Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws MAART 2019


29 maart 2019

Officiële opening nieuwe entree van crematorium en begraafplaats Zegestede

Op dinsdag 2 april wordt de nieuwe entree van crematorium en begraafplaats Zegestede officieel geopend door wethouder Toine Theunis. De genodigden verzamelen zich bij de nieuwe ingang en het parkeerterrein op de Ruchpensebaan 93. Op gepaste wijze zal de wethouder via de pas aangelegde laan naar het crematorium worden vervoerd, waar hij het lint symbolisch zal doorknippen. In de ontmoetingsruimte, die eveneens een metamorfose heeft ondergaan, wordt vervolgens in stijl stilgestaan bij alle veranderingen.


29 maart 2019

Crematoria Groningen tegenover elkaar bij de RvS

Respectrum, eigenaar van het nog vrij nieuwe crematorium in Eelderwolde hoopt via de Raad van State te voorkomen dat DELA vlakbij een nieuw crematorium mag bouwen. De gemeente Groningen wil dat het nieuwe crematorium aan het Hoendiep er komt. Ook als dat zou betekenen dat het crematorium in Eelderwolde dan niet of minder rendabel wordt, dat meldt RTV Noord.


28 maart 2019

Geheel vernieuwd crematorium De Ommering weer in gebruik

Het geheel vernieuwde crematorium en uitvaartcentrum De Ommering van coöperatie DELA in Spijkenisse wordt op vrijdag 22 maart a.s. officieel heropend. Een dag later volgt een open dag. Geïnteresseerden kunnen dan het resultaat van de verbouwing bekijken, die in totaal acht maanden heeft geduurd.


Afscheidshuis en Crematorium Sterrenheuvel opent haar deuren

27 maart 2019

Afscheidshuis en Crematorium Sterrenheuvel opent haar deuren

Op zaterdag 6 april opent het duurzaam gebouwde Afscheidshuis en Crematorium Sterrenheuvel, aan de Vergierdeweg 458 in Haarlem, haar deuren. De plek in regio Kennemerland waar alles onder één dak plaatsvindt en men zich welkom voelt.


Overheid laat automatisch donorschap uit spotjes

27 maart 2019

Overheid laat automatisch donorschap uit spotjes

De overheid lijkt veel moeite te hebben om de communicatie rond de nieuwe donorwet op orde te krijgen. In twee spotjes over de nieuwe donorwet wordt van alles gezegd, behalve het meeste essentiële, namelijk dat je automatisch donor wordt als je geen keuze maakt.


27 maart 2019

Nieuw onderzoek ‘Kerkhofmoord’ Roermond

Wie heeft op 22 juli 2003 de toen 75-jarige Piet Mergelsberg aangevallen toen hij een bezoek bracht aan het graf van zijn overleden vrouw? Mergelsberg is met een zwaar voorwerp op zijn hoofd geslagen. Een paar dagen na de aanval overleed hij aan zijn verwondingen. De Hoofdofficier van Justitie heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die deze zaak alsnog oplost.


27 maart 2019

Grafmonumenten Van Bulderen en Brumsteede in Monumentenregister

De graven Van Bulderen en Brumsteede op de Noorderbegraafplaats in Assen zijn opgenomen in het monumentenregister van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Beide monumenten zijn zowel voor Assen als voor Nederland uniek.


27 maart 2019

Aula begraafplaats Duinrust gesloten vanwege asbest

Er is asbest aangetroffen in de aula van begraafplaats Duinrust in Beverwijk. Het asbest werd ontdekt tijdens een verbouwing. De aula kan hierdoor de komende drie weken niet worden gebruikt, dat meldt het Dagblad van het Noorden.


Pleidooi voor hergebruik grafstenen Hengelo

27 maart 2019

Pleidooi voor hergebruik grafstenen Hengelo

Oud CDA-raadslid Ben van Veen wil dat de gemeente Hengelo grafstenen gaat recyclen. Van Veen heeft dat voorstel ingediend nadat de gemeente burgers, verenigingen en bedrijven opriep om met voorstellen te komen voor nieuw beleid, dat meldt dagblad Tubantia.


27 maart 2019

Bezwaren tegen komst crematorium Utrecht

Het lijkt er op dat verschillende omwonenden van begraafplaats St. Barbara in Utrecht nog niet echt op de hoogte zijn van de uitstoot van een crematorium. Want ondanks dat de uitstoot nagenoeg nul is en de gemiddelde houtkachel per huis voor meer uitstoot zorgt, denkt een aantal omwonenden dat ze straks resten van gecremeerde overledenen inademen. Ze tekenen daarom bezwaar aan tegen de komst van het crematorium, dat meldt RTV Utrecht.


26 maart 2019

Camera’s in urnentuin Rijtackers na diefstal urnen

Deze maand zijn vier urnen gestolen uit de urnentuin van crematorium Rijtackers in Eindhoven. Daarnaast zijn er ook vernielingen aangericht, dat meldt het Eindhovens Dagblad.


25 maart 2019

Terebinth-themadag: Grijs & Groen

De volgende themadag van Terebinth is op zaterdag 13 april 2019 te Leiden, op de begraafplaatsen Zijlpoort en Groenesteeg. Het programma is interessant voor iedereen, voor Terebinth-donateurs en voor anderen. U bent van harte welkom!


25 maart 2019

Inbraak in huis overledene tijdens crematie

Het gebeurt helaas met enige regelmaat dat er tijdens een begrafenis- of crematieplechtigheid wordt ingebroken bij familie of in het huis van de overledene. Dat heeft vaak grote gevolgen voor het rouwproces van de nabestaanden. In de rubriek Vrouw van de Telegraaf vertelt Diana Fens uitgebreid over de inbraak in het huis van haar moeder die werd gepleegd tijdens het afscheid in het crematorium.


Mogelijk toch tweede crematorium in Zwolle

25 maart 2019

Mogelijk toch tweede crematorium in Zwolle

Respectrum wil toch proberen om een crematorium te realiseren in Zwolle. Een eerder plan van het uitvaartbedrijf om een crematorium te bouwen naast het bestaande crematorium op Kranenburg werd afgewezen door de gemeente. Maar nu wil Respectrum kijken naar een andere locatie in Zwolle of een gemeente naast Zwolle, dat meldt de Stentor.


22 maart 2019

Gebrek aan bestuursleden uitvaartvereniging

De Rooms-katholieke Uitvaartvereniging Losser heeft drieduizend leden, maar toch ziet de toekomst er niet goed uit voor de vereniging. Het lukt het huidige bestuur namelijk niet om nieuwe bestuursleden te vinden, dat meldt de Tubantia.


Spijtig dat ik er zelf niet bij kan zijn

20 maart 2019

Spijtig dat ik er zelf niet bij kan zijn

De dood is een hot topic in de media, al worden we met onze eigen sterfelijkheid niet graag geconfronteerd. Nu zijn er mensen die geen last hebben van die angst en alvast hun doodskist hebben besteld. Of die hun naam al op een grafsteen hebben laten beitelen. Saskia Aukema fotografeert en interviewt deze mensen. Het levert bijzondere foto’s op én bijzondere verhalen. De tentoonstelling De kist al in huis is in Museum Tot Zover te zien vanaf 27 maart.


20 maart 2019

Geld inzamelingsactie voor alle slachtoffers Utrecht

Gisteren opende de buurvrouw van Roos Verschuur een inzamelingsactie om haar uitvaart te bekostigen. Roos is het 19-jarige meisje dat werd vermoord bij de aanslag in Utrecht. Inmiddels is er meer dan 70.000 euro gestort. Daarom heeft de buurvrouw besloten dat het geld besteed gaat worden aan alle slachtoffers, dat meldt het AD.


20 maart 2019

Al 70.000 euro voor uitvaart slachtoffer aanslag Utrecht

Het Nederlandse publiek rouwt massaal mee met de slachtoffers van de aanslag in Utrecht. Een buurvrouw van de omgekomen Roos uit Vianen is een crowdfundingsactie gestart om geld op te halen voor de uitvaart. Inmiddels is er al meer dan 70.000 euro gestort.


19 maart 2019

Gooise Meren laat graven ruimen in 2020

De gemeente Gooise Meren laat begin 2020 graven ruimen op de gemeentelijke begraafplaatsen in Bussum en Naarden. Het gaat om algemene graven waar de laatste bijzetting meer dan tien jaar geleden heeft plaatsgevonden.


19 maart 2019

Populieren begraafplaats Maasland worden gekapt

De oude Canadese populieren op de oude begraafplaats in Maasland verkeren in slechte staat. De bomen kunnen een gevaar opleveren en moeten daarom worden gekapt, dat meldt WOS.nl.


18 maart 2019

NL Doet: Joodse begraafplaats opgeknapt

Diverse vrijwilligers hebben dit weekend gewerkt op twee Joodse begraafplaatsen in Tiel. Ze deden mee aan de landelijke actie NL Doet.


18 maart 2019

Modejournalist: Wat trek je aan naar een begrafenis?

Modejournalist Els de Baan is verrast over de kleren die mensen dragen bij een uitvaart. In een uitgebreid artikel in Trouw vertelt ze over haar ervaringen en voorkeuren.


Nieuw op Uitvaart.nl en Uitvaart-Nijmegen.nl: Klopper & Kramer en Uitvaartcentrum Oud-Mariënboom (Nijmegen)

15 maart 2019

Nieuw op Uitvaart.nl en Uitvaart-Nijmegen.nl: Klopper & Kramer en Uitvaartcentrum Oud-Mariënboom (Nijmegen)

Klopper & Kramer is al meer dan een eeuw dé onafhankelijke uitvaartverzorger van Nijmegen. Op professionele en betrokken wijze ondersteunen wij bij het regelen en verzorgen van de uitvaart van u of uw dierbare. Hierbij staan de wensen van de overledene en de nabestaanden altijd centraal.


15 maart 2019

Den Haag staat open voor komst islamitische begraafplaats

De gemeente Den Haag staat ervoor open om in gesprek te gaan met mensen die een islamitische begraafplaats willen realiseren in de stad. De lokale partij, Islam Democraten, willen dat er een islamitische begraafplaats komt met eeuwigdurende grafrust, dat meldt Omroep West.


Minister helpt terminaal zieken niet om thuis te kunnen sterven

14 maart 2019

Minister helpt terminaal zieken niet om thuis te kunnen sterven

Minister Hugo de Jonge noemt het schrijnend dat terminaal zieke mensen dagen moeten wachten op toestemming van hun verzekeraar voordat ze naar huis kunnen om daar te sterven. Maar de minister is niet van plan om maatregelen te nemen die een einde maken aan deze situatie.


14 maart 2019

Asbestsanering begraafplaatsen Hilversum kost bijna een ton

In de periode 1940 – 1975 zijn er afdekplaten met asbesthoudend materiaal geplaatst op graven op twee Hilversumse begraafplaatsen. De gemeente wil het asbest laten saneren en dat gaat ongeveer een ton kosten, dat meldt de Gooi- en Eemlander.


Nabestaanden enthousiast over monument verzamelgraf

13 maart 2019

Nabestaanden enthousiast over monument verzamelgraf

Op de algemene begraafplaats aan de Heistraat in Sprang-Capelle zijn in de afgelopen periode veel graven geruimd. Afgelopen maandag werd een monument bij het verzamelgraf onthuld. Er waren veel nabestaanden bij en die zijn erg tevreden met het monument waar de naam, geboorte- en sterfdatum van hun dierbare op staat.


12 maart 2019

Persoonlijke bezichtiging Erelijst van Gevallenen voor nabestaanden

Op maandag 25 maart stelt de Tweede Kamer de Erelijst van Gevallenen open voor een meer persoonlijke bezichtiging voor nabestaanden die daar behoefte aan hebben. Op de Erelijst staan de namen van militairen en verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen.


Kunst op begraafplaats komt van de grond

12 maart 2019

Kunst op begraafplaats komt van de grond

Kunst brengt je in vervoering, geeft inspiratie en kan ook troost bieden. Begraafplaats Rusthof wordt verrijkt met een uniek kunstwerk. In de ontvangstruimte van de Lichtzaal heeft kunstenaar De Bruin uit Amersfoort twee unieke pinguïns geplaatst. Directeur Wilco Plaggenborg wil hiermee laten zien dat Rusthof kunst erg belangrijk vindt.


Eerste vrouwelijke directeur voor R.K. Begraafplaatsen Den Haag

11 maart 2019

Eerste vrouwelijke directeur voor R.K. Begraafplaatsen Den Haag

Per 1 maart 2019 is Astrid Oranje benoemd tot eerste vrouwelijke directeur in de 189-jarige geschiedenis van de Stichting R.K. Begraafplaatsen te ’s Gravenhage. Het bestuur heeft haar de dagelijkse leiding gegeven over begraafplaatsen St. Petrus Banden en St. Barbara.


10 maart 2019

Ondernemers mogen plan indienen voor crematorium Harderwijk

De gemeente Harderwijk staat open voor de komst van een klein crematorium aan de Ceintuurbaan. Voorwaarde is wel dat het een crematorium wordt zonder grote aula en uitvaartcentrum, dat meldt Omroep Gelderland.


8 maart 2019

NL Doet: Vrijwilligers gezocht onderhouden graven Nijmegen

De stichting Paradisum zet zich in voor het behoud van de monumentale begraafplaats aan de Daalseweg in Nijmegen. De stichting doet zaterdag 16 maart aan NL Doet en hoopt dat vrijwilligers zich via het Oranje Fonds aanmelden om die dag te helpen met het schoonmaken en onderhouden van graven.


7 maart 2019

Zwolle wil toch geen tweede crematorium op Kranenburg

De gemeente Zwolle geeft geen toestemming om een tweede crematorium te bouwen op herdenkingspark Kranenburg, dat meldt de Stentor. Initiatiefnemer Respectrum heeft de gemeente niet kunnen overtuigen van de noodzaak om een tweede crematorium te bouwen.


6 maart 2019

Nieuwe herdenkingspagina overleden Facebookgebruikers

Facebook heeft een nieuw onderdeel toegevoegd aan de herdenkingspagina van overleden gebruikers. Er komt een plek op het profiel waar nabestaanden herinneringen kunnen delen, dat meldt het AD.


5 maart 2019

Monuta Wilco Leukenhaus in actie voor NLdoet

Het Oranje Fonds organiseert dit jaar voor de 15e keer NLdoet. Uitvaartondernemer Wilco Leukenhaus doet dit jaar mee. Leukenhaus gaat met bewoners van Woon- Zorgcentrum Humanitas uit Deventer langs graven van dierbaren die zijn begraven op de algemene begraafplaats in Diepenveen, dat meldt de Deventer Post.


5 maart 2019

Verdubbeling uitvaarten doodgeboren kinderen

Ouders van levenloos geboren kinderen kiezen er steeds vaker voor om tijdens een echte uitvaartplechtigheid afscheid te nemen. Het Verbond van Verzekeraars ziet aan de hand van cijfers van onder andere DELA dat het aantal uitvaarten voor doodgeborenen sinds 2013 is verdubbeld.


4 maart 2019

Toestemming voor natuurbegraafplaats in Wierum

Net boven Groningen, naast het oude kerkhof van Wierum, gaat Het Groninger Landschap samen met coöperatie DELA een natuurbegraafplaats inrichten. Die gaat de Wierdebegraafplaats heten.


4 maart 2019

Gulpen wil geen graven in eigen tuin

De gemeente Gulpen-Wittem heeft in de afgelopen periode twee keer een verzoek gekregen van families die een dierbare in de eigen tuin wilden begraven. De gemeente heeft besloten om dit niet toe te staan, dat meldt de Limburger.


4 maart 2019

Beschadigde graven Ingen na ruim een jaar hersteld

In januari 2018 zorgde een flinke storm voor veel schade in heel Nederland. Dat was ook het geval op de begraafplaats aan de Brenk in Ingen. Daar viel een boom om waardoor diverse graven werden beschadigd. Lange tijd werd een deel van deze graven niet gemaakt omdat nabestaanden en de gemeente Buren er niet uitkwamen wie moest opdraaien voor de kosten, dat meldt de Gelderlander.


4 maart 2019

Protestantse begraafplaats Tytsjerksteradiel mag uitbreiden

De begraafplaats van de Protestantse gemeente Burgum mag van de gemeente Tytsjerksteradiel worden uitgebreid, dat meldt de Drachtster Courant.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >