Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws OKTOBER 2021


8 weetjes over begraafplaats Zorgvlied

29 oktober 2021

8 weetjes over begraafplaats Zorgvlied

Begraafplaats Zorgvlied in Amstelveen bestaat op 1 november 151 jaar. Eigenlijk zou er vorig jaar veel aandacht besteed worden aan het 150-jarig bestaan, maar door corona konden er geen festiviteiten plaatsvinden. Reden voor de lokale omroep AAN! om deze week aandacht te besteden aan het thema dood in Amstelveen.


29 oktober 2021

Werkstraf voor vernielingen begraafplaats ’s Gravenzande

Twee jongens van 14 en 16 jaar lieten in juli een ravage achter op een begraafplaats in ’s Gravenzande. Ze vernielden ongeveer 150 graven en dupeerden daarmee honderden nabestaanden. De rechter heeft de jongens veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur.


28 oktober 2021

NVVE: maak werk van gereguleerd, betrouwbaar zelfdodingsmiddel

Het zelfdodingsmiddel X is de afgelopen weken volop in het nieuws. De NVVE ziet dat het daarbij vooral gaat over de strafbaarheid van het verspreiden van het middel. De NVVE zegt: Maak zorgvuldige, weloverwogen zelfdoding bespreekbaar, zorg voor een door de overheid gereguleerd, betrouwbaar levensbeëindigend middel en schaf de strafbaarheid van hulp bij zelfdoding af. Hulp is immers geen misdaad. Dit kan worden bereikt zonder daarbij de euthanasiewetgeving open te breken, zoals zaterdag in de Volkskrant werd gesuggereerd.


28 oktober 2021

Veel geld voor uitbreiding begraafplaats Urk

De gemeenteraad van Urk gaat akkoord met een budget van 2 miljoen euro voor de uitbreiding van begraafplaats de Vormt op Urk. De uitbreiding is noodzakelijk omdat de begraafplaats veel sneller vol raakt dan was voorzien.


Wat als je kind een doodswens heeft?

27 oktober 2021

Wat als je kind een doodswens heeft?

In de media is er veel aandacht voor depressie en suïcide, maar minder voor de mensen eromheen. De vaders, de moeders, broers en zussen: het hele gezin lijdt mee. Hoe ga je daarmee om? En vooral: hoe blijf je zelf staande? Desirée Tonino schreef een boek over haar worsteling als moeder van een depressief en suïcidaal kind. Het boek wordt op 16 oktober in Nieuwegein gepresenteerd, en bevat naast haar verhaal ook tips en bespiegelingen van diverse therapeuten en lotgenoten.


27 oktober 2021

Prentenboek maakt rouw en verdriet bij kinderen bespreekbaar

Op 19 september 2021 verschijnt De bende van ellende. Een prentenboek voor kinderen waarmee verlies, en alles wat eromheen gebeurt, bespreekbaar wordt gemaakt. Dit eerste boek van Catherina van Duijn – met illustraties van Pien de Laat – gaat over Vos, die zijn vader verschrikkelijk mist. In zijn verdriet ontdekt Vos dat De bende van ellende er altijd voor hem is. Dat hij ergens bij hoort waar hij niet bij zou wíllen horen, maar wat hem wel ongekend veel troost biedt. Het boek wordt op 19 september gepresenteerd aan de Zwanenburgwal 20 in Amsterdam.


Protesten tegen B & W-besluit monumentenstatus R.K. begraafplaats Naaldwijk

27 oktober 2021

Protesten tegen B & W-besluit monumentenstatus R.K. begraafplaats Naaldwijk

Het besluit van B & W van de gemeente Westland om de R.K. Begraafplaats in Naaldwijk niet als monument aan te wijzen heeft tot heftig protest geleid. Alle aanvragers van de monumentenstatus (het Genootschap Oud-Westland, Erfgoedvereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap en stichting Terebinth) hebben deze week een bezwaarschrift ingediend.


Nieuwe editie Vakblad Uitvaart: over kwaliteit en nazorg in coronatijd

26 oktober 2021

Nieuwe editie Vakblad Uitvaart: over kwaliteit en nazorg in coronatijd

“Dat kwaliteitsborging en bescherming van de consument belangrijk is, daarover is men het in de branche wel eens”, aldus hoofdredacteur Arthur Schiphorst in Vakblad Uitvaart nummer 10. De meningen over ‘hoe je kwaliteit kunt garanderen’ zijn echter verdeeld. De uiteenlopende visies van brancheorganisaties BGNU en DBVU maken dat nog eens duidelijk. En ook de laatste UitvaartBranchemonitor toont die tweedeling onder vakgenoten. In het nieuwe Vakblad Uitvaart, dat op 26 oktober verschijnt, leest u hier meer over.


25 oktober 2021

Ben jij tijdens de coronacrisis een dierbare verloren en ben je op zoek naar hulp?

De Universiteit Utrecht en Rijksuniversiteit Groningen bieden een online rouwbehandeling aan om onderzoek te doen naar de effectiviteit van deze behandeling voor nabestaanden van wie een dierbare is overleden tijdens de coronacrisis.


25 oktober 2021

Oldenzaal zoekt potje met geld voor begraafplaatsen

De gemeente Oldenzaal wil investeren in de toekomst van de begraafplaatsen en heeft een plan van aanpak gemaakt. Het enige wat nu nog nodig is, is een bedrag van 4,5 ton en daar moet de gemeente nog naar zoeken.


Den Hollandsche Gedenktekens & Return to Sender lanceren de urn-vaas genaamd de BLOOM Urn

25 oktober 2021

Den Hollandsche Gedenktekens & Return to Sender lanceren de urn-vaas genaamd de BLOOM Urn

Wie aan een urn denkt, denkt hoogstwaarschijnlijk niet direct aan iets vrolijks- en kleurrijks als bloemen. Bloemen symboliseren liefde, de herinnering en het leven. Het leven dat na het overlijden van een dierbare zo wordt gemist. Maar ook een leven vol herinneringen die het verdienen om gevierd te worden. Het resultaat van die gedachte is de BLOOM Urn. by Return To Sender.


22 oktober 2021

Uitvaartbranche vergrijst

Het is moeilijk om jonge mensen te vinden die willen werken in de uitvaartbranche. Volgens de BGNU vergrijst de branche en werken er veel te weinig twintigers in de branche.


21 oktober 2021

Namenklok Beek verhuist van kerk naar begraafplaats

De Willibrordusklok van de Bartholomeuskerk in Beek is overgeplaatst naar begraafplaats De Geest. Daar hebben vrijwilligers een mooie plek gecreëerd voor de bijzondere namenklok.


21 oktober 2021

Nederlanders hebben hun digitale erfenis niet geregeld

De meeste Nederlanders hebben niets geregeld voor hun digitale nalatenschap, dat blijkt uit een onderzoek van het Hart van Nederland-panel van SBS6. Voor nabestaanden kan het heel moeilijk zijn wanneer ze niet weten hoe en wat ze met de accounts van hun overleden dierbare moeten doen.


Natuurbegraafplaats Landgoed Hoeve Ruth opent haar deuren

21 oktober 2021

Natuurbegraafplaats Landgoed Hoeve Ruth opent haar deuren

Op zaterdag 30 en zondag 31 oktober 2021 opent Natuurbegraafplaats Landgoed Hoeve Ruth in Vlierden haar deuren. Tijdens de open dagen maken bezoekers van 11.00 tot 16.00 uur in een ongedwongen sfeer kennis met het landgoed, de natuur en met het natuurbegraven zelf. Geïnteresseerden kijken mee achter de schermen en kunnen deelnemen aan wandelingen onder leiding van een gids. Uiteraard is er ook gelegenheid om even heerlijk te genieten van akoestische livemuziek en een kopje koffie met wat lekkers.


Ervaringsdeskundigen presenteren platform voor de 'levenslustige' weduwe

20 oktober 2021

Ervaringsdeskundigen presenteren platform voor de 'levenslustige' weduwe

Weduwe worden, het overkomt in Nederland jaarlijks veertigduizend vrouwen in alle leeftijdscategorieën. Verdriet, rouwen en de zorg voor de kinderen bepalen de agenda. Hoe de draad weer op te pakken, het bevorderen van economische zelfstandigheid en waar nodig effectief heroriënteren op de arbeidsmarkt, zijn vaak prangende vraagstukken.


20 oktober 2021

Veenendaal zal graf Britse arts niet ruimen

De Britse arts John Michael Bright Pooley was een van de bevrijders van ons land. Na zijn dood is hij begraven op de algemene begraafplaats De Munnikenhof. De gemeente heeft besloten dat zijn graf niet geruimd zal worden omdat hij heeft gestreden voor onze vrijheid.


Nieuw in de boekenlijst: Muis Mies en het hospice

20 oktober 2021

Nieuw in de boekenlijst: Muis Mies en het hospice

De familie Muis komt te wonen in een stevig nieuw hol in het bos. Ook oom Bram met zijn gezin trekt bij hen in. Maar wat is er met oom aan de hand? Hij ziet bleek, zijn staart hangt slap en hij wil niets eten.


19 oktober 2021

65 meter hoge woontoren pal naast begraafplaats Eindhoven

De nieuwe bewoners van een 65 meter hoge woontoren die tegen de muur van het Catharinakerkhof wordt gebouwd kijken straks uit op de graven en uitvaarten. De beheerder van de begraafplaats hoopt dat de plannen van projectontwikkelaar SDK Vastgoed nog tegengehouden kunnen worden.


19 oktober 2021

Bezoeker overleden op begraafplaats Ellecom

Maandagmiddag is een bezoeker op de begraafplaats in Ellecom overleden. Aan het einde van middag kregen de huldiensten de melding dat er een overleden persoon was aangetroffen.


19 oktober 2021

De verschillen tussen een levensverzekering en een overlijdensrisicoverzekering op een rijtje


Nederlanders kunnen vandaag de dag allerlei verschillende verzekeringen afsluiten. Zo is iedereen van 18 jaar en ouder bijvoorbeeld verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Woon je in een koophuis? Dan is een opstalverzekering eveneens verplicht. Daarnaast zijn er nog allerlei verzekeringen waarvan je zelf bepaalt of je ze afsluit of niet.


16 oktober 2021

Zondag 31 oktober van 18.30 – 19.30 uur: Alom Gedenken Assen

Samen herdenken, samen gedenken in een bijzondere omgeving.
Samen stilstaan bij overleden dierbaren, op de schaars verlichte begraafplaats 'De Boskamp' in Assen.

Zondag 31 oktober van 18.30 – 19.30 uur.


Natuurbegraafplaats Geestmerloo genomineerd voor NHN Business Award

14 oktober 2021

Natuurbegraafplaats Geestmerloo genomineerd voor NHN Business Award

Net een jaar na de officiële opening staat Natuurbegraafplaats Geestmerloo in de finale van de NHN Business Awards 2021. De nominatie geldt voor de categorie Maatschappelijk Ondernemen.


14 oktober 2021

Podcast CBS over doodsoorzaken, corona en meer

In deze podcast van het CBS staan de doodsoorzaken centraal. Journalist en programmamaker Liesbeth Staats gaat in gesprek met hoofdsocioloog Tanja Traag over de gevolgen van Covid-19 voor de statistiek van de doodsoorzaken. En aan de hand van de nieuwste cijfers en onderzoeken gaan de twee dieper in op het delicate onderwerp van zelfdoding.


13 oktober 2021

Beeld gestolen van kindergraf begraafplaats Apeldoorn

Een grafrover heeft een beeld gestolen van een kindergraf op de begraafplaats aan de Soerenseweg in Apeldoorn. De ouders zijn er helemaal kapot van en vragen zich af of de dader wel weet wat hij hiermee aanricht.


13 oktober 2021

Performance Dr. Birger: Rebirth in TotZover

Op 23 en 24 oktober vindt de performance Dr. Birger: Rebirth plaats in Nederlands Uitvaartmuseum Tot Zover. Kunstenaar Irina Birger knoopt in één-op-één sessies persoonlijke gesprekken met bezoekers aan.


12 oktober 2021

DELA: Stijgende gasprijs heeft tussentijds geen invloed op premie of crematies

De alsmaar stijgende gasprijzen hebben tussentijds geen invloed op de premie of kosten van een crematie bij coöperatie DELA. De uitvaartverzekeraar en -verzorger werkt niet met variabele prijzen, maar kan vaste prijzen afspreken. DELA heeft enige tijd geleden de prijzen voor 2022 al vastgezet met haar leverancier. Die prijs is vergelijkbaar met 2021.


Elektrische crematieoven bespaart 100kg C02 per crematie, drukt kosten met 50%

11 oktober 2021

Elektrische crematieoven bespaart 100kg C02 per crematie, drukt kosten met 50%

Niet alleen huishoudens willen van het gas af. Ook het bedrijfsleven wil verduurzamen zonder gas. Minder vaak wordt er gepraat over duurzame uitvaarten. Met een elektrische crematieoven, bijvoorbeeld, bespaart men al snel 100 kilogram CO2 per crematie.


Natuurbegraafplaats Zomerlanden officieel geopend

11 oktober 2021

Natuurbegraafplaats Zomerlanden officieel geopend

Natuurbegraafplaats Zomerlanden in Heinenoord wordt vrijdag 15 oktober in klein gezelschap officieel geopend door de burgemeester van de Hoeksche Waard, Bram van Hemmen. .


8 oktober 2021

Sterfte in alle leeftijdsgroepen boven verwacht

De wekelijkse sterfte onder 80-plussers was in september hoger dan de verwachte sterfte, met in totaal bijna 500 meer sterfgevallen. In week 39 overleden naar schatting bijna 1 650 mensen van 80 jaar of ouder, ongeveer 150 meer dan de verwachte sterfte voor die week, er was oversterfte. Sinds juli ligt de sterfte in deze leeftijdsgroep boven de verwachte sterfte. Zowel begin als eind september (week 36 en 39) was er oversterfte.


In september opnieuw oversterfte

8 oktober 2021

In september opnieuw oversterfte

In september overleden wekelijks meer mensen dan verwacht. Er was oversterfte in vier van de vijf weken van september. In week 39 (27 september tot en met 3 oktober 2021) overleden naar schatting bijna 3 100 mensen. Dat zijn er ongeveer 300 meer dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.


Dichterbij uitvaartgedichten - nieuw in de boekenlijst van Uitvaart.nl

7 oktober 2021

Dichterbij uitvaartgedichten - nieuw in de boekenlijst van Uitvaart.nl

Na het overlijden van een dierbare zijn woorden vaak niet meer genoeg, en nemen rouw en verdriet de overhand. Op prachtige, ontroerende wijze verwoordt Erna Kagenaar wat de nabestaande juist nodig heeft om te horen. Haar gedichten brengen steun en hoop, en bieden een uitkomst wanneer eigen woorden tekort schieten. Deze gedichtenbundel wordt sinds vrijdag 1 oktober uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.


Rouw. Van keizerin tot corona

7 oktober 2021

Rouw. Van keizerin tot corona

Vroeg of laat krijgt iedereen met de dood en met rouw te maken. Maar hoe we rouwen is door de tijd heen veranderd. In de tentoonstelling ‘Rouw. Van keizerin tot corona’, die vanaf 1 oktober te zien is, presenteert Museum Huis Doorn bijzondere uitingen van individuele en collectieve rouw in de afgelopen 100 jaar.


7 oktober 2021

Eeuwigdurende grafrechten groot succes in Twenteland

Sinds enige tijd is het in de gemeente Twenteland weer mogelijk om eeuwigdurende grafrechten te kopen. Dat blijkt nu een groot succes want in de afgelopen anderhalf jaar zijn er 204 graven met eeuwige grafrechten uitgegeven en dat is veel voor een gemeente waar jaarlijks zo’n 300 mensen sterven.


Zojuist verschenen De Begraafplaats, oktober 2021

6 oktober 2021

Zojuist verschenen De Begraafplaats, oktober 2021

De nieuwe editie van De Begraafplaats is weer verschenen. Bekijk hier de inhoud.


6 oktober 2021

Interview NPO Radio 1 over de impact van overgewicht op de Uitvaartbranche

Nadat het NRC dinsdag een artikel publiceerde over bredere kisten en crematieovens berichten andere media ook over het onderwerp. De uitvaartbranche moet volgens de NOS steeds meer aanpassingen doen om overledenen met overgewicht een waardige uitvaart te kunnen geven.


6 oktober 2021

4 nieuwe vacatures op Uitvaartvacatures.nl

Op Uitvaartvacatures.nl zijn wederom nieuwe vacatures geplaatst. Wellicht is dit het moment op de overstap te wagen.


5 oktober 2021

Raad Utrecht zal beslissen over komst crematorium

De gemeente Utrecht wil begraafplaats St. Barbara een vergunning verlenen om een crematorium te bouwen aan de Waterlinieweg. Vanuit de buurt is er protest omdat men extra verkeer verwacht en denkt dat het crematorium voor extra uitstoot zal zorgen.


5 oktober 2021

Steeds meer grote uitvaartkisten nodig

Nederlanders worden de laatste jaren steeds steviger. Dat is ook te merken in de uitvaartbranche want het aantal keren dat er een grotere maat kist nodig is neemt toe. In crematoria wordt steeds vaker gekozen voor een grotere invoerdeur om ook corpulente overledenen te kunnen cremeren.


4 oktober 2021

3,7 miljoen meer actieve registraties in Donorregister sinds 2020

Op 1 juli 2021 hebben 10,6 miljoen Nederlanders van 18 jaar of ouder een eigen keuze ingevuld in het Donorregister. Dat is 75 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder. 4,8 miljoen mensen gaven toestemming voor orgaandonatie. Dat is ten opzichte van begin 2020 een stijging van bijna een miljoen. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie gaf nam ook toe, van 2,3 miljoen in 2020 naar 4,3 miljoen in 2021. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.


Feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het gereedkomen masterplan Rhijnhof

3 oktober 2021

Feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het gereedkomen masterplan Rhijnhof

Wanneer: vrijdag 8 oktober a.s.
Tijd: 15.00 uur
Ontvangst: ECC-complex aan de Haagse Schouwweg 10 (ingang Holiday Inn Hotel


1 oktober 2021

Leven met Verlies…, niets is vanzelfsprekend

Met Esther van Stratum uit Zeist, verlies- en rouwtherapeut. Esther: “Als er al iets is wat ik heb geleerd, is dat het leven en geluk niet maakbaar zijn, niets vanzelfsprekend is en dat ‘alles van waarde weerloos is’. Dat verdriet en liefde samen horen en elkaars keerzijde vormen.” Naast de inleiding van Esther is er ruimte om vragen te stellen en te praten over je eigen ervaringen rond het thema en na afloop is er tijd om na te praten.


Nieuw op Uitvaart.nl: Thanatopraxie Rens de Peijper

1 oktober 2021

Nieuw op Uitvaart.nl: Thanatopraxie Rens de Peijper

Thanatopraxie Rens de Peijper is in 2011 begonnen als aanbieder van thanatopraxie, één jaar nadat deze manier van opbaren toegestaan werd in Nederland. We deden het direct anders: wij zijn er écht voor nabestaanden en hun overleden dierbare. Wij weten uit ervaring dat een mooie en zorgeloze opbaring enorm bijdraagt aan de rouwverwerking.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >