

De 18-jarige Ben Breedlove uit Texas overleed afgelopen Eerste Kerstdag aan een hartstilstand. Hij leed aan een aangeboren hartaandoening en ontsnapte al drie keer eerder aan de dood. Opmerkelijker was dat zijn begrafenis door meer dan duizend mensen werd bezocht en live werd uitgezonden op de lokale televisie. Alle belangstelling volgde na een hartverscheurend filmpje die hij op YouTube plaatste waarin hij vertelde over zijn bijna-dood ervaringen, dit meldt HP/Detijd.


Hans Raaijmakers start nieuwe uitvaartonderneming in Geldrop

2 januari 2012

Hans Raaijmakers start nieuwe uitvaartonderneming in Geldrop

Na 15 jaar gewerkt te hebben in het crematorium in Heeze en daarna 16 jaar, eerst als uitvaartverzorger en vervolgens als Hoofd Uitvaartverzorging, bij Van der Stappen Uitvaartverzorging in Geldrop in dienst te zijn geweest start Hans Raaijmakers met een eigen uitvaartonderneming.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >