Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws MEI 2023


31 mei 2023

Bisschop zegent nieuw crematorium Den Haag

Het nieuwe crematorium op begraafplaats St. Barbara in Den Haag is gezegend door bisschop Hans van den Hende. De bisschop zegende het crematorium in met wijwater en wierook.


31 mei 2023

CBS: "Bij naderend levenseinde vaak pijn- of symptoombestrijding"

Bij iets meer dan de helft van de 171 duizend sterfgevallen in 2021 is een medische beslissing genomen bij het levenseinde. Bij 30 procent van alle sterfgevallen ging het om verlichting van pijn of ziekteverschijnselen waarbij de arts rekening hield met de mogelijkheid dat dit het levenseinde bespoedigde. Bij 18 procent is besloten te stoppen met een behandeling, of geen nieuwe te beginnen. Bij bijna 6 procent is een middel voorgeschreven, verstrekt of toegediend met als doel het overlijden te versnellen. Dat meldt het CBS.


30 mei 2023

Meld het wanneer je je eenzame buurman opeens niet meer ziet of hoort

In Den Bosch werd vorige week het lichaam van een man gevonden die al vijf maanden niet meer leefde. Het komt zo’n 50 keer per jaar voor dat een overledene pas na weken of maanden wordt gevonden. De politie roept mensen op om het te melden als ze hun buurman of buurvrouw opeens niet meer horen.


Jubileumboek natuurbegraafplaats Bergerbos vanaf nu te koop

29 mei 2023

Jubileumboek natuurbegraafplaats Bergerbos vanaf nu te koop

‘Hier is de mens goed te ruste gelegd’, is de titel van het jubileumboek van natuurbegraafplaats Bergerbos die 20 jaar geleden in gebruik werd genomen. Het boek geeft een inkijkje in de geschiedenis van deze bijzondere begraafplaats en het natuurbegraven in Nederland.


29 mei 2023

Aangespoelde urn weer bij nabestaanden

Zondag spoelde een gevulde urn aan op een strand in Zuid-Holland. Na een oproep van de politie in diverse media hebben de nabestaanden zich gemeld.


26 mei 2023

Vragen over toegankelijkheid begraafplaats Hoorn

De fracties van het CDA en ChristenUnie in Hoorn vragen de gemeente om onderzoek te doen naar de toegankelijkheid van graven op begraafplaats Keern. Ze stellen deze vraag nadat er in het Noordhollands Dagblad een artikel verscheen waarin een nabestaande vertelde dat de begraafplaats niet goed toegankelijk is voor mensen die minder goed ter been zijn.


PC Uitvaart publiceert Jaarverslag 2022

26 mei 2023

PC Uitvaart publiceert Jaarverslag 2022

PC Uitvaart publiceert vandaag haar Jaarverslag 2022. In dit verslag bieden we een geïntegreerd overzicht van de behaalde resultaten in 2022 en onze toegevoegde waarde als financieel gezond, innovatief en maatschappelijk betrokken uitvaartbedrijf.


25 mei 2023

Vlinderrotsen op begraafplaatsen Friesland

De gemeente Waadhoeke biedt inwoners die een kindje zijn verloren, tijdens of net na de zwangerschap, een plek om hun kindje te herinneren. Er worden speciale ‘vlinderrotsen’ geplaatst op de gemeentelijke begraafplaatsen.


24 mei 2023

Glennis Grace vervult taakstraf op Amsterdamse begraafplaats

Zangeres Glennis Grace werd een tijdje geleden veroordeeld tot 200 uur taakstraf. Die straf voldoet ze op een Amsterdamse begraafplaats. Dat vertelde Glennis deze week in gesprek met Andy van der Meijde.


24 mei 2023

Vernieling kindergraf Almelo blijft onopgelost

De nabestaanden van een 1-jarig kindje dat is begraven op begraafplaats ’t Groenedael in Almelo zijn nog steeds op zoek naar de persoon die het graf van hun kindje heeft vernield. De politie roept eventuele getuigen nogmaals op om zich te melden.


24 mei 2023

Opening crematorium Bemmel

Het nieuwe DELA-crematorium in Bemmel wordt op 30 juni officieel geopend.


Foto-impressie van het nieuwe crematorium Pelgrimshof te Gemert

23 mei 2023

Foto-impressie van het nieuwe crematorium Pelgrimshof te Gemert

In het eerste kwartaal van 2024 opent Crematorium Pelgrimshof te Gemert haar deuren. Op dit moment wordt er hard gewerkt. Het wordt een van de grootste crematoria van ons land, aldus de enthousiaste directeur Paul van Weert. Het gehele terrein van het crematorium is 3.000 vierkante meter groot en moet veel meer worden dan alleen een crematorium. "Het wordt een uitvaarthuis worden waar nabestaanden zich thuis voelen en zichzelf kunnen zijn," aldus Van Weert.


Uitspraak crematoriumruzie DELA GUV over twee weken

23 mei 2023

Uitspraak crematoriumruzie DELA GUV over twee weken

De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak tussen uitvaartorganisatie DELA en GUV. DELA heeft de zaak aangespannen omdat het sinds februari niet meer welkom is in de crematoria en uitvaartcentra van GUV.


22 mei 2023

Weer brand op begraafplaats na verbranden onkruid

Sinds er geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebuikt mogen worden om onkruid te bestrijden wordt er meer gebruik gemaakt van onkruidverbranders. Dat zorgt met regelmaat voor brand, ook op begraafplaatsen. Vorige week was dat het geval op de algemene begraafplaats in Doesburg.


22 mei 2023

Uitspraak rechter gesprek van de dag tijdens open dag Uitvaartcentrum Veendam

De bestuursrechter zette onlangs een streep door de, door de gemeente Veendam afgeven, vergunning voor de bouw van een crematorium bij uitvaartcentrum Buitenwoelhof. Omwonden hebben zich met succes verzet tegen de plannen die er voor hebben gezorgd dat de relatie tussen het uitvaartcentrum en de omwonenden een beetje bekoeld is.


Open dagen duurzaam crematorium Pax

17 mei 2023

Open dagen duurzaam crematorium Pax

Vol trots zal Crematorium PAX in mei haar deuren openen. Op één locatie, op begraaf plaats St. Barbara te Den Haag, is nu alles mogelijk in een sfeervolle omgeving: begraven, cremeren, opbaring, afscheidsdienst in de kapel en condoleance in de sfeervolle koffiekamer.


16 mei 2023

Coöperatie DELA presenteert jaarcijfers 2022

De oversterfte in combinatie met een krappe arbeidsmarkt zorgde in 2022 voor een aanhoudende hoge werkdruk bij coöperatie DELA. Maar ook in andere opzichten was 2022 voor DELA een uitdagend jaar. Dit is te lezen in het vandaag verschenen jaarverslag. Edzo Doeve, CEO coöperatie DELA: “We zijn trots dat we onder moeilijke omstandigheden mooie stappen hebben gezet, zijn blijven groeien en onze persoonlijke dienstverlening op een hoog niveau hebben weten te handhaven.” Dat de dienstverlening op een hoog niveau bleef, wordt bevestigd door de NPS die met 63 nagenoeg gelijk is aan voorgaande jaren.


16 mei 2023

Monuta en DELA pleiten voor verplichte certificering

Uitvaartorganisaties DELA en Monuta willen dat in de nieuwe Uitvaartwet een verplichte certificering wordt opgenomen voor alle uitvaartondernemers. Daarnaast pleiten DELA-directeur Edzo Doeve en Monuta-directeur Quinten Fraai voor meer kwaliteitseisen aan uitvaartorganisaties.


16 mei 2023

Crematorium Gemert wordt een van de grootste van het land

Er wordt al druk gebouwd aan de Peeldijk in Gemert waar in het eerste kwartaal van 2024 een van de grootste crematoria van het land haar deuren zal openen. Toch moet het vooral een uitvaarthuis worden waar nabestaanden zich thuis voelen en zichzelf kunnen zijn.


DELA verliest grote spaarders door hogere belasting op beleggingen

16 mei 2023

DELA verliest grote spaarders door hogere belasting op beleggingen

DELA heeft in de afgelopen periode veel grote spaarders verloren. Dat komt door nieuwe belastingregels die er voor zorgen dat er meer belasting betaald moet worden op beleggingen. De nieuwe regel maakt het niet meer lucratief voor grote spaarders om te sparen bij DELA, dat meldt het FD.


15 mei 2023

Urnenmuur op begraafplaats Kraggenburg

Op de begraafplaats in Kraggenburg is dit weekend een nieuwe urnenmuur in gebruik genomen. Hierdoor is er voor Kraggenburgers een plek gekomen waar men de urn met de as van een dierbare kan bijzetten in de eigen gemeente.


12 mei 2023

Sterrenhemel.nl stopt per 1 oktober

Gedenksite Sterrenhemel.nl stopt per 1 oktober aanstaande. Monuta heeft nabestaanden die in de afgelopen jaren een ster hebben geplaatst op de hoogte gebracht.


11 mei 2023

Gevulde urn gevonden in Limburgs riviertje

In de Geul bij Meerssen is een urn gevonden die is gevuld met as. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat het gaat om de as van iemand die jaren geleden op 71-jagige leeftijd is overleden.


Land van Cuijk verbiedt nabestaanden aanwezig te zijn bij gemeentelijke uitvaart

10 mei 2023

Land van Cuijk verbiedt nabestaanden aanwezig te zijn bij gemeentelijke uitvaart

Gemeenten mogen in Nederland zelf bepalen hoe de uitvaart eruit ziet als de gemeente opdrachtgever is van de uitvaart. In Land van Cuijk is men heel strikt, in deze gevallen zijn erg een nabestaanden welkom in het crematorium. Daarnaast verhaalt de gemeente de kosten van de uitvaart achteraf alsnog op de directe nabestaanden.


10 mei 2023

'Als de Dood' tentoonstelling in Heerenveen

In een gevarieerde groepstentoonstelling rond het thema ‘dood’ brengt Museum Belvédère schilderijen, poëzie, beelden en foto’s samen van uiteenlopende Nederlandse kunstenaars.


9 mei 2023

Begraafplaats Emmen zo onbegaanbaar dat familie afscheid moet nemen op afstand

De familie van aan 93-jarige vrouw moest onlangs van een meter of 50 toezien hoe hun moeder werd bijgezet in het familiegraf. Door het slechte onderhoud van begraafplaats Wolfsbergen in Emmen kon de familie niet bij het graf komen.


Onderzoek grafschennis Nijmegen levert geen verdachten op

8 mei 2023

Onderzoek grafschennis Nijmegen levert geen verdachten op

Op 4 mei vorig jaar werden 52 graven beklad op de militaire begraafplaats in Nijmegen. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak uitgebreid onderzocht, maar moet het onderzoek nu helaas staken zonder dat er verdachten in beeld zijn gekomen.


CDA Almere wil snel een natuurbegraafplaats in Kruidenwijk

5 mei 2023

CDA Almere wil snel een natuurbegraafplaats in Kruidenwijk

Het CDA wil dat Almere natuurbegraven in de eigen gemeente snel mogelijk maakt. Een deel van de bestaande begraafplaats in Kruidenwijk is volgens het CDA geschikt om snel te kunnen worden gebruikt als natuurbegraafplaats.


Stille tocht naar oorlogsgraven Groningen

4 mei 2023

Stille tocht naar oorlogsgraven Groningen

Op begraafplaats Noorddijk in Groningen wordt vanavond 2 minuten stilte gehouden. Voor de herdenking is er een stille tocht naar de begraafplaats die om19.00 uur begint bij het DOK in Lewenborg.


Burgemeester Zwolle onthult gedenkteken oorlogsslachtoffers

4 mei 2023

Burgemeester Zwolle onthult gedenkteken oorlogsslachtoffers

Op begraafplaats Kranenburg in Zwolle wordt vandaag een gedenkteken onthuld voor oorlogsslachtoffers. Burgemeester Peter Snijders verzorgt de onthulling in het bijzijn van Gerrit Tensen die nabestaande is van twee oorlogsslachtoffers uit Zwolle.


4 mei 2023

Grafveld voor vroeggeboren kindjes in Haten in juli open

De gemeente Hattem legt de laatste hand aan een nieuw grafdeel speciaal voor overleden kinderen en vroeggeboren baby’s. De gemeente doet dit nadat de ouders van een kindje dat na 17 weken zwangerschap overleed, hun kindje noodgedwongen in de achtertuin moesten begraven.


Tom Kliphuis nieuwe voorzitter RvC Monuta

4 mei 2023

Tom Kliphuis nieuwe voorzitter RvC Monuta

Tom Kliphuis is benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen van Monuta. Hij neemt het stokje over van Pieter Loijson, die zich bijna vijf jaar in deze functie heeft ingezet voor de organisatie. Met ingang van 24 april 2023 treedt Kliphuis toe als commissaris en voorzitter.


3 mei 2023

TV programma Pointer onderzoekt de verkoop van onteigend Joods vastgoed tijdens de Tweede Wereld Oorlog.

Het Joodse Begrafeniswezen wil dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan naar de voormalige Joodse begraafplaats aan de Ebbingestraat in Kampen. In 1948 is deze begraafplaats geruimd en heeft de gemeente Kampen de grond gebruikt voor de uitbreiding van de stad. De gemeente kocht de grond destijds van de Joodse gemeenschap.


2 mei 2023

Proef uitspraken ombudsman ongebonden ondernemers geen succes

De Stichting Klachteninstituut Uitvaartwezen behandelt klachten van consumenten over een uitvaart. In het afgelopen jaar 2022 hebben 112 personen contact opgenomen met het Klachteninstituut. Dat zijn er 8 minder dan in het jaar 2021 toen de Ombudsman startte met een proef om ook klachten van / over ongebonden ondernemers te kunnen onderzoeken. Die moeten daar dan per situatie mee instemmen. In 2022 is zes keer ingestemd met behandeling van een klacht van een ongebonden ondernemer. Omdat het overgrote merendeel van de ondernemers in de uitvaartbranche ongebonden is (circa 75%), kan de proef nog niet succesvol worden genoemd. De ombudsman gaat de proef wel continueren, want elke klacht die door behandeling van de ombudsman kan worden opgelost, versterkt de professionaliteit en het lerend vermogen van de branche.


2 mei 2023

Overledenen steeds vaker pas laat gevonden

Het komt steeds vaker voor dat overledenen pas enige tijd na overlijden worden gevonden. Dat kan variëren van een paar dagen, weken tot zelfs enkele maanden. De GGD in Brabant is begonnen om late vindingen in kaart te brengen, vorig jaar gebeurde het maar liefst 103 keer in de provincie.


2 mei 2023

DELA stapt naar rechter om toegang te krijgen tot crematoria van regionale speler GUV

In het belang van haar leden stapt DELA naar de rechter om weer toegang te krijgen tot de GUV uitvaartlocaties in Aalten, Etten en Lichtenvoorde. Geheel onverwachts sloot de Achterhoekse uitvaartondernemer de deuren, zonder duidelijk te maken wat de reden is om de samenwerking eenzijdig op te zeggen. Een gesprek hierover gaat GUV uit de weg.


Monuta presenteert jaarcijfers 2022

1 mei 2023

Monuta presenteert jaarcijfers 2022

Hoewel Nederland, en ook de uitvaartbranche, in 2022 in iets rustiger vaarwater kwam na de coronapandemie, rezen er weer nieuwe uitdagingen. De oorlog in Oekraïne en de daardoor stijgende energieprijzen en inflatie, net als bewegingen op de aandelenmarkt, hadden ook effect op Monuta. Daarnaast zagen we in de zomer én in de laatste maanden van het jaar oversterfte in ons land. De organisatie is trots dat zij in deze onzekere tijden de belangen van haar klanten heeft weten te borgen en geen concessies heeft gedaan aan haar missie: voor íedereen een afscheid met een goed gevoel mogelijk maken. Het leidde tot een positief resultaat en businessgroei.


1 mei 2023

KVK nabestaandendesk voor nabestaanden van ondernemers

Er overlijden elk jaar zo’n 6.000 ondernemers. Nabestaanden blijven vaak met veel vragen achter en moeten heel veel administratieve zaken regelen. De Kamer van Koophandel heeft daarom een speciale nabestaandendesk voor de nabestaanden van overleden ondernemers.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >