Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws JANUARI 2021


29 januari 2021

Bijna 169 duizend mensen overleden in 2020, 10 procent meer dan verwacht

In 2020 overleden bijna 169 duizend mensen, ruim 15 duizend (10 procent) meer dan verwacht voor dit jaar. Vooral in het zuidoosten van Nederland stierven meer mensen dan verwacht. Er overleden relatief veel Wlz-zorggebruikers, mannen en ouderen. Ook daalde de levensverwachting in 2020. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.


29 januari 2021

Sterfte blijft verhoogd met 3 800 overledenen in week 3

In week 3 (18 tot en met 24 januari 2021) overleden naar schatting 3 800 mensen. Dat zijn 450 meer sterfgevallen dan verwacht voor deze periode. In week 2 overleden 3 810 mensen. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.


28 januari 2021

Start bouw crematorium en 24-uurs kamers begraafplaats Zwijndrecht

Op maandag 1 februari start de bouw van het crematorium en 24-uurs kamers op begraafplaats Munnikensteeg. Naast de genoemde bouw wordt ook de bestaande aula uitgebreid en gemoderniseerd. De verwachting is dat de werkzaamheden net na de zomer afgerond zijn en de faciliteiten dan ook in gebruik genomen worden.


28 januari 2021

Enorme verhoging tarieven grafrechten Westland onacceptabel

De gemeente Westland wil het exploitatietekort van de begraafplaatsen oplossen door de tarieven voor begraven te verhogen met maar liefst 34,5 procent. 13 uitvaartondernemers maakten hun ongenoegen eerder in een open brief kenbaar, de lokale partij CU-SGP sluit zich daar nu bij aan.


28 januari 2021

Opnieuw asbus aangespoeld bij Noordwijk

In 2018 en 2019 spoelden verschillende keren urnen en asbussen aan langs de kust. Deze waren bij het uitstrooien van de as op zee per ongeluk overboord gevallen of gegooid. Nu is opnieuw een asbus aangespoeld aan het strand van Noordwijk.


7 rouwauto’s in de veiling bij BVA Auctions

28 januari 2021

7 rouwauto’s in de veiling bij BVA Auctions

Bied t/m 2 februari mee op 7 rouwauto’s, waaronder meerdere Cadillac begrafenisauto’s, 2 Lincoln Town Cars, een Chevrolet Caprice en een Volvo 940 Estate rouwauto.


Wat gebeurt er met je social media profielen als je er niet meer bent?

27 januari 2021

Wat gebeurt er met je social media profielen als je er niet meer bent?

Wat gebeurt er met de foto’s op jouw telefoon als je plotseling komt te overlijden? Wie mag jouw e-mails lezen als je er niet meer bent? En wat moet er na je dood met jouw socialmedia-accounts gebeuren; laten verwijderen of wil je via een herdenkingspagina digitaal voortleven? Je denkt er waarschijnlijk liever niet over na, maar wat gebeurt er met je online leven als je offline leven ophoudt? Het Lectoraat Zorg om Naasten van Hogeschool Rotterdam wil mensen stimuleren na te denken over hun digitale nalatenschap. Om zo conflicten te voorkomen of om nabestaanden niet met extra zorgen achter te laten.


27 januari 2021

Overlast hondenpoep op begraafplaats Sambeek

Op de algemene begraafplaats in Sambeek blijven mensen overlast ondervinden van hondenpoep. Hondenbezitters laten hun honden er over graven en strooivelden lopen en ze doen er hun behoefte (niet de hondenbezitters, maar de honden). De dorpsraad wil nu dat de begraafplaats verboden terrein wordt voor honden.


27 januari 2021

Nieuw christelijk platform voor uitvaartmuziek

Het Laatste Lied is een nieuw christelijk uitvaartmuziek platform. Initiatiefnemers Jafeth & Sifra Bekx willen nabestaanden hiermee bemoedigen en een blijvende herinnering geven met liederen die passen bij een uitvaart.


26 januari 2021

Nieuwe editie Vakblad Uitvaart over 2020 en de toekomst

2020 was het jaar waarin we anders gingen samenwerken, kijken en troosten. Er kwam meer maatschappelijk begrip voor het belang van rouwverwerking. Branchegenoten blikken terug op het afgelopen jaar en verwachten dat verschillende veranderingen die - in het jaar van de grootste oversterfte sinds WOII - optraden, blijvend zullen zijn. Rouwcoach Marrit van Exel startte een petitie om rouwverlof in de wet geregeld te krijgen.


26 januari 2021

Reportage Editie.NL: Van kantoor naar kist

Vorige week werd bekend dat de er in de afgelopen 5 jaar bijna 600 nieuwe uitvaartbedrijven bij zijn gekomen. Editie.NL bezocht een aantal nieuwkomers in de uitvaartbranche en wil weten waarom mensen hun kantoorbaan opzeggen voor een toekomst in de uitvaartbranche.


25 januari 2021

Q&A BGNU over nieuwe coronamaatregelen

De BGNU merkt dat een aantal leven onder uitvaartondernemers en uitvaartverzorgers over de nieuwe coronamaatregelen. Daarom heeft de BGNU een aantal vragen en antwoorden op een rij gezet.


Nieuwe Mercedes-Benz Vito overbrengwagen uit voorraad leverbaar bij Budget Hearses!

22 januari 2021

Nieuwe Mercedes-Benz Vito overbrengwagen uit voorraad leverbaar bij Budget Hearses!

Deze maand laat Ralph van Ravensteijn in deze korte video een nieuwe Mercedes-Benz Vito overbrengwagen zien. Direct leverbaar en al beschikbaar vanaf een aantrekkelijk maandbedrag!


22 januari 2021

Niet meer zelfdodingen voor coronacrisis

Het aantal zelfdodingen is in 2020 niet omhooggegaan als gevolg van de coronamaatregelen waardoor meer mensen eenzaam (en) of werkeloos zijn geworden. Het aantal is ongeveer gelijk aan dat van 2019 toen volgens het CBS 1811 mensen een einde aan hun leven maakten.


22 januari 2021

Sterfte iets afgenomen in week 2, maar nog steeds hoog

In week 2 (11 tot en met 17 januari 2021) overleden naar schatting 3 850 mensen. Dat zijn 500 meer sterfgevallen dan verwacht voor deze periode. In de eerste week van 2021 overleden 4 099 mensen. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.


Fusie Meenhuis Uitvaartzorg met Van der Kraan Uitvaartzorg

21 januari 2021

Fusie Meenhuis Uitvaartzorg met Van der Kraan Uitvaartzorg

Meenhuis Uitvaartzorg gaat in maart definitief fuseren met Van der Kraan Uitvaartzorg. Dat vertelt Jean-René Meenhuis in Studio Friends in Business aan de desk bij Frank Vijg en Jan Dirk Stouten.


20 januari 2021

Nieuwe coronamaatregelen uitvaartbranche

Premier Rutte kondigde vandaag nieuwe, strengere coronamaatregelen aan. Het doel is het aantal besmettingen terug te brengen en de verspreiding van met name de nieuwe Britse variant van Covid-19 af te remmen.

Het bestuursteam coronavirus heeft een overzicht gemaakt van de belangrijkste maatregelen voor de uitvaartbranche.


19 januari 2021

Bijna 600 nieuwe uitvaartbedrijven erbij in de afgelopen 5 jaar

De uitvaartbranche blijft een aantrekkelijke markt voor mensen die voor zichzelf willen beginnen. Deze hele eeuw groeit de branche al en in de periode tussen 2015 en 2020 groeide het aantal uitvaartbedrijven van 2.180 naar 2770.


18 januari 2021

DELA: Extra koelcapaciteit op diverse plaatsen in Nederland

Deze week is bij het DELA-uitvaartcentrum aan de Schipleidelaan in Oldenzaal een extra koelunit geplaatst. Het uitvaartcentrum heeft behoefte aan extra koelcapaciteit mede als gevolg van de coronacrisis. Vanwege deze grote toename is er tijdelijk extra koelcapaciteit toegevoegd, waardoor DELA een waardig afscheid kan blijven realiseren.


17 januari 2021

DELA ziet drukte verspreid over het land toenemen

Ook uitvaartorganisatie merkt dat er momenteel veel meer mensen overlijden dan normaal in januari. Deze maand is altijd de drukste van het jaar, maar nu ligt de bezetting in veel regio’s op 120 – 130 procent in vegelijking tot dezelfde periode in voorgaande jaren.


15 januari 2021

Bijna 169 duizend mensen overleden in 2020

In 2020 overleden in totaal bijna 169 duizend mensen, ruim 15 duizend (10 procent) meer dan verwacht voor dit jaar.


15 januari 2021

Bijna 4 duizend mensen overleden in eerste week van 2021

In de eerste week van 2021 (4 tot en met 10 januari) overleden naar schatting bijna 4 duizend mensen. Dat zijn 650 meer sterfgevallen dan verwacht voor deze periode. In de laatste week van 2020 (28 december 2020 tot en met 3 januari 2021) stierven ruim 4 duizend mensen, bijna 800 meer dan verwacht. In heel 2020 overleden bijna 169 duizend mensen, ruim 15 duizend meer dan verwacht. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.


14 januari 2021

Extra koelruimte bij crematorium Geleen (video)

Crematorium Nedermaas in Geleen heeft een koelcontainer laten plaatsen omdat er door corona veel mensen overlijden in de regio. In de bestaande koelruimte in het crematorium is geen plek meer door de drukte.


In Nederland gemiddeld 99 doden per dag door corona

13 januari 2021

In Nederland gemiddeld 99 doden per dag door corona

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 99 doden per dag. Dat is vrijwel hetzelfde aantal als een week eerder (toen 98).


Procedure monumentenstatus R.K. begraafplaats Naaldwijk gestart

13 januari 2021

Procedure monumentenstatus R.K. begraafplaats Naaldwijk gestart

De gemeente Westland is een procedure gestart om de R.K. Begraafplaats aan de Dijkweg in Naaldwijk aan te wijzen als gemeentelijk monument. Daarmee komt de gemeente tegemoet aan een verzoek van Erfgoedvereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap, stichting Terebinth en het Genootschap Oud-Westland.


13 januari 2021

Bestuursteam coronavirus wil uitvaartbranche met voorrang laten vaccineren (met brief)

Steeds meer branches proberen hun medewerkers op de lijst te krijgen met groepen die het snelst gevaccineerd worden. Het Bestuursteam coronavirus (o.a. BGNU, VTU, LOB en LVC) willen dat de uitvaartbranche ook voorrang krijgt bij het vaccineren.


13 januari 2021

Vlog uitvaart oma resulteert in ruzie met familie

De familie Bellinga uit Zwolle vlogt al enkele jaren vrijwel hun gehele gezinsleven. Vader, moeder en de kinderen delen hun leven online en hun video’s worden door honderdduizenden mensen bekeken. Recent plaatste de familie een video van de uitvaart van hun 90-jarige oma. Een deel van de familie is daar zo boos over dat ze hun verhaal doen in de krant.


12 januari 2021

Afronding explosievenonderzoek op de RK-begraafplaats en crematorium Bergen op Zoom

In oktober en november 2020 liet de gemeente Bergen op Zoom bodemonderzoek uitvoeren op de begraafplaatsen en het terrein van het crematorium aan de Mastendreef in Bergen op Zoom. Er was geen acute noodzaak voor dit onderzoek. Aanleiding was de verdenking van mogelijke niet-ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Deze verdenking kwam voort uit de door de gemeente opgestelde Conventionele Explosieven Bodembelastingkaart, de CE-BBK.


12 januari 2021

Renovatie en uitbreiding begraafplaats Staphorst

De gemeente Staphorst laat het kerkhof achter de Grote Kerk renoveren en uitbreiden. De werkzaamheden starten op korte termijn. De uitbreiding is onderdeel van een meerjarenplan waarbij de begraafplaats in fases wordt uitgebreid.


Crematorium Groningen krijgt tuin als kunst

11 januari 2021

Crematorium Groningen krijgt tuin als kunst

Het nieuwe crematorium dat momenteel wordt gebouwd aan het Hoendiep in Groningen krijgt een landschapskunst tuin. Het is de eerste keer dat dit wordt gerealiseerd bij een crematorium. Het is een afscheidscadeau van het Groningse Algemeen Belang dat is opgegaan in DELA.


Tarieven begraafplaats Aalsmeer dalen

10 januari 2021

Tarieven begraafplaats Aalsmeer dalen

Om beter in de pas te lopen met tarieven van omliggende begraafplaatsen dalen de begraafplaatstarieven in 2021. Dit geldt voor zowel de kosten van het begraven in een (particulier) graf als de kosten voor het (algemeen) onderhoud.


8 januari 2021

Sterfte in week 52 bij mensen met langdurige zorg verder toegenomen

In week 52 (21 tot en met 27 december 2020) overleden 3,8 duizend mensen. De sterfte bij mensen met langdurige zorg is verder toegenomen. Er overleden bijna 40 procent meer Wlz-zorggebruikers dan je in deze periode zou verwachten. Bij de overige bevolking is het aantal overledenen vrijwel normaal voor de tijd van het jaar. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.


8 januari 2021

Gemeente Haarlem neemt onderhoud Joodse begraafplaats over

De Joodse gemeenschap in Haarlem is te klein om zelf te kunnen blijven voorzien in het onderhoud van de Joodse begraafplaats aan de Amsterdamsevaart. De gemeente vindt het onderhoud van de begraafplaats uit historisch perspectief van algemeen belang.


8 januari 2021

Raad van state buigt zich over natuurbegraafplaats Twekkelo

De Raad van State (RvS) kijkt kritisch naar de plannen om een natuurbegraafplaats te realiseren op landgoed Christinalust bij Twekkelo in Twente. In het gebied mag eigenlijk niet gebouwd worden maar de gemeente en de provincie willen een uitzondering maken. De vraag is nu of de natuur niet te veel wordt aangetast.


7 januari 2021

Uitvaarondernemers maken bezwaar tegen tariefstijging begraafplaatsen Westland

De gemeente Westland heeft de tarieven voor begrafenissen met maar liefst 35 procent verhoogd. Dit zorgt per uitvaart voor een prijsstijging van 1000 tot 2000 euro. Dertien uitvaartondernemers uit de gemeente hebben een brief geschreven aan de gemeente om hun ongenoegen kenbaar te maken.


7 januari 2021

Corona: condoleancekaarten Bunschoten uitverkocht

Het coronavirus slaat hard om zich heen in Bunschoten. In het dorp zijn in de afgelopen weken 22 inwoners overleden aan het virus. Bij de lokale supermarkten zijn de condoleancekaarten daardoor uitverkocht.


6 januari 2021

Trouw: Online uitvaart is een vreemd saluut via scherm

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat veel mensen thuis achter hun computer ‘aanwezig zijn’ bij het afscheid van een dierbare. ‘Ik klap mijn laptop open. Er is een livestream, een inlogcode, mijn wankele wifi-signaal. Dit is de uitvaart anno corona: een saluut via het scherm, medeleven zonder dat iemand het merkt.’


6 januari 2021

Vernielingen op begraafplaats Bavoterrein Noordwijkerhout

De begraafplaats op het Bavoterrein in Noordwijkerhout is bezocht door grafschenners. Die hebben er enkele beelden en grafstenen vernield.


6 januari 2021

Wateroverlast begraafplaats Haaften verholpen

Nabestaanden ervaren geen wateroverlast meer op de begraafplaats in Haaften (gemeente West Betuwe). De gemeente heeft de begraafplaats laten opknappen na jarenlange klachten van nabestaanden.


5 januari 2021

Bevolkingsgroei in 2020 gehalveerd

De bevolking van Nederland groeide in coronajaar 2020 minder snel dan in voorgaande jaren. Er kwamen naar schatting 63 duizend inwoners bij, de helft minder dan in 2019. Er kwamen vooral minder immigranten in 2020, en ook zijn er meer mensen overleden. Aan het eind van het jaar telde Nederland bijna 17,5 miljoen inwoners. Dat blijkt uit de nieuwste ramingen van het CBS.


4 januari 2021

Uitvaartstichting Hilversum presenteert meerjarenbegroting 2021-2025: positieve ontwikkeling

Het college van B en W van de gemeente Hilversum heeft de meerjarenbegroting 2021-2025 en de tarievenlijst 2021 van de Uitvaartstichting Hilversum (USH) goedgekeurd. Het financieel vooruitzicht is gematigd positief ten opzichte van de eerdere meerjarenbegroting 2020-2024. De verwachte groei van het resultaat wordt enigszins getemperd door met name de – deels corona gerelateerde – ontwikkelingen in de markt en door de kosten die samenhangen met de verhuizing naar De Bosdrift. In de begroting 2021 zijn de tarieven gelijk gebleven aan de tarieven van 2020. In tegenstelling tot de eerdere prognose verwacht de USH over het boekjaar 2020 een positief resultaat te behalen van circa €14.000 ten opzichte van een negatief resultaat van €58.235 in de vastgestelde begroting.


Mede-oprichter Ed Roumen verlaat Pegasus Uitvaartzorg B.V.

4 januari 2021

Mede-oprichter Ed Roumen verlaat Pegasus Uitvaartzorg B.V.

De Zuid-Limburgse uitvaartonderneming Pegasus Uitvaartzorg B.V., met vestigingen in Meerssen en Stein, heeft per 1 januari 2021 afscheid genomen van voormalig mede-eigenaar Ed Roumen. Alfred Gilissen, die de uitvaartonderneming in 2003 samen met Ed Roumen oprichtte, neemt met ingang van dit nieuwe jaar al zijn taken over.


4 januari 2021

Aula begraafplaats Maassluis gesloopt

De aula bij de hoofding van algemene begraafplaats aan de Willem de Zwijgerstraat in Maassluis wordt gesloopt. Door de werkzaamheden is de hoofdingang tot 26 januari gesloten.


4 januari 2021

Voorlopig geen bomenkap en herplanting RK begraafplaats Raalte

De kap van alle schimmelgevoelige bomen op het kerkhof van de Heilige Kruisverheffingskerk in Raalte gaat voorlopig niet door. Het was de bedoeling dat er direct na de kap nieuwe bomen gepland zouden worden.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >