Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws OKTOBER 2019


31 oktober 2019

Vragen over stoppen Stichting Eenzame Uitvaarten Maastricht

Deze zomer draaide de gemeente Maastricht een prachtig initiatief de nek om. Sinds 2008 zorgde een vrijwilliger van de Stichting Eenzame Uitvaarten Maastricht er voor dat elke eenzaam overleden inwoner een waardig afscheid kreeg. Maar de privacywet zou dat niet meer toestaan en daarom heeft de gemeente de samenwerking met de vrijwilliger beëindigd.


31 oktober 2019

Fortuyn en Hazes hebben de persoonlijke uitvaart op de kaart gezet

De uitvaarten van Pim Fortuyn en André Hazes hebben de uitvaarttradities in Nederland sterk veranderd. Dat zegt dr. Claudia Venhorst, onderzoeker bij het Centrum voor Thanatologie van de Radboud Universiteit in Nijmegen in de Uitvaartspecial van het AD.


31 oktober 2019

‘Anders’ gedenken met Allerzielen

Komend weekend is het Allerzielen: een dag waarop we onze overleden dierbaren extra gedenken. Naar goed katholiek gebruik worden in onze regio dan de graven versierd met chrysanten en andere bloemen. Op Natuurbegraafplaats De Hoevens in Alphen doen ze dit anders. Daar planten nabestaanden op 2 en 3 november stinzenbolletjes op de graven.


Antwoorden Minister Ollongren naar aanleiding van TV-uitzending Undercover

30 oktober 2019

Antwoorden Minister Ollongren naar aanleiding van TV-uitzending Undercover

De veelbesproken tv-uitzending Undercover waar journalist Alberto Stegeman misstanden liet zien bij de uitvaartonderneming van Erik Verhagen heeft geleid tot kamervragen door kamerlid Van Raak. Minister Ollongren heeft deze vragen nu schriftelijk beantwoord.


30 oktober 2019

Weduwnaar betrapt inbreker op dag uitvaart vrouw

Er wordt vaak gewaarschuwd om op te passen voor ‘uitvaartinbrekers’ en dat is niet voor niets. Zaterdagavond is een 85-jarige man uit Oldenzaal het slachtoffer geworden. De man had die zaterdag zijn vrouw moeten begraven en lag na deze zware en emotionele dag moe op bed toen hij geluiden hoorde.


29 oktober 2019

Het huis verkopen van een dierbare overleden persoon

Wanneer beide ouders zijn overleden zullen in bijna alle gevallen de kinderen de woning erven. In eerste instantie lijkt het er natuurlijk op dat het veel geld zal opleveren. Toch is dit niet in alle gevallen waar. Je kunt namelijk ook de schulden van iemand erven. Hier zul je dus van op de hoogte moeten zijn. Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat de kinderen overblijven met de schulden van hun ouders. Het is dus erg belangrijk om hier rekening mee te houden en alles na te kijken. We geven je graag wat advies zodat je precies weet wat je moet doen als dit gebeurt.


Lichtjesavond ‘Herinnering Verlicht’ op De Nieuwe Ooster

29 oktober 2019

Lichtjesavond ‘Herinnering Verlicht’ op De Nieuwe Ooster

Eén keer in de twee jaar zet gemeentelijke begraafplaats De Nieuwe Ooster de gewone wereld even stil. Op woensdag 30 oktober verandert de begraafplaats in een bijzondere plek van licht, aandacht en verwondering. Nabestaanden kunnen van 18.00 tot 21.00 uur het gedenkpark en de rustplek van hun overledene bezoeken. Lichtjes, poëzie, rituelen, vuurkunst en muziek bieden ruimte om gezamenlijk te herdenken. Kinderen zijn van harte welkom.


29 oktober 2019

Extra urnennissen op begraafplaats Holten

De gemeente Rijssen-Holten laat zes nieuwe urnenzuilen plaatsen op de nieuwe algemene begraafplaats in Holten. In de huidige urnenmuur is bijna geen plek meer dus moeten er extra plekken worden gecreëerd.


29 oktober 2019

Zeist krijgt elektrisch crematorium

De gemeente Zeist laat op de algemene begraafplaats aan de Woudenbergseweg een crematorium bouwen. Er is gekozen voor een duurzaam crematorium met een elektrische crematieoven en zonnepanelen op het dak.


29 oktober 2019

D66 wil wetgeving voor digitale nalatenschap

D66 wil dat er wetgeving komt voor digitale erfenissen. Op dit moment tasten nabestaanden in het digitale duister na het overlijden van hun dierbaren. Kamerlid Monica den Boer: ‘Je kunt het vergelijken met brieven of foto’s die in de kast liggen bij mensen thuis. Die worden door erfgenamen geërfd, want dat is via de wet geregeld. Dat geldt niet voor het materiaal dat je online hebt opgeslagen.’


Coöperatie DELA neemt Yarden over

28 oktober 2019

Coöperatie DELA neemt Yarden over

Coöperatie DELA is van plan om Yarden Uitvaartorganisatie over te nemen. Het gaat om de verzekeraar, het uitvaartbedrijf en alle onderliggende organisaties en deelnemingen. Ondanks het herstelplan van afgelopen zomer ging Yarden voor een structurele oplossing op zoek naar een geschikte, sterke partij die haar activiteiten zou kunnen overnemen. DELA is zo’n sterke partij.


Nieuwe website informeert inwoners Zoetermeer over uitvaartmogelijkheden

28 oktober 2019

Nieuwe website informeert inwoners Zoetermeer over uitvaartmogelijkheden

Alle informatie die betrekking heeft over het thema uitvaart in Zoetermeer is vanaf nu te vinden op één website. De site helpt en inspireert Zoetermeerders om een uitvaart helemaal naar eigen wens en smaak vorm te geven.


In Memoriam Henry Keizer

27 oktober 2019

In Memoriam Henry Keizer

Henry Keizer, bestuursvoorzitter van 'de Facultatieve Groep' is op 5 oktober 2019 geheel onverwacht overleden. Hij werd 58 jaar.


Maak een gratis proefrit in de begrafenisauto van de toekomst!

25 oktober 2019

Maak een gratis proefrit in de begrafenisauto van de toekomst!

“Deze auto laat zich zo gemakkelijk besturen en bedienen, dat u als uitvaartondernemer de nabestaanden desgewenst de wagen ook zelf kunt laten besturen”…25 oktober 2019

Grafmonumenten gestolen van begraafplaats Bussloo

In het Gelderse dorpje Bussloo is met grote verontwaardiging gereageerd op de diefstal van vijf historische grafmonumenten. De grafmonumenten waren wegens onderhoudswerkzaamheden buiten de poort van de begraafplaats geplaatst.


25 oktober 2019

Discussie over toekomst wachthuisje begraafplaats Groesbeek

Het kan twee kanten opgaan voor het oude ontvangsthuisje op begraafplaats Heselenberg in Groesbeek. De gemeente kan ervoor kiezen om het huisje helemaal te laten opknappen, maar men kan ook besluiten dat het huisje gesloopt wordt.


24 oktober 2019

Pimp je eigen doodskist

Beleving is vandaag alles. Waarom zou je eigen begrafenis dan aan die trend ontsnappen? Via de kistconfigurator www.mijndoodskist.be van Funico kan je voortaan je kist persoonlijk (laten) pimpen.


24 oktober 2019

Wat moet je doen om begraven te mogen worden in eigen tuin

Deze week publiceerde het NRC een artikel over een echtpaar uit Venlo dat op hun eigen landgoed begraven wil worden. Het echtpaar wil er zo zeker van zijn dat hun erfgenamen de grond in de toekomst niet verkopen als bouwgrond. Maar de gemeente Venlo wil er niet aan meewerken. EenVandaag besloot naar aanleiding van de discussie in Venlo om Frenk Windels op te zoeken. Windels kwam drie jaar geleden volop in het nieuws toen hij zijn vrouw zonder toestemming had begraven in hun tuin.


24 oktober 2019

Recherche arresteert grafschenner die graf kind opende

Na een maandenlang onderzoek is het de Eindhovense recherche gelukt dinsdag een verdachte aan te houden die we verantwoordelijk houden voor meerdere grafschennissen en diefstallen vanaf begraafplaatsen. Het gaat om een 22-jarige man uit Eindhoven.


Lichtjesavond Hilversum op begraafplaats Zuiderhof

23 oktober 2019

Lichtjesavond Hilversum op begraafplaats Zuiderhof

Op 2 november 2019 organiseert Uitvaartstichting Hilversum wederom lichtjesavond. Deze keer zal dit plaatsvinden op begraafplaats Zuiderhof.


Nieuwe website Uitvaartbeurs Amsterdam 2020

23 oktober 2019

Nieuwe website Uitvaartbeurs Amsterdam 2020

Op zaterdag 18 april 2020 wordt de vierde editie gehouden van Uitvaartbeurs Amsterdam. Sinds deze week heeft Uitvaartbeurs Amsterdam een prachtig nieuw vormgegeven website waar in de komende maanden alles te lezen is over de beurs.


22 oktober 2019

Echtpaar wil graf op landgoed om bouw te voorkomen

Een echtpaar uit Venlo dat eigenaar is van een groot landgoed wil in hun eigen grond worden begraven. Dat willen ze omdat ze niet willen dat er ooit wordt gebouwd op het landgoed. Ze hopen dat hun erven de grond niet kunnen verkopen als hun graven onderdeel zijn van landgoed.


21 oktober 2019

Begraafplaats voor overleden foetussen Leiden

Tot nu toe konden overleden foetussen in Leiden alleen worden gecremeerd. Maar vanaf nu is er ook een plek waar foetussen begraven kunnen worden. Dat kan op het Sterretjesveld op begraafplaats Rhijnhof.


21 oktober 2019

Oplosbare uitvaartkleding op Dutch Design Week

Tijdens de Dutch Design Week In Eindhoven is al het nieuwe te zien op het gebied van design. Nu.nl pakt er op haar website een aantal onderwerpen uit. Een van de opvallende collecties is die van uitvaartkleding die heel snel vergaat.


18 oktober 2019

Erik V. reageert in interview op uitzending Undercover

Na de uitzending van Undercover in Nederland over het uitvaartbedrijf van Erik V. uit Voorburg reageert de betrokken uitvaartondernemer nu zelf. In een interview met Wilfred Genee op radio Veronica vertelt Erik zijn kant van het verhaal. Hij maakt verwijten naar programmamaker Alberto Stegeman en de twee ‘collega’s' die met verborgen camera’s opnames maakten in zijn bedrijf.


18 oktober 2019

Directeur begraafplaats De Nieuwe Ooster en Noorder draagt taken over

De directeur van de gemeentelijke begraafplaatsen De Nieuwe Ooster en De Nieuwe Noorder heeft bekend gemaakt dat hij zijn functie per direct neerlegt. De reden voor zijn vertrek is dat de organisatieontwikkeling die het managementteam beoogde, onvoldoende snel gerealiseerd kan worden.


Gedenkavond Westerveld op vrijdag 1 november 2019

18 oktober 2019

Gedenkavond Westerveld op vrijdag 1 november 2019

Op vrijdag 1 november organiseert Begraafplaats & Crematorium Westerveld (Duin en Kruidbergerweg 2-6, Driehuis) een gedenkavond. Van 18.30 tot 20.00 uur biedt Westerveld de gelegenheid om gezamenlijk te herdenken en in het verlichte park een kaarsje op te steken. Ook is er een sfeervolle wandelroute met
daarlangs troostrijke gedichten en wordt op verschillende plaatsen live muziek verzorgd. Iedereen is
welkom.


18 oktober 2019

Rouwbegeleiders bijna geen werk door privacywet

De AVG die vorig jaar is ingegaan heeft zo zijn goede kanten, maar helaas ook diverse nadelige. Dat weten de vrijwilligers van de Kap uit Apeldoorn inmiddels ook. Het aantal rouwenden dat sinds de invoering van de AVG een beroep doet op de Kap is drastisch afgenomen.


Open Dag Crematorium Dieren op 27 oktober

17 oktober 2019

Open Dag Crematorium Dieren op 27 oktober

Crematorium Dieren (Imboslaan 6, Dieren) organiseert op zondag 27 oktober van 11.00 tot 15.00 uur een Open Dag. Alle ruimtes zijn open voor publiek en ook het gedenkpark is toegankelijk voor een wandeling. Iedereen is van harte welkom!


17 oktober 2019

Geen privégraf voor boer Vriezenveen

Boer Jan Dasselaar mag niet op eigen grond worden begraven. De boer wil heel graag in een stukje bos op zijn terrein worden begraven. De Raad van State heeft nu bepaald dat Dasselaar en zijn familie toch niet begraven mogen worden in hun eigen grond.


17 oktober 2019

Controleurs bekeuren tientallen rouwenden in Veenendaal

De gemeentekas moet kennelijk voor het einde van het jaar nog wat aangevuld worden in Veenendaal. Deze week ontvingen tientallen mensen die aanwezig waren bij de condoleance van een bekende inwoner een bekeuring. Dat gebeurde omdat vrijwel iedereen in de veronderstelling was dat het tot 18.00 uur betaald parkeren was bij de Julianakerk.


15 oktober 2019

Weer uitvaartondernemer lastiggevallen na uitzending Undercover

Maandag, de dag na de veel besproken uitzending van Undercover in Nederland, werden al twee bedrijven uit de uitvaartbranche lastiggevallen en of bedreigd. Daar komt nu een derde uitvaartondernemer bij. Want dinsdagmorgen kreeg uitvaartondernemer Jan Vink uit Voorburg een scheldtelefoontje.


15 oktober 2019

‘Cremeren is een heidense gewoonte’

De Barneveldse Begrafenisvereniging bestaat dit jaar vijftig jaar. Reden voor de Barneveldse Krant om een uitgebreid interview te publiceren over de historie en de missie van deze reformatorische uitvaartvereniging waar cremeren nog taboe is.


15 oktober 2019

Vrijwilligers uit hele land restaureren Joodse begraafplaats Groningen

Ruim honderd vrijwilligers uit het hele land werken aan het herstel van de Joodse begraafplaats aan de Moesstraat in Groningen. In het komende jaar zullen ze een week lang in Groningen verblijven om de slecht onderhouden begraafplaats weer klaar te maken voor de toekomst.


14 oktober 2019

Erik Verweij Thanatopraxie uit Deventer lastiggevallen na uitzending Undercover

Tijdens de uitzending van Undercover in Nederland, over de misstanden bij een uitvaartbedrijf uit Voorburg werd de eigenaar steeds Erik V. genoemd. Dat blijkt nu een vervelend staartje te krijgen omdat sommige mensen denken dat het gaat om Erik Verweij van Verweij thanatopraxie uit Deventer. Maar Erik Verweij heeft helemaal niets te maken met Erik V. uit Voorburg.


14 oktober 2019

Yarden ziet af van crematorium Meerssen

Yarden heeft de gemeente Meerssen gevraagd om de verleende vergunning voor de bouw van een crematorium in de hoeve Weerterhof weer in te trekken. Het uitvaartbedrijf ziet vanwege bedrijfseconomische redenen af van de nieuwbouw, dat meldt de Limburger.


14 oktober 2019

Beschamende handelswijze uitvaartonderneming Voorburg

De uitzending van Undercover in Nederland heeft heel wat los gemaakt bij kijkers. Op sociale media wordt met verontwaardiging gereageerd op de handelswijze van een ‘uitvaartonderneming’ in Voorburg. Bij dit uitvaartbedrijf wordt totaal respectloos omgegaan met overledenen en hun nabestaanden.


Stap nu in de begrafenisauto die het  uitvaartvervoer definitief heeft veranderd

11 oktober 2019

Stap nu in de begrafenisauto die het uitvaartvervoer definitief heeft veranderd

Een bloemenauto, staatsieauto, overbrengauto, volgauto en huisbezoek-auto in één? Jazeker. Sinds kort is die auto er! Het is de Chrysler Pacifica die het allemáál te bieden heeft. Vanuit het label Multi Hearse heeft Budget Hearses onlangs deze indrukwekkende alleskunner in Europa geïntroduceerd. Dé alleskunner die het uitvaartvervoer definitief heeft veranderd.


Hoogste punt nieuw Monuta Afscheidshuis bereikt

11 oktober 2019

Hoogste punt nieuw Monuta Afscheidshuis bereikt

Het nieuw te bouwen Monuta Afscheidshuis aan de Ringweg Dorrestein 9 in Amersfoort heeft zijn hoogste punt bereikt. Samen met betrokkenen bij de bouw is onder het genot van een hapje en drankje de eerste mijlpaal gevierd. Naar verwachting opent het afscheidshuis op 1 januari 2020 haar deuren.


11 oktober 2019

Onenigheid over uitvaart bij De Rijdende Rechter

Na het overlijden van de moeder van Fred en Diana is hun zwager in de veronderstelling dat hij belt met DELA omdat moeder daar een verzekering had. Maar de zwager belt niet DELA, maar Uitvaart24. En dat is het begin van een flinke ruzie tussen de familie en Uitvaar24.


10 oktober 2019

BGNU wil slaatje slaan uit uitzending Undercover in Nederland

De BGNU hoopt de concurrentiepositie van uitvaartondernemers die geen BGNU-lid zijn te kunnen verzwakken. De BGNU grijpt de uitzending van undercover in Nederland aan om nog maar eens te pleiten voor een verplicht keurmerk. Nog voordat de uitzending is geweest spreekt BGNU al haar afschuw uit over de gemaakte opnames.


De Nieuwe Ooster 125 jaar

8 oktober 2019

De Nieuwe Ooster 125 jaar

Op woensdag 9 oktober 2019 viert de grootste en groenste begraafplaats van Nederland haar 125 jarig bestaan. Ter gelegenheid van het jubileum wordt het eerste exemplaar van een bijzonder boek uitgereikt. Mensenwerk is geschreven door Trudy Admiraal, met foto’s van Edwin Butter.


8 oktober 2019

Inkomsten begraafplaatsen West Betuwe vallen tegen

De gemeente West Betuwe moet dit jaar mogelijk zo’n 75.000 euro extra bijleggen op de gemeentelijke begraafplaatsen. Dat komt omdat het aantal begrafenissen en bijzettingen van urnen lager is dan de gemeente had verwacht, dat meldt de Gelderlander.


De Begraafplaats:Themanummer: Ecologisch groenbeheer

8 oktober 2019

De Begraafplaats:Themanummer: Ecologisch groenbeheer

Het oktobernummer van De Begraafplaats is gewijd aan het thema Ecologisch groenbeheer. Begraafplaatsen zijn natuurlijke plekken die bescherming bieden aan insecten zoogdieren, vogels, planten en bomen. De Wet natuurbescherming, die op 1 januari 2017 van kracht is gegaan, is gericht op bescherming van de biodiversiteit in Nederland. De mensen die in dit nummer aan het woord komen willen een stap verder gaan: de biodiversiteit vergroten.


8 oktober 2019

Verzoek om subsidie voor kapel op begraafplaats Raalte

De historische vereniging Raalte heeft de gemeente gevraagd om een subsidie van 10.000 euro voor de bouw van een kapel op het oude Heemkerkhof, dat meldt de Stentor.


7 oktober 2019

Nieuw bestuur landelijke thanatopraxie organisatie

Na een voorbereiding van ruim twee jaar wordt een nieuwe, landelijke en branchebrede thanatopraxie-organisatie ingericht. Onder regie van het ministerie van VWS startten in april 2017 gesprekken om in kaart te brengen welke organisaties zich bezighouden met thanatopraxie. Geleidelijk ontstond een brede wens voor één landelijk kwaliteitsbewakende instelling, dat ook werd onderschreven door de overheid.


7 oktober 2019

Veel belangstelling natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide

De nieuwe natuurbegraafplaats van Natuurmonumenten op Landgoed Mookerheide in Molenhoek is zondag geopend. Diverse mensen maakten ondanks de regen gebruik van de mogelijkheid om alvast rond te lopen over de natuurbegraafplaats.


4 oktober 2019

Crematorium Oss weer stap dichterbij

De bouw van het nieuwe crematorium aan de Docfalaan in Oss is weer een stap dichterbij gekomen. De gemeente Oss heeft het voorontwerp-bestemmingsplan voltooid.


Presentatie: De Toekomst van de dood

4 oktober 2019

Presentatie: De Toekomst van de dood

Alles is maakbaar, van IVF tot 3D geprinte organen, van nanotechnologie tot de nieuwste medicijnen. We verlengen en repareren, ontwerpen en creëren. We stellen de dood zo ver mogelijk uit, tot die onvermijdelijk komt. Want let’s be honest, ook al proberen we de dood te slim af te zijn, het is ons nog niet gelukt. Wat brengen de vele zoektochten naar onsterfelijkheid ons in de komende 5 tot 10 jaar? Verandert onze houding ten opzichte van de dood? Wat als….. de dood een optie wordt? Wat als… je digitaal blijft voortbestaan? Wat als… je je eigen sterfdatum kunt kiezen?


Almeerse schrijft Schaduwkracht, haar aangrijpende autobiografische roman

2 oktober 2019

Almeerse schrijft Schaduwkracht, haar aangrijpende autobiografische roman

Als sterk zijn de enige optie is, dan ontdek je pas je eigen kracht. Je hebt altijd een keuze. Ben je slachtoffer van de situatie of neem je het heft in eigen handen?


1 oktober 2019

Open dag bij Crematorium en Uitvaartcentrum Schifferheide

Crematorium en Uitvaartcentrum Schifferheide en Monuta Lindeman organiseren op zondag 6 oktober van 10.00 tot 16.00 uur een open dag in het crematorium. Geïnteresseerden zijn van harte welkom aan de Schifferheidestraat 7 in Kerkrade.


Huisdieren op Dierendag welkom in Museum Tot Zover

1 oktober 2019

Huisdieren op Dierendag welkom in Museum Tot Zover

Een keer samen met je hond, cavia of goudvis naar het museum? Dat kan tijdens Dierendag in Tot Zover. Dit museum over leven & dood toont momenteel de tentoonstelling De Laatste Aai – een eerbetoon aan dode dieren. Misschien, zo dacht de museumstaf, willen huisdieren de expositie ook zien. Rennen en plassen mag niet, maar blaffen is geen probleem.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >