Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws MAART 2019


Spijtig dat ik er zelf niet bij kan zijn

20 maart 2019

Spijtig dat ik er zelf niet bij kan zijn

De dood is een hot topic in de media, al worden we met onze eigen sterfelijkheid niet graag geconfronteerd. Nu zijn er mensen die geen last hebben van die angst en alvast hun doodskist hebben besteld. Of die hun naam al op een grafsteen hebben laten beitelen. Saskia Aukema fotografeert en interviewt deze mensen. Het levert bijzondere foto’s op én bijzondere verhalen. De tentoonstelling De kist al in huis is in Museum Tot Zover te zien vanaf 27 maart.


20 maart 2019

Geld inzamelingsactie voor alle slachtoffers Utrecht

Gisteren opende de buurvrouw van Roos Verschuur een inzamelingsactie om haar uitvaart te bekostigen. Roos is het 19-jarige meisje dat werd vermoord bij de aanslag in Utrecht. Inmiddels is er meer dan 70.000 euro gestort. Daarom heeft de buurvrouw besloten dat het geld besteed gaat worden aan alle slachtoffers, dat meldt het AD.


20 maart 2019

Al 70.000 euro voor uitvaart slachtoffer aanslag Utrecht

Het Nederlandse publiek rouwt massaal mee met de slachtoffers van de aanslag in Utrecht. Een buurvrouw van de omgekomen Roos uit Vianen is een crowdfundingsactie gestart om geld op te halen voor de uitvaart. Inmiddels is er al meer dan 70.000 euro gestort.


19 maart 2019

Gooise Meren laat graven ruimen in 2020

De gemeente Gooise Meren laat begin 2020 graven ruimen op de gemeentelijke begraafplaatsen in Bussum en Naarden. Het gaat om algemene graven waar de laatste bijzetting meer dan tien jaar geleden heeft plaatsgevonden.


19 maart 2019

Populieren begraafplaats Maasland worden gekapt

De oude Canadese populieren op de oude begraafplaats in Maasland verkeren in slechte staat. De bomen kunnen een gevaar opleveren en moeten daarom worden gekapt, dat meldt WOS.nl.


18 maart 2019

NL Doet: Joodse begraafplaats opgeknapt

Diverse vrijwilligers hebben dit weekend gewerkt op twee Joodse begraafplaatsen in Tiel. Ze deden mee aan de landelijke actie NL Doet.


18 maart 2019

Modejournalist: Wat trek je aan naar een begrafenis?

Modejournalist Els de Baan is verrast over de kleren die mensen dragen bij een uitvaart. In een uitgebreid artikel in Trouw vertelt ze over haar ervaringen en voorkeuren.


Nieuw op Uitvaart.nl en Uitvaart-Nijmegen.nl: Klopper & Kramer en Uitvaartcentrum Oud-Mariënboom (Nijmegen)

15 maart 2019

Nieuw op Uitvaart.nl en Uitvaart-Nijmegen.nl: Klopper & Kramer en Uitvaartcentrum Oud-Mariënboom (Nijmegen)

Klopper & Kramer is al meer dan een eeuw dé onafhankelijke uitvaartverzorger van Nijmegen. Op professionele en betrokken wijze ondersteunen wij bij het regelen en verzorgen van de uitvaart van u of uw dierbare. Hierbij staan de wensen van de overledene en de nabestaanden altijd centraal.


15 maart 2019

Den Haag staat open voor komst islamitische begraafplaats

De gemeente Den Haag staat ervoor open om in gesprek te gaan met mensen die een islamitische begraafplaats willen realiseren in de stad. De lokale partij, Islam Democraten, willen dat er een islamitische begraafplaats komt met eeuwigdurende grafrust, dat meldt Omroep West.


Minister helpt terminaal zieken niet om thuis te kunnen sterven

14 maart 2019

Minister helpt terminaal zieken niet om thuis te kunnen sterven

Minister Hugo de Jonge noemt het schrijnend dat terminaal zieke mensen dagen moeten wachten op toestemming van hun verzekeraar voordat ze naar huis kunnen om daar te sterven. Maar de minister is niet van plan om maatregelen te nemen die een einde maken aan deze situatie.


14 maart 2019

Asbestsanering begraafplaatsen Hilversum kost bijna een ton

In de periode 1940 – 1975 zijn er afdekplaten met asbesthoudend materiaal geplaatst op graven op twee Hilversumse begraafplaatsen. De gemeente wil het asbest laten saneren en dat gaat ongeveer een ton kosten, dat meldt de Gooi- en Eemlander.


Nabestaanden enthousiast over monument verzamelgraf

13 maart 2019

Nabestaanden enthousiast over monument verzamelgraf

Op de algemene begraafplaats aan de Heistraat in Sprang-Capelle zijn in de afgelopen periode veel graven geruimd. Afgelopen maandag werd een monument bij het verzamelgraf onthuld. Er waren veel nabestaanden bij en die zijn erg tevreden met het monument waar de naam, geboorte- en sterfdatum van hun dierbare op staat.


12 maart 2019

Persoonlijke bezichtiging Erelijst van Gevallenen voor nabestaanden

Op maandag 25 maart stelt de Tweede Kamer de Erelijst van Gevallenen open voor een meer persoonlijke bezichtiging voor nabestaanden die daar behoefte aan hebben. Op de Erelijst staan de namen van militairen en verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen.


Kunst op begraafplaats komt van de grond

12 maart 2019

Kunst op begraafplaats komt van de grond

Kunst brengt je in vervoering, geeft inspiratie en kan ook troost bieden. Begraafplaats Rusthof wordt verrijkt met een uniek kunstwerk. In de ontvangstruimte van de Lichtzaal heeft kunstenaar De Bruin uit Amersfoort twee unieke pinguïns geplaatst. Directeur Wilco Plaggenborg wil hiermee laten zien dat Rusthof kunst erg belangrijk vindt.


Funerair historicus Kok ontvangt nieuw herinneringsboekje van jubilerend Vredehof.

11 maart 2019

Funerair historicus Kok ontvangt nieuw herinneringsboekje van jubilerend Vredehof.

Vredehof Uitvaartverzorging bestaat 150 jaar en krijgt dan ook al anderhalve eeuw lang het vertrouwen van mensen om de laatste reis van een overledene te verzorgen. Pedro Swier, Algemeen Directeur van Vredehof geeft aan dat het dan ook tijd is om wat extra terug te doen voor de samenleving.


Eerste vrouwelijke directeur voor R.K. Begraafplaatsen Den Haag

11 maart 2019

Eerste vrouwelijke directeur voor R.K. Begraafplaatsen Den Haag

Per 1 maart 2019 is Astrid Oranje benoemd tot eerste vrouwelijke directeur in de 189-jarige geschiedenis van de Stichting R.K. Begraafplaatsen te ’s Gravenhage. Het bestuur heeft haar de dagelijkse leiding gegeven over begraafplaatsen St. Petrus Banden en St. Barbara.


10 maart 2019

Ondernemers mogen plan indienen voor crematorium Harderwijk

De gemeente Harderwijk staat open voor de komst van een klein crematorium aan de Ceintuurbaan. Voorwaarde is wel dat het een crematorium wordt zonder grote aula en uitvaartcentrum, dat meldt Omroep Gelderland.


8 maart 2019

NL Doet: Vrijwilligers gezocht onderhouden graven Nijmegen

De stichting Paradisum zet zich in voor het behoud van de monumentale begraafplaats aan de Daalseweg in Nijmegen. De stichting doet zaterdag 16 maart aan NL Doet en hoopt dat vrijwilligers zich via het Oranje Fonds aanmelden om die dag te helpen met het schoonmaken en onderhouden van graven.


7 maart 2019

Zwolle wil toch geen tweede crematorium op Kranenburg

De gemeente Zwolle geeft geen toestemming om een tweede crematorium te bouwen op herdenkingspark Kranenburg, dat meldt de Stentor. Initiatiefnemer Respectrum heeft de gemeente niet kunnen overtuigen van de noodzaak om een tweede crematorium te bouwen.


6 maart 2019

Nieuwe herdenkingspagina overleden Facebookgebruikers

Facebook heeft een nieuw onderdeel toegevoegd aan de herdenkingspagina van overleden gebruikers. Er komt een plek op het profiel waar nabestaanden herinneringen kunnen delen, dat meldt het AD.


5 maart 2019

Monuta Wilco Leukenhaus in actie voor NLdoet

Het Oranje Fonds organiseert dit jaar voor de 15e keer NLdoet. Uitvaartondernemer Wilco Leukenhaus doet dit jaar mee. Leukenhaus gaat met bewoners van Woon- Zorgcentrum Humanitas uit Deventer langs graven van dierbaren die zijn begraven op de algemene begraafplaats in Diepenveen, dat meldt de Deventer Post.


5 maart 2019

Verdubbeling uitvaarten doodgeboren kinderen

Ouders van levenloos geboren kinderen kiezen er steeds vaker voor om tijdens een echte uitvaartplechtigheid afscheid te nemen. Het Verbond van Verzekeraars ziet aan de hand van cijfers van onder andere DELA dat het aantal uitvaarten voor doodgeborenen sinds 2013 is verdubbeld.


4 maart 2019

Toestemming voor natuurbegraafplaats in Wierum

Net boven Groningen, naast het oude kerkhof van Wierum, gaat Het Groninger Landschap samen met coöperatie DELA een natuurbegraafplaats inrichten. Die gaat de Wierdebegraafplaats heten.


4 maart 2019

Gulpen wil geen graven in eigen tuin

De gemeente Gulpen-Wittem heeft in de afgelopen periode twee keer een verzoek gekregen van families die een dierbare in de eigen tuin wilden begraven. De gemeente heeft besloten om dit niet toe te staan, dat meldt de Limburger.


4 maart 2019

Beschadigde graven Ingen na ruim een jaar hersteld

In januari 2018 zorgde een flinke storm voor veel schade in heel Nederland. Dat was ook het geval op de begraafplaats aan de Brenk in Ingen. Daar viel een boom om waardoor diverse graven werden beschadigd. Lange tijd werd een deel van deze graven niet gemaakt omdat nabestaanden en de gemeente Buren er niet uitkwamen wie moest opdraaien voor de kosten, dat meldt de Gelderlander.


4 maart 2019

Protestantse begraafplaats Tytsjerksteradiel mag uitbreiden

De begraafplaats van de Protestantse gemeente Burgum mag van de gemeente Tytsjerksteradiel worden uitgebreid, dat meldt de Drachtster Courant.