Nieuws

Facultatieve Dela
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws MEI 2018


Video: Duurzaam rouwboeket

22 mei 2018

Video: Duurzaam rouwboeket

Hoe ziet een duurzaam rouwboeket er eigenlijk uit? Welke mogelijkheden zijn er als ik voor duurzaam kies? Stichting GreenLeave neemt u in negen filmpjes mee naar de duurzame mogelijkheden voor een uitvaart.


21 mei 2018

Meride niet meer welkom bij vestigingen van GUV

Internetuitvaartbedrijf Meride mag geen gebruik meer maken van de faciliteiten van GUV Uitvaartzorg. GUV neemt deze maatregel vanwege misleidende reclame van Meride waarin het zou suggereren dat het vestigingen heeft in Aalten, Winterswijk, en meer plaatsen in de Achterhoek, dat meldt de Stentor.


Wandelingen in Gedenkpark Moscowa

17 mei 2018

Wandelingen in Gedenkpark Moscowa

In het kader van de landelijke Week van de Begraafplaats - met als thema ‘Tussen kunst en kist’ - organiseert Begraafplaats & Crematorium Moscowa (Waterbergseweg 18, Arnhem) een aantal bijzondere wandelingen. Op 26 mei vindt er vanaf 14.00 uur een kunstwandeling plaats. Op 31 mei - 19.00 uur en 3 juni - 14.30 uur organiseert Moscowa in samenwerking met het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) natuurwandelingen. Startpunt van de wandelingen is Theehuis Moscowa. Iedereen is welkom.


17 mei 2018

Hond eet pas na afscheid overleden baasje

De Canadese Andy Baelieu, overleed kortgeleden plotseling. Zijn hond wilde niet bij zijn baasje weg, ook niet toen hulpverleners hem reanimeerden. Na het overlijden van Andy wilde de hond niet meer eten, totdat hij mee mocht naar het uitvaartcentrum om afscheid te nemen.


Haringkoppen Verbinden, een zaak van leven en dood

16 mei 2018

Haringkoppen Verbinden, een zaak van leven en dood

Een aantal Vlaardingse ondernemers en de stichting Haringkoppen Verbinden hebben de krachten gebundeld en willen zich op innovatieve wijze bezighouden met het verbinden van Vlaardingers. Vlaardingers worden al eeuwen lang ‘Haringkoppen” genoemd, een benaming die door vele Vlaardingers gezien wordt als een echte Geuzentitel.


16 mei 2018

Engelen & Spoor Uitvaartverzorging koopt uitvaartcentrum ’t Clingendaelhuys

Engelen & Spoor Uitvaartverzorging heeft uitvaartcentrum ’t Clingendaelhuys in Den Haag gekocht. Op dinsdag 1 mei zetten Jan Willem Engelen en Michiel Spoor hun handtekening bij Matzinger Eversdijk Notarissen.


16 mei 2018

Herdenking verzetsstrijders begraafplaats Tolsteeg

De gemeente Utrecht houdt vandaag een herdenking voor 18 verzetsstrijders uit Utrecht die aan het einde van de oorlog door de Duisters zijn gefusilleerd. Het gaat om de groep die ook wel de Oranje Vrijbuiters werden genoemd, dat meldt RTV Utrecht. De herdenking vindt plaats bij het monument op begraafplaats Tolsteeg.


16 mei 2018

Nieuw crematorium in Moordrecht

Van der Spek Uitvaart wil een crematorium bouwen op de algemene begraafplaats van Moordrecht, dat meldt het AD. Op de begraafplaats is een uitvaartcentrum gevestigd van de gemeente. Maar de gemeente wil dit uitvaartcentrum verkopen aan Van der Spek.


Uitvaartmuseum Tot Zover toont poëtisch werk van talentvolle fotografen

16 mei 2018

Uitvaartmuseum Tot Zover toont poëtisch werk van talentvolle fotografen

Hoe verbeeld je verdriet in een foto? Hoe laat je rouw zien? Of herinnering? Museum Tot Zover toont werk van vier talentvolle fotografen, die recent afstudeerden aan de Fotoacademie in Amsterdam. Alle vier zochten ze hun thema in een persoonlijke benadering van omgaan met verlies. In de tweede Best of Class toont het museum hun poëtische en indringende foto’s.


15 mei 2018

Grafsteen uit Haarlem gevonden in Deventer

Een hondenbezitter uit Deventer heeft een grafsteen gevonden die in 1987 op het graf van een vrouw uit Haarlem is geplaatst. De man vond de grafsteen omdat zijn hond plotseling de bosjes in dook tijdens hun wandeling bij de Rielerkolk in Deventer, dat meldt de Stentor.


15 mei 2018

Nominatie voor Afscheidslocatie De Vier Jaargetijden

Afscheidslocatie De Vier Jaargetijden, Rucphensebaan 95 te Roosendaal is genomineerd voor de prestigieuze Herengracht Industrie Prijs 2018. De Herengracht Industrie Prijs (H.I.P.) is een tweejaarlijkse award die door de industrie wordt uitgereikt aan een architect of interieurarchitect voor een in Nederland gerealiseerd interieurproject.
Van de 239 ingezonden projecten zijn er 5 projecten genomineerd waaronder Afscheidslocatie De Vier Jaargetijden op Begraafplaats Zegestede in Roosendaal.


Video: Duurzaam rouwdrukwerk

15 mei 2018

Video: Duurzaam rouwdrukwerk

Hoe ziet een duurzame uitvaart er eigenlijk uit? Welke mogelijkheden zijn er als ik voor duurzaam drukwerk kies? Stichting GreenLeave neemt u in negen filmpjes mee naar de duurzame mogelijkheden voor een uitvaart.


Begraafplaats Akendam realiseert het Sterretjesveld

14 mei 2018

Begraafplaats Akendam realiseert het Sterretjesveld

Woensdag 16 mei wordt het Sterretjesveld op begraafplaats Akendam geopend. Initiatiefneemster Ariënne Post moest in 2012 na 15 weken zwangerschap afscheid nemen van haar kindje. Het was een jongetje en ze hebben hem Teuntje genoemd. De ontmoeting na de geboorte was ook meteen het afscheid. Het ziekenhuis heeft vervolgens de crematie en verstrooiing op een Sterretjesveld verzorgd. Op deze plek vonden Ariënne en haar naasten later rust en troost. Dat is wat Ariënne andere ouders ook gunt.


14 mei 2018

ASR waarschuwt voor grote financiële risico’s jonge weduwen

Jonge vrouwen kunnen tot wel 50 procent van het gezinsinkomen verliezen wanneer de partner komt te overlijden. Verzekeraar ASR waarschuwt jonge stellen om zich goed te laten informeren over wat er gebeurt wanneer de kostwinnaar wegvalt, dat meldt het AD.


Open Huis in Uitvaartcentrum Almelo en Begraafplaats ’t Groenedael

14 mei 2018

Open Huis in Uitvaartcentrum Almelo en Begraafplaats ’t Groenedael

Op zaterdag 26 mei a.s. organiseren Vredehof Uitvaartverzorging en Begraafplaats ’t Groenedael een Open Huis van 11.00 tot 15.00 uur. Tijdens het Open Huis in het Uitvaartcentrum Almelo maken de bezoekers kennis met de vele mogelijkheden die Vredehof kan bieden voor een heel persoonlijke uitvaart.


Closure wint Philips Innovation Award 2018

11 mei 2018

Closure wint Philips Innovation Award 2018

Studentenstart-up Closure, de uitvinder die een methode heeft ontwikkeld om contracten af te sluiten van overledenen. Closure mag zich komend jaar de meest innovatieve studenten-startup van Nederland noemen. Circal Technologies werd de winnaar van de Rough Diamond Award, de Award voor startups die zijn opgericht na 1 oktober 2017. De winnende studenten bewezen maandagavond tijdens de finale in de Rotterdamse Schouwburg de grote impact van hun uitvinding aan de jury voorgezeten door Frans van Houten, CEO van Philips.


11 mei 2018

Reigers poepen op graven Naaldwijk

Sommige mensen genieten ervan als ze zien hoe reigers hun nesten met jongen verzorgen in de hoge naaldbomen op de gemeentelijke begraafplaats in Naaldwijk. Maar er zijn ook mensen die wat minder met de natuur hebben en die zich vooral storen aan het feit dat de reigers poepen op de graven. De lokale partij LPF Westland wil dat de gemeente maatregelen neemt, dat meldt Omroep West.


11 mei 2018

Australiër geëuthanaseerd in Zwitserland

Het was de laatste wens van wetenschapper David Goodall (104) om zelf de regie te hebben over hoe en wanneer hij zou sterven. In Australië is het verboden om mensen met een stervenswens te helpen als ze niet ongeneeslijk en terminaal ziek zijn. Daarom week de hoogbejaarde Australiër uit naar Zwitserland waar ze niet zulke strenge regels hebben rond euthanasie.


Een kleurrijke krant over kunst op begraafplaatsen

11 mei 2018

Een kleurrijke krant over kunst op begraafplaatsen

Onlangs verscheen ter gelegenheid van de vijfde Week van de Begraafplaats (26 mei - 3 juni) de Week van de Begraafplaats-Krant, die geheel gewijd is aan het thema Tussen Kunst & Kist.


9 mei 2018

Handige informatie over de Algemene Nabestaandenwet (ANW)

De Nabestaandenwet zorgt voor weduwen en weduwnaars die minderjarige kinderen hebben. Toen de wet aan het einde van de vijftigerjaren van de vorige eeuw werd geïntroduceerd telde deze alleen voor weduwen en niet voor mannen van wie de vrouw was overleden. Nu telt hij uiteraard voor beiden, maar de overheid heeft wel een heel aantal regels vastgesteld rond de Nabestaandenwet.


24 mei lezing: Hoe kan ik er zijn voor een stervende dierbare?

9 mei 2018

24 mei lezing: Hoe kan ik er zijn voor een stervende dierbare?

Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken, een dierbare gaat overlijden. Vaak wegens ziekte of ouderdom. Wilt u voorbereid zijn in wat u te wachten staat als sterven zich in uw omgeving aandient of heeft u belangstelling voor het onderwerp? Wilt u leren om met vertrouwen, zingeving en liefde te kunnen zorgen, handelen en begeleiden als het zover is? Voor u organiseert Welkom op mijn Uitvaart, een initiatief van Rebel’s Begrafenisonderneming, op 24 mei een lezing over dit onderwerp.


8 mei 2018

Crematorium Goes in bedrijf

In crematorium Het Zeeuwse Land aan de Kandtweg 2 vinden vanaf deze week de eerste crematies plaats. Coöperatie DELA waarborgt met het moderne, ruime gebouw een hoge kwaliteit van haar dienstverlening. Iedereen is welkom. Leden en niet-leden. Ook families die kiezen voor een andere uitvaartverzorger. Op zaterdag 26 mei is de open dag.


8 mei 2018

Crematorium Goes in gebruik genomen

Het DELA-crematorium in Goes is deze week in gebruik genomen. Het crematorium is het derde in de provincie Zeeland.


Video: Duurzaam rouwvervoer

8 mei 2018

Video: Duurzaam rouwvervoer

Hoe ziet een duurzame uitvaart er eigenlijk uit? Welke mogelijkheden zijn er voor het vervoer als ik voor duurzaam kies? Stichting GreenLeave neemt u in negen filmpjes mee naar de duurzame mogelijkheden voor een uitvaart.


7 mei 2018

Grafstenen begraven op begraafplaats Gouda

Op de begraafplaats in Gouda zijn niet alleen overledenen begraven. Ook oude, soms heel bijzondere grafmonumenten liggen er onder de grond, dat meldt het Goudsdagblad.nl. Een aantal bewoners willen dat de gemeente de oude, soms onder de grond en soms onder een laag planten begraven, grafmonumenten weer zichtbaar maakt voor bezoekers.


7 mei 2018

Weigeren ex bij uitvaart slecht voor kinderen

Maar liefst een op de drie gescheiden ouders met kinderen wil zijn of haar ex niet aanwezig hebben op zijn/haar uitvaart, dat meldt de Volkskrant op basis van een onderzoek van GFK. Dat is volgens een psycholoog die het onderzoek bestudeerde slecht voor kinderen.


7 mei 2018

Open dag – Slochteren

Zaterdag 12 mei van 10.30 tot 16.00 uur. Laat u inspireren en maak kennis met de vele mogelijkheden rond een overlijden en een afscheid.


Crematorium Tilburg presenteert haar 4 afscheidslocaties aan publiek tijdens open dag

7 mei 2018

Crematorium Tilburg presenteert haar 4 afscheidslocaties aan publiek tijdens open dag

Op dinsdagmiddag 1 mei opende het crematorium Tilburg zijn vierde afscheidslocatie ‘Ode’, iedere ruimte heeft zijn eigen grootte, sfeer en mogelijkheden. Zondag 6 mei was het open dag. 450 bezoekers bezochten de vier afscheidslocaties Atrium, Aurora, Andante cafe en Grand cafe Ode.


4 mei 2018

Video Van der Lans & Busscher in het AD

Van der Lans & Busscher beschikt over een grote variatie aan rouwmobiliteit. Van de traditionele rouwauto tot hele bijzondere, unieke rouwauto’s. De passie van Van der Lans & Busscher om iedereen een passend en persoonlijk rouwvervoersmiddel te kunnen bieden straalt er vanaf in een leuke video die het AD heeft opgenomen.


4 mei 2018

Activiteiten R.-K Begraafplaats Buitenveldert

Tijdens de Week van de Begraafplaats 26 mei t/m 3 juni organiseert R.-K. Begraafplaats Buitenveldert twee bijzondere evenementen in de kapel van de begraafplaats. Tijdens de week stellen begraafplaatsen door heel Nederland hun deuren open voor publiek: er worden verschillende rondleidingen, lezingen en voorstellingen georganiseerd gerelateerd aan het thema ‘Tussen Kunst en Kist’.


Begraafplaatsen zijn schatkamers vol korstmossen

4 mei 2018

Begraafplaatsen zijn schatkamers vol korstmossen

Begraafplaatsen zijn, volgens onderzoeker Henk-Jan van der Kolk, schatkamers vol korstmossen. Alleen al op de begraafplaats in Ede zijn negentig soorten korstmossen te vinden. Dagblad de Trouw volgde de onderzoeker onlangs tijdens zijn zoektocht naar zeer zeldzame korstmossen.


3 mei 2018

Jaarcijfers 2017 Monuta

Monuta kijkt terug op een solide jaar waarbij de basis voor de toekomst verder is verstevigd. Hierbij lag de focus op het verder reorganiseren van het uitvaartbedrijf. Daarnaast hebben we veel aandacht gehad voor onder meer het vormgeven van ons nieuwe bedrijfsonderdeel Monuta Ontzorgt, verdere digitalisering en gedegen financieel risicomanagement.


2 mei 2018

Het Vlinderkindcafé

De, in Velsen-Noord wonende, Nathalie van Stijn organiseert zondag 3 juni van 13:30 tot 16:30 het Vlinderkindcafé. Een plek waar ouders van overleden kinderen elkaar kunnen ontmoeten. Steun en herkenning vinden door elkaar ontmoeten.


2 mei 2018

Meer sterfte dan geboorte in het eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2018 zijn 6 duizend meer mensen overleden dan er kinderen werden geboren. Er waren 18,5 duizend meer immigranten dan emigranten. Per saldo kwamen er 12,5 duizend inwoners bij. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.


Alzheimer Nederland en Monuta gaan samenwerken

2 mei 2018

Alzheimer Nederland en Monuta gaan samenwerken

Alzheimer Nederland en Monuta gaan zich samen inzetten voor mensen met dementie en hun dierbaren. Marco Blom (directeur van Alzheimer Nederland) en Quinten Fraai (directievoorzitter van Monuta), hebben getekend voor deze samenwerking. Op dementie.nl, een online platform voor mantelzorgers van een naaste met dementie, gaan de twee organisaties elkaars kennis en ervaring delen.


1 mei 2018

Namen begraafplaatsen Den Haag zorgen voor verwarring

Ongeveer 150 jaar lang zorgen de namen van begraafplaatsen Oud Eik en Duinen en Nieuw Eykenduynen in Den Haag voor verwarring. Beide begraafplaatsen zijn nog gewoon in gebruik en het komt al bijna 150 jaar voor dat nabestaanden per ongeluk voor de poort van de verkeerde begraafplaats staan. RTV West vroeg zich af waarom de namen zoveel op elkaar lijken.


Video: Duurzame lijkwade

1 mei 2018

Video: Duurzame lijkwade

Hoe ziet een duurzame wade er eigenlijk uit? Welke mogelijkheden zijn er als ik voor duurzaam kies? Stichting GreenLeave neemt u in negen filmpjes mee naar de duurzame mogelijkheden voor een uitvaart.