Nieuws

Facultatieve Dela
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws JANUARI 2018


22 januari 2018

Grafrover steelt Mariabeeldjes Borne

De politie in Borne is op zoek naar een grafrover die het voorzien heeft op Mariabeeldjes. Op de begraafplaats aan de Oude Almeloseweg zijn de laatste maanden meerdere Mariabeeldjes gestolen.


22 januari 2018

Politiek Hengelo wil inzicht uitvaarten gemeente

Wanneer er niemand is die de uitvaart van een overledene wil of kan regelen dan moet de gemeente waar iemand is overleden zorgen voor de uitvaart. In Hengelo wil een lokale partij inzicht in hoe vaak de gemeente Hengelo een uitvaart moet regelen en wat de totale kosten daarvan zijn, dat meldt Radiohengelotv.nl.


20 januari 2018

Crematorium Weesp mogelijk op Landscroon

De gemeente Weesp heeft onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de realisatie van een kleinschalig crematorium op begraafplaats Landscroon. Dat onderzoek heeft uitgewezen dat er een kleinschalig crematorium kan komen, dat meldt Weespernieuws.nl.


19 januari 2018

Stormschade begraafplaats Deventer

De Westerstorm heeft ook op begraafplaats Steenbrugge in Deventer gezorgd voor de nodige schade. Dagblad de Stentor meldt dat verschillende bomen zijn omgewaaid.


18 januari 2018

Storm zorgt voor ravage begraafplaats Goor

De westerstorm veroorzaakt vandaag overal in het land grote schade. Zo ook de begraafplaats in Goor waar een grote boom is ontworteld. De boom is over het oude hek gevallen en heeft daarbij ook diverse graven beschadigd.


18 januari 2018

Interview manager nieuw crematorium Heerenveen

Roelof Tadema is locatiemanager van het nieuwe crematorium HaskerPoort. In de Heerenveense Courant staat een uitgebreid artikel over de jonge locatiemanager (32) die op Urk woont.


17 januari 2018

Journaliste omroep NH maakt kosteloos reportages terminale kinderen

Journaliste Thinka Sanderse maakte voor haar werk een serie radioreportages met een terminaal ziek meisje. Nadat het meisje overleed hoorde ze dat de moeder de interviews nog vaak terugluistert. Het zette Sanderse aan het denken en uiteindelijk heeft ze besloten om gratis videoreportages te maken van terminaal zieke kinderen.


16 januari 2018

Nederlander staat open voor andere vormen van uitvaartverzorging

Wanneer iemand is overleden, kan er op dit moment gekozen worden om het lichaam te begraven, te cremeren of het lichaam beschikbaar te stellen aan de wetenschap. Maar er zijn ook andere manieren van uitvaartverzorging in ontwikkeling. Voorbeelden zijn: composteren, cryomeren, ecoleren en resomeren*.


Video: Afscheidshuis & Uitvaartzorg Authena, Sleeuwijk

15 januari 2018

Video: Afscheidshuis & Uitvaartzorg Authena, Sleeuwijk

Het overlijden van een dierbare is een emotionele en ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Een periode waarin het van grote waarde is om op een goede manier afscheid van een geliefde te nemen. De dagen tussen het overlijden en de uitvaart spelen hierin een grote rol. Vaak willen mensen hun dierbare nog dicht bij zich hebben. Wanneer thuisopbaring niet mogelijk of gewenst is, kunt u de keuze maken voor Afscheidshuis Authena: een uniek concept in het Land van Heusden en Altena, waar u in een huiselijke, vertrouwde sfeer de dagen rond het afscheid kunt doorbrengen. Waar afscheid letterlijk de ruimte krijgt!


15 januari 2018

Video over resomeren

De NOS heeft dit weekend aandacht besteed aan de pogingen van Yarden om resomeren op te nemen in de Wet op de lijkbezorging. De NOS noemt resomeren duurzamer dan begraven en cremeren, maar de NOS merkt in het artikel ook op dat resomeren in bijvoorbeeld Engeland verboden is omdat waterzuiveringsbedrijven hun vraagtekens hadden gezet bij het verwerken van vloeibare mensenresten.


15 januari 2018

Video: Ondergrondse begraafplaats Jeruzalem

Onder de grootste begraafplaats van Jeruzalem, Har HaMenuchot, is een enorm grote ondergrondse begraafplaats gebouwd. De ondergrondse begraafplaats voldoet aan alle religieuze eisen van het Jodendom. Boven de grond is er bijna geen ruimte meer om nieuwe begraafplaatsen uit te geven en daarom moest er wat gebeuren.


12 januari 2018

In je moers taal asjeweine gaan met PC Uitvaart

Amsterdammers zijn een bijzonder volk met rijke, beeldende taal. Zo ook over de dood. Zij relativeren de dood graag met een grap of een beeldspraak. Als echte Amsterdamse uitvaartorganisatie wil PC Uitvaart dit Mokums taalgebruik in leven houden en brengt zij een ode aan typisch Amsterdamse uitdrukkingen voor als het tijd is om afscheid te nemen. Door de hele stad spreekt zij haar bewoners aan in hun ‘moers’ taal. Zo kun je PC bellen als je ‘een tuintje op je buik nodig hebt’.


11 januari 2018

Stijging aantal euthanasieaanvragen zet door

Bij de Levenseindekliniek kwamen in 2017 bijna 2500 aanvragen voor euthanasie binnen. Dit is een groei van 38% ten opzichte van 2016. Ook landelijk nam het aantal euthanasieverzoeken toe. De instelling is dringend op zoek naar artsen om de hulpvragen die bij haar terecht komen te kunnen onderzoeken.


Internationale uitvaartbranche bezoekt Uitvaartbeurs Amsterdam

11 januari 2018

Internationale uitvaartbranche bezoekt Uitvaartbeurs Amsterdam

Uitvaartbeurs Amsterdam kreeg bij de laatste editie niet alleen heel veel media-aandacht uit Nederland. Beelden van de beurs gingen de hele wereld over en daardoor is de beurs in de historische Westerkerk ook bij de internationale uitvaartbranche opgevallen.


11 januari 2018

Ouders nodigen pesters uit op begrafenis dochter

In Australië is massaal verontwaardigd gereageerd nadat de 14-jarige Amy Dolly Everett zichzelf van het leven beroofde. Het meisje werd online gepest en wilde daardoor niet verder leven. Haar ouders willen dat de pesters de uitvaart bezoeken zodat ze kunnen zien wat ze hebben aangericht.


11 januari 2018

Eerste Twentse natuurbegraafplaats in Losser

Het ziet er naar uit dat Twente eindelijk ook een natuurbegraafplaats krijgt. Boer Frans Zanderink wil langs de oever van de Dinkel honderden natuurgraven realiseren, dat meldt de Tubantia. De gemeente lijkt ook enthousiast over de plannen.


Keurmerk Persoonlijke Uitvaart voor Van den Hout

10 januari 2018

Keurmerk Persoonlijke Uitvaart voor Van den Hout

Uitvaartcentrum van den Hout heeft van de Stichting Keurmerk Persoonlijke Uitvaart het keurmerk mogen ontvangen. Het unieke van het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart is dat de uitvaartonderneming die in het bezit is van het keurmerk niet wordt beoordeeld door een extern bureau. De beoordeling wordt gedaan door de nabestaanden voor wie Uitvaartcentrum van den Hout een uitvaart heeft mogen verzorgen.


10 januari 2018

Monuta en DELA worden het best gewaardeerd door het intermediair

Eind 2017 heeft GfK voor de derde keer het jaarlijks tevredenheidsonderzoek naar uitvaartverzekeraars uitgevoerd. Uit dit onderzoek onder intermediairs blijkt dat zij over het algemeen tevreden zijn over de dienstverlening van uitvaartverzekeraars, getuige ook het gemiddelde rapportcijfer van 7,7. Monuta en DELA worden met een rapportcijfer van 8,0 het best gewaardeerd.


Uitvaartbraderie met rondleidingen in Herdenkingspark Westgaarde

10 januari 2018

Uitvaartbraderie met rondleidingen in Herdenkingspark Westgaarde

Op zondag 14 januari a.s. is er een gezellige bedrijvigheid in het crematorium in Herdenkingspark Westgaarde. Dan wordt de uitvaartlocatie omgetoverd tot een braderie met diverse kraampjes van ondernemers uit de omgeving met uitvaartproducten. Ook worden er rondleidingen gegeven door het crematorium, inclusief in de nieuwe aanbouw. Om u op een gemoedelijke wijze te laten inspireren over de mogelijkheden rondom een uitvaart.


10 januari 2018

Zeeuwse graven beschadigd door storm

De storm van vorige week heeft voor schade gezorgd op de algemene begraafplaats in Zierikzee, dat meldt PZC.nl. In Zierikzee zijn acht graven beschadigd, iets verderop de begraafplaats in Brouwershaven raakte één graf beschadigd.


10 januari 2018

Cold case-team onderzoek identiteit onbekende overledene Naaldwijk

Op zondag 9 december 2007 troffen wandelaars in het Staelduinse Bos in ’s-Gravenzande het lichaam van een man aan. Tot op de dag van vandaag weet de recherche niet om wie het gaat. En daarom ligt de man al jaren anoniem begraven op de algemene begraafplaats in Naaldwijk. Het cold case-team van de politie heeft de zaak nu op de landelijke cold case-kalender gezet, dat meldt Omroep West.


8 januari 2018

Oudste begraafplaats Zwolle wordt opgeknapt

De gemeente Zwolle gaat begraafplaats Het Heilige Kruis aan de Blaloweg opknappen. De begraafplaats lag de laatste jaren verscholen achter bouwhekken, maar nu gaat de gemeente de begraafplaats weer in ere herstellen, dat meldt RTVFocusZwolle.nl.


GUV Dennenlust Zelhem en GUV De Burcht Terborg Open dagen

7 januari 2018

GUV Dennenlust Zelhem en GUV De Burcht Terborg Open dagen

Zaterdag 13 januari houdt GUV een open dag van 14.00 tot 18.00 uur aan de Kerkhoflaan 5 te Zelhem. Zaterdag 20 januari houdt GUV een open dag van 14.00 tot 18.00 uur aan de Wijnwaarden 43 te Terborg.


5 januari 2018

Ombudsman: Mortuariumkosten van verpleeghuis

Klacht
Onderwerp van het geschil:
Klager is het niet eens met de rekening van de uitvaartondernemer, voor het verblijf van zijn overleden moeder in de rouwkamer van het verpleeghuis.


5 januari 2018

Ombudsman: Kosten uitvaart bij voorbaat voldaan

Klacht
Onderwerp van het geschil:

Klager is het niet eens met de rekening, die hij kreeg voor de uitvaart van zijn tante. De overledene sloot in 1984 een uitvaartverzekering af, waarbij zij betaalde voor een volledig verzorgde uitvaart. Klager vindt dat de kosten van de uitvaart dan ook volledig voor rekening van de uitvaartondernemer komen.


5 januari 2018

Ombudsman: Mortuariumkosten na politie onderzoek

Klaagster en het mortuarium verschillen van mening over de vraag wie de kosten moet betalen van het verblijf van enkele dagen van een overledene in het mortuarium.


5 januari 2018

Begraven worden met je huisdier moet legaal worden

Huisdieren zijn voor veel mensen echt een onderdeel van gezin. Jarenlang zijn baasje en huisdier samen, maar waarom mag dat niet tot uiting komen op een begraafplaats? De Belgische partij Sp.a komt met een wetsvoorstel om het mogelijk te maken om met je huisdier te worden begraven, dat meldt HLN.be.


Quinten Fraai nieuwe directievoorzitter Monuta

3 januari 2018

Quinten Fraai nieuwe directievoorzitter Monuta

Quinten Fraai (51) wordt per 1 februari 2018 benoemd als nieuwe directievoorzitter van uitvaartverzorger- en verzekeraar Monuta. Hij volgt hiermee Gert-Hein de Heer op die in 2012 aantrad als directievoorzitter.


Nieuwe regels erfenissen en schenkingen

2 januari 2018

Nieuwe regels erfenissen en schenkingen

Bij de wettelijke verdeling van erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt. Vanaf 1 januari 2018 gelden er nieuwe regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.


2 januari 2018

Sfeerverslag van laatste bezoek graf vader

BN DeStem ging de afgelopen week op pad om de (laatste) droom van diverse lezers te verwezenlijken. Zo ook die van de zussen Anneke (79) en Tiny (80) Gijzen uit Breda die met een verslaggever voor de laatste keer een bezoek brachten aan het graf van hun vader, 270 kilometer verderop, in Groningen.