Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws OKTOBER 2023


R.K. Begraafplaats Dijkweg Naaldwijk gereed voor Allerzielen

30 oktober 2023

R.K. Begraafplaats Dijkweg Naaldwijk gereed voor Allerzielen

Het is herfst en het blad valt. Net als vorig jaar heeft de Werkgroep Behoud R.K. Begraafplaats Dijkweg in Naaldwijk het kerkhof afgelopen zaterdag een opfrisbeurt gegeven. Geharkt, geveegd en blad geruimd. Intussen staan er al de nodige chrysantenbollen en plantjes.


Tuin voor Alle Zielen herdenking op 1 november

27 oktober 2023

Tuin voor Alle Zielen herdenking op 1 november

Elk jaar organiseren gemeentelijke begraafplaatsen De Nieuwe Ooster en De Nieuwe Noorder een herdenkingsmoment rond Allerzielen. Dit jaar wordt op woensdag 1 november op beide locaties de herdenkingsdag Tuin voor Alle Zielen gehouden. Nabestaanden kunnen een bloembol met naamsteker planten bij het graf van hun overledene of in het algemene Tuin voor Alle Zielen grasveld.


26 oktober 2023

10,7 miljoen volwassenen hebben hun keuze ingevuld in Donorregister

Op 1 januari 2023 hadden maar liefst 10,7 miljoen volwassenen van 18 jaar en ouder in Nederland hun keuze vastgelegd in het Donorregister. Dit blijkt uit nieuwe gegevens verstrekt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Donorregister.


Biodiversiteit op begraafplaatsen

24 oktober 2023

Biodiversiteit op begraafplaatsen

Onlangs verscheen bij de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) de handleiding ‘Biodiversiteit op begraafplaatsen’.
Begraafplaatsen zijn als locatie bij uitstek geschikt voor het vergroten van de biodiversiteit. Aandacht voor biodiversiteit vraagt niet alleen om een andere vorm van beheer, maar ook om acceptatie van bezoekers. De begraafplaats bestaat dan niet langer uit een strak gemaaid grasveld en in keurige lijn staande heesters, maar wordt levendiger, groener, bloeiender en … (bio)diverser.


Jubileum uitvaartonderneming Wilma van Opstal

24 oktober 2023

Jubileum uitvaartonderneming Wilma van Opstal

Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van uitvaartonderneming Wilma van Opstal wordt een speciale ontmoetingsdag georganiseerd met als thema: Praat voordat je gaat.


23 oktober 2023

7 nieuwe vacatures op Uitvaartvacatures.nl

Er staan deze maand weer een zevental nieuwe vacaturesite Uitvaartvacatures.nl. Kijk snel of er iets voor je bij zit.


Inhoud Vakblad Uitvaart, september / oktober 2023

23 oktober 2023

Inhoud Vakblad Uitvaart, september / oktober 2023

Vakblad Uitvaart, editie september / oktober 2023 komt binnenkort uit met o.a.
De Cadillacs doen het nog, bij de firma Uitendaal
Biodiversiteit op de begraafplaats
Nationaal rouwonderzoek: we missen iets
Wereldprimeur: resomatorium klaar voor de start

Bekijk hier de volledige inhoudsopgave


80% Nederlanders praten zelden over afscheid

23 oktober 2023

80% Nederlanders praten zelden over afscheid

Openheid over afscheidsthema’s is nog steeds een gevoelig punt onder Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Monuta. 79% zegt zelden of nooit over hun eigen wensen rondom afscheid te praten. Over de voorkeuren van dierbaren wordt ook amper gesproken, geeft 81% aan. Reden voor de jarige uitvaartorganisatie om een vertrouwde gespreksstarter in een nieuw jasje te introduceren: de uitvaartcake. Met de naam Plakje Troost® nodigt Monuta iedereen uit om het gesprek over afscheid aan te gaan.


20 oktober 2023

Lichtjesavond begraafplaats Nieuwgein

Op vrijdag 10 november wordt op begraafplaats Noorderveld een lichtjesavond gehouden. Er worden fakkels en vuurschalen aangestoken op de begraafplaats.


19 oktober 2023

Uitnodiging herdenkingsavond Haarlem

Op maandag 30 oktober organiseert de gemeente Haarlem een lichtjesavond op begraafplaats Akendam. Iedereen van wie een dierbare is begraven of van wie de as is bijgezet of uitgestrooid op de begraafplaats, is van harte welkom om aanwezig te zijn bij de herdenking.


17 oktober 2023

2 nieuwe uitspraken Ombudsman Uitvaartwezen

De Stichting Klachteninstituut Uitvaartwezen heeft een aantal nieuwe klachten uitspraken van de Ombudsman gepubliceerd:


16 oktober 2023

Crematorium Goutum 50 jaar

Dit weekend stonden de deuren van crematorium Goutum in Friesland open voor het publiek. Om stil te staan bij het 50-jarig bestaan van het crematorium organiseerde Dela een open dag. Er was veel belangstelling voor, want meer dan 250 mensen bezochten het crematorium.


Gouden Terebinth 2024: prijs steunt het funeraire erfgoed

15 oktober 2023

Gouden Terebinth 2024: prijs steunt het funeraire erfgoed

De Gouden Terebinth is een nationale prijs die in februari 2024 voor de vijfde keer door de stichting Terebinth wordt uitgereikt. Winnaar wordt de organisatie of persoon die zich in 2022-2023 uitzonderlijk heeft ingezet voor het behoud van funerair erfgoed. In het kader van het jubileum van de prijs kunnen ook wapenfeiten uit voorgaande jaren meetellen. Het kan gaan om concrete zorg, maar ook door op een bijzondere manier aandacht te vragen voor funerair erfgoed, via media, boekpublicaties, film en video. Aanmelding kan tot 22 oktober 2023 (met 31 oktober als uiterste inzenddatum van de vereiste informatie).


13 oktober 2023

Oversterfte in september

In het derde kwartaal van 2023 overleden 37,6 duizend mensen. Dit zijn er 1,8 duizend (5 procent) meer dan verwacht. In één week van augustus en alle weken van september was er oversterfte, onder Wlz-zorggebruikers en ouderen. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.


11 oktober 2023

Grindpaden begraafplaatsen en rolstoelen

Mensen die afhankelijk zijn van een rollator of een rolstoel ervaren met regelmaat problemen om als ze het graf van een dierbare willen bezoeken. Het komt zelfs voor dat nabestaanden, door de manier waarop paden zijn aangelegd, niet bij het graf van een dierbare kunnen komen.


10 oktober 2023

Geen animo voor urnenmuur Elst

De urnenmuur die eerder is aangelegd in Park Lingezegen in Elst krijgt een andere bestemming. De muur had plek voor 25 urnen, maar ondanks goed contact met diverse uitvaartondernemers, is er nog nooit een urn in geplaatst.


9 oktober 2023

Hogescholen bundelen krachten voor palliatieve zorg

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 165.000 mensen. Kanker, orgaanfalen en dementie zijn de meest voorkomende doodsoorzaken. Ongeveer 80% van de mensen overlijdt verwacht, dus na weken tot jaren leven in de palliatieve fase van hun ziekte. Vrijwel allemaal hebben zij en hun naasten in de laatste levensfase behoefte aan palliatieve zorg: interdisciplinaire, multidimensionele, proactieve zorg gericht op kwaliteit van leven van mensen met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid—en hun naasten.


Verlies van een kind vroeger en nu

9 oktober 2023

Verlies van een kind vroeger en nu

Dit is een citaat uit een van de interviews met ouders die hun baby hebben verloren in de zojuist verschenen bundel Ik heb je lief, uitgave ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Stichting Lieve Engeltjes.


6 oktober 2023

Wetsvoorstel Wet op lijkbezorging dit najaar verwacht

Het nieuwe wetsvoorstel voor de Wet op de lijkbezorging wordt dit najaar verwacht. Dat blijkt uit een schriftelijke reactie van minister vnan Binnenlandse Zaken, Hugo De Jonge.


DO's nieuwe lied ‘Leef je in mij’ over troost na verlies

5 oktober 2023

DO's nieuwe lied ‘Leef je in mij’ over troost na verlies

DO lanceert vandaag haar nieuwe nummer ‘Leef je in mij’ over het vinden van troost nadat je een dierbare bent verloren. Zij liet zich voor het lied inspireren door honderden persoonlijke verhalen die nabestaanden instuurden na haar oproep in augustus.


Webinar De betaalbare uitvaart

4 oktober 2023

Webinar De betaalbare uitvaart

Waar gaat dit webinar over?

Marieke Henselmans:
“Weinig mensen verdiepen zich graag in geldzaken en de dood is nog minder populair. Dus vallen we bij een sterfgeval blind van verdriet en niet gehinderd door enige kennis van zaken in het regelen van de uitvaart”.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >