Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws DECEMBER 2019


31 december 2019

Grote verschillen tarieven rouwadvertenties

De tarieven van rouwadvertenties in landelijke-, regionale-, en lokale kranten verschillen sterk. Het plaatsen van een rouwadvertentie in een landelijke krant kost al snel zo’n 400 euro, dat meldt RTL Nieuws.


30 december 2019

Rouwprotocol CNV voor werkgevers

Vakbond CNV komt in januari met een rouwprotocol voor werkgevers. In dat protocol staat hoe werkgevers het beste om kunnen gaan met medewerkers die een dierbare hebben verloren. Op dit moment is er bij veel werkgevers helemaal niets geregeld op dit gebied. Dat zorgt voor onbegrip, weinig tijd om te rouwen wat uiteindelijk kan resulteren in extra ziekteverzuim.


30 december 2019

Haagbeuken begraafplaats Raalte ziek

Het ziet er naar uit dat de ongeveer honderd haagbeuken, die de route vormen naar het kerkhof van de Heilige Kruiskerk, gekapt moeten worden. De bomen zijn ziek of beschadigd door storm, dat meldt de Stentor.


27 december 2019

Groot grijs gebied in regels acceptatieverplichting uitvaartverzekeraars

Wat zijn nu precies de regels op basis waarvan uitvaartverzekeraars consumenten mogen weigeren als klant? Die vraag is actueel nadat de nabestaanden van een 25-jarige man uit Apeldoorn een inzamelingsactie moesten beginnen om zijn uitvaart te bekostigen. De man had een psychische ziekte en werd door uitvaartverzekeraars geweigerd.


23 december 2019

Uitvaartkoor Didam moet stoppen

Het Mariakoor uit Didam dat vaak wordt ingezet bij uitvaarten stopt na de kerst met al haar activiteiten. Het koor kan niet verder omdat in de afgelopen periode zes leden kwamen te overlijden.


20 december 2019

Onderhandelingsresultaat CAO Uitvaartbranche 2020-2022

Op 19 december 2019 is een onderhandelingsresultaat bereikt tussen vakbonden en werkgeverspartijen over een nieuwe cao Uitvaartbranche. Er is intensief en constructief overleg aan het bereikte akkoord voorafgegaan.


20 december 2019

Troost belangrijker dan schade aan milieu

De gemeente West Betuwe ziet toch af van een verbod op het oplaten van ballonnen tijdens uitvaartplechtigheden. De reden daarvoor is dat het oplaten van ballonnen voor sommige mensen troost biedt.


Lang zal ik leven - indrukwekkend boek met 66 levensverhalen van 99-jarige

20 december 2019

Lang zal ik leven - indrukwekkend boek met 66 levensverhalen van 99-jarige

Fotograaf Anki Leene maakte een indrukwekkend boek waarin ze 66 99-jarigen portretteerde, in woord en beeld. Dit verhalende fotoboek geeft een prachtig, indrukwekkend en liefdevol tijdsbeeld van de afgelopen eeuw. Lang zal ik leven: authentieke levensverhalen en levenslessen van de ouderen van nu. Zelden werd een generatie zo compleet en invoelbaar in beeld gebracht.


19 december 2019

Natuurbegraafplaats Twente in gebruik genomen

Natuurbegraafplaats Het Kleine Blik in Nijverdal is sinds deze week in gebruik genomen. Vorige maand werd de begraafplaats officieel geopend, maar sinds deze week kan er daadwerkelijk worden begraven.


19 december 2019

Weinig belangstelling natuurgraven in Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden heeft onderzocht of er behoefte is aan een natuurbegraafplaats in Leeuwarden. Maar de belangstelling voor natuurgraven is te gering om een nieuwe natuurbegraafplaats te realiseren, dat meldt de Leeuwarder Courant.


19 december 2019

Joodse begraafplaats Hoogeveen krijgt grond terug

De gemeente Hoogeveen laat een historische fout uit de jaren vijftig herstellen. In die jaren werd een deel van de Joodse begraafplaats aan de Van Echtenstraat toegevoegd aan het trottoir. Daardoor loopt de stoep nu feitelijk over oude graven en daarom wordt de stoep weggehaald.


Eerste exposanten Uitvaartbeurs Amsterdam bekend

18 december 2019

Eerste exposanten Uitvaartbeurs Amsterdam bekend

Op zaterdag 18 april 2020 wordt de vierde editie gehouden van Uitvaartbeurs Amsterdam. Wil je weten welke bedrijven zich presenteren op de beurs? Kijk dan op de website van de beurs daar zijn de eerste deelnemers te vinden.


18 december 2019

Kringloopwinkel gaat grafkisten produceren

De kringloopwinkel in Apeldoorn moet jaarlijks zo’n 80 ton aan goederen die niet meer verkocht kunnen worden naar de stort brengen. Dat is zonde omdat op die manier bruikbare materialen verdwijnen. Daarom is de kringloopwinkel begonnen om van onder andere oude kasten uitvaartkisten te maken.


17 december 2019

Huurders graven draaien op voor de onderhoudskosten

De gemeente Tynaarlo moet jaarlijks ongeveer 100.000 euro bijleggen voor het onderhoud van de begraafplaatsen. Maar toch is er bij nabestaanden weerstand tegen de hoge kosten voor grafrechten. Met name nabestaanden die graven huren vinden dat ze oneerlijk worden behandeld.


Huisdierenverdriet in fotoboek Satijn Panyigay

17 december 2019

Huisdierenverdriet in fotoboek Satijn Panyigay

Satijn Panyigay maakte een fotoboek over de leegte in huis na het verlies van een huisdier. Het boek bestaat uit foto’s uit haar reeks Ik ruik hem nog steeds en verschijnt in een beperkte, gesigneerde oplage van 100 stuks. De eerste veertig exemplaren bevatten een luxe print van een van de werken uit de serie.


16 december 2019

Crematorium Waldhof dementievriendelijk

Crematorium Waldhof uit Opeinde heeft het certificaat ‘Samen Dementievriendelijk’ behaald. Alle medewerkers van het crematorium hebben een training gevolgd.


13 december 2019

Composteren overledenen toegestaan in Amerika

In de staat Washington kunnen mensen zich vanaf volgend jaar laten composteren. Het is daarmee de eerste plek waar deze vorm van lijkbezorging mogelijk is.


13 december 2019

Negatief resultaat voor Uitvaartstichting Hilversum

Uitvaartstichting Hilversum gaat 2019 afsluiten met een negatief resultaat van 300.000 euro. De stichting ondervindt veel concurrentie van het nieuwe crematorium in Laren.


Monuta Helpt fonds doneert waakmanden aan alle hospices in Nederland

13 december 2019

Monuta Helpt fonds doneert waakmanden aan alle hospices in Nederland

Anita Witzier, voorzitter Monuta Helpt fonds, en Ineke Koedam, voorzitter Landelijk Expertisecentrum Sterven, geven startsein van een landelijke donatieactie. Monuta Helpt doneert aan de ruim 160 hospices in Nederland waakmanden voor het einde van het jaar. Vandaag mocht Hospice 't Vliethuys in Voorburg als eerste de waakmand in ontvangst nemen.


12 december 2019

Grafrovers actief op begraafplaats in Best

Begraafplaats Sint-Odulphus in Best wordt de laatste tijd regelmatig bezocht door mensen die spullen stelen of vernielen. Het gaat om bloemstukken en ornamenten die soms worden gestolen maar het komt ook voor dat ze op andere graven worden geplaatst.


12 december 2019

Derde elektrische crematieoven in gebruik

In het Gelderse Beesd wordt het nieuwe crematorium langs de A2 vandaag in gebruik genomen. Het is het derde crematorium in ons land dat beschikt over een elektrische crematieoven.


11 december 2019

Formeel toestemming gevraagd voor overname Yarden

Uitvaartorganisatie DELA heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) formeel om toestemming gevraagd om Yarden over te nemen. Eerder kondigde DELA al aan dat het Yarden wil overnemen.


11 december 2019

Vrouw uit Enschede verzamelt rouwspreuken

Puck Kooij uit Enschede heeft een hele verzameling rouwspreuken verzameld. Ze heeft de spreuken uit de krant gehaald en hoopt nu dat er in de toekomst iemand is die de verzameling wil bundelen.


Virtuele boom houdt herinnering levend

11 december 2019

Virtuele boom houdt herinnering levend

Er is een nieuwe, unieke app: Heaveness. In deze app vind je een virtueel bos waarin je voor een overleden dierbare een herinnerboom plant. Bij de boom kun je kaarsjes branden, bloemen neerleggen, knuffels plaatsen, of bijvoorbeeld wenslampionnen oplaten.


Nieuwe site met informatie over een uitvaart in Maastricht

10 december 2019

Nieuwe site met informatie over een uitvaart in Maastricht

Vanaf vandaag kunnen Maastrichtenaren alle informatie rondom het thema uitvaart in Maastricht vinden op de nieuwe site: Uitvaart-Maastricht.nl. De site biedt informatie van palliatieve zorg, inspiratie voor rouwvervoer en de invulling van de plechtigheid, keuze van de locatie, tot informatie over rouw helemaal afgestemd op Maastricht.


10 december 2019

Dunweg wint kortgeding tegen Gemeente Amsterdam inzake aanbestedingsprocedure gemeentelijke uitvaarten

Op 24 april 2019 heeft de Gemeente een Europese aanbesteding uitgeschreven voor de verzorging van uitvaarten van gemeentewege. Daar hebben o.a. Uitvaartcentrum Zuid en Dunweg op ingeschreven. Volgens Dunweg heeft Uitvaartcentrum Zuid heeft geoffreerd met een extreem lage prijs. De Gemeente heeft aan Dunweg kenbaar gemaakt dat dat er vermoedelijk mee te maken heeft dat Uitvaartcentrum Zuid in haar prijsaanbieding heeft verdisconteerd dat uit de opdracht voortvloeit de verzorging van een aantal uitvaarten waarvoor achteraf het consumententarief mag worden berekend.


10 december 2019

Bankje graf Bussum teruggevonden

Het bankje dat deze week verdween van het graf van de zoon van mevrouw Van den Akker uit Bussum is weer terug op zijn plek. Het bankje is op een andere plek op de begraafplaats aan de Nieuwe Hilversumseweg gevonden, dat meldt Bussumnieuws.nl.


9 december 2019

Bankje gestolen van graf in Bussum

Opnieuw is er iets gestolen van het graf van de zoon van mevrouw Van den Akker uit Bussum. Dit keer is een dief er vandoor gegaan met het bankje dat bij het graf stond.


Video: Tarieven Yarden stijgen met twee procent

8 december 2019

Video: Tarieven Yarden stijgen met twee procent

Uitvaartorganisatie Yarden gaat in 2020 de tarieven voor uitvaarten met twee procent verhogen. De verhoging van de tarieven komt als een verrassing omdat tijdens de aangekondigde overname door DELA werd aangekondigd dat de tarieven de komende tien jaar niet zouden stijgen.


Nieuw en uniek in Tilburg: Ontmoetingscircus voor ouderen

7 december 2019

Nieuw en uniek in Tilburg: Ontmoetingscircus voor ouderen

Eind januari vindt voor de derde keer op rij het ‘Tilburgse Winter Wonder Circus’ plaats op evenemententerrein Het Laar. Nieuw dit jaar is het ‘Monuta Tom van Dijk Ontmoetingscircus’, dat op dinsdagmiddag 21 januari speciaal voor alle ouderen in Tilburg en omgeving georganiseerd wordt. Dit om een maatje te ontmoeten met wie ze nadien samen leuke en gezellige dingen kunnen ondernemen. Voorafgaand aan de circusvoorstelling, tussen 14:00 en 15:00 uur, kunnen zij hiervoor één-op-één met elkaar in gesprek gaan óf een ontmoetingsbijeenkomst bijwonen onder leiding van de Brabantse actrice, presentatrice en comédienne Christel de Laat, bekend van Omroep Brabant.


7 december 2019

Honderden graven geruimd in Groningen

In Groningen is men begonnen om meer dan 300 graven uit de jaren vijftig te ruimen. De ruimingen zijn al een tijd geleden aangekondigd.


9 rouwauto's onder de virtuele hamer (Veiling sluit 11 december!)

7 december 2019

9 rouwauto's onder de virtuele hamer (Veiling sluit 11 december!)

Bied t/m 11 december op 9 rouwauto's en limousines, waaronder een Cadillac DTS Eagle Coach rouwauto, een Mercedes-Benz E-Klasse 200 CDI Rappold en een Lincoln Town Car Limousine.


6 december 2019

Bijzondere laatste reis over de Zwolse grachten

Vandaag wordt in Zwolle op een bijzondere manier afscheid genomen van de 70-jarige Carla Klompenmaker. Ze overleed op haar geboortedag aan de gevolgen van een ernstige ziekte. Omdat ze dagelijks langs de Zwolse stadsgracht wandelde met haar hond zal ze vandaag nog één keer varen over de gracht.


Uitreiking cheque Monuta Helpt voor Stiltemonument Roosendaal

5 december 2019

Uitreiking cheque Monuta Helpt voor Stiltemonument Roosendaal

Het bestuur van Stichting Stiltemonumenten is verheugd om een tweede Stiltemonument te gaan realiseren in Roosendaal waarmee wordt voldaan aan de wens van Bravis Ziekenhuis. Monuta Helpt reikt voor de realisatie een cheque uit van € 5.000 op woensdag 11 december 2019 om 9.30 uur in de urnentuin van Zegestede aan de Rucphensebaan 93 in Roosendaal.


Nieuwe site met informatie over een uitvaart in Heerlen

4 december 2019

Nieuwe site met informatie over een uitvaart in Heerlen

Vanaf vandaag kunnen alle inwoners van Heerlen alle informatie rondom het thema uitvaart in Heerlen vinden op de nieuwe site: Uitvaart Heerlen. De site biedt informatie van palliatieve zorg, inspiratie voor rouwvervoer en de invulling van de plechtigheid, keuze van de locatie, tot informatie over rouw.


4 december 2019

Samen bladruimen op Groningse begraafplaats

De Protestantse Gemeente Noordlaren-Glimmen houdt jaarlijks op de tweede zaterdag van december een bladruimactie op de begraafplaats in Noordlaren. Iedereen die wil kan dan meehelpen om de begraafplaats winterklaar te maken.


4 december 2019

Update: Weinig stralingsrisico door crematies (hele onderzoek toegevoegd)

Het stralingsrisico dat medewerkers in crematoria lopen door crematies van overledenen die zijn behandeld met radioactieve stoffen is gering. Dat valt te lezen in een onderzoek dat is gepubliceerd op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)


3 december 2019

Online graven zoeken

De graven van overledenen op de gemeentelijke begraafplaats in Wierden zijn vanaf nu digitaal terug te vinden. Vrijwilligers van de Historische Kring Wederden hebben alle namen verzameld, dat meldt de Tubantia.


2 december 2019

Historisch hek begraafplaats Nieuwkerk wordt gerestaureerd

De gemeente Zuidplas laat het historische hek langs de oude begraafplaats in Nieuwerkerk aan den IJssel restaureren. Een lokale ondernemer mag het hek weer in ere herstellen. Dat vertelde de verantwoordelijk wethouder tijdens de behandeling van de visie op de begraafplaatsen in de gemeente.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >