Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws OKTOBER 2022


31 oktober 2022

As opa stiekem uitgestrooid in De Kuip

De opa van Bart was groot Feyenoord fan, zo groot zelfs dat hij op doktersadvies niet meer naar de wedstrijden van zijn club mocht kijken. Het leverde hem te veel stress op, vorig jaar overleed opa op 83-jarige leeftijd. Zijn kleinzoon heeft er stiekem voor gezorgd dat de as van opa een plekje heeft gekregen in De Kuip.


28 oktober 2022

Nieuwe Artsen Podcast: Het waardevolle werk van de SCEN-arts

Artsenfederatie KNMG heeft een nieuwe podcast gemaakt, met deze keer aandacht voor de rol van de SCEN-arts. De SCEN-arts speelt een belangrijke rol bij het al dan niet verlenen van toestemming voor euthanasie.


Tuin voor Alle Zielen op De Nieuwe Ooster en Nieuwe Noorder

28 oktober 2022

Tuin voor Alle Zielen op De Nieuwe Ooster en Nieuwe Noorder

Op 2 november vindt op begraafplaatsen De Nieuwe Ooster & Noorder een herdenkingsmoment plaats. De herdenking is overdag, tussen 12 en 18.00 uur. Nabestaanden kunnen een foto met naam op de website plaatsen. De foto’s en namen worden zichtbaar tijdens de herdenking.


28 oktober 2022

Begrotingstekort begraafplaats Zaanstad opgelost

De gemeente Zaanstad heeft het begrotingstekort van 180.000 euro voor 2023 opgelost door te schuiven met de posten. Het onderhoud van de begraafplaatsen valt vanaf 1 januari onder de post ‘openbare ruimte’.


27 oktober 2022

Maand van het graf van Toetanchamon

Op 4 november 1922 werd in het woestijnzand van de Vallei der Koningen in Egypte de eerste traptrede gevonden die leidde naar het graf van farao Toetanchamon. Die ontdekking mondde uit in de opening van het nog ongeschonden graf. De ongekende hoeveelheid rijkdommen in de grafkamers, het vele goud en de verzonnen ‘vloek van de farao’ zouden de jonggestorven koning ruim drieduizend jaar na zijn dood wereldberoemd maken.


27 oktober 2022

Onderzoek naar protestants kerkhof(je) Budel

Budelaar Leo Smits heeft vijf jaar onderzoek gedaan naar het protestantse kerkhofje in Budel met nog 19 graven, dat gelegen is bij het rooms-katholieke kerkhof van de Onze Lieve Vrouw Visitatiekerk.


Nieuwe docu vanaf 1 november: Dying to live

27 oktober 2022

Nieuwe docu vanaf 1 november: Dying to live

De jonge, gedreven huisarts Mirjam is gespecialiseerd in de geneeskunde die het meest doordrongen is van angst en taboe: de levenseindezorg. Ze helpt patiënten zo goed mogelijk te leven bij een naderende dood. En vervult hun laatste wens: een mooi en waardig afscheid. Zelfs als dat alleen maar kan met palliatieve sedatie of euthanasie. Onverwacht wordt Mirjam zélf een palliatieve patiënt.


25 oktober 2022

LOB organiseert webinar 'van begraafplaats naar ontmoetingspark'

Op donderdagmorgen 24 november a.s. organiseert de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) het WEBINAR 'van begraafplaats naar ontmoetingspark'


25 oktober 2022

Dassen trekken graszoden kapot op begraafplaats Noordwolde

Naast de begraafplaats in Noordwolde zit een dassenburcht. De dassen zorgen, op de doorgaans zeer goed onderhouden begraafplaats, voor de nodige overlast.


25 oktober 2022

Ruimtegebrek op begraafplaats Hollandscheveld

Op de algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Hollandscheveld is nog maar tot 2027 ruimte om nieuwe graven uit te geven. Om meer ruimte te creëren heeft de gemeente al een aantal algemene graven laten ruimen.


Hoogste punt bereikt bij bouw nieuw crematorium Bemmel (video)

24 oktober 2022

Hoogste punt bereikt bij bouw nieuw crematorium Bemmel (video)

De bouw van het nieuwste DELA-crematorium in Bemmel (gemeente Lingewaard) heeft het hoogste punt bereikt. De bouw ligt daarmee op schema. Afgelopen week werd het hoogste punt symbolisch gevierd met de bouwers en uitvaartverzorgers uit de regio.


24 oktober 2022

Loop Biotech gaat internationaal; uitbreiding naar Oostenrijk

De Nederlandse startup Loop Biotech breidt uit naar het buitenland en behaald daarmee in Oostenrijk een primeur. Bestattung Wien neemt exclusief de Loop Living Cocoon af en opent daarmee de eerste volledig natuurlijke begraafplaats in Wenen. De kist is te gebruiken voor natuurlijke en conventionele begrafenissen.


21 oktober 2022

Licht op groen voor resomatorium in Ommeren

De gemeenteraad van Buren heeft ingestemd met de realisatie van een resomatorium aan de Ommerenseveldweg in Ommeren. Uitvaartverzorgers Erik en Dennis van Zoest willen een resomatorium realiseren zodra resomeren wordt toegestaan door de overheid.


21 oktober 2022

Allerzielen/Lichtjesavond 2022 Zoom- en Zegestede

Op zondag 23 oktober 2022 wordt in de Schelde aula van crematorium Zoomstede een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Tijdens deze bijeenkomst is er muziek, een persoonlijk verhaal en worden er gedichten voorgedragen. Aansluitend kan de belevingsroute gelopen worden door de sfeervol uitgelichte urnentuin van het crematorium.
Aan de belevingsroute werken kunstenaars en musici mee om het beleven van het herdenken op een bijzondere manier invulling te geven. De serene verlichting en het samen aanwezig zijn met in gedachten “zij die wij moeten missen” maakt dit evenement tot iets bijzonders en biedt troost.


Oversterfte tweede kwartaal

21 oktober 2022

Oversterfte tweede kwartaal

In april, mei en juni overleden elke week, behalve in de laatste week van mei, meer mensen dan voor die periode verwacht kon worden. Vooral bij Wlz-zorggebruikers en 65-plussers was er oversterfte.


1420 mensen overleden aan COVID-19 in tweede kwartaal

21 oktober 2022

1420 mensen overleden aan COVID-19 in tweede kwartaal

In het tweede kwartaal van 2022 zijn 1420 mensen overleden aan COVID-19. Dat waren er bijna 2 duizend minder dan in het eerste kwartaal, toen 3564 mensen hieraan overleden. Dit meldt het CBS op basis van de voorlopige cijfers over doodsoorzaken.


18 oktober 2022

BGNU wil steun voor uitvaartondernemers ivm stijgende energietarieven: De koeling kan niet uit

Nu de generieke steunmaatregel voor mkb-bedrijven duidelijk wordt, strijden BGNU en MKB Nederland samen voor een aanvullende regeling voor de uitvaartsector om een goede uitvaart voor iedereen mogelijk te houden.


18 oktober 2022

Het geheime leven van Dianne Tonies in BNNVara-documentaire "Schijnstudent"

Het was haar grote droom: arts worden. Dianne Tonies begon in 2013 vol goede moed aan haar studie geneeskunde in Leiden. Maar op 16 januari 2020, de dag dat ze haar diploma zou ophalen, beroofde Dianne zichzelf van het leven. Pas op dat moment bleek Dianne al zes jaar lang een schijnstudent te zijn.


17 oktober 2022

Eenzame uitvaart; ‘na 11 minuten stond ik weer buiten’

Een crematieplechtigheid die nog geen 11 minuten duurt, alleen een mantelzorgster, thuishulp en woonconsulent waren aanwezig. Het toppunt van eenzaamheid samengevat in een afscheid, zonder toespraak, die bestond uit twee liedjes die waren uitgekozen door de gemeente.


14 oktober 2022

Nieuwe uitspraken Ombudsman Uitvaartwezen

De Ombudsman Uitvaartwezen heeft weer een aantal nieuwe uitspraken op de site gepubliceerd. Het gaan om geschillen inzake de kosten van de dienstverlening, onvolkomenheden in de uitvoering van de uitvaart en de onderhoudskosten van een begraafplaats.


14 oktober 2022

Hangouderen houden dieven weg van begraafplaats Zuylen

Ze maken wel eens wat te veel lawaai, maar de groep hangouderen op begraafplaats Zuylen in Breda zorgt vooral voor sociale veiligheid.


Sneak Preview: herinneringslied Tim Knol (VIDEO)

14 oktober 2022

Sneak Preview: herinneringslied Tim Knol (VIDEO)

Op woensdag 2 november organiseert Monuta November 2 Remember. Een herinneringsavond voor heel Nederland. Speciaal voor deze avond heeft Monuta singer-songwriter Tim Knol gevraagd een herinneringslied te schrijven dat om 20.00 uur in première zal gaan. De inspiratie voor de songtekst komt uit de persoonlijke verhalen die nabestaanden zelf hebben ingestuurd.


13 oktober 2022

Begraafplaats Edam eerder dicht vanwege vernielingen

De algemene begraafplaats in Edam gaat ’s avonds eerder dicht nadat er in de afgelopen weken twee keer vernielingen zijn aangericht op de begraafplaats.


12 oktober 2022

Natuurgraven op algemene begraafplaats Borne

De gemeente Borne gaat 120 natuurgraven uitgeven op de algemene begraafplaats in Borne. De graven worden uitgegeven voor 75 jaar.


11 oktober 2022

Eindrapport eeuwigdurende grafrust aangeboden aan de Tweede Kamer

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken heeft het eindrapport van het onderzoek naar eeuwigdurende grafrust naar de Kamer gestuurd. Het onderzoek heeft plaatsgevonden naar aanleiding van de initiatiefnota van Kamerlid Van Baarle die het kabinet heeft gevraagd om de mogelijkheden voor eeuwigdurende grafrust te onderzoeken.


Minister geeft geen versnelde toestemming voor resomeren

11 oktober 2022

Minister geeft geen versnelde toestemming voor resomeren

De behandeling van de nieuwe Uitvaartwet laat al lange tijd op zich wachten. Dat komt onder andere door de coronacrisis en de verschillende crises die de Haagse agenda momenteel bepalen. Er was daarom een verzoek ingediend om resomeren al voor de behandeling van de nieuwe Uitvaartwet te legaliseren, maar minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken gaat die toestemming niet geven.


Crematorium Deventer twee weken dicht

11 oktober 2022

Crematorium Deventer twee weken dicht

Crematorium en uitvaartcentrum Steenbrugge in Deventer is van 17 tot 30 oktober gesloten vanwege renovatiewerkzaamheden.


11 oktober 2022

Toch geen tweede begraafplaats dorpskern Valkenburg

Het CDA in Katwijk is teleurgesteld dat de gemeenteraad niet heeft ingestemd met de aanleg van een tweede begraafplaats in de dorpskern Valkenburg (ZH). De partij vindt het opmerkelijk omdat de raad eerder unaniem instemde met een voorstel om ruimte te reserveren in de Tjalmastrook.


11 oktober 2022

CBS: Bijna 100 duizend jongeren halfwees

Bijna 100 duizend jongeren (0- tot 25-jarigen) waren eind 2021 halfwees. Ruim 1,5 duizend jongeren hadden zowel geen vader als geen moeder meer. Sinds 2000 neemt het aantal jongeren dat (half)wees wordt af, maar in coronajaren 2020 en 2021 was er juist een stijging. Jongeren verloren vooral vaker hun vader. Nieuwvormingen, waaronder kanker, waren de vaakst voorkomende doodsoorzaak. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.


10 oktober 2022

Weer beeldje gestolen op kerkhof Oisterwijk

Opnieuw is een beeldje gestolen van een graf op het kerkhof bij de Petruskerk in Oisterwijk. De grafrover lijkt een voorkeur te hebben voor hondenbeeldjes.


7 oktober 2022

Kranslegging op verzamelgraf begraafplaats Tilburgseweg

Vorig jaar heeft de gemeente op de algemene begraafplaats aan de Tilburgseweg in Sprang-Capelle verschillende algemene graven geruimd. Een groot deel van de stoffelijke resten zijn nu bijgezet in een verzamelgrafmonument.


7 oktober 2022

Vacature Vrijdag: Mooie vacatures bij particuliere ondernemingen

De maand oktober is nog maar net gestart of er zijn weer een aantal mooie vacatures bijgekomen op Uitvaartvacatures.nl. Kijk snel:


7 oktober 2022

CBS: In september in drie van de vier weken oversterfte

In de laatste week van september (week 39, 26 september tot en met 2 oktober 2022) overleden naar schatting 3 100 mensen. Dat zijn er net iets meer dan in de week ervoor (2 969) en meer dan verwacht voor deze periode. In heel september overleden ongeveer 750 meer mensen dan verwacht, er was oversterfte in drie van de vier weken. De sterfte was vooral hoger onder Wlz-zorggebruikers en 65-plussers. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.


GaandeweG in België!

6 oktober 2022

GaandeweG in België!

Deze week starten er DRIE opleidingsgroepen van de Opleiding tot Uitvaartbegeleider.
Twee groepen in Nederland, zoals gebruikelijk elk najaar.
Maar dit jaar mogen we ook bij onze zuiderburen een lesgroep starten.


6 oktober 2022

GaandeweG beweegt mee in verandering & verkleuring

In dat kader heeft GaandeweG een nieuwe opleiding samengesteld: Masterclass Uitvaartbegeleider. Hét logische vervolg voor de ervaren uitvaartprofessional, zoals jij.

Speciaal voor uitvaartbegeleiders die al een poosje op weg zijn! Die het prettig vinden om verder te ontwikkelen. Die weten dat zij zelf het enige gereedschap zijn wat zij kunnen inzetten en snappen dat dat scherp moet blijven. Ben jij zo'n uitvaartbegeleider?


5 oktober 2022

Urnenbos aangelegd op begraafplaats Nieuw Valkeveen

Op begraafplaats Nieuw Valkeveen in Naarden is het nieuwe urnenbos officieel in gebruik genomen. Nabestaanden kunnen hier een plek vinden om de as van hun overleden dierbare te begraven.


Herinrichting begraafplaats en gedenkpark Rotterdam IJsselmonde na jarenlange inspanning afgerond.

4 oktober 2022

Herinrichting begraafplaats en gedenkpark Rotterdam IJsselmonde na jarenlange inspanning afgerond.

Afgelopen zomer is na jaren van inspanning de herinrichting van de begraafplaats gedenkpark en uitvaartcentrum Rotterdam afgerond.
Met het plaatsen van het sedum dak op de nieuwe aanbouw aan het uitvaartcentrum en de realisatie van een gedenk monument voor de technische crematies elders, hebben we een lange periode van aanpassingen achter ons gelaten.


Docendo per 4 oktober officieel STAP-opleider

4 oktober 2022

Docendo per 4 oktober officieel STAP-opleider

Docendo is gecertificeerd als STAP-opleider, als eerste opleider binnen de uitvaartbranche. Mensen kunnen door het inzetten van hun persoonlijke STAP-budget gratis een opleiding volgen. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie en is een subsidie vanuit Rijksoverheid dat aan elke Nederlander tussen de 18 en 67 jaar beschikbaar wordt gesteld. Het STAP- budget bedraagt maximaal €1.000,- per persoon en is in te zetten om geselecteerde trainingen, cursussen en opleidingen (deels) te financieren. De opleidingen van Docendo behoren sinds kort tot deze selectie.


4 oktober 2022

Met onderhoud blijft bomenlaan behouden voor afscheidsdiensten IJsselhof

Begraafplaats IJsselhof in Gouda start begin oktober met het grote onderhoud aan de karakteristieke bomenlaan. De bomenlaan is een van de meest authentieke elementen van de begraafplaats. Niet alleen bieden de bomen beschutting aan graven, ze bepalen ook het uitzicht vanuit de aula tijdens afscheidsdiensten. Sommige bomen zijn monumentaal beschermd.


Meer mensen overleden na een val

3 oktober 2022

Meer mensen overleden na een val

In 2021 overleden 5,4 duizend mensen door een accidentele val, bijna twee keer zo veel als tien jaar eerder. Het zijn vooral tachtigplussers en relatief vaak mensen met dementie die door een val om het leven komen. Vooral bij mensen die Wlz-zorg in een instelling ontvangen, is het aantal sterfgevallen door een accidentele val toegenomen. Dat meldt het CBS op basis van een analyse van doodsoorzaken.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >