Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws APRIL 2022


4 mei op De Nieuwe Ooster Amsterdam

29 april 2022

4 mei op De Nieuwe Ooster Amsterdam

Op 4 mei vinden landelijk honderden herdenkingen plaats. De allereerste herdenking van de dag is de Amsterdamse Stille Tocht, ’s morgens om 10 uur. Het is een lange, langzame, ritmische wandeling door het voorjaarsgroene en bloeiende gedenkpark van De Nieuwe Ooster. Enkele honderden Amsterdammers en nabestaanden staan stil bij zes monumenten, de burgemeester voorop.


Nieuw op Uitvaart.nl en Uitvaartbranche.nl: Post Mortem. Perfectie voorbij het einde

29 april 2022

Nieuw op Uitvaart.nl en Uitvaartbranche.nl: Post Mortem. Perfectie voorbij het einde

Onze organisatie staat al sinds begin vorige eeuw voor kwaliteit. Dat betekent dat we grofweg 100 jaar ervaring in de uitvaartbranche hebben! Uitvaartondernemers werken samen met Post Mortem vanwege onze deskundigheid, betrokkenheid en neutraliteit. We vertegenwoordigen uw organisatie alsof we uw eigen medewerkers zijn. Ook stemmen we ons werk af op uw wensen.


28 april 2022

Sprekers symposium NIT onderstrepen belang van bijhouden vakkennis

Met een stevige focus op scholing, veiligheid en borging van kwaliteit organiseerde Het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie (NIT) een symposium op 22 april in Houten. Een viertal sprekers vond een luisterend oor bij circa dertig toehoorders uit de thanatopraxiebranche. De inzet was verdieping, verbreding maar ook vooral ontmoeting na een lange tijd.


28 april 2022

Graven vernield in Voorburg

Grafschenners hebben verschillende graven op het kerkhof van de Sint-Martinuskerk in Voorburg vernield. Er is onder andere een priestergraf uit 1899 kapot gemaakt.


28 april 2022

LOB stapt uit samenwerkingsverband voor oprichting Uitvaartkoepel

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen stapt uit het samenwerkingsverband dat moet leiden tot een overkoepelende branche-organisatie: de Uitvaartkoepel. Dat heeft LOB voorzitter Anja Vink per brief laten weten aan de kwartiermakers H. Meijdam en J. Huizinga
Lees hier de brief van de LOB aan de kwartiermakers.


27 april 2022

Maanden vertraging uitspraak crematorium Oss

Na meer dan tien jaar plannen maken leek het dan eindelijk zover te zijn dat in maart begonnen kon worden met de bouw van een crematorium aan de Docfalaan in Oss. Nadat de gemeente eind 2020 groen licht had gegeven stapten enkele omwonenden naar de Raad van State (RvS) om bezwaar te maken. De RvS heeft door de coronaperiode een grote achterstand en kan de zaak pas over maanden in behandeling nemen.


27 april 2022

NPO Radio 1 over verduurzaming uitvaartbranche

In het NPO Radio 1 programma Villa VdB mocht Guus Sluiter van het uitvaartmuseum dinsdag praten over de verduurzaming van de uitvaartbranche. Aanleiding waren de berichten over crematoria die hun gasoven vervangen voor een elektrische crematieoven.


Nieuw nummer Vakblad Uitvaart

26 april 2022

Nieuw nummer Vakblad Uitvaart

Met aandacht voor het wel/niet doorberekenen van prijsstijgingen, hoe er wordt omgegaan met problemen rondom de exploitatie van begraafplaatsen én een uitgebreid interview met scheidend BGNU- directeur Heidi van Haastert verschijnt deze week het nieuwe nummer van Vakblad Uitvaart. Verder aandacht voor onder meer de podcast Grafzaken, een Netflix-serie en een achtergrondartikel over grensoverschrijdend gedrag.


Docendo Opleidingen: De opleider voor uitvaart- en postmortale zorg

26 april 2022

Docendo Opleidingen: De opleider voor uitvaart- en postmortale zorg

De uitvaartbranche is voortdurend in beweging. Businessmodellen veranderen, technieken ontwikkelen zich en klanten stellen steeds hogere eisen. Het is daarom belangrijker dan ooit dat jij als professional meebeweegt. Dat doe je door te blijven leren en jezelf voortdurend te ontwikkelen.


Elektrische oven in Crematorium Almere

26 april 2022

Elektrische oven in Crematorium Almere

Ook het crematorium aan de Kruidenweg in Almere Stad krijgt een elektrische oven. Vanaf maandag Vanaf maandag 2 mei (week 18) t/m 18 juli (week 29) zet het crematorium een groot deel van onze werkzaamheden daarom voort in Almere Haven. Ook maakt men gebruik van de mogelijkheid om onze audiovisuele faciliteiten zoals beeldopnames en livestreams te verbeteren.


Lezing over natuurbegraven: een eeuwigdurende rustplaats in de natuur

26 april 2022

Lezing over natuurbegraven: een eeuwigdurende rustplaats in de natuur

De eerste natuurbegraafplaats in Noord-Nederland is een feit. Natuurbegraafplaats Geestmerloo is gerealiseerd in het nieuwe natuurgebied van Geestmerambacht. Hier kunt u zich midden in de natuur laten begraven. U kiest zelf de plek waar u zich prettig bij voelt. Bijvoorbeeld in de buurt van water of bij een mooie boom. Een graf is voor altijd en wordt dus niet geruimd. De natuur is leidend op de begraafplaats.


Eerste elektrische crematieoven geplaatst in Friesland

26 april 2022

Eerste elektrische crematieoven geplaatst in Friesland

De provincie Friesland beschikt vanaf nu ook over een elektrische crematieoven. In het crematorium in Opeinde is een nieuwe elektrische oven van DFW Europe geplaats die binnenkort in gebruik genomen wordt.


25 april 2022

Rondleidingen joodse begraafplaats Muiderberg hervat

Vanaf aanstaande zondag worden er weer rondleidingen gegeven op de joodse begraafplaats in Muiderberg. Op de joodse begraafplaats liggen ongeveer 45.000 mensen begraven, daarmee is het de grootste joodse begraafplaats van ons land.


Themadag stichting Terebinth in Laren (N-H): van grafheuvel tot kerkhof

25 april 2022

Themadag stichting Terebinth in Laren (N-H): van grafheuvel tot kerkhof

Terebinth, nationale stichting voor funerair erfgoed, organiseert op zaterdag 14 mei in
Laren een themadag over 5000 jaar begraven in het Gooi. Wat is er bekend over de cultuur van rouw en begraven in de streek van Vecht en Eem? In de ochtend zijn er presentaties door Sander Koopman en Henk Michielse in het Geologisch Museum Hofland. ’s Middags wandelen de deelnemers naar de Zeven Bergjes en is er een rondleiding door Bep de Boer op de Algemene Begraafplaats, bij het St. Janskerkhof.


22 april 2022

Zanger, componist en schrijver Jan Rot kiest voor een technische crematie

Zanger, componist en schrijver Jan Rot is overleden op 64-jarige leeftijd. Dat maakte de familie vandaag bekend op social media. “Vanmorgen heeft Jan vredig en vol liefde het leven verlaten”, luidt het bericht. “Hij heeft gekozen voor een stille crematie, zonder uitvaart.”


22 april 2022

Luisterend oor op begraafplaats Kampen

Gastvrouwen en gastheren bieden op begraafplaats Bovenbroek een luisterend oor voor nabestaanden die een dierbare hebben verloren. In de afgelopen periode is er een proef gehouden waarbij nabestaanden tijdens een kopje koffie hun verhaal kunnen doen en dat blijkt een groot succes.


22 april 2022

4 mei 2022 - Herdenkingsproject Namen en Nummers bij Villa TrösT Dordrecht

Namen en nummers, het indrukwekkende, jaarlijkse 4 mei-herdenkingsproject van kunstenaar Ida van der Lee in Amsterdam, krijgt ook dit jaar een vervolg in Dordrecht.
Namen en Nummers is een vernieuwende vorm van herdenken, waarbij Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog symbolisch worden thuisgebracht.
In Amsterdam vond in 2012 voor de eerste keer deze eigentijdse manier van herdenken plaats op het Kastanjeplein, waarbij de houten naambordjes via rituele stappen geplaatst werden in een plattegrond van de buurt.
Het project maakt elk jaar grote indruk en confronteert mensen op een persoonlijke en indringende manier met de geschiedenis.


21 april 2022

Natuurbegraafplaats in Westerwolde

De gemeenteraad van Westerwolde beslist deze maand of er een natuurbegraafplaats wordt aangelegd in Laude. Als de plannen van de stichting Heidehof doorgaan wordt er een natuurbegraafplaats van maximaal 10 hectare aangelegd.


19 april 2022

Ombudsman mogelijk ook voor niet-aangesloten ondernemers

In het afgelopen coronajaar 2021 hebben 101 personen contact opgenomen met het klachteninstituut Uitvaartwezen. Dat zijn er 26 minder dan in het coronajaar 2020. Het aantal klachten dat de ombudsman, dhr Eddy Heuzeveldt, kon onderzoeken steeg met 3 naar 17 in 2021.


Leren sterven met herman de vries

19 april 2022

Leren sterven met herman de vries

lles vergaat; een bloem, de zomer, een hartslag, de tijd, het leven. Het is het actieve moment van vergaan, dat herman de vries ons laat zien in * vergaan. De expositie in Museum Tot Zover is als een spiegel die ons voorzichtig confronteert met onze eindigheid. Daar hoeven we niet somber van te worden, vindt de vries, “als het leven ophoudt, gaat het leven verder, onophoudelijk.”


19 april 2022

Wandeling langs oorlogsgraven op Rhijnhof

In de aanloop naar 4/5 mei staan op Rhijnhof de verhalen van slachtoffers van oorlogsgeweld, vervolging en verzet centraal. Een thema dat vandaag de dag maar al te actueel is.


Moeder maakt lied voor overleden kindje

14 april 2022

Moeder maakt lied voor overleden kindje

Een kindje verliezen is hartverscheurend. Het is onvoorstelbaar hoe ontroostbaar en alleen je je kan voelen. Er is een leeg plekje ontstaan dat nooit meer vervangen kan worden. Dat heeft Niña ook ervaren nadat zij tweemaal een zoontje verloor door vroeggeboorte. De onmacht, de twijfel en de leegte die zij ervaarde, gaf haar inspiratie om deze gevoelens om te zetten in het lied ‘Tussen de sterren’.


NIT organiseert mini-symposium

13 april 2022

NIT organiseert mini-symposium

Op 22 april ontmoeten thanatopracteurs van het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie (NIT) elkaar op een mini-symposium in Houten. Na een lange tijd wordt weer de verbinding gezocht met deze beroepsgroep. De actuele ontwikkelingen op het gebied van postmortale zorg worden door het NIT nauwlettend gevolgd en op het symposium besproken. Binnen dit spectrum komen ook veilig werken tijdens een thananopraxiebehandeling en het optuigen van een accreditatiesysteem aan de orde.


12 april 2022

Gedenkplek voor overleden baby’s in Rheden

Op begraafplaats De Pinkel in Rheden wordt een gedenkplek ingericht voor meer dan 700 kinderen. Het gaat om kinderen van 1 jaar en jonger die zijn overleden in de periode vanaf 1870 tot halverwege vorige eeuw.


11 april 2022

DELA: Gesprekken over verkoop minderheidsbelang Associatie en IJmond

Coöperatie DELA is op haar initiatief in gesprek met de Uitvaartvereniging Associatie&IJmond om per 1 januari 2023 het resterende minderheidsbelang in Associatie Uitvaartverzorging en Uitvaartverzorging IJmond (officieel: UNC) over te nemen. DELA is al voor zeventig procent meerderheidsaandeelhouder in deze organisatie.


11 april 2022

Huisdieren krijgen vaker plek op begraafplaats

Eigenaren van (huis)dieren kiezen er steeds vaker voor om hun overleden dier te begraven op een dierenbegraafplaats. Door de groeiende vraag komen er ook steeds meer begraafplaatsen voor dieren.


10 april 2022

Crematorium Schagen mogelijk in handen van buitenlandse investeringsmaatschappij

Crematorium Schagen komt niet in handen van een lokale uitvaartondernemer zoals Jan Dop (Den Helder) of Pieter Dekker (Heerhugowaard) maar van een buitenlandse investeringsgroep, aldus het Noordhollands Dagblad van vrijdag 8 april jl. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) eiste dat DELA voor overname van Yarden zeven crematoria en 2 uitvaartcentra moest verkopen omdat anders een te grote machtsconcentratie zou ontstaan. Het crematorium in Schagen genaamd Schagerkogge, is een van deze zeven crematoria.


Zojuist verschenen De Begraafplaats, april 2022

8 april 2022

Zojuist verschenen De Begraafplaats, april 2022

De nieuwe editie van vakblad De Begraafplaats, april 2022, verschijnt binnenkort. Themanummer: Hergebruik grafmonumenten. Bekijk hier alvast de inhoud.


Maak kennis met de Zorg Diensten Groep (ZDG)

8 april 2022

Maak kennis met de Zorg Diensten Groep (ZDG)

ZDG is een innovatieve partner voor bedrijven en individuen in de uitvaartzorg. De dood is één van de zwaarste thema's van het leven. We kunnen daarin, samen met onze medewerkers én onze partners, iedere dag het verschil maken. Dit doen wij door iedere overledene met respect te verzorgen, nabestaanden deskundig te begeleiden en op die manier een bijdrage te leveren aan het (opnieuw) oppakken van het leven.


Nieuwe huisstijl voor De Helpende Hand

8 april 2022

Nieuwe huisstijl voor De Helpende Hand

Met gepaste trots presenteren wij een volledig vernieuwde website. Het herkenbare logo heeft een nieuwe, frisse kleur gekregen en er is goed gekeken naar bijpassende stijlelementen. De uitwerking van deze nieuwe huisstijl is volledig geïntegreerd in onze vernieuwde website. Vanaf heden zullen al onze uitingen deze nieuwe huisstijl bevatten.


8 april 2022

Oudste Nederlandse graf bijna 10.000 jaar oud

Archeologen hebben nabij Haps in Noord-Brabant een graf ontdekt dat ongeveer 10.000 jaar oud is. In het graf zijn de crematieresten bijgezet van een jager.


CMO gaat mortuariumwerkzaamheden in Zaans Medisch Centrum verzorgen

8 april 2022

CMO gaat mortuariumwerkzaamheden in Zaans Medisch Centrum verzorgen

Per 1 april 2022 zal Cura Mortu Orum (CMO) alle werkzaamheden van het mortuarium in het Zaans Medisch Centrum in Zaandam op zich nemen.


Meeste Nederlanders willen koffie en cake na de dood

7 april 2022

Meeste Nederlanders willen koffie en cake na de dood

De inspiratie en mogelijkheden zijn bijna eindeloos rondom het laatste afscheid. Toch kiest 74% van de Nederlanders nog steeds voor een ‘doe maar gewoon, standaard’ of ‘klein en intiem’ afscheid. Zelfs de helft van de ondervraagden kiest het cliché koffie en cake voor gasten op zijn of haar uitvaart. Slechts een op de tien ziet het afscheid als hun ‘laatste feestje’. Dit en meer blijkt uit onderzoek onder 1.500 volwassen Nederlanders in opdracht van Monuta.


6 april 2022

Tarieven crematies omhoog door hoge gasprijzen

De hoge gasprijzen gaan ervoor zorgen dat crematies volgend jaar waarschijnlijk duurder worden. De prijzen zullen niet alleen gevolgen hebben voor uitvaarten zonder uitvaartverzekering. De Telegraaf meldt dat nabestaanden het gaan merken in hun portemonnee, zelfs wanneer een overledene een uitvaartverzekering had.


6 april 2022

Grafschenner Hardenberg sloeg opnieuw toe in Nieuwleusen

De 23-jarige man die vorige week werd opgepakt nadat hij graven had vernield in Hardenberg blijkt ook de grafschenner te zijn die deze week werd opgepakt op de begraafplaats in Nieuwleusen. Het gaat om een man zonder vaste woon- of verblijfplaats die waarschijnlijk dingend hulp nodig heeft.


7 nieuwe uitspraken van de Ombudsman voor het uitvaartwezen

6 april 2022

7 nieuwe uitspraken van de Ombudsman voor het uitvaartwezen

De Ombudsman voor het uitvaartwezen heeft in 2022 al weer 7 nieuwe uitspraken gepubliceerd op haar website. Twee keer gaat het om onvolkomenheid in de uitvoering van de uitvaart en twee keer om onvolledige informatie. Maar er waren ook ook klachten over grafrechten, een grafsteen en een onduidelijke begroting.


4 april 2022

Eerste crematies in gasloos crematorium Hoentocht in Groningen

De aanloop en de bouw kende meerdere tegenvallers, maar sinds deze week (week 13) is het nieuwste DELA-crematorium in Groningen eindelijk operationeel. De elektrische oven van crematorium Hoentocht is ook direct in gebruik genomen en ook zijn de eerste afscheidsceremonies gehouden.


1 april 2022

In 2021 ruim 19 duizend mensen aan COVID-19 overleden

In 2021 zijn 19,4 duizend mensen overleden aan COVID-19. De hoogste sterfte aan deze doodsoorzaak vond plaats in de maanden met de meeste oversterfte: januari, november en december. Bijna 61 procent van de in 2021 aan COVID-19 overleden mensen was ouder dan 80 jaar. Van alle overledenen aan COVID-19 gebruikte 46 procent Wlz-zorg. Dit meldt het CBS op basis van de voorlopige cijfers over doodsoorzaken.


Condoleancemappen op maat gemaakt

1 april 2022

Condoleancemappen op maat gemaakt

Bent u op zoek naar kwalitatief hoogwaardige condoleancemappen? Dan bent u bij Condoleancemap.nl aan het goede adres. Wij produceren mooie, duurzame en stevige condoleancemappen en accessoires die naar wens op maat en in eigen huis gemaakt worden. U heeft de keuze uit diverse materiaalsoorten en kleuren. Levering van kleine oplages (al vanaf 25 stuks) is mogelijk. Wij geven u graag persoonlijk advies en helpen bij het uitzoeken van de juiste condoleancemap en accessoires. Hand made in Purmerend!


1 april 2022

CBS: Sterfte in maart toegenomen, geen oversterfte

In de laatste week van maart (week 12, 21 tot en met 27 maart 2022) overleden naar schatting 3600 mensen. Dat zijn er iets meer dan in de week ervoor overleden (3567) en ongeveer 400 meer dan verwacht. In heel maart overleden ongeveer 500 meer mensen dan verwacht. De sterfte was vooral hoger onder Wlz-zorggebruikers en 65-plussers. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >