Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws JULI 2023


31 juli 2023

"Verkeerde begraving door verzuim gemeente"

Vorige week is in het nieuws geweest dat een man in Voerendaal op zaterdag 22 juli begraven is in een graf dat voor een ander bestemd was. Twee dagen later kwam de vergissing bij de uitvaartvereniging aan het licht. De man die eigenlijk al begraven had moeten zijn, stond bij een andere familie klaar voor de afscheidsdienst. Alom schrik en verontwaardiging.


15.000 euro schadevergoeding na vergissing

28 juli 2023

15.000 euro schadevergoeding na vergissing

Een van de families die slachtoffer is van de verwisseling van twee overledenen in een uitvaartcentrum in Voerendaal eist een schadevergoeding rond de 15.000 euro. Het gaat om de familie die vorige week zaterdag dacht hun eigen vader te hebben begraven, maar later te horen kreeg dat ze in werkelijkheid een voor hen onbekende overledene hadden begraven.


28 juli 2023

Bedrijf laat graf oud-eigenaren opknappen

Drukkerij Senefelder Misset heeft het graf van de broers Misset in ere laten herstellen. De broers werden in 1921 samen eigenaar van het bedrijf toen hun vader overleed. Ze bouwden de drukkerij uit tot een groot bedrijf dat veel invloed had in Doetinchem.


Rondleiding over Zorgvlied

27 juli 2023

Rondleiding over Zorgvlied

Op zondag 30 juli en zondag 6 augustus geeft Marcel Bergen, auteur van Wandelen over Zorgvlied, een rondleiding over begraafplaats Zorgvlied.


27 juli 2023

Bouw crematorium Oss aangekondigd

Ondanks dat de Raad van State nog een definitief besluit moet nemen over de bouw van het nieuwe crematorium in Oss, is er toch alvast een groot bord geplaatst op de plek waar het crematorium moet komen.


Oud-directeur Rusthof moet getuigen

27 juli 2023

Oud-directeur Rusthof moet getuigen

Wilco Plaggenborg, oud-directeur van CBA-Amersfoort, moet meewerken aan een getuigenverhoor. De rechtbank in Utrecht heeft dat besloten. Het verhoor gaat over de seance die op 11 september 2021 werd gehouden op begraafplaats Rusthof in Amersfoort.


27 juli 2023

73 inwoners verdronken in 2022

In 2022 zijn 73 inwoners verdronken in open water, of in en om het huis. Dat waren er 7 minder dan een jaar eerder. Verdrinkingen komen naar verhouding het meest voor onder mensen van zestig jaar of ouder. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers over doodsoorzaken.


25 juli 2023

Verkeerde lichamen begraven, kerk vol, uitvaart afgelast.

Een begrafenis in Voerendaal moest op het laatste moment worden afgelast omdat de overleden man per abuis al twee dagen eerder was begraven. De kist met de vader van de zoon was verwisseld en per vergissing bij een andere familie ter aarde gebracht.


Buitenaula op Herdenkingspark Westgaarde

25 juli 2023

Buitenaula op Herdenkingspark Westgaarde

Herdenkingspark Westgaarde in Amsterdam heeft een nieuwe buitenaula in gebruik genomen. De aula is gelegen in het groene park tussen de bomen en kan ingezet voor worden voor plechtigheden voor crematies en begrafenissen.


24 juli 2023

Verdriet na diefstal graf natuurbegraafplaats

Een grafrover heeft een bronzen vogeltje gestolen van een graf op natuurbegraafplaats Westerwolde in Hoog Soeren. Begraafplaats eigenaar Hayo Westerwoudt denkt dat het de eerste keer is dat zoiets is gebeurd op de begraafplaats van zijn familie.


Rhenen wil natuurbegraafplaats

21 juli 2023

Rhenen wil natuurbegraafplaats

Na Veenendaal wil nu ook Rhenen dat de provincie groen licht geeft voor de aanleg van een natuurbegraafplaats op landgoed Prattenburg. De provincie is nog niet heel enthousiast om deze locatie te gebruiken als natuurbegraafplaats omdat het ligt binnen het Natuur Netwerk Nederland (NNN).


Monuta wil krakers weg hebben uit uitvaartcentrum

20 juli 2023

Monuta wil krakers weg hebben uit uitvaartcentrum

Uitvaartorganisatie Monuta eist bij de rechter dat een groep krakers binnen een maand vertrekt uit het oude uitvaartcentrum in Leiden. Monuta laat op de grond aan de Willem de Zwijgerlaan drie woontorens bouwen, maar voordat de bouw kan beginnen moeten de krakers eerst weg.


Kom wandelen over de Haarlemse begraafplaatsen

20 juli 2023

Kom wandelen over de Haarlemse begraafplaatsen

De gemeente Haarlem kent een aantal hele mooie begraafplaatsen, waaronder begraafplaats Kleverlaan, begraafplaats Akendam en begraafplaats St. Josef. Op de begraafplaatsen is het heerlijk wandelen te midden van prachtige natuur en tussen de graven die veel vertellen over de historie van de stad.


Herstel historische begraafplaats Apeldoorn

19 juli 2023

Herstel historische begraafplaats Apeldoorn

Begraafplaats Soerenseweg in Apeldoorn is een Rijksmonument en dat is niet voor niets. Er is veel echte historie te vinden en de begraafplaats is nog ingedeeld in verschillende ‘klassen’. Samen met de gemeente gaat een groep vrijwilligers de begraafplaats opknappen.


19 juli 2023

Hond of poes begraven in eigen tuin?

Ja, je mag je huisdier begraven in je eigen tuin, voorwaarde is wel dat je eigenaar bent van de grond. Dat ben je wanneer je een koophuis hebt, maar niet wanneer je een woning huurt. Alleen huisdieren zoals honden en katten mogen in eigen tuin worden begraven, hobbydieren moeten aan de eisen van dode landbouwhuisdieren voldoen.


18 juli 2023

3,5 jaar cel voor verspreider Middel X

Alex S. uit Eindhoven is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk. De rechtbank in Den Bosch heeft hem schuldig bevonden aan het verspreiden van het zelfdodingspoeder, Middel X.


As uitstrooien mag niet tijdens 4-daagse

18 juli 2023

As uitstrooien mag niet tijdens 4-daagse

Vandaag is de traditionele wandel Vierdaagse van Nijmegen weer begonnen. Vorig jaar gingen foto’s rond van mensen die bij het beeld bij het start/finish terrein door de as van een overleden deelnemer liepen. Dagblad de Gelderlander vroeg zich af of het is toegestaan om as uit te strooien op het terrein van de Vierdaagse. Het antwoord is: nee.


18 juli 2023

DELA verhoogt tarieven (3e keer binnen 1 jaar)

DELA is genoodzaakt haar tarieven voor crematiediensten te verhogen. Dat blijkt uit een newsflash die namens alle locaties naar uitvaartondernemers is gestuurd vandaag. Als reden noemt DELA de aanhoudende kostenstijgingen en inflatie. Na de tariefsverhoging van 15 augustus 2022 en 1 januari is dit de 3e tariefsverhoging binnen 1 jaar. Lees hieronder het persbericht van DELA.


Meld uw uitvaart evenement gratis aan

14 juli 2023

Meld uw uitvaart evenement gratis aan

Organiseert u een uitvaartbeurs, uitvaartfair, uitvaartfestival of een informatieve bijeenkomst rondom het thema uitvaart? Meld uw evenement dan bij ons aan, dan zorgen wij dat het wordt opgenomen in de agenda van Uitvaartbranche.nl en Uitvaart.nl.


Oversterfte door warmte

14 juli 2023

Oversterfte door warmte

In het tweede kwartaal van 2023 overleden ruim 39 duizend mensen. Dit zijn er 1,9 duizend (5 procent) meer dan verwacht. In drie weken van juni was er oversterfte, onder Wlz-zorggebruikers en ouderen. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.


Monument zelfdoding op tournee

13 juli 2023

Monument zelfdoding op tournee

Gemiddeld maken zes jongeren per week een eind aan hun leven, daarmee is het doodsoorzaak nummer 1 onder deze groep (tot 30 jaar). Om aandacht te vragen voor dit onderwerp heeft kunstenares Saskia Stolz een monument gemaakt dat deze zomer op tournee gaat langs verschillende Nederlandse steden.


Pas op met kaarsen op begraafplaatsen

13 juli 2023

Pas op met kaarsen op begraafplaatsen

Bij warm en droog weer kan het branden van kaarsen op begraafplaatsen voor brandgevaar zorgen. Ondanks een aantal regenbuien van de afgelopen dagen is het groen op veel begraafplaatsen nog erg droog.


13 juli 2023

Zuylen in gesprek met initiatiefnemer petitie

Onlangs kondigde begraafplaats Zuylen in Breda aan dat het met de aanleg van het nieuwe monument Adore, een plaats creëert voor stad brede evenementen. Dat laatste is niet bij iedereen goed gevallen, er is zelfs een petitie gestart met de naam ‘Geen festivals op begraafplaats Zuylen. Inmiddels is de begraafplaats in contact met de bezwaarmakers en volgt er snel een gesprek.


4e Memorial voor overleden motorrijders

13 juli 2023

4e Memorial voor overleden motorrijders

Alves organiseert voor vierde maal een ‘memorial’ voor overleden motorrijders.

Onvermoeibaar en reeds voor de vierde keer organiseert Jorcelene Alves een memorial voor partners, familieleden en vrienden van motorrijders, die door verschillende reden om het leven zijn gekomen in het verkeer. Een bijeenkomst waarbij we stil staan bij verdriet, vriendschap en een gemeenschappelijke hobby. In 2020 voor de eerste keer, bescheiden maar zeker niet kleinschalig. Ook de impact die deze eerste bijeenkomst had op Alves was niet gering. De memorial was immers mede tot stand gekomen door het verlies van haar partner Michel. Deze is op 19 juli 2019 verongelukt.


DELA sluit uitvaartcentrum Utrecht

12 juli 2023

DELA sluit uitvaartcentrum Utrecht

DELA sluit haar uitvaartcentrum bij begraafplaats en crematorium Daelwijck in Utrecht. Het uitvaartcentrum was eerder, net als het crematorium, onderdeel van uitvaartorganisatie Yarden. Nadat DELA Yarden overnam moest het Daelwijck verkopen van de ACM.


11 juli 2023

Amersfoort koopt grond islamitische begraafplaats

Amersfoort heeft een islamitische begraafplaats aangekocht na langdurig zoeken naar een geschikte locatie. Het stuk grond bevindt zich in Hoogland-West en bestaat uit drie percelen langs de Bunschoterstraat. De eigenaar van het land heeft de verkoop al goedgekeurd.


Overlijdensschade als gevolg van een ongeval

11 juli 2023

Overlijdensschade als gevolg van een ongeval

Uit de laatste cijfers blijkt dat er in 2022 nog nooit zoveel slachtoffers in het verkeer zijn gevallen. Vorig jaar kwamen 737 mensen om het leven door een ongeluk in het verkeer. In 2021 waren dit er nog 115 minder. Sinds 2008 zijn er niet zoveel mensen omgekomen in het verkeer. Maar ook op het werk kwamen in 2022 diverse mensen om.


11 juli 2023

Vernielingen begraafplaats Rhenen

Afgelopen zondag zijn meerdere graven vernield op de begraafplaats aan de Achterbergsestraatweg in Rhenen. De politie onderzoekt de zaak en roept getuigen op om zich te melden.


Meer educatie over de online erfenis

10 juli 2023

Meer educatie over de online erfenis

Digital Life Legacy, het kenniscentrum in Nederland op het gebied van digitale nalatenschap, kondigt samen met opleidingsinstituut Docendo de lancering aan van hun nieuwe Masterclass Digitale Nalatenschap. Deze masterclass is speciaal ontworpen voor uitvaartprofessionals, notariaat maar ook (na)zorgspecialisten en biedt waardevolle kennis en handvatten om nabestaanden beter over het onderwerp te informeren. Voor het volgen van de masterclass ontvangen de cursisten 12 PE punten (NaVU) en kan ook STAP-subsidie worden aangevraagd.


Resomeren mogelijk in Engeland

9 juli 2023

Resomeren mogelijk in Engeland

Co-op Funeralcare, een van de grootste uitvaartverzorgers van Engeland, gaat vanaf eind dit jaar starten met resomeren. Daarmee wordt het in Engeland op grote schaal mogelijk om te kiezen voor ‘watercrematie’.


9 juli 2023

Opbaarmeubel baby in ziekenhuis Deventer

Dankzij een bijdrage van de Vrienden van het Deventer Ziekenhuis staat er vanaf nu een opbaarmeubel voor baby’s op de afdeling. Hierdoor kan de baby worden opgebaard bij de moeder zolang die in het ziekenhuis ligt.


7 juli 2023

Funecap neemt Crematorium Duin en Bollenstreek over

Crematorium Duin en Bollenstreek uit Lisse is per eind juni overgenomen door de Funecap Groupe. Onder deze Franse uitvaartorganisatie vallen in Nederland nu dertien crematoria die onder de vlag van de Facultatieve verder groeien met als doel de kwaliteit van dienstverlening aan families en nabestaanden voortdurend verder te verbeteren. De overname heeft zowel voor de dagelijkse manier van werken als voor de medewerkers van Crematorium Duin en Bollenstreek geen gevolgen.


6 juli 2023

Oude Joodse begraafplaats Zevenaar

De meeste inwoners van Zevenaar weten niet dat er een Joodse begraafplaats in hun plaats is. Dat is ook niet zo vreemd want de begraafplaats was jarenlang onzichtbaar voor het publiek. Nu is de begraafplaats weer in ere hersteld.


5 juli 2023

5 nieuwe uitspraken Ombudsman Uitvaartwezen

De Stichting Klachteninstituut Uitvaartwezen heeft een aantal nieuwe klachten uitspraken van de Ombudsman gepubliceerd:


5 juli 2023

Knuffel met uiterlijk overledene

Liesbeth Kruijs en Caressa Thera van de knuffelmakers uit Haarlem maken sinds 2017 speciale knuffels die lijken op een overledene. Ze zijn vaak een belangrijk onderdeel van het rouwproces van kinderen die een dierbare hebben verloren.


5 juli 2023

Geen begraafplaats op boerderijgrond Dordrecht

De gemeente Dordrecht trekt een streep door het plan om een privé begraafplaats aan te leggen bij een monumentale boerderij in de Nieuwe Dordtse Biesbosch. De gemeente is bang voor precedentwerking.


Een

5 juli 2023

Een "PuurPersoonlijk" verhaal

Uitvaartbegeleiding Wies Sanders gaat verder onder de naam PuurPersoonlijk Uitvaartbegeleiding


4 juli 2023

OM eist 4 jaar cel verkoop zelfmoordpoeder

Het OM heeft vandaag 4 jaar cel geëist tegen de man die er van wordt verdacht dat hij 1600 doses van het zelfmoordpoeder (Middel X) heeft verkocht. Het OM verwijt het de man zwaar dat hij op geen enkele wijze controleerde aan wie hij het middel verstrekte.


4 juli 2023

Begraafplaats na 200 jaar zichtbaar

In 1830 werd er in het centrum van Haaksbergen een begraafplaats aangelegd voor de rijke notabelen van het dorp. Tot op de dag van vandaag maken maar een paar zeer rijke families aanspraak op een graf op deze bijzondere begraafplaats. 200 jaar lang kon het publiek de graven niet eens zien, maar dat is nu veranderd.


3 juli 2023

DELA crematorium Bemmel officieel geopend

Afgelopen vrijdag is het nieuwe crematorium van DELA in Bemmel officieel geopend. Op zaterdag kon het publiek het crematorium van binnen bekijken tijdens de open dag.


3 juli 2023

Verspreider zelfmoordpoeder voor rechter

De rechtbank in Den Bosch buigt zich vanaf vandaag over de zaak die is aangespannen tegen Alex S. S. wordt ervan verdacht dat hij drie jaar lang het zogenaamde ‘Middel X’ heeft verkocht. Het is een zelfdodingsmiddel en het OM vervolgt S. voor de dood van tien van zijn ‘klanten’.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >