Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws MAART 2007


31 maart 2007

Uitvaartinformatiedag in Nijkerk groot succes

De uitvaartinformatiedag welke op 31 maart j.l. plaatsvond in en rond het EABN Uitvaartcentrum in Nijkerk, werd door ruim 500 mensen bezocht.


Monuta Charity Fund ondersteunt duizendste project

29 maart 2007

Monuta Charity Fund ondersteunt duizendste project

Het Monuta Charity Fund ondersteunt kleinschalige projecten met een financiële bijdrage. Het G-team van voetbalvereniging V.V.O.G. uit Harderwijk kreeg woensdag uit handen van bestuursleden Erica Terpstra en Mies Bouwman de duizendste cheque. In acht jaar tijd kregen 1.000 initiatieven in totaal ruim 2 miljoen euro.


28 maart 2007

‘TABOES EN SCHIJNDOOD’ IN YARDEN CREMATORIUM SLANGENBURG

Op woensdag 11 april houdt Yarden Crematorium Slangenburg, De Nutselaer 4 in Doetinchem, een avond over uitvaarttradities en -gebruiken. De avond begint om 20.15 uur met Mortalis, een film (30 min.) over begraafplaatsen en rituelen van bevolkingsgroepen in het Nederland van nu. Daarna volgt een audiovisuele presentatie van historicus Wim Cappers. Hij behandelt de uitvaartgeschiedenis waarbij ook taboes en typische gebruiken aan bod komen. Daarnaast is er aandacht voor historische voorbeelden uit de regio Doetinchem. De avond is toegankelijk voor belangstellenden en is een initiatief van Yarden Vereniging.


Strax, tijdschrift dat taboes doorbreekt over leven met sterfelijkheid kiest nieuwe stijl.

27 maart 2007

Strax, tijdschrift dat taboes doorbreekt over leven met sterfelijkheid kiest nieuwe stijl.

Strax is een taboe doorbrekend kwartaalmagazine dat alles ten aanzien van leven met sterfelijkheid bespreekbaar maakt. Vanaf deze voorjaarseditie is gekozen voor een duidelijke driedeling van het magazine te weten: emotie, aanbiedingen en informatie. Strax wil de lezer in drie duidelijk herkenbare katerns verschillende dingen aanbieden. Het emotiekatern behandelt onderwerpen als religie, goede doelen en bijzondere interviews. Het aanbiedingen katern geeft kortingen op trips, musea, cd’s, boeken etc.


27 maart 2007

Een glimp van de eeuwigheid.

Op woensdagavond 18 april a.s. van 20.00 – 21.30 uur organiseert Beukenhof een informatieavond over het onderwerp bijnadoodervaringen (BDE). Tijdens deze bijeenkomst probeert Beukenhof hier meer duidelijkheid over te geven.


26 maart 2007

NIGZ start grote wervingsactie voor donoren

26 maart 2007

Er is belangrijke post onderweg

Met de nieuwe publiekscampagne ‘Ik ben donorgeregistreerd. En jij?' en een persoonlijk gerichte mailing naar één miljoen niet-geregistreerden hoopt NIGZ-Donorvoorlichting nieuwe orgaan- en weefseldonoren te werven. Het is de grootste wervingsactie sinds de invoering van het Donorregister in 1998.


26 maart 2007

Uit de Juridisch adviesrubriek: Vraag: Rost van Tonningen; grafrechten; begraving weigeren?

De weduwe Rost van Tonningen is overleden in Belgie, maar heeft grafrechten in Rheden (waar ze gewoond heeft). Kan de gemeente Rheden de familie weigeren om haar in de gemeente te begraven?

Mag je altijd en overal je eigen begraafplaats kiezen, of moet je minimaal ooit in die gemeente gewoond hebben?


Eerste FT II naar Verenigde Arabische Emiraten

22 maart 2007

Eerste FT II naar Verenigde Arabische Emiraten

Facultatieve Technologies heeft een grote opdracht ontvangen van Nael Energy voor de levering van een crematieoven aan de Verenigde Arabische Emiraten. Deze oven zal worden geïnstalleerd in het Al Foah Crematorium (Al Ain), het eerste crematorium in de regio.


22 maart 2007

Fusieproces NARDUS samenwerkende uitvaartorganisaties nadert zijn voltooiing

Op 14 maart 2007 is de Werkgroep Uitvoering Fusieplan weer bij elkaar geweest.

Wij zijn heel blij om u mee te kunnen delen dat, na de lidverenigingen van de Friese Federatie die reeds op 20 november 2006 akkoord gingen met het Fusieplan, nu ook de lidverenigingen van de Groninger Federatie op 24 februari 2007, van de Drentse Bond op 10 maart 2007, van de Overijsselse Bond op 13 maart 2007 en van de Gelderse Bond op 20 maart 2007 akkoord zijn gegaan met het Fusieplan LSUW- NVU.


19 maart 2007

De volledige tekst van de CAO Uitvaart 2006-2008 is nu beschikbaar

De CAO Uitvaartverzorging is inmiddels aangemeld. Een verzoek tot Algemeen Verbindend Verklaring volgt.
Klik hier om naar de pagina met de integrale tekst van de CAO Uitvaartverzorging 2006-2008 tegaan, inclusief alle bijlagen!


19 maart 2007

Jaarverslag van de Stichting Klachteninstituut Uitvaartwezen is gereed. In totaal 90 klachten in 2006

In het verslagjaar werd de Ombudsman in 105 gevallen benaderd met vragen en klachten; het aantal vragen was 15 stuks en het aantal klachten 90 stuks. Bovendien zijn de nog niet afgehandeld klachten ( 6 stuks) uit 2005 in dit verslagjaar afgehandeld.
De afhandeling van de 96 klachten was als volgt:21 klachten waarbij de Ombudsman niet bevoegd was.
20 klachten waarin de Ombudsman niet ontvankelijk was.
8 klachten welke niet in behandeling zijn genomen.
15 klachten werden als terecht beoordeeld.
28 klachten werden als niet-terecht beoordeeld
4 klachten zijn nog in behandeling.
Klik hier om naar de website van de Stichting Klachteninstituut Uitvaartwezen te gaan.


16 maart 2007

Samenwerking Staatsbosbeheer en 'de Facultatieve Groep'

Staatsbosbeheer en 'de Facultatieve Groep' gaan samenwerken om het verstrooien van as in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer mogelijk te maken. Onderzocht wordt of dit in een stichting vorm gegeven kan worden waar beide organisaties in deelnemen. Deze Stichting zal in eerste instantie bekijken of het mogelijk is om in twee gebieden as te verstrooien op bestaande grafheuvels en of urnen in reeds geheel vergraven of nieuw op te werpen grafheuvels bijgezet kunnen worden.


15 maart 2007

En toch wordt het weer lente......

Uitvaartverzorging Heijting & De Vet te Barneveld organiseert in samenwerking met Donata Uitvaartbegeleiding uit Ermelo een algemene herdenkingsdienst met als thema

En toch wordt het weer lente….


15 maart 2007

Uitvaartorganisatie DELA richt goede doelen fonds op

Vandaag maakt uitvaartorganisatie DELA de oprichting van het DELA goede doelen fonds bekend. Het fonds beheert bij aanvang een vermogen van 2 miljoen euro en is daarmee één van de grotere fondsen in Nederland. Met het fonds kunnen de drie miljoen DELA-verzekerden en eigen medewerkers een aanvraag indienen voor de financiële steun van goede doelen. Projecten die hiervoor in aanmerking komen, kunnen variëren van ondersteuning bij de bestrijding van dementie tot het opknappen van verwaarloosde grafmonumenten.


15 maart 2007

Alle keurmerk gecertificeerden op een rij

De afgelopen dagen is de redactie van Uitvaart.nl en Uitvaartbranche.nl overladen met persberichten van organisaties die trots melden het Keurmerk Uitvaartzorg te hebben verkregen. We zetten alle gecertificeerden graag nog eens op een rijtje.


14 maart 2007

KEURMERK UITVAARTZORG VOOR ALGEMEEN BELANG GRONINGEN

Groningen, 16 maart 2007

Namens Algemeen Belang Uitvaartverzorging B.V. heeft directeur Evert de Niet 14 maart jl. op landgoed De Mookerheide als EERSTE in Nederland het keurmerkcertificaat van het Keurmerk Uitvaartzorg in ontvangst mogen nemen.


14 maart 2007

Yarden Uitvaartorganisatie ontvangt Keurmerk Uitvaartzorg

Yarden Uitvaartorganisatie kreeg vandaag op landgoed de Mookerheide in Molenhoek officieel het Keurmerk Uitvaartzorg uitgereikt. Yarden is één van de eerste uitvaartorganisaties die het keurmerk ontvangen.


14 maart 2007

Maria H. de greef Uitvaartbegeleiding bestaat deze maand 5 jaar

Uitvaartonderneming Maria H. de Greef Uitvaartbegeleiding bestaat deze maand 5 jaar!
Om stil te staan bij dit lustrum houdt Marinus van den Berg ( auteur, pastor, oud-Apeldoorner én inspirator) een lezing.
De lezing heeft als thema: Afscheid op maat; is dat grenzeloos? en wordt gehouden in de lichte en onlangs mooi gerenoveerde aula van Gemeentelijke Begraafplaats Wenum aan de Ramsbrugweg te Wenum-Wiesel op zaterdag 7 april .


Pelgrim doet verslag in Yarden Crematorium Ockenburgh

14 maart 2007

Pelgrim doet verslag in Yarden Crematorium Ockenburgh

Maandag 26 maart houdt Wijnanda Klaver een presentatie in Yarden Crematorium Ockenburgh, Ockenburghstraat 21 in Den Haag, over haar pelgrimstocht naar Santiago de Compostella (Spanje). Wijnanda Klaver werkt al 13 jaar in een crematorium en heeft de tocht gedaan uit dankbaarheid voor het leven. Ze gaat in op haar motivatie en de ervaringen tijdens deze vijf maanden durende wandeltocht. De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.45 uur en de toegang is vrij.


14 maart 2007

Associatie Uitvaartverzorging en Uitvaartverzorging IJmond maken dagboek

Associatie Uitvaartverzorging en Uitvaartverzorging IJmond hebben een uniek initiatief ontplooid door het realiseren van het “Dagboek van mijn afscheid”. Dit is een fraai boek dat gebruikt kan worden bij het voorbereiden van een uitvaart. Het boek geeft informatie over alles wat met uitvaartverzorging te maken heeft en het speelt in op de behoefte van veel mensen om vooraf na te denken over de persoonlijke invulling van hun uitvaart. Het biedt ook tal van handvatten om eens met naaste familieleden te praten over het onderwerp. Op die manier kan het boek een bijdrage leveren aan een waardevol contact over een van de meest wezenlijke zaken van het leven.


14 maart 2007

Groot aantal NKU ondernemers ontvangen uitvaartzorg keurmerk

Baarn, 14 maart 2007 – Een groot aantal NKU ondernemers ontvangen vandaag, tijdens de eerste uitreiking van het nieuw ontwikkelde keurmerk uitvaartzorg van de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg, het keurmerk. Het keurmerk heeft als doel om zorg te dragen voor een basisprofessionalisering voor de keurmerkhouders en om bescherming te bieden aan de opdrachtgevers (consumenten). Onlangs hebben een groot aantal NKU ondernemers een uitgebreide audit doorlopen door een onafhankelijk certificatie-instelling en heeft het keurmerk toegekend gekregen. Vandaag, 14 maart 2007, zal het keurmerk worden overhandigd aan alle ondernemingen die de audit als eerste succesvol hebben doorlopen, waarvan een groot aantal NKU ondernemers zijn.


14 maart 2007

Ook Schellingerhout ontvangt het Keurmerk Uitvaartzorg

De Vereniging van Ondernemingen in de Uitvaartbranche (VOU) en de Nederlandse Unie van Erkende Uitvaartondernemingen (NUVU) hebben het initiatief genomen een keurmerk te ontwikkelen. Beide brancheverenigingen zien het keurmerk als een middel om de kwaliteit van dienstverlening te optimaliseren en om de beste dienstverleners herkenbaar te maken voor het grote publiek. Uitvaartonderneming Schellingerhout uit Koudekerk aan den Rijn is één van de eerste in de uitvaartbranche, die het Keurmerk Uitvaartzorg mag voeren.


14 maart 2007

Ook GUV & Wekking ontvangt Keurmerk Uitvaartzorg.

Op woensdag 14 maart heeft GUV & Wekking Uitvaartverzorging als één van de eerste uitvaartverzorgende bedrijven in Nederland het Keurmerk Uitvaartzorg ontvangen.

Vanwege het feit dat er, nogal wat misstanden waren die een tweetal jaren geleden aan het licht kwamen, is de uitvaartbranche begonnen met het oprichten van een keurmerk.
De oprichting van de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg en het certificeren van de ondernemingen door deskundige certificatie-instelling als het internationale BSI, moet er toe leiden dat de uitvaartverzorgende bedrijven getoetst kunnen worden.


13 maart 2007

Kwaliteit Monuta bekroond met Keurmerk

Nederland is vanaf 14 maart een keurmerk rijker. Het Keurmerk Uitvaartzorg geeft nabestaanden zekerheid en bescherming bij de keuze van een uitvaartonderneming. Monuta voldoet aan de strenge criteria en is er trots op als een van de eerste bedrijven het keurmerk te ontvangen.


Nieuwe adverteerder: Begrafenisondernemer Smeets / Mortuarium Falchenberch (Valkenburg a/d Geul)

13 maart 2007

Nieuwe adverteerder: Begrafenisondernemer Smeets / Mortuarium Falchenberch (Valkenburg a/d Geul)

Op eigentijdse wijze verzorgt uitvaartcentrum Smeets begrafenissen en crematies in Zuid-Limburg voor iedereen, ook als u elders verzekerd bent. Aandacht -voor de overledene, diens nabestaanden en hun wensen- is daarbij het uitgangspunt.

Uw wensen vooruit vastleggen? Ook dat kan, onze medewerkers nemen graag de tijd om u te woord te staan. Voor meer informatie, zie www.falchenberch.nl


13 maart 2007

De Gedenkteken Specialist breidt het aantal vermeldingen op Uitvaart.nl en Uitvaartkaart.nl fors uit!

De Gedenkteken Specialist is één van de grootste speciaalzaken in Nederland op het gebied van grafmonumenten, urnen en accessoires. Onze organisatie die uit 8 vestigingen bestaat heeft ruim 50 jaar ervaring met verkoop, belettering en plaatsing van grafmonumenten door het hele land. In onze showrooms beschikken wij over een zeer ruim assortiment en begeleiden u op persoonlijke wijze in de keuze daarvan.


Nieuwe adverteerder: DE DOOSKIST®,een bewuste keuze

12 maart 2007

Nieuwe adverteerder: DE DOOSKIST®,een bewuste keuze

Bij de fabricage van houten doodskisten wordt vaak spaanplaat gebruikt waarin lijm, lak- en verfsamenstellingen zijn verwerkt. Hierdoor vormen zij een belasting voor het milieu, zowel bij begrafenis als bij crematie. CoModel-ServePacking heeft samen met uitvaartverzorging UVZ een dooskist ontwikkeld als dé milieuvriendelijke vervanging van de houten doodskist.
De dooskist is geheel recyclebaar en biologisch afbreekbaar en derhalve milieuvriendelijk. Voor meer informatie, zie www.dooskist.com.


De Dooskist® ... Een bewuste keuze

9 maart 2007

De Dooskist® ... Een bewuste keuze

De Dooskist: dé milieuvriendelijke doodskist in een persoonlijk jasje
De dooskist heeft vanaf zijn ontwikkeling, twee jaar geleden, bewezen een uitstekende vervanging te zijn voor de traditionele houten kist. Door het toenemende milieubewustzijn maken steeds meer mensen een bewuste keuze voor de recyclebare en biologisch afbreekbare dooskist.


9 maart 2007

Meer aandacht voor rouw op oudere leeftijd

De komende dertig jaar zal het aantal 65-plussers toenemen van 2,4 naar 4,3 miljoen. Een kwart van de 17 miljoen Nederlanders is dan 65 jaar of ouder (Centraal Bureau voor de Statistiek 2006). Een grote groep, die door hun leeftijd steeds vaker geconfronteerd wordt met verlieservaringen.


DELA viert zeventigjarig bestaan

9 maart 2007

DELA viert zeventigjarig bestaan

Uitvaartorganisatie DELA viert vandaag haar 70-jarige jubileum. Ter ere van deze gebeurtenis heeft mevrouw Kivits, weduwe van één van de oprichters, samen met directievoorzitter Edzo Doeve een plaquette onthuld. De plaquette herinnert aan het ontstaan van 70 jaar ‘Draagt Elkanders Lasten’.


Toetsingskader Lijkhoezen is gereed

9 maart 2007

Toetsingskader Lijkhoezen is gereed

De Landelijke Organisatie Begraafplaatsen (LOB) heeft een onderzoeksmethode en –model laten ontwikkelen zodat alle in omloop zijnde lijkhoezen op dezelfde wijze kunnen worden getoetst aan het Lijkomhulselbesluit 1998.


Nieuwe adverteerder: Barbara Uitvaartverzorging (Utrecht)

8 maart 2007

Nieuwe adverteerder: Barbara Uitvaartverzorging (Utrecht)

Barbara Uitvaartverzorging verzorgt de begrafenis of crematie. De professionele en goed opgeleide uitvaartleiders en uitvaartverzorgers van onze uitvaartvereniging, zijn in de ruime regio bekend met elk kerkhof, begraafplaats of crematorium, maar ook met de parochies, gemeenten en de kerken in hun werkgebied: Utrecht en omstreken.
Klik hier voor de website.
Barbara Uitvaartverzorging staat natuurlijk ook op Uitvaartkaart.nl.


8 maart 2007

Nieuwe uitspraak ombudsman: informatie verstrekking bij regeling uitvaart

Vraag:
Bij ontvangst van de rekening zag klager dat er bedragen voor keuze van een ander dan het dichtstbijzijnde crematorium, voor zaterdagtoeslag en voor langer gebruik van de aula was doorbelast, hoewel daar bij de regeling van de uitvaart niet over gesproken was en de begroting er geen melding van maakte.
De ondernemer gaf aan dat de overledene destijds wel op de hoogte was gebracht van eventuele meerkosten bij keuze van een ander crematorium en dat hun medewerkster zeker melding zou hebben gemaakt van de extrakosten voor de dienst op zaterdag en extra aulatijd en dat de kosten wel in de begroting waren opgenomen.


Zanger Koen Wauters verrast drie miljoenste verzekerde bij DELA

7 maart 2007

Zanger Koen Wauters verrast drie miljoenste verzekerde bij DELA

Eindhoven, 7 maart 2007 - Vandaag verrast Koen Wauters, zanger van de band Clouseau, de drie miljoenste verzekerde bij uitvaartorganisatie DELA met een onverwacht bezoek. De drie miljoenste verzekerde is woonachtig in Antwerpen, België. Hij en zijn familie worden in de bloemetjes gezet en ontvangen bovendien een gratis polis ter waarde van 10.000 euro namens DELA.


7 maart 2007

‘Misdadigers en hun uitvaart’ in Yarden Crematorium en Begraafplaats Eikelenburg

Op dinsdag 20 maart houdt historicus Leon Bok de lezing ‘Misdadigers en hun uitvaart door de tijd heen’ in Yarden Crematorium en Begraafplaats Eikelenburg, Eikelenburglaan 7 in Rijswijk. De presentatie duurt van 20.00 tot 21.45 uur. Bok staat niet alleen stil bij de wijze waarop beruchte veroordeelden ter dood werden gebracht, ook besteedt hij aandacht aan hun laatste rustplek. Die achtergrond is vaak onderbelicht gebleven. Aan de hand van een audiovisuele presentatie loopt Bok door de funeraire geschiedenis van Nederland.


7 maart 2007

‘BALSEMEN’ OOK VOOR GEWONE STERVELINGEN?

Op dinsdag 20 maart houdt Yarden Crematorium en Begraafplaats Nieuw Eykenduynen, Kamperfoeliestraat 2-a in Den Haag, een lezing over thanatopraxie (‘balsemen’). De presentatie duurt van 19.30 tot 21.45 uur. Thanatopraxie is een behandeling die het ontbindingsproces tijdelijk - zo’n tien dagen - vertraagt en het besmettingsgevaar doet wijken. De behandeling is mogelijk in alle ons omringende landen. In Nederland wordt deze waarschijnlijk per 2008 wettelijk toegestaan. Spreker Bas de Leng legt het verschil met echt balsemen uit en toont materialen die bij de methode worden gebruikt. Ook gaat hij in op de ‘voordelen’ ten opzichte van koelen.


7 maart 2007

TV Tip: Man Bijt Hond besteedt 8 maart a.s. aandacht aan een wel heel bijzondere uitvaart

Op donderdag 8 maart zendt het tv-programma Man Bijt Hond beelden uit over het leven en de uitvaart van de bekende Amersfoortse paardenkoopman en ontwerper/bouwer/verhuurder van koetsen voor rouwen en trouwen, feesten en partijen Martin Bakker. Hij had voor zijn uitvaart diverse speciale wensen, en wilde per se dat wij zijn uitvaart zouden begeleiden.


Gekleurde Uitvaart

6 maart 2007

Gekleurde Uitvaart

Ook dit jaar zal de presentatie ‘Gekleurde Uitvaart’ op diverse plaatsen te zien zijn.
Voor diegene onder u die de Gekleurde Uitvaart nog niet kennen, hier een korte
toelichting.
De presentatie is twee jaar geleden ontstaan uit een samenwerking van
Marileen Fabels en Gijsje Teunissen. Met deze presentatie willen zij mensen inspireren en aansporen tot eigen inbreng en vormgeving bij een afscheidsviering.
Marileen is dansdocente en uitvaartdanseres, Gijsje ritueelbegeleidster en uitvaartbegeleidster. Allebei hebben zij een kindje verloren en weten zij hoe belangrijk een goed afscheid is.


6 maart 2007

Gewijzigde samenwerking DELA en RVS

Eindhoven, 6 maart 2007 - De samenwerking tussen DELA en RVS is veranderd. In plaats van de huidige joint-venture is RVS tussenpersoon voor DELA geworden.


Nieuwe website Uitvaartkaart.nl zet uitvaartbranche op kaart van Nederland

6 maart 2007

Nieuwe website Uitvaartkaart.nl zet uitvaartbranche op kaart van Nederland

Uitvaart.Com lanceert vandaag Uitvaartkaart.nl, een op Google Maps gebaseerde website waar alle klanten van BV Uitvaart.Com (geo)grafisch worden gepresenteerd. Een dergelijke, op Google Maps gebaseerde toepassing wordt ook wel Google mash-up genoemd. Met Uitvaartkaart.nl kunnen bezoekers eenvoudig zien hoe crematoria, uitvaartcentra, mortuaria e.d. over Nederland verspreid zijn. Klanten van Uitvaart.Com worden kosteloos op de nieuwe site gepresenteerd.


4 maart 2007

OPZEGDIENST: Nieuwe Innovatieve dienst binnen Uitvaartbranche

Indien er sprake is van een overlijden moeten er veel zaken worden geregeld. Opzegdienst zorgt er primair voor dat lidmaatschappen & abonnementen die op naam staan van de overledene worden opgezegd of overgezet op naam van de nabestaande.


4 maart 2007

Jongeren als nabestaanden van zelfdoding

Voor een publicatie voor jongeren die te maken hebben gehad met zelfdoding in hun omgeving worden jongeren gezocht die mee willen doen aan een onderzoek.


1 maart 2007

Eerste Noord-limburgse Uitvaartbeurs.

25 maart aanstaande zal in de Wingerd maasbreeseweg 2 in Sevenum de eerste Noord-Limburgse Uitvaartbeurs plaats vinden. Op deze beurs zullen veelal jonge startende ondernemers in de uitvaartbranche hun opwachting maken.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >