Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws JANUARI 2018


Monuta en PC Uitvaart tekenen voor samenwerking om multifunctioneel crematorium en uitvaartcentrum in Alkmaar te realiseren

31 januari 2018

Monuta en PC Uitvaart tekenen voor samenwerking om multifunctioneel crematorium en uitvaartcentrum in Alkmaar te realiseren

Op 31 januari tekenden Jeanine Helthuis, algemeen directeur bij PC Uitvaart, en Roos Zwetsloot, directeur uitvaartzorg bij Monuta, een samenwerkingsovereenkomst in De Heeren van Sanoy in Alkmaar. Het tekenen van deze overeenkomst betekent het startschot voor de realisatie van een nieuw crematorium en uitvaartcentrum aan de Meerweg 11 in Alkmaar. Dit multifunctioneel uitvaartcentrum biedt straks de mogelijkheid om een volledige uitvaart op één locatie te verzorgen. Van opbaring tot condoleance en van afscheidsdienst tot koffietafel. Een locatie die uniek voor Alkmaar is.


Lezing Marieke Henselmans op Uitvaartbeurs Amsterdam

31 januari 2018

Lezing Marieke Henselmans op Uitvaartbeurs Amsterdam

Het nieuwe boek (Laat je niet kisten door de commercie) van bespaarkoningin en Financieel Dagbladcolumnist Marieke Henselmans deed direct veel stof opwaaien en beleeft druk na druk. Henselmans laat zien hoe je zelf de regie kunt houden, hoe je als nabestaande uit de valkuilen van de commercie kunt blijven en signeert haar boek.


31 januari 2018

Twenterand verlaagt tarieven begraven

De gemeente Twenterand gaat de tarieven voor grafrechten fors verlagen. Daarnaast neemt de gemeente maatregelen die het mogelijk maken om een graf te huren voor onbepaalde tijd. Een enkel graf voor onbepaalde tijd gaat 2.930 euro kosten, dat meldt de Tubantia.


30 januari 2018

CDA Hoogeveen wil natuurbegraafplaats

Het CDA wil voor de inwoners van Hoogeveen betaalbare eeuwige grafrust mogelijk maken. Het aanleggen van een natuurbegraafplaats ziet de partij als een manier om dat voor elkaar te krijgen. Om mensen hierover te informeren, organiseert het CDA een informatieavond over natuurbegraafplaats Hillig Meer.


WvdB: Tussen Kunst & Kist

30 januari 2018

WvdB: Tussen Kunst & Kist

Dit jaar wordt voor de vijfde maal de Week van de Begraafplaats (26 mei t/m 3 juni 2018) georganiseerd. Het thema van de Week is Tussen Kunst & Kist. Sinds de Week in 2014 voor de eerste maal werd georganiseerd, heeft deze jaarlijkse manifestatie waarbij begraafplaatsen centraal staan, een vaste plek veroverd op de culturele agenda van Nederland.


Mokums laatste woorden gebundeld door PC Uitvaart

30 januari 2018

Mokums laatste woorden gebundeld door PC Uitvaart

De rasechte Amsterdamse uitvaartorganisatie PC Uitvaart is trots op de kleurrijke taal van onze hoofdstad en zet zich in voor het behoud hiervan. Met haar campagne over Amsterdamse uitspraken over de dood brengt zij een ode aan de Mokumse taal en vertelt zij over de oorsprong van diverse uitspraken. Hierop kreeg zij zoveel positieve reacties dat zij besloot de mooiste uitspraken te bundelen in ‘Mokums laatste woorden’. Dit handzame boekje is gratis op te vragen bij PC Uitvaart.


29 januari 2018

Zwijntje veroorzaakt schade op begraafplaats Schijndel

Een klein zwart zwijntje heeft wat zaken vernield op de begraafplaats in Schijndel. Het dier liep een paar dagen op de begraafplaats en vertoonde daar zijn natuurlijke gedrag.


26 januari 2018

BN deStem helpt bij waardig afscheid kindje

Dagblad BN deStem publiceerde donderdag een verhaal over het graf van een kindje dat een week na de geboorte overleed in 2002. Het kindje is destijds begraven in een algemeen graf en daardoor dreigde ruiming van het graf. De moeder heeft zelf geen geld om haar kindje te laten opgraven en cremeren daarom vroeg ze mensen om een bijdrage. 24-uur na de publicatie is het geld al binnen.


Geen crematorium op begraafplaats Kovelswade

26 januari 2018

Geen crematorium op begraafplaats Kovelswade

De realisatie van een crematorium op begraafplaats Kovelswade, zoals die door twee initiatiefnemers aan het College van Burgemeester en Wethouders is voorgelegd, is niet haalbaar. Zo luidt de conclusie van het haalbaarheidsonderzoek dat het College heeft laten uitvoeren. Aanleiding voor het onderzoek was het initiatief van twee Utrechtse uitvaartondernemers om een crematorium te beginnen op de begraafplaats.


26 januari 2018

Crematorium Heteren deze zomer open

Uitvaartcentrum Mijnhart in Heteren wordt momenteel verbouwd. Vanaf deze zomer beschikt het uitvaartcentrum ook over een crematorium, dat meldt de Gelderlander.


26 januari 2018

Uitbreiding algemene begraafplaats Winterswijk

Op de algemene begraafplaats in Winterswijk moeten meer asbestemmingen komen. De gemeente start een bestemmingsplan procedure om de begraafplaats te kunnen uitbreiden, dat meldt Achterhoek Nieuws.


Veel animo lezingen Uitvaartbeurs Amsterdam

25 januari 2018

Veel animo lezingen Uitvaartbeurs Amsterdam

Tijdens Uitvaartbeurs Amsterdam kunnen bezoekers gratis een lezing bijwonen over de uitvaart van de toekomst door Marieke van der Weiden MA. Vanwege de vele inschrijvingen die zijn binnengekomen zijn twee extra lezingen ingepland.


‘Monument’ binnen rouwzorg opnieuw uitgebracht

25 januari 2018

‘Monument’ binnen rouwzorg opnieuw uitgebracht

Het boek ‘Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk’ van rouwbegeleidster Ineke van Es-sen is opnieuw uitgebracht. In dit unieke boek delen kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar in hun eigen woorden het verdriet over het overlijden van hun vader of moeder.


25 januari 2018

Rouwen: ‘Welke toon is gezet in jullie gezin?’ - Tilburg

Door: Hellen Tonglet, Anneke Naaijkens-Doek en buro Po.

Een middag over rouw in gezinnen. Hoe doe je dat met zijn allen? Hoe beleven kinderen en jongeren de dood en hoe rouwen zij? Hoe kunnen jullie er samen voor zorgen dat je in contact blijft ondanks dat ieder gezinslid anders rouwt?


25 januari 2018

Uitreiking Gouden Terebinth 2018

De Gouden Terebinth, de funeraire prijs die Terebinth (de stichting die zich hard maakt voor funerair erfgoed) in 2015 instelde, wordt op 3 februari a.s. uitgereikt in Utrecht. Winnaar van deze prijs is de organisatie of de persoon die zich volgens de jury in 2016-2017 uitzonderlijk heeft ingezet voor het behoud van de (historische) begraafplaats. De drie genomineerden zijn in december geselecteerd.


24 januari 2018

MH-17 monument bij crematorium Tilburg

Kunstenares Angela Nagel verloor haar man tijdens de ramp met de MH-17. Ter nagedachtenis aan hem en alle andere slachtoffers heeft ze een monument gemaakt dat is geplaatst bij crematorium Tilburg, dat meldt BD.nl.


24 januari 2018

Knuffels gestolen van kindergraven

Op de begraafplaats in Smilde heeft een grafrover het voorzien op knuffels die zijn achtergelaten op graven van kinderen. Wijkagent Bas Slomp roept mensen op om zich te melden als ze informatie hebben over de grafrover.


24 januari 2018

Weghalen omgewaaide bomen kan even duren

Stadszender AT5 besteedde dinsdag aandacht aan een boom die vorige week tijdens de westerstorm op een graf is gewaaid. De boom ligt nog steeds op het graf op begraafplaats Westgaarde. Een nabestaande reageerde erg verontwaardigd dat het zo lang duurt. Maar grote omgewaaide bomen moeten door gespecialiseerde bedrijven worden weggehaald en dat kost tijd.


Lezing Uitvaart van de Toekomst tijdens Uitvaartbeurs Amsterdam

23 januari 2018

Lezing Uitvaart van de Toekomst tijdens Uitvaartbeurs Amsterdam

De uitvaart van de toekomst gaat verder dan witte wijn en doe-het-zelf kisten. Binnen nu en 5 jaar lonkt de funeraire sector naar virtual reality marketing en merken die mensen helpen herinneren. Tijdens Uitvaartbeurs Amsterdam kunnen bezoekers gratis een lezing bijwonen over de uitvaart van de toekomst door Marieke van der Weiden MA.


23 januari 2018

Gestolen items kindergraf Nijmegen terug

Het komt helaas niet vaak voor dat spullen die van graven worden gestolen weer terug worden gebracht. Maar in Nijmegen zijn op begraafplaats Jonkerbos twee stenen terug die eerder waren verdwenen van een kindergraf, dat meldt de Gelderlander.


23 januari 2018

Grafrover steelt Mariabeeldjes Borne

De politie in Borne is op zoek naar een grafrover die het voorzien heeft op Mariabeeldjes. Op de begraafplaats aan de Oude Almeloseweg zijn de laatste maanden meerdere Mariabeeldjes gestolen.


23 januari 2018

Politiek Hengelo wil inzicht uitvaarten gemeente

Wanneer er niemand is die de uitvaart van een overledene wil of kan regelen dan moet de gemeente waar iemand is overleden zorgen voor de uitvaart. In Hengelo wil een lokale partij inzicht in hoe vaak de gemeente Hengelo een uitvaart moet regelen en wat de totale kosten daarvan zijn, dat meldt Radiohengelotv.nl.


20 januari 2018

Crematorium Weesp mogelijk op Landscroon

De gemeente Weesp heeft onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de realisatie van een kleinschalig crematorium op begraafplaats Landscroon. Dat onderzoek heeft uitgewezen dat er een kleinschalig crematorium kan komen, dat meldt Weespernieuws.nl.


19 januari 2018

Stormschade begraafplaats Deventer

De Westerstorm heeft ook op begraafplaats Steenbrugge in Deventer gezorgd voor de nodige schade. Dagblad de Stentor meldt dat verschillende bomen zijn omgewaaid.


18 januari 2018

Storm zorgt voor ravage begraafplaats Goor

De westerstorm veroorzaakt vandaag overal in het land grote schade. Zo ook de begraafplaats in Goor waar een grote boom is ontworteld. De boom is over het oude hek gevallen en heeft daarbij ook diverse graven beschadigd.


18 januari 2018

Interview manager nieuw crematorium Heerenveen

Roelof Tadema is locatiemanager van het nieuwe crematorium HaskerPoort. In de Heerenveense Courant staat een uitgebreid artikel over de jonge locatiemanager (32) die op Urk woont.


17 januari 2018

Journaliste omroep NH maakt kosteloos reportages terminale kinderen

Journaliste Thinka Sanderse maakte voor haar werk een serie radioreportages met een terminaal ziek meisje. Nadat het meisje overleed hoorde ze dat de moeder de interviews nog vaak terugluistert. Het zette Sanderse aan het denken en uiteindelijk heeft ze besloten om gratis videoreportages te maken van terminaal zieke kinderen.


16 januari 2018

Nederlander staat open voor andere vormen van uitvaartverzorging

Wanneer iemand is overleden, kan er op dit moment gekozen worden om het lichaam te begraven, te cremeren of het lichaam beschikbaar te stellen aan de wetenschap. Maar er zijn ook andere manieren van uitvaartverzorging in ontwikkeling. Voorbeelden zijn: composteren, cryomeren, ecoleren en resomeren*.


15 januari 2018

Video over resomeren

De NOS heeft dit weekend aandacht besteed aan de pogingen van Yarden om resomeren op te nemen in de Wet op de lijkbezorging. De NOS noemt resomeren duurzamer dan begraven en cremeren, maar de NOS merkt in het artikel ook op dat resomeren in bijvoorbeeld Engeland verboden is omdat waterzuiveringsbedrijven hun vraagtekens hadden gezet bij het verwerken van vloeibare mensenresten.


15 januari 2018

Video: Ondergrondse begraafplaats Jeruzalem

Onder de grootste begraafplaats van Jeruzalem, Har HaMenuchot, is een enorm grote ondergrondse begraafplaats gebouwd. De ondergrondse begraafplaats voldoet aan alle religieuze eisen van het Jodendom. Boven de grond is er bijna geen ruimte meer om nieuwe begraafplaatsen uit te geven en daarom moest er wat gebeuren.


12 januari 2018

In je moers taal asjeweine gaan met PC Uitvaart

Amsterdammers zijn een bijzonder volk met rijke, beeldende taal. Zo ook over de dood. Zij relativeren de dood graag met een grap of een beeldspraak. Als echte Amsterdamse uitvaartorganisatie wil PC Uitvaart dit Mokums taalgebruik in leven houden en brengt zij een ode aan typisch Amsterdamse uitdrukkingen voor als het tijd is om afscheid te nemen. Door de hele stad spreekt zij haar bewoners aan in hun ‘moers’ taal. Zo kun je PC bellen als je ‘een tuintje op je buik nodig hebt’.


11 januari 2018

Stijging aantal euthanasieaanvragen zet door

Bij de Levenseindekliniek kwamen in 2017 bijna 2500 aanvragen voor euthanasie binnen. Dit is een groei van 38% ten opzichte van 2016. Ook landelijk nam het aantal euthanasieverzoeken toe. De instelling is dringend op zoek naar artsen om de hulpvragen die bij haar terecht komen te kunnen onderzoeken.


Internationale uitvaartbranche bezoekt Uitvaartbeurs Amsterdam

11 januari 2018

Internationale uitvaartbranche bezoekt Uitvaartbeurs Amsterdam

Uitvaartbeurs Amsterdam kreeg bij de laatste editie niet alleen heel veel media-aandacht uit Nederland. Beelden van de beurs gingen de hele wereld over en daardoor is de beurs in de historische Westerkerk ook bij de internationale uitvaartbranche opgevallen.


11 januari 2018

Ouders nodigen pesters uit op begrafenis dochter

In Australië is massaal verontwaardigd gereageerd nadat de 14-jarige Amy Dolly Everett zichzelf van het leven beroofde. Het meisje werd online gepest en wilde daardoor niet verder leven. Haar ouders willen dat de pesters de uitvaart bezoeken zodat ze kunnen zien wat ze hebben aangericht.


11 januari 2018

Eerste Twentse natuurbegraafplaats in Losser

Het ziet er naar uit dat Twente eindelijk ook een natuurbegraafplaats krijgt. Boer Frans Zanderink wil langs de oever van de Dinkel honderden natuurgraven realiseren, dat meldt de Tubantia. De gemeente lijkt ook enthousiast over de plannen.


Keurmerk Persoonlijke Uitvaart voor Van den Hout

10 januari 2018

Keurmerk Persoonlijke Uitvaart voor Van den Hout

Uitvaartcentrum van den Hout heeft van de Stichting Keurmerk Persoonlijke Uitvaart het keurmerk mogen ontvangen. Het unieke van het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart is dat de uitvaartonderneming die in het bezit is van het keurmerk niet wordt beoordeeld door een extern bureau. De beoordeling wordt gedaan door de nabestaanden voor wie Uitvaartcentrum van den Hout een uitvaart heeft mogen verzorgen.


10 januari 2018

Monuta en DELA worden het best gewaardeerd door het intermediair

Eind 2017 heeft GfK voor de derde keer het jaarlijks tevredenheidsonderzoek naar uitvaartverzekeraars uitgevoerd. Uit dit onderzoek onder intermediairs blijkt dat zij over het algemeen tevreden zijn over de dienstverlening van uitvaartverzekeraars, getuige ook het gemiddelde rapportcijfer van 7,7. Monuta en DELA worden met een rapportcijfer van 8,0 het best gewaardeerd.


Uitvaartbraderie met rondleidingen in Herdenkingspark Westgaarde

10 januari 2018

Uitvaartbraderie met rondleidingen in Herdenkingspark Westgaarde

Op zondag 14 januari a.s. is er een gezellige bedrijvigheid in het crematorium in Herdenkingspark Westgaarde. Dan wordt de uitvaartlocatie omgetoverd tot een braderie met diverse kraampjes van ondernemers uit de omgeving met uitvaartproducten. Ook worden er rondleidingen gegeven door het crematorium, inclusief in de nieuwe aanbouw. Om u op een gemoedelijke wijze te laten inspireren over de mogelijkheden rondom een uitvaart.


10 januari 2018

Zeeuwse graven beschadigd door storm

De storm van vorige week heeft voor schade gezorgd op de algemene begraafplaats in Zierikzee, dat meldt PZC.nl. In Zierikzee zijn acht graven beschadigd, iets verderop de begraafplaats in Brouwershaven raakte één graf beschadigd.


10 januari 2018

Cold case-team onderzoek identiteit onbekende overledene Naaldwijk

Op zondag 9 december 2007 troffen wandelaars in het Staelduinse Bos in ’s-Gravenzande het lichaam van een man aan. Tot op de dag van vandaag weet de recherche niet om wie het gaat. En daarom ligt de man al jaren anoniem begraven op de algemene begraafplaats in Naaldwijk. Het cold case-team van de politie heeft de zaak nu op de landelijke cold case-kalender gezet, dat meldt Omroep West.


8 januari 2018

Oudste begraafplaats Zwolle wordt opgeknapt

De gemeente Zwolle gaat begraafplaats Het Heilige Kruis aan de Blaloweg opknappen. De begraafplaats lag de laatste jaren verscholen achter bouwhekken, maar nu gaat de gemeente de begraafplaats weer in ere herstellen, dat meldt RTVFocusZwolle.nl.


5 januari 2018

Ombudsman: Mortuariumkosten van verpleeghuis

Klacht
Onderwerp van het geschil:
Klager is het niet eens met de rekening van de uitvaartondernemer, voor het verblijf van zijn overleden moeder in de rouwkamer van het verpleeghuis.


5 januari 2018

Ombudsman: Kosten uitvaart bij voorbaat voldaan

Klacht
Onderwerp van het geschil:

Klager is het niet eens met de rekening, die hij kreeg voor de uitvaart van zijn tante. De overledene sloot in 1984 een uitvaartverzekering af, waarbij zij betaalde voor een volledig verzorgde uitvaart. Klager vindt dat de kosten van de uitvaart dan ook volledig voor rekening van de uitvaartondernemer komen.


5 januari 2018

Ombudsman: Mortuariumkosten na politie onderzoek

Klaagster en het mortuarium verschillen van mening over de vraag wie de kosten moet betalen van het verblijf van enkele dagen van een overledene in het mortuarium.


5 januari 2018

Begraven worden met je huisdier moet legaal worden

Huisdieren zijn voor veel mensen echt een onderdeel van gezin. Jarenlang zijn baasje en huisdier samen, maar waarom mag dat niet tot uiting komen op een begraafplaats? De Belgische partij Sp.a komt met een wetsvoorstel om het mogelijk te maken om met je huisdier te worden begraven, dat meldt HLN.be.


Quinten Fraai nieuwe directievoorzitter Monuta

3 januari 2018

Quinten Fraai nieuwe directievoorzitter Monuta

Quinten Fraai (51) wordt per 1 februari 2018 benoemd als nieuwe directievoorzitter van uitvaartverzorger- en verzekeraar Monuta. Hij volgt hiermee Gert-Hein de Heer op die in 2012 aantrad als directievoorzitter.


Nieuwe regels erfenissen en schenkingen

2 januari 2018

Nieuwe regels erfenissen en schenkingen

Bij de wettelijke verdeling van erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt. Vanaf 1 januari 2018 gelden er nieuwe regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.


2 januari 2018

Sfeerverslag van laatste bezoek graf vader

BN DeStem ging de afgelopen week op pad om de (laatste) droom van diverse lezers te verwezenlijken. Zo ook die van de zussen Anneke (79) en Tiny (80) Gijzen uit Breda die met een verslaggever voor de laatste keer een bezoek brachten aan het graf van hun vader, 270 kilometer verderop, in Groningen.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >