Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws MAART 2006


In het voorbijgaan

31 maart 2006

In het voorbijgaan

Columnist Rian Krijger publiceert op Palliatievezorg.nl een nieuwe tekst: In het voorbijgaan. “Stel u het leven voor als een spel waarin u met vijf ballen tegelijk jongleert. U noemt ze: werk, gezin, gezondheid, vrienden en geest.” Wilt u de hele column lezen, klik hier.


31 maart 2006

Nieuwsbrief Lifegem, editie maart 2006 staat online

Ontwerper kroon Maxima wordt LifeGem(r) adviseur
Begraafplaats & Crematorium Westerveld LifeGem(r) adviseur
Succesvolle deelname TanExpo 2006
Scandinavische studentes studeren af op 'LifeGem'
Klik hier om de nieuwsbrief te lezen.


29 maart 2006

Kinderworkshop in Yarden Crematorium en Begraafplaats Eikelenburg

Op zondag 2 april geeft creatief therapeute Daisy Luiten een workshop voor kinderen (4 -12 jaar) in Yarden Crematorium en Begraafplaats Eikelenburg, Eikelenburglaan 7 in Rijswijk. De workshop duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Tijdens de workshop staan herinneringen centraal. Na het luisteren naar een verhaal gaan kinderen creatief aan de slag om eigen herinneringen een plekje te kunnen geven. Uitgangspunt is dat kinderen zelf kunnen en mogen aandragen óf en over wie ze willen 'vertellen'. Vertellen tussen aanhalingstekens, want dat hoeft niet altijd in woorden te zijn. Dat kan ook door te tekenen of te schilderen.


Thermische lantaarn

28 maart 2006

Thermische lantaarn "Petit Jean" met twee bijbehorende navullingen in

De thermische lantaarn is dubbelwandig: tussen de buiten- en binnenwand
bevindt zich een luchtlaag, die een isolerende werking heeft. Daardoor blijft het olielicht binnein ook onder koude weersomstandigheden keurig vloeibaar en brandt nagenoeg schoon op. Een uitstekende gift in plaats van bloemen. Het geheel kost € 11.50


27 maart 2006

Uitvaartmarkt Barneveld

Uitvaartinformatiemarkt “Het hoeft niet anders, maar het kan wel” in Barneveld groot succes.

De uitvaartinformatiemarkt die j.l. zaterdag 25 maart in de “Veluwehal” in Barneveld heeft plaatsgevonden is een groot succes geworden. Volgens organisator en eigenaar Jeen de Vet van Uitvaartverzorging Heijting & De Vet uit Kootwijkerbroek is de markt bezocht door een bijzonder groot aantal mensen.
Mede door de diversiteit van de dertig verschillende bedrijven en organisaties was de belangstelling gedurende de gehele dag groot. Voor veel bezoekers was de laagdrempeligheid van de markt een reden om eens vrijblijvend te gaan kijken wat er op uitvaartgebied en wat daarmee samen hangt allemaal mogelijk is.


Lentewandeling De Nieuwe Ooster

27 maart 2006

Lentewandeling De Nieuwe Ooster

In het meer dan honderd jaar oude gedenkpark van De Nieuwe Ooster vindt op zondag 2 april om 13.00 uur een seizoenswandeling plaats. Tuinarchitect Springer ontwierp de begraafplaats als landschappelijk wandelpark in 1892. Inmiddels maakt het gedenkpark deel uit van de Amsterdamse hoofdgroenstructuur. Het terrein biedt ruimte aan allerlei dieren en planten.


Phoenix Urnen, bekend van handgeschilderde urnen, aanwezig op publieksbeurs

24 maart 2006

Phoenix Urnen, bekend van handgeschilderde urnen, aanwezig op publieksbeurs "Doodgewoon", van 31 maart tot en met 2 april, te Zwolle

Van 31 maart t/m 2 april 2006 houdt Yarden in samenwerking met het viersterrenhotel "De Koperen Hoogte" (langs de A28 Zwolle-Meppel) een uitvaartbeurs. Exposanten op deze beurs zijn toeleveranciers van producten en diensten op het gebied van uitvaartverzorging zoals grafkisten, urnen, groenvoorzieningen, logistieke dienstverlening, monumenten, audiovoorzieningen etc.


23 maart 2006

Beelden uit verleden en toekomst in Yarden Crematorium Rotterdam

Op dinsdag 4 april houdt Piet Hein van Seggelen van Stichting Merkawah een presentatie over bijna-dood ervaringen in Yarden Crematorium Rotterdam, Maeterlinckweg 101 in Rotterdam(-Zuid). De lezing duurt van 20.00 tot 21.45 uur. De spreker gaat in op het verschijnsel dat kan optreden tijdens een periode van klinische dood, ziekte, een bijna-fataal ongeluk, zware bevalling of stervensproces. Maar soms treedt het ook op zonder duidelijke aanleiding. Per dag schijnen zo’n tien Nederlanders het verschijnsel mee te maken. De lezing is een initiatief van Yarden Vereniging. Belangstellenden worden vanaf 19.30 uur met koffie en thee in het crematorium ontvangen. Om 21.00 uur is er een koffiepauze, waarna om 21.30 uur ruimte is voor vragen.


Open dag Uitvaartpark Westgaarde

23 maart 2006

Open dag Uitvaartpark Westgaarde

Zaterdag 25 maart van 11.00 tot 16.00 uur is er op Uitvaartpark Westgaarde een open dag waarbij alle belangstellenden het vernieuwde concept met eigen ogen kunnen aanschouwen.


22 maart 2006

DELA nieuwe sponsor Uitvaart.nl

DELA Uitvaart heeft onlangs een sponsorcontract getekend met Uitvaart.Com. Inhoud van het sponsorcontract is dat alle vestigingen van DELA te vinden zijn in de adressengidsen van Uitvaart.nl. Tevens zal DELA vermeld worden op Uitvaartverzekering.net. Met het tekenen van het sponsorcontract bevestigt DELA het belang van een onafhankelijke website met uitvaartinformatie voor consumenten. Uitvaart.Com haalt met DELA niet alleen een sterke en gerenommeerde partij uit de uitvaartbranche in huis, maar ook een van de meest bekende uitvaartorganisaties in Nederland.


22 maart 2006

Consumentenonderzoek naar levenseinde en uitvaart

eYe is het enige Nederlandse blad over consumententrends. Via korte berichten, heldere artikelen en actuele thema's krijgt u met eYe een goed overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen op consumentengebied. Onlangs publiceerde eYe de resultaten van een consumentenonderzoek met vragen rondom het levenseinde. Hiervoor werd gebruik gemaak van Netpanel, een online panel met 600 respondenten. Lees hier de verrassende vragen en resultaten! Met dank aan Floor Hallema en eYe.


22 maart 2006

Workshop voor jongeren van 15 t/m 25 jaar

Op dindag 16 mei organiseert Geja van de Wetering, Overledenzorg & advies in Zwolle, speciaal voor jongeren van 15 t/m 25 jaar, de workshop:

Is werken in de uitvaartzorg iets voor mij?

Steeds vaker krijgen wij vragen van jonge mensen die meer willen weten over werken in de uitvaartzorg. Na hun blijk van interesse kregen ze vaak reacties als: “je bent veel te jong, kom over 10 jaar maar eens terug”.
Maar hun behoefte blijft, en de vragen komen toch weer terug. Ook jongeren willen graag een antwoord hebben.
Daarom hebben wij voor hen een speciale workshopdag gekozen.


Heiwa - Urnen van zijde

21 maart 2006

Heiwa - Urnen van zijde

Uitgangspunt was een vorm te maken dat als object esthetisch en als urn mild en aanraakbaar is. Door het aansnoeren van de inrijgkoorden ontstaat de uiteindelijke vorm.

Iedere Heiwa urn is uniek, met de hand vervaardigd van zijde en katoen.


20 maart 2006

Richtlijn voor stervende IC patiënt

Er komt een landelijke richtlijn voor het staken van de behandeling van wilsonbekwame patiënten op de intensive care. Driekwart van de ziekenhuizen met een IC heeft nu nog niet zo'n afspraak.

Ook ziekenhuizen die wel een richtlijn hebben weten niet altijd wat er gedaan moet worden. De afspraken zijn niet erg duidelijk, zegt de vereniging van IC-artsen. Zo heeft elk ziekenhuis weer een ander beleid bij onenigheid tussen de artsen en familie.


START BOUW UITVAARTMUSEUM

17 maart 2006

START BOUW UITVAARTMUSEUM

17 maart begon de bouw van het Nederlands Uitvaartmuseum. Vanaf nu wordt er op begraafplaats De Nieuwe Ooster hard gewerkt aan de verbouw van de monumentale directeurswoning en aan de bouw van een modern, transparant pand ernaast, samen het onderkomen van het uitvaartmuseum.


GUV en Wekking met Opel Garage Kempers in zee

16 maart 2006

GUV en Wekking met Opel Garage Kempers in zee

GUV en Wekking ontving zondag 12 maart de sleutels van 5 Opel Astra’s en een Ford Mondeo uit de handen van Arjan Kempers van het gelijknamige Autobedrijf uit Aalten.

De stap naar lease auto’s werd door GUV en Wekking niet lichtvaardig genomen. Als non-profit bedrijf willen we goed omgaan met ons geld. Daarom hebben we lang gerekend over de vraag of het gaan leasen van auto’s voor medewerkers niet duur is voor het bedrijf.


Regionale Uitvaartbeurs GUV en Wekking

16 maart 2006

Regionale Uitvaartbeurs GUV en Wekking

De Regionale Uitvaartbeurs van GUV en Wekking die zondag 12 maart gehouden werd te Lievelde, is druk bezocht. De medewerkers van Gelderse Uitvaart Verzorging en Uitvaartverzorging Wekking hadden wel gerekend op belangstelling, dit overtrof echter de verwachtingen.


Het Nederlands Uitvaartmuseum heeft een nieuw object van de maand: Boeken met lijkstaatsies prins Willem IV en prinses Anna van Hannover

15 maart 2006

Het Nederlands Uitvaartmuseum heeft een nieuw object van de maand: Boeken met lijkstaatsies prins Willem IV en prinses Anna van Hannover

Overleden vorsten en hun uitvaarten worden op vele manieren herdacht. De foto’s en televisiebeelden van de recente uitvaarten van prins Claus, prinses Juliana en prins Bernard staan nog in ons geheugen gegrift. Voor de tijd van de fotografie, omstreeks 1900, werden dergelijke lijkstaatsies (uitvaartplechtigheden) vereeuwigd in prenten.


14 maart 2006

‘Jongeren en rouw’ in Yarden Crematorium Schagerkogge

Op dinsdag 28 maart geeft dr. Riet Fiddelaers-Jaspers een presentatie over ‘Jongeren en rouw’ in Yarden Crematorium Schagerkogge, Haringhuizerweg 3 in Schagen. De avond duurt van 19.30 tot 21.45 uur. Pubers zijn een vaak vergeten groep rouwenden. Daar dragen ze zelf aan bij door zich anders te laten zien dan ze zich van binnen voelen. De periode tussen 12 en 19 jaar is een heftige periode. Lichamelijk, seksueel, psychisch en sociaal krijgen jongeren met veranderingen te maken. Wanneer ze ook een verlies van iemand zeer nabij moeten verwerken, staan ze voor een zware opgave. Ze vinden het lastig hun kwetsbare kant te tonen en krijgen daardoor vaak niet de steun die ze nodig hebben.


14 maart 2006

Werkzaamheden ontvangstruimten rouwkamers begraafplaats en crematorium Westerveld

Begraafplaats & Crematorium Westerveld beschikt over een aantal stemmige rouwkamers. Aan de ontvangstruimten bij deze rouwkamers zijn in de tweede helft van maart werkzaamheden gepland. Zo zal onder andere een nieuwe achterwand geplaatst worden, evenals een balie met de mogelijkheid koffie e.d. te serveren.

Rouwbezoek is tijdens de werkzaamheden gewoon mogelijk. Westerveld doet er uiteraard alles aan eventuele overlast te voorkomen. De renovatie zal naar verwachting twee weken duren.


14 maart 2006

Monuta lanceert Herdenken.nl

Monuta Uitvaartzorg en –verzekeringen introduceert www.herdenken.nl, een bijzondere manier om een overledene te gedenken op internet.

Condoleren en gedenken via Internet is niet nieuw. Sterker nog, inmiddels is er een lange lijst aan websites op dit gebied: Persoonlijkafscheid.nl, Nationalerouwsite.nl, Vaarwel.nl, Levensbericht.nl, Rouwbericht.nl, Boodschapvanmij.nl, Gedenkboek.nl, Ingedachte.nl, Ternagedachtenis.nl, Inmemoriam.be, Deeprespect.nl, Digitalebegraafplaats.nl, Icondolement.nl, Digirust.nl, Laatstegroet.nl en Dodenzijnnietstil.nl... Het is slechts een kleine greep uit het aantal gedenksites die de afgelopen maanden zijn gelanceerd.


Nieuwe adverteerder: Begrafenis & Crematieverzorging W.P.F. Peemen (regio Breda)

10 maart 2006

Nieuwe adverteerder: Begrafenis & Crematieverzorging W.P.F. Peemen (regio Breda)

Bij de keuze van een uitvaartverzorger laat u persoonlijke aandacht en vertrouwen
uiteraard nadrukkelijk meewegen. Wij verzorgen dan ook in geheel Noord Brabant
op een piëteitsvolle wijze de uitvaart. U kunt rekenen op een vakkundig advies bij
het samenstellen van de uitvaart, zodat de laatste zorg goed verzorgd zal zijn, mede dat uw eigen inbreng het belangrijkste is voor ons. U kunt van onze dienstverlening gebruik maken, ongeacht waar en op welke wijze u ook verzekerd bent.
Voor meer informatie, zie www.peemenuitvaartverzorging.nl.


9 maart 2006

Tentoonstelling Dan liever de lucht in. Crematoriumterreinen in Nederland
4 maart t/m 9 april 2006

Fotograaf Karel Maat maakte het afgelopen jaar een documentaire fotoserie over crematoria in Nederland. Met oog voor detail en subtiel gevoel voor ironie legde hij de veranderende cultus van herdenken vast. Van de zakelijke architectuur tot de persoonlijke memorabilia, die ook op urnenvelden en asverstrooivelden hun intrede hebben gedaan.


8 maart 2006

Theater TRAXX en Yarden helpen jongeren bij verliesverwerking

Op dinsdag 21 maart speelt TRAXX de voorstelling ‘Rouw op je dak’ om 19.30 uur in Yarden Crematorium en Begraafplaats Nieuw Eykenduynen, Kamperfoeliestraat 2-A, Den Haag. ‘Rouw op je dak’ gaat over twee jongens die te maken krijgen met verlies. De jonge acteurs spelen in het publiek en brengen het thema ‘rouw en verlies’ dichterbij jongeren. Het stuk duurt één uur, waarna de acteurs in gesprek gaan met het publiek. De voorstelling is tot stand gekomen met medewerking van Riet Fiddelears en Marieke de Bruijn, beide professioneel betrokken bij uitvaart en rouw. De toegang is gratis, maar reserveren is noodzakelijk.


Nieuwe adverteerder: Focus-op, verzorgt uitvaart videoreportages en herdenkingsfilms

7 maart 2006

Nieuwe adverteerder: Focus-op, verzorgt uitvaart videoreportages en herdenkingsfilms

Een naaste verliezen zal vaak een diepe indruk achter laten bij de nabestaanden.
Een videoreportage van de uitvaart kan hen helpen bij het verwerken van dit verlies.
Focus-Op, een jong videoproductiebedrijf met jarenlange ervaring in het maken van videoproducties, kan zo’n uitvaart videoreportage voor u op een professionele manier vervaardigen. Voor meer informatie, zie www.focus-op.nl.


Bouw Nederlands Uitvaartmuseum 17 maart van start!

7 maart 2006

Bouw Nederlands Uitvaartmuseum 17 maart van start!

Na jarenlang praten en vergaderen is het dan eindelijk zover. Op vrijdag 17 maart aanstaande start de bouw van het Nederlands Uitvaartmuseum. De start van de bouw van het Nederlands Uitvaartmuseum zal worden gemarkeerd met een bijzondere handeling.


7 maart 2006

Oorsprong, het belang en het gebruik van lijkwaden

Op een goede manier afscheid nemen heeft een positieve invloed op de rouwverwerking. Daarom zijn de dagen nadat de dierbare gestorven is ook zo belangrijk. Om in alle rust de mogelijkheid en tijd te krijgen om het natuurlijke proces van afscheid nemen te beleven. Wikkelgoed heeft een aantal textielproducten ontwikkeld voor de tijd van opbaren en het begraven of cremeren.


5 maart 2006

Conferentie ‘Weg van mij’

Op 14 juni a.s. vindt in Antropia te Driebergen de conferentie 'Weg van mij. Kinderen en jongeren als nabestaanden van zelfdoding' plaats. De conferentie is bestemd voor iedereen die beroepsmatig of als vrijwilliger in aanraking komt met kinderen en jongeren die rouwen na zelfdoding zoals leerkrachten, (school)maatschappelijk werkers, uitvaartverzorgers, psychologen, orthopedagogen en anderen. Tijdens de conferentie wordt het werkboek voor kinderen 'Weg van mij' gepresenteerd. Dit boek wordt aan iedere deelnemer uitgereikt. De officiële folder is begin april beschikbaar maar belangstellenden kunnen zich vanaf nu inschrijven en hebben de eerste keuze bij de workshops. Meer informatie en aanmelden: www.rietfiddelaers.nl bij downloads.

Download hier de digitale brochure


Brochures voor ongeneeslijk zieken

5 maart 2006

Brochures voor ongeneeslijk zieken

Voor mensen in Gelderland zijn uitgebreide brochures over palliatieve zorgverlening verschenen: Ongeneeslijk ziek, hoe nu verder?


ISLAMITISCHE BEGRAAFGELEGENHEID AMSTERDAM

1 maart 2006

ISLAMITISCHE BEGRAAFGELEGENHEID AMSTERDAM

De Amsterdamse moslimgemeenschap gaat samen met de gemeentelijke begraafplaats De Nieuwe Ooster (DNO) een islamitische begraafgelegenheid realiseren.
Burgemeester en wethouders van Amsterdam zullen dit met een investeringsbijdrage van € 416.000 financieel mede mogelijk maken.
Ook stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, dat verantwoordelijk is voor De Nieuwe Ooster, draagt bij door voor de herinrichting van het terrein en voor het ontwerp zorg te dragen.
De Nieuwe Ooster heeft al geruime tijd en een apart grafvak gereserveerd.


1 maart 2006

DELA: Gemeenten moeten duidelijker zijn over grafkosten

Eindhoven, 28 februari 2006 - De grafkostenstructuur die verschillende gemeenten hanteren zijn zeer onduidelijk en ondoorzichtig. Het gevolg is dat de tarieven die gemeenten in rekening brengen sterk verschillen. Daarnaast bestaan er per gemeente grote procentuele verschillen bij de jaarlijkse verhoging van grafkosten. Beide zaken zijn aan de burger niet uit te leggen; zij zijn hier de dupe van. Uitvaartorganisatie DELA pleit dat gemeenten ervoor moeten zorgen dat een begrafenis voor iedereen mogelijk moet zijn. Daarbij dienen gemeenten duidelijker onderscheid te maken tussen algemene en eigen graven en dit helder te communiceren aan burgers.


1 maart 2006

Zang en pianomuziek vullen Yarden Crematorium Daelwijck

Op donderdag 16 maart houdt Yarden Crematorium Daelwijck aan Floridadreef 7
in Utrecht een herdenkingsconcert met lichtjesceremonie. Het concert duurt
van 20.00 tot 21.45 uur. Met dit initiatief wil het crematorium nabestaanden
de gelegenheid bieden gezamenlijk te herdenken. Pianiste Merel van der
Knoop, zangeres Rozemarijn Kalis en zanger Peter Scheele verzorgen de
muzikale omlijsting met evergreens en licht klassieke muziek. Pastor Rob
Lijesen spreekt een woord van troost uit en leest bij de ceremonie de namen
van overledenen op, waarna nabestaanden een kaarsje kunnen opsteken.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >