Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws AUGUSTUS 2010


30 augustus 2010

Reparatie van de Wet op de lijkbezorging (Wlb)

Eind juli is bij de Tweede Kamer een reparatiewetje* ingediend, waarbij o.a. de Wet op de lijkbezorging wordt gewijzigd. De meeste wijzigingen zijn verbeteringen, waarbij vergissingen recht worden gezet. Bijvoorbeeld waarbij 20 jaar in 10 jaar wordt veranderd, terwijl eerder in de tekst al 10 jaar staat.
Opmerkelijk is dat ook de regeling over het eigendom van de grafbedekking, die per 1 januari 2001 nieuw in de wet is gekomen, wordt aangepast. De wetgever heeft nu ontdekt dat de regeling alleen geldt voor sinds die datum geplaatste grafstenen, terwijl het de bedoeling was dat de regeling ook zou gelden voor bestaande graven en grafstenen. Grafstenen waren door natrekking op grond van het Burgerlijk Wetboek eigendom van de begraafplaatshouder. De wetswijziging van januari wilde dat de familie eigenaar van de grafmonumenten bleef.


30 augustus 2010

Medewerkers crematorium stelen vermogen van overledenen

Verschillende medewerkers van een crematorium in het Duitse Hamburg worden ervan verdacht voor vele duizenden euro’s aan gouden tanden en ringen te hebben gestolen. De Duitse krant Express meldt dat politie inmiddels huiszoekingen heeft gedaan waarbij belastend materiaal is gevonden.


30 augustus 2010

5 september 2010: Open Dag natuurbegraafplaats Venlo-Maasbree

A.s. zondag 5 september wordt de nieuwe natuurbegraafplaats Venlo-Maasbree officieel geopend.
Samen met het naast ons gelegen crematorium houden wij dan een Open dag.


30 augustus 2010

Nabestaanden ruziën vaker over verkoop woning

Sinds de huizenmarkt is ingestort krijgen steeds meer nabestaanden onenigheid over de vraagprijs van het ouderlijk huis. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars zegt dat in het AD.


29 augustus 2010

Kerk wil niets zeggen over onderzoek verdwenen graven

Volgens de vice-voorzitter van het parochiebestuur van de Heilige Maria geboortekerk in Losser is het onderzoek naar de verdwenen graven afgerond. RTV Oost meldt dat het lokale bestuur, het Bisdom Utrecht en de onderzoekscommissie niets willen loslaten over de uitkomsten van het onderzoek.


Vandaag verschenen: Dagboek van een Mortuariummeisje

27 augustus 2010

Vandaag verschenen: Dagboek van een Mortuariummeisje

Annabel heeft een bijzonder beroep: ze is 'mortuariummeisje'. Zij geeft de laatste zorg aan overledenen. Annabel woont met Robbin in een sprookjesachtig huis, 'Paleis op de Dijk', in een klein gehucht. Zij houden van elkaar, hun kinderen, dieren en van wielrennen. Het leven van Annabel is een aaneenschakeling van vreugdevolle, hilarische en sportieve avonturen. De verdrietige situaties waarmee zij regelmatig, door haar werk, in aanraking komt, lopen hier als een schijnbare tegenstelling doorheen. Mede door de confrontatie met deze ingrijpende, soms diep tragische gebeurtenissen, probeert Annabel op haar eigen wijze uit het leven te halen wat er in zit. Carpe Diem!


27 augustus 2010

VERSCHENEN: ‘DOODGAAN’. EEN NUCHTERE LEIDRAAD VOOR IEDEREEN DIE DOODGAAT.

De mens is als de dood voor de dood, constateerde neurobioloog Dick Swaab deze zomer tijdens zijn afscheidsrede als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Dat kun je, betoogde hij, ‘alleen maar veranderen door goede voorlichting over de laatste fase van je leven, lang voor de laatste fase. Een soort uitburgeringscursus, als voorbereiding op de dood’.


27 augustus 2010

Kist gemaakt van kranten

Een Engelse uitvaartondernemer uit Waltham Forrest heeft iets nieuws bedacht om in te spelen op de groeiende vraag naar natuurvriendelijke uitvaarten. Het bedrijf verkoopt sinds kort kisten die zijn gemaakt van oude kranten, dat meldt The Guardian.


26 augustus 2010

Moeder brengt zoontje terug tot leven

Een Australische moeder heeft haar doodgeboren zoontje tot leven gebracht door de baby te knuffelen. De vrouw sprak deze week voor het eerst op televisie over hoe zij (naar eigen zeggen) haar doodverklaarde baby tot leven bracht.


Tentoonstelling ‘Funeral train’ groot succes

26 augustus 2010

Tentoonstelling ‘Funeral train’ groot succes

De tentoonstelling ‘Funeral train’ met werk van de Amerikaanse fotograaf Paul Fusco trekt veel bezoekers. Dit komt mede door grote en lovende artikelen in enkele landelijke kranten.


25 augustus 2010

Leidinggevenden leven langer

Vloermedewerkers lopen twee keer zoveel kans op een vroegtijdig overlijden dan hun leidinggevenden, dat meldt Nu.nl. Brits onderzoek wijst uit dat hoogopgeleiden over het algemeen langer leven.


25 augustus 2010

Weer lichaam gestolen uit graf

Grafrovers hebben opnieuw hun slag geslagen in Amerika. Dit keer gingen de dieven er met een macabere buit vandoor uit een mausoleum op Long Island (New York), dat meldt The New York Post.


Nieuw op Uitvaart.tv:

24 augustus 2010

Nieuw op Uitvaart.tv: "Uitvaartondernemers zien rotan uitvaartkisten niet zitten"

Verkoper van rotan uitvaartkisten Henk Boerland uit Dieverbrug begrijpt er niets van. Zo gauw mensen zijn lijkkisten zien, zijn ze vaak zeer verrast en positief. Maar uitvaartondernemers lijken er op een of andere manier niet echt brood in te zien.


23 augustus 2010

Hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen

Na het startschot van Tweede kamer voorzitter Gerdi Verbeet en onder luid applaus van familie en vrienden vertrokken vanmorgen 30 cardiologen vanaf VU medisch centrum in Amsterdam voor een sponsorfietstocht van 1700 kilometer naar Stockholm. Doel is om geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Dit is een project van de Nederlandse Hartstichting.


23 augustus 2010

Politie vergeet ouders overleden man te informeren

De politie in de Franse stad Lille heeft mogelijk een zeer pijnlijke blunder begaan. Nadat een 42-jarige man dood werd aangetroffen is men vergeten om de ouders in te lichten over het overlijden van hun zoon. Daardoor werd de man in stilte begraven op een plek voor de armen.


Natuurbegraafplaatsen in Brabant en Gelderland

20 augustus 2010

Natuurbegraafplaatsen in Brabant en Gelderland

‘Rest in Nature’, een initiatiefgroep onder leiding van Martin Binder wil natuurbegraafplaatsen gaan realiseren in Brabant en Gelderland, dat meldt Kliknieuws.nl. Binder heeft plannen om deze begraafplaatsen te openen in Heeze, Berlicum en Arnhem.


18 augustus 2010

Nieuwe uitspraken ombudsman voor het uitvaartwezen: draaien van verkeerd muziekstuk + 20 klachten over uitvaartondernemer. Maar welke?

Zojuist zijn er twee uitspraken verschenen op de website van mr. K. Been, de Ombudsman voor het uitvaaartwezen.


17 augustus 2010

Rechtbank Haarlem: Onvoldoende belangenafweging bij weigeren vergunning opgraven overleden familielid

Rechtbank Haarlem , 17 augustus 2010- De burgermeester heeft geweigerd eisers een vergunning te verlenen voor het opgraven van het lichaam van hun overleden moeder/echtgenote. Hiertoe heeft de burgemeester overwogen dat in beginsel geen vergunning wordt verleend voor het opgraven van een lichaam in de periode gelegen tussen twee maanden na de begrafenis en tien jaar na de begrafenis. Alleen indien zich bijzondere omstandigheden voordoen, kan volgens de burgemeester van deze lijn worden afgeweken, waarbij geldt dat een bijzondere omstandigheid een duidelijke en rechtstreekse relatie dient te hebben met de persoon van de overledene.


17 augustus 2010

Toekomst verenigingshuis Dinxperlo onzeker

Steeds meer mensen uit Dinxperlo en omgeving kiezen ervoor om zich te laten cremeren. Dat gegeven kan verenigingsgebouw Ons Huis in Dinxperlo wel eens fataal worden. Dagblad de Gelderlander meldt dat het voortbestaan van de stichting onzeker is.


17 augustus 2010

Diefstal op begraafplaats Oldenzaal

Van een graf op de begraafplaats aan de Hengelosestraat in Oldenzaal is een kruis gestolen. Zondag ontdekte bezoekers van de begraafplaats dat het kruis van het graf verwijderd was. Wanneer de diefstal precies heeft plaatsgevonden is niet duidelijk. Vermoedelijk is de diefstal tussen 8 en 15 augustus gepleegd.


17 augustus 2010

Lichaam meisje gestolen uit graf

De autoriteiten in het Amerikaanse Penssylvania staan voor een mysterie nadat bekent is geworden dat het lichaam van een 9-jarig meisje uit een graf is gestolen. Aol News meldt dat het meisje begraven lag op de Riverview Cemetery.


17 augustus 2010

Marokkanen minst vaak in ziekenhuis opgenomen voor kanker

In 2008 werden Marokkanen in vergelijking met andere herkomstgroepen het minst in het ziekenhuis opgenomen voor kanker en hart- en vaatziekten. De meeste opnamen voor hart- en vaatziekten deden zich voor bij Turken, gevolgd door Surinamers.


16 augustus 2010

Geen geld meer om de armen te begraven

In Hinds County (Mississippi VS) is geen geld meer om lichamen te begraven van overledenen waarvan de families geen geld hebben. In een mortuarium in de stad liggen inmiddels zes lichamen opgeslagen omdat ze niet kunnen worden begraven.


13 augustus 2010

Henk Boerland staat met kisten op de markt

Handelsonderneming Henk Boerland uit Dieverburg was vrijdagochtend het gesprek van de dag op de markt in Emmen. De ondernemer had een kraam waarin vijf rieten en rotan uitvaartkisten stonden.


13 augustus 2010

Opendag Gemeentelijke begraafplaats Zeist

Op zaterdag 11 september zal er weer een opendag zijn op de Gemeentelijke Begraafplaats van Zeist, Woudenbergseweg 46, 3707 HX te Zeist. Iedereen is van harte uitgenodigd tussen 11:00 uur en 16:30.


13 augustus 2010

Ook diefstal op begraafplaats Winterswijk

Zou de crisis ervoor zorgen dat mensen voor hun bloemen niet naar de bloemist maar naar het kerkhof gaan? Je zou het je bijna gaan afvragen, maar feit is dat er deze zomer veel overlast is van vernielingen en diefstal op begraafplaatsen. Dit keer is het de begraafplaats in Winterswijk waar bloemen, planten en vazen worden stolen.


Nieuw op Uitvaart.nl: Amco: rouwdrukwerk en luxe papiersoorten

12 augustus 2010

Nieuw op Uitvaart.nl: Amco: rouwdrukwerk en luxe papiersoorten

Amco is dé specialistische uitgeverij in rouwdrukwerk en luxe papiersoorten. Wij bieden de uitvaartondernemers een totaal oplossing voor het rouwdrukwerk. Van modern tot traditioneel. Ons assortiment is enkel via uitvaartondernemers of drukkerijen te bestellen. Bekijk ons assortiment op onze website http://www.amcorouwdrukwerk.nl.

Amco is ook te vinden op Uitvaartkaart.nl en Uitvaartsite.nl.


12 augustus 2010

Vrouw aangehouden voor diefstal vanaf graf

BREDA: Bezoekers van de begraafplaats aan de Tuinzigtlaan hielden dinsdag rond 19.30 uur een 54-jarige vrouw uit Dordrecht aan voor diefstal. De vrouw werd door de bezoekers betrapt op het stelen van bloemen vanaf een graf.


12 augustus 2010

Gezin naar Raad van State om geschil begraafplaats

Een gezin uit Rouwveen (Overijssel) probeert via de Raad van State toestemming te krijgen om naast elkaar te worden begraven, dat meldt RTV Oost. Het gezin wil na hun dood met vijf personen naast elkaar worden begraven.


10 augustus 2010

Spullen gestolen van kindergraven

Op begraafplaats Zuylen in Breda zijn losse spulletjes op kindergraven de laatste tijd niet meer veilig, dat meldt Omroep Brabant. Beeldjes, lampjes en bloemen worden de laatste tijd gestolen van de graven.


Nieuw filmpje op Uitvaart.tv: Hoe wordt rouwbloemwerk gemaakt?

10 augustus 2010

Nieuw filmpje op Uitvaart.tv: Hoe wordt rouwbloemwerk gemaakt?

In de 5e en laatste aflevering in de serie over Begraven en Begraafplaatsen op Uitvaart.tv leert Femke meer over rouwbloemwerk. Hiervoor gaat Femke langs bij Nel Uiterwijk van Pimpernel Business. Nel legt Femke uit hoe je een rouwbloemwerk maakt.
Klik hier om het filmpje te bekijken.


9 augustus 2010

Belgen laten huis beveiligen tijdens uitvaart

Particuliere Belgische beveiligingsbedrijven in Vlaanderen krijgen steeds vaker de opdracht om huizen te beveiligen van mensen die naar een begrafenis zijn. In Het Gazet van Antwerpen staat dat het fenomeen van particuliere huisbeveiliging de laatste maanden sterk toeneemt.


9 augustus 2010

Mortuaria Moskou bereiken limiet

De mortuaria in Moskou zitten bijna aan hun limiet van maximum 1500 lichamen, dat meldt de NOS. Door de hitte en de smog is het sterftecijfer verdubbeld. Volgens de baas van de gezondheidsdienst sterven er normaal ongeveer 360 mensen per dag, dat aantal ligt nu op 700.


6 augustus 2010

Hellendoorn krijgt nieuwe begraafplaats

De gemeente Hellendoorn wil een nieuwe begraafplaats laten bouwen aan de Meester Ponsteenlaan. Als het aan het college ligt komt er ruimte voor 4118 graven, waarbij het geheel past in het landschap, met een uitstraling van ruimte, rust, intimiteit en de mogelijkheid tot gedenken en wandelen in stilte.


6 augustus 2010

Baby komt tot leven tijdens begrafenis

In Mexico heeft de begrafenis van een prematuur geboren meisje een zeer bijzondere wending gekregen, dat meldt het AD. Volgens de krant kwam het meisje tijdens haar uitvaartplechtigheid tot leven.


Nieuw op Uitvaart.nl: CVU Uitvaartzorg (regio Rotterdam-Rijnmond)

5 augustus 2010

Nieuw op Uitvaart.nl: CVU Uitvaartzorg (regio Rotterdam-Rijnmond)

CVU Uitvaartzorg belooft u heldere afspraken over de verzorging van de uitvaart, een transparante kostenbegroting, goede organisatie van de uitvaart en bekwame medewerkers. CVU Uitvaartzorg beschikt over het Keurmerk Uitvaartzorg en is daarnaast nog gecertificeerd volgens een ISO 9001 normering. Voor meer informatie, zie www.cvu.nl.

CVU Uitvaartzorg is ook te vinden op www.uitvaartkaart.nl en www.uitvaartsite.nl.


4 augustus 2010

Engeland krijgt een ‘uitvaart glossy’

Engeland heeft sinds deze maand een eigen Uitvaart glossy. Eulogie is de naam van het blad waarin sterren aan het woord komen, maar ook gewone burgers praten over het levenseinde. De BBC twijfelt echter of het publiek in Engeland wel zit te wachten op Eulogie.


4 augustus 2010

Geld voor opknapbeurt kerkhof Stadskanaal

De algemene begraafplaats in Stadskanaal Noord kan worden opgeknapt, dat meldt Het Dagblad van het Noorden. Op het kerkhof zijn veel graven en kelders verzakt, ook zijn monumenten door achterstallig onderhoud los komen te zitten.


Nieuw filmpje: Uitvaart.tv bekijkt Va~De tijdelijke grafmonumenten en bezoekt de Terebinth

3 augustus 2010

Nieuw filmpje: Uitvaart.tv bekijkt Va~De tijdelijke grafmonumenten en bezoekt de Terebinth

In de 3e aflevering van Uitvaart.tv over de serie begraven en begraafplaatsen bekijkt Femke de tijdelijke grafmonumenten van Va~De. En neemt ze een kijkje op de restauratiedag van De Terebinth, vereniging voor funeraire cultuur.
Klik hier om het filmpje te bekijken.


2 augustus 2010

Herstel kerkhof Heerde duurt drie maanden

Het herstel van de ruim 50 vernielde graven op de begraafplaats in Heerde (Gld) gaat drie maanden duren. Na de ernstige vernielingen die ruim een week geleden plaatvonden besloot de gemeente Heerde op te draaien voor de kosten.


2 augustus 2010

Twee nieuwe uitspraken van de Ombudsman voor het Uitvaartwezen:

Zojuist zijn er op de website www.klachteninstituutuitvaartwezen.nl twee nieuwe uitspraken gepubliceerd. De klachten 2009-118 en 2010-23 hebben beide betrekking op waslijsten aan klachten over de uitvaartverzorger/ondernemer.Terecht en niet terecht.


Nieuw op Uitvaart.nl: KARAKTERUITVAART, uitvaartverzorging en -ontwerp (Culemborg en omstreken)

2 augustus 2010

Nieuw op Uitvaart.nl: KARAKTERUITVAART, uitvaartverzorging en -ontwerp (Culemborg en omstreken)

Eigentijdse uitvaartonderneming voor een persoonlijke begrafenis of crematie in de regio Culemborg en omstreken. Met zorg en aandacht probeer ik samen met u de uitvaart een karakter mee geven die het best bij u zelf past. U kunt uw uitvaart kostenloos met mij vooraf bespreken. U krijgt van het voorgesprek een verslag en een kosteninschatting.Ook als u verzekerd bent bij Dela, Monuta of Yarden kunt u de uitvaart door mij laten verzorgen. Voor meer informatie, zie www.karakteruitvaart.nl.

KARAKTERUITVAART is ook te vinden op www.uitvaartkaart.nl en www.uitvaartsite.nl.


2 augustus 2010

Natuursteenbedrijf moet showtuin afbreken

Natuursteenbedrijf Ferket en De Maat moet alle grafzerken uit de showtuin in Hulst(Zeeland)weghalen. De gemeente heeft daartoe besloten na klachten van buurtbewoners en schriftelijke vragen van Progressief Hulst.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >