nieuws

Facultatieve
Sponsors

Laat burgers de begraafplaats zelf maar onderhouden

8 oktober 2014

Door alle extra taken van gemeentes neemt de druk op de lokale begrotingen de komende jaren enorm toe. Gemeenten worden daardoor gedwongen om op een creatieve manier te bezuinigen om de begroting op orde te houden. Op binnenlandsbestuur.nl gaat een artikel over een voorbeeld van zo’n creatieve manier van besparen. De gemeente Noorderveld wil het onderhoud van de begraafplaatsen overlaten aan burgers om zo tienduizenden euro’s aan personeelslasten te besparen.

De verantwoordelijk wethouder ziet louter voordelen. Het levert niet alleen een besparing op, want het zou ook een kwaliteitsverbetering opleveren voor de begraafplaatsen. Een ander bijkomend voordeel zou zijn dat het de gemeenschapszin verhoogt. Als je het zo leest dan zou je je bijna gaan afvragen waarom men dit toch niet eerder heeft verzonnen. Maar de vraag is of deze vorm van burgerparticipatie (veel genoemde ‘vakterm’ van het huidige kabinet) overal zal werken. Binnenlandsbestuur.nl meldt in het artikel ook over de begraafplaats in dorpskern Nieuw-Roden waar de begraafplaats al sinds enkele jaren met succes door burgers wordt onderhouden.

In de praktijk komt het er op neer dat de gemeente zorgt voor de benodigde materialen en dat burgers met die materialen aan de slag gaan om de begraafplaatsen te onderhouden.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE