Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws JANUARI 2023


31 januari 2023

Monumentale muur Joodse begraafplaats wordt opgeknapt

In september 2021 vielen takken van een treurbeuk op de monumentale muur van de Joodse begraafplaats in Almelo. De schade die toen ontstond kan nu worden hersteld omdat er voldoende geld is ingezameld.


31 januari 2023

‘Graaien, graaien en graaien’ Bekijk uitzending Meldpunt over gestegen premie Ardanta

Uitvaartverzekeraar Ardanta heeft de premie van sommige verzekerden enorm verhoogd, niet met een paar procent, maar soms wel met 200 procent. De tarieven van uitvaarten zijn uiteraard ook iets gestegen door de inflatie en de hoge energietarieven. Maar waarom stijgen de premies bij Ardanta zo ver? Het consumentenprogramma Meldpunt van Omroep Max besteedde er afgelopen vrijdag aandacht aan.


31 januari 2023

2 miljoen voor uitbreiding aula begraafplaats en crematorium Maassluis

De gemeente Maassluit stelt 2 miljoen euro beschikbaar voor de uitbreiding van de aula op begraafplaats De Dijk. De uitbreiding heeft ook positieve gevolgen voor het crematorium dat eveneens gebruik maakt van de aula.


30 januari 2023

Islamitische begraafplaats in Tiel

Naast de algemene begraafplaats aan de Papesteeg in Tiel wordt mogelijk een islamitische begraafplaats aangelegd. Het gaat om een stuk grond dat nu nog een agrarische bestemming heeft.


27 januari 2023

'Doodskistmysterie' Zwijndrecht opgelost

Afgelopen dinsdagmorgen zorgde een rode uitvaartkist langs de kant van de weg in Zwijndrecht voor een mysterie. Buurtbewoners vroegen zich af of de kist was achtergelaten door een uitvaartondernemer. RTV Rijnmond dook in het mysterie en heeft inmiddels achterhaald waar de kist vandaan kwam.


27 januari 2023

Jinek over techniek waarmee je kunt praten met overledenen (video)

Eva Jinek heeft deze week aandacht besteed aan een nieuwe techniek die het mogelijk maakt om te kunnen praten met overledenen. Tech-expert Alexander Klöpping gaf aan tafel uitleg over deze techniek en de waarde ervan. Hij verwacht dat de techniek al binnen vijf jaar voor iedereen toegankelijk zal zijn.


Docendo lanceert sneltraject opleiding Uitvaartverzorger

27 januari 2023

Docendo lanceert sneltraject opleiding Uitvaartverzorger

Docendo Opleidingen start 11 mei met het eerste zomer sneltraject voor de opleiding tot uitvaartverzorger. Binnen 3 lesmaanden, onderbroken door de zomervakantie, zullen de studenten de opleiding afronden. De hoge snelheid van de opleiding doet niets af aan de kwaliteit. De studenten krijgen een volwaardige opleiding.


26 januari 2023

Kifid gaat klachten verzekerden Ardanta behandelen

Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) heeft klachten ontvangen over de enorme indexatie die sommige verzekerden van Ardanta hebben gekregen. Soms is de premie meer dan verdubbeld, zelfs bij mensen die al decennia een uitvaartverzekering hebben. Het Kifid gaat de klachten behandelen.


26 januari 2023

Bronzen kop van August Willemsen gestolen

Eind november werd er ter gelegenheid van de vijftiende sterfdag van August Willemsen een bronzen beeld geplaatst. Het kunstwerk is het afgelopen weekend gestolen van het graf van de schrijver op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam.


26 januari 2023

27 januari op TV: Premie van uitvaartpolis explodeert bij klanten Ardanta

Klanten op leeftijd bij uitvaartverzekeraar Ardanta betalen sinds januari fors meer voor hun uitvaartpolis. Bij Meldpunt kwamen voorbeelden binnen van mensen die het drievoudige of zelfs vijfvoudige van hun oorspronkelijke premie moeten betalen. Terwijl de prijzen volgens Ardanta met niet meer dan 14,3 procent zijn gestegen. MAX Ombudsman Rogier de Haan vraagt in Meldpunt uitleg aan Ardanta over deze prijsverhoging.


Uitvaartfestival in Zenderen doorbreekt taboe op praten over de dood en afscheid nemen van het leven

25 januari 2023

Uitvaartfestival in Zenderen doorbreekt taboe op praten over de dood en afscheid nemen van het leven

Alles bespreekbaar maken rondom de dood, afscheid nemen en rouw. De taboe die daarop rust wil Natasja Kroese van Boom Afscheidszorg met haar Uitvaartfestival dat ze op 26 maart organiseert, doorbreken. De ervaren uitvaartbegeleidster laat met het festival de bezoeker de mogelijkheden zien die er voor, tijdens en na een uitvaart zijn.


Theatertournee ‘Zus van mijn zus’ met Ariane Schluter en Marisa van Eyle

25 januari 2023

Theatertournee ‘Zus van mijn zus’ met Ariane Schluter en Marisa van Eyle

Van 22 maart t/m 27 mei toert Zus van mijn zus door het land. Ariane Schluter en Marisa van Eyle spelen de twee zussen die elkaar na jaren weer treffen in deze tragikomische theatervoorstelling van Via Rudolphi Producties. Belle van Heerikhuizen regisseert, de tekst is van Peter Wittenbols. De première is zaterdag 25 maart in het Amsterdamse Theater Bellevue .


Relatief hoogste oversterfte in Flevoland, Drenthe en Hollands-Noorden

25 januari 2023

Relatief hoogste oversterfte in Flevoland, Drenthe en Hollands-Noorden

De oversterfte verschilt per GGD-regio. Vooral in Flevoland (17 procent), Drenthe (13 procent) en Hollands-Noorden (13 procent) overleden in 2022 meer mensen dan verwacht. In Gooi en Vechtstreek (1 procent), Zuid-Limburg (5 procent) en Amsterdam (6 procent) was de oversterfte het laagst.


Oversterfte 2022 in alle leeftijdsgroepen

25 januari 2023

Oversterfte 2022 in alle leeftijdsgroepen

In alle leeftijdsgroepen overleden in 2022 meer mensen dan verwacht voor die leeftijd. De oversterfte was het laagst onder 50- tot 65-jarigen (7 procent), en het hoogst onder mensen jonger dan 50 jaar (13 procent). Vergeleken met 2021 was de oversterfte lager in de drie leeftijdsgroepen tussen de 50 en 90 jaar, en hoger in de jongste en oudste leeftijdsgroep.


Oversterfte 2022 door COVID-19 en griep

25 januari 2023

Oversterfte 2022 door COVID-19 en griep

In 2022 overleden 170 duizend mensen. Dat waren er 14,5 duizend (9,3 procent) meer dan verwacht. In iedere leeftijdsgroep was de sterfte hoger dan verwacht. Vooral in de GGD-regio's Flevoland, Drenthe en Hollands-Noorden stierven meer mensen. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige jaarcijfers.


24 januari 2023

Bouw crematorium begraafplaats St. Barbara Utrecht kan beginnen

De Raad van State houdt de vergunning voor de bouw van een crematorium op de Utrechtse begraafplaats St. Barbara in stand. Daarmee kan de bouw van het nieuwe crematorium doorgaan.


NU.nl over gestegen kosten uitvaarten bij DELA

23 januari 2023

NU.nl over gestegen kosten uitvaarten bij DELA

NU.nl besteedt vandaag aandacht aan de gestegen kosten van uitvaarten bij DELA. Een technische crematie is bij DELA 100 euro duurder geworden door de gestegen energiekosten. Maar niet alleen de crematie zelf is duurder geworden. Nabestaanden moeten ook meer betalen voor de koffie en cake.


Hoofdlanen begraafplaats Essenhof krijgen straatnamen

23 januari 2023

Hoofdlanen begraafplaats Essenhof krijgen straatnamen

De gemeente Dordrecht heeft besloten om 3 hoofdlanen van begraafplaats Essenhof straatnamen te geven. De gemeente verwacht dat mensen de weg makkelijker vinden als de hoofdlanen straatnamen krijgen.


Waarom is de elektrische crematieoven zo duurzaam, hoe werkt het?

20 januari 2023

Waarom is de elektrische crematieoven zo duurzaam, hoe werkt het?

Sinds de lancering van de elektrische crematieoven door crematieoven producent DFW Europe in 2018 worden steeds meer gas ovens vervangen door elektrische ovens. Dit levert een energiebesparing op van zo’n 85 procent. Omdat veel mensen nieuwsgierig zijn naar informatie over de elektrische crematieoven is vanaf nu uitgebreide informatie te vinden in de infotheek van Uitvaart.nl.


20 januari 2023

Brief burgemeester na onrust over geruimde grafmonumenten Ridderkerk

Twee nabestaanden van begraafplaats Vredehof in Ridderkerk voelt zich ernstig gedupeerd door het handelen van de gemeente. De gemeente heeft grafstenen laten ruimen van graven waar nog wel grafrechten voor waren betaald. De gemeente deed dat bij graven waar geen rechthebbende meer van was of waarvan men niet wist waar de rechthebbende woont.


18 januari 2023

Begraafplaats afgebrande Lambertuskerk tijdelijk open

Nabestaanden kunnen vandaag of morgen een bezoek brengen aan het graf van een overleden dierbare die is begraven op de begraafplaats van de afgebrande Lambertuskerk in Veghel.


17 januari 2023

Uitspraken ombudsman over grafrechten en kosten dienstverlening

De Ombudsman voor de uitvaart heeft 4 nieuwe uitspraken gepubliceerd. Twee zaken hebben betrekking op de grafrechten en in twee zaken gaat het over de kosten die de uitvaartondernemer in rekening heeft gebracht.


Uitvaartcentrum en resomatorium in Ommeren

17 januari 2023

Uitvaartcentrum en resomatorium in Ommeren

Uitvaartondernemer Erik van Zoest wil het oude mortuarium in Ommeren laten ombouwen naar een uitvaartcentrum en resomatorium. In samenwerking met de gemeente heeft SPA WNP ingenieurs een planologisch kader opgesteld en de benodigde onderzoeken gedaan als eerste stap naar een eventuele herziening van het bestaande bestemmingsplan.


16 januari 2023

OM eist voorwaardelijke straf voor valse overlijdensverklaring

Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur voor een huisarts die een valse overlijdensverklaring heeft afgegeven. De arts deed dat nadat een 96-jarige vrouw in het bijzijn van een familielid een vloeistof opdronk en vervolgens overleed.


16 januari 2023

Erehaag van husky’s bij uitvaart

Voor het crematorium in Etten stond afgelopen zaterdag een erehaag van husky’s. Het was een bijzonder en persoonlijk eerbetoon aan Irma van Londen die onlangs overleed.


13 januari 2023

Rechtszaak tegen bouw crematorium Veendam

Omwonenden van begraafplaats Buitenwoelhof in Veendam zijn naar de rechter gestapt omdat ze tegen de bouw van een crematorium op de begraafplaats zijn. Volgens de bewoners van de Langeleegte hoort een crematorium niet thuis in een woonwijk.


12 januari 2023

16 nieuwe bomen op pittoresk kerkhof Marsum

In 2017 moesten 25 karakteristieke essen langs het toegangspad van het kerkhof van Marsum (link naar Wikipedia) worden gekapt vanwege een besmetting. Woensdag hebben leerlingen van het Terra MBO in Groningen 16 nieuwe bomen geplant op het kerkhof.


12 januari 2023

15 januari Lichtjesavond in Geleen

15 januari Lichtjesavond in Geleen
In begraaf- en gedenkpark Vouersveld, Vouershof 1 te Geleen worden op zondag 15 januari weer alle dierbaren in een warme sfeer herdacht.


10 januari 2023

Grootste islamitische begraafplaats geopend (video)

De nieuwe islamitische begraafplaats in Arnhem wordt woensdag in gebruik genomen. Op de begraafplaats is ruimte voor 17.000 islamitische graven en daarmee is het de grootste in Nederland.


10 januari 2023

Nederlandse artiesten domineren de top 10 Uitvaartmuziek in 2022

Nederlandse artiesten domineren de top 10 uitvaartmuziek uit 2022. In de lijst samengesteld door coöperatie DELA op basis van liedjes die door nabestaanden zijn gekozen, zijn acht van de tien meest gedraaide artiesten Nederlands. De top 3 meest gedraaide liedjes uit de Uitvaartmuziek top 100 over 2022 is ongewijzigd. Net als vorig jaar wordt de lijst aangevoerd door Sarah Brightman & Andrea Bocelli, gevolgd door Danny Vera. Op plaats 3 staan André Rieu & Mirusia Louwerse.


9 januari 2023

Schrijver ‘Waarheen Waarvoor’ in stilte overleden

Karel Hille, de tekstschrijver van de bekendste uitvaart hit ‘Waarheen Waarvoor’ is afgelopen november overleden. Zijn overlijden is lang stil gebleven in Nederland, alleen de lokale Omroep Castricum besteedde aandacht aan het overlijden van de schrijver.


9 januari 2023

Lichtjesavond bij begraafplaats Krusemanlaan in Heerhugowaard

Samen met DELA verzorgt de gemeente op zondag 15 januari een lichtjesavond. Deze lichtjesavond vindt van 17.00 tot 19.00 uur plaats bij crematorium Waerdse Landen en de gemeentelijke begraafplaats aan de Krusemanlaan 3-5 in Heerhugowaard.


6 januari 2023

DELA neemt resterend aandelenbelang Associatie en IJmond over

Coöperatie DELA neemt het resterende aandelenbelang (30%) over van de Uitvaartvereniging Associatie&IJmond. Per 1 januari 2023 is DELA volledig eigenaar van Associatie Uitvaartverzorging en Uitvaartverzorging IJmond (officieel: UNC). Alexandra Howard vertrekt daardoor als statutair directeur. De gesprekken over de overname startten in april 2022.


5 januari 2023

11 onderzoeken naar oversterfte tijdens corona

De overheid heeft 11 instanties geld gegeven om onderzoek te doen naar de oversterfte tijdens de pandemie. Het is de bedoeling dat de onderzoeken inzicht geven hoe het kwam dat bepaalde groepen harder werden getroffen.


Uitvaartsite Exit.nl voor extreem voordelige uitvaarten 1 jaar oud

5 januari 2023

Uitvaartsite Exit.nl voor extreem voordelige uitvaarten 1 jaar oud

De site Exit.nl, bedoeld om mensen te helpen de regie te behouden over het levenseinde, is vandaag precies 1 jaar oud. De site helpt met medische beslissingen in de laatste levensfase. Zo kan men een euthanasieverklaring, behandelverbod en niet-reanimeren verklaring downloaden.


Rouwservice Nederland neemt Rouwservice Flevoland & Gelderland over

4 januari 2023

Rouwservice Nederland neemt Rouwservice Flevoland & Gelderland over

Rouwservice Nederland (RSN) maakt vandaag bekend dat zij per 1 januari 2023 de medewerkers, activiteiten en voertuigen van Rouwservice Flevoland & Gelderland heeft overgenomen.


Exameninstituten uitvaartbranche gaan samen

4 januari 2023

Exameninstituten uitvaartbranche gaan samen

Per 1 januari zijn de activiteiten van de STIVU (Stichting Vakexamens Uitvaartzorg) overgedragen aan NaVU (Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg). De stap past bij de wens van beide organisaties om de vakexamens overzichtelijker te organiseren. Door het samengaan ontstaat een vakexamen dat de ervaring en expertise van STIVU op het gebied van opleidingen combineert met de geaccrediteerde examens van NaVU.


4 januari 2023

Steeds meer gemeenten met sterfteoverschot

Zonder buitenlandse migratie zouden aanzienlijk meer gemeenten te maken hebben met bevolkingskrimp. Door de vergrijzing neemt het aantal gemeenten waar meer mensen overlijden dan er baby’s worden geboren toe, dat meldt het CBS.


3 januari 2023

Krapte op de arbeidsmarkt leidt tot unieke kansen voor werkzoekenden

Hoewel het soms lijkt alsof het aantal startende uitvaartonderneming eindeloos is, hebben veel uitvaartondernemingen veel moeite met vinden van ervaren personeel voor een loondienstverband. En dat leidt tot unieke kansen voor werkzoekenden, zo blijkt uit een aantal nieuwe vacatures op Uitvaartvacatures.nl. Altiora Uitvaartzorg, met een eigen Afscheidshuis in Ermelo, belooft zelfs salariëring boven de geldende CAO en secundaire voorwaarden!


2 januari 2023

Composteren toegestaan in New York

In de staat New York is het composteren van lichamen vanaf nu toegestaan. New York is de zesde staat in Amerika waar humusatie is toegestaan.


2 januari 2023

Voorlichting over systeem ‘Boomrust’

Begraven worden in de natuur heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Natuurbegraafplaatsen liggen in de regel in, of aangrenzend aan, natuurgebieden. Maar óók op bestaande begraafplaatsen is de aanleg van een natuurbegraafplaats mogelijk. Stadsboswachter B.V. heeft hier in de afgelopen jaren een systeem voor ingericht, voor twee begraafplaatsen van de Uitvaartstichting Hilversum. Hieruit is het systeem ‘Boomrust’ ontwikkeld. Geen grafsteen, maar een boom als gedenkteken.


Avond vol licht woensdag 1 februari 2023

2 januari 2023

Avond vol licht woensdag 1 februari 2023

Op deze Avond vol Licht nodigen wij iedereen uit die een dierbare heeft verloren, u bent welkom vanaf 19.00 uur in de aula van de begraafplaats Zuiderhof.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >