Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws NOVEMBER 2020


De meest ruime in zijn soort… de Ford Custom Hearse

27 november 2020

De meest ruime in zijn soort… de Ford Custom Hearse

Bekijk de video van Budget Hearses voor een impressie van de Ford Custom Hearse. Voorzien van een in-hoogte-verstelbare tweede vloer en is direct leverbaar!


27 november 2020

Eerste echte Zeeuwse grafkistenlijn

Uitvaartonderneemster Bianca Tange uit het Zeeuwse Koudekerke heeft een Zeeuwse grafkistenlijn gemaakt. De kisten worden gemaakt van gerecycled hout dat wordt gekocht bij houtbedrijven uit Zeeland.


Museum Tot Zover verbijsterd door dreigende sluiting café en vreest voor voortbestaan

27 november 2020

Museum Tot Zover verbijsterd door dreigende sluiting café en vreest voor voortbestaan

Tegen de afspraken in dreigt opnieuw sluiting van Café Roosenburgh op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Museum Tot Zover is verrast door het onverwachte besluit van stadsdeel Oost om het geliefde café te vervangen door een ‘informatiepunt’. Ook het museum wordt daarmee in zijn voortbestaan bedreigd. Directeur Guus Sluiter vindt de handelswijze van stadsdeel en begraafplaats onfatsoenlijk en weigert zich bij dit eenzijdige besluit neer te leggen.


Black Friday bij Hesselmans & Van Willegen

27 november 2020

Black Friday bij Hesselmans & Van Willegen

Voor het derde jaar op rij is het ook dit laatste weekend van november weer Black Friday bij Hesselmans & Van Willegen.
Plaats uw bestelling dit weekend en ontvang 10% korting op het gehele assortiment (m.u.v. projecten en prijsafspraken).
 


26 november 2020

Nieuw informatie- en ontmoetingscentrum op De Nieuwe Ooster

Café Roosenburgh, het café van begraafplaats De Nieuwe Ooster, wordt vanaf 1 januari breder ingezet als informatie- en ontmoetingscentrum. In de loop van volgend jaar wordt de ruimte hiervoor verbouwd.


Koning Willem-Alexander opent Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen

26 november 2020

Koning Willem-Alexander opent Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen

Vanmorgen opende Zijne Majesteit de Koning de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen en bezocht hij samen met Theo Vleugels, algemeen directeur van de Oorlogsgravenstichting, het nieuwe herdenkings- en educatiecentrum. Hier luisterde de koning naar verhalen van nabestaanden van oorlogsslachtoffers en veteranen die uit eigen hand vertellen over hun ervaringen in oorlogsgebied.


26 november 2020

Herstel oude bomenlaan begraafplaats Rhijnhof (Leiden)

Begraafplaats Rhijnhof is een prachtig gedenkpark waar mensen van alle culturen en religies hun dierbaren kunnen begraven of de as van overledenen kunnen verstrooien of bijzetten. De afgelopen jaren heeft de gemeente Leiden samen met begraafplaats Rhijnhof gewerkt aan het uitbreiden, verfraaien en verbeteren van de begraafplaats. De laatste werkzaamheden zijn afgerond. Er zijn twee nieuwe bruggen aangelegd, de historische vijver is vergroot en aangesloten op de waterhuishouding van Rijnland. Als sluitstuk worden maandag 30 november t/m woensdag 2 december 26 nieuwe lindes gepland langs de oude laan.


26 november 2020

Hoogste coronasterfte tijdens de eerste golf in zuiden van Nederland

In de weken 10 tot en met 26 (2 maart tot en met 28 juni 2020) zijn 10,1 duizend inwoners van Nederland aan vastgestelde of vermoedelijke COVID-19 overleden. Dit komt neer op 58,1 overledenen per 100 duizend inwoners. De sterfte aan COVID-19 was het hoogst in het zuiden van Nederland (gemiddeld 105 per 100 duizend inwoners) en het laagst in het noorden (gemiddeld 12 per 100 duizend inwoners). Dit blijkt uit voorlopige regionale cijfers die het CBS vandaag publiceert.


25 november 2020

Bloemen gestolen van graf Winterswijk

Een grafrover heeft zichzelf of mogelijk zijn of haar partner verwend met een van de begraafplaats gestolen rouwboeket. Het gaat om een mooie bos bloemen die een vrouw afgelopen donderdag op het graf van haar ouders plaatste op de algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Winterswijk.


Tom van Dijk neemt 1/1/2021 afscheid van Monuta

24 november 2020

Tom van Dijk neemt 1/1/2021 afscheid van Monuta

Uitvaartondernemer en participant Tom van Dijk neemt eind van dit jaar afscheid van Monuta. Na 7,5 jaar samen te hebben gewerkt gaat Van Dijk in zijn geboorteplaats Breda als zelfstandig uitvaartondernemer verder.


24 november 2020

Grafgang DELA aangepast

Uitvaartorganisatie DELA heeft de regels voor de volgorde van de grafgang aangepast. DELA besloot eerder dat op een aantal locaties eerst de condoleance gehouden moest worden en daarna de grafgang.


Trailer IDFA documentaire

23 november 2020

Trailer IDFA documentaire "Dealing with Death" online

De vele culturen in de Bijlmer, in Amsterdam-Zuidoost, hebben allemaal hun eigen rituelen rond het afscheid van de doden. Uitvaartmanager Anita gaat als witte Nederlander op verkenning. Ze moet de wensen in kaart brengen voor een nieuw rouwcentrum voor alle culturen dat uitvaartorganisatie Yarden hier hoopt op te richten.


Nieuwe editie Vakblad Uitvaart met onder meer reactie op tv programma Radar

23 november 2020

Nieuwe editie Vakblad Uitvaart met onder meer reactie op tv programma Radar

Harde kritiek op uitvaartorganisaties, begin november in tv-programma Radar. Om de ‘ondoorzichtige wereld van de uitvaarten’ aan de kaak te stellen, zaten Uitvaart24 en de Consumentenbond bij Radar aan tafel. Vakblad Uitvaart sprak met onder andere de voorzitter van het Netwerk Uitvaartvernieuwers (‘superjammer dat er zo’n eenzijdig beeld van de branche wordt geschetst’) en de voorzitter van de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg (SKU). Hij stuurde naar aanleiding van de opstelling van de Consumentenbond opnieuw een uitnodiging om zitting te nemen in het bestuur of raad van advies van de SKU.


Sterfte in week 46 nog steeds hoger dan verwacht (oversterfte 650)

22 november 2020

Sterfte in week 46 nog steeds hoger dan verwacht (oversterfte 650)

In week 46 (9 tot en met 15 november 2020) overleden naar schatting 3 600 mensen. Dat zijn er ongeveer evenveel als een week eerder, toen 3 563 mensen overleden. De sterfte in week 46 is ongeveer 650 hoger dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.


22 november 2020

Gooise Meren krijgt een natuurbegraafplaats

Gooise Meren krijgt in 2021 een natuurbegraafplaats op begraafplaats Nieuw Valkeveen in Naarden. Het wordt de 1e natuurbegraafplaats in de regio. De natuurbegraafplaats komt op het deel van het terrein dat nog niet werd benut voor de begraafplaats.


Chinese begraafplaats Zwolle wordt uitgebreid

20 november 2020

Chinese begraafplaats Zwolle wordt uitgebreid

De Chinese begraafplaats op begraafpark Kranenburg in Zwolle wordt uitgebreid vanwege de groeiende belangstelling naar Chinese graven.


20 november 2020

Inwoners Zuidplas denken digitaal mee over toekomst begraafplaatsen

De zeven gemeentelijke begraafplaatsen wil de gemeente toekomstbestendig maken en laten aansluiten op landelijke trends en ontwikkelingen. Inwoners kunnen zo in de toekomst kiezen voor een begraving naar keuze op een van de begraafplaatsen in de gemeente. Het digitaal inwonerspanel is ingezet om wensen en behoeften te peilen. De resultaten gebruikt de gemeente bij het opstellen van een nieuwe gemeentelijke visie op begraafplaatsen.


19 november 2020

Rijksoverheid.nl: Alkalische hydrolyse nieuwe vorm van lijkbezorging

Op dit moment kent Nederland vier vormen van lijkbezorging: begraven, cremeren, het zeemansgraf en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Alkalische hydrolyse, ook wel bekend als resomeren, wordt straks als nieuwe vorm toegevoegd. Bij deze techniek lost het lichaam van een overledene op in een verwarmde vloeistof waaraan kaliumhydroxide is toegevoegd. Dat staat in de kabinetsreactie op het advies van de Gezondheidsraad over nieuwe vormen van lijkbezorging.


19 november 2020

Resomeren wordt goedkoper dan begraven en cremeren

Resomeren zal op termijn goedkoper worden dan begraven en cremeren. Dat voorspelt Sabrina Franken, directeur uitvaartverzorging van Yarden. Als reden noemt Franken dat begraven lange tijd beslag legt op grond en dat er voor een resomeertank minder ruimte nodig is dan voor een crematie installatie.


19 november 2020

Ex-kankerpatiënten kunnen zich beter verzekeren (extra informatie Rijksoverheid)

Als iemand onafgebroken tien jaar vrij is van kanker mogen verzekeraars bij het afsluiten van overlijdensrisico- en uitvaartverzekeringen de ziekte niet meer meewegen bij de vaststelling van premies. Bij jongeren tot 21 jaar gaat een termijn gelden van vijf jaar. Als een jongere herstelt van kanker is de kans groter dat de ziekte niet terugkeert.


18 november 2020

Geïnteresseerd in resomeren? Schrijf u nu in om op de hoogte te blijven!

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) maakte gister bekend dat resomeren wordt opgenomen in de nieuwe Uitvaartwet. Resomeren is een proces waarbij stoffelijke resten van mens of dier onder druk en met behulp van kaliumhydroxide versneld worden ontbonden in verwarmd water. Het wordt ook wel uitgelegd als het versneld vergaan van een stoffelijk overschot.


17 november 2020

Maximaal 100 bezoekers bij uitvaarten

Premier Rutte en vicepremier De Jonge hebben dinsdagavond bekend gemaakt dat de aanvullende coronamaatregelen van twee weken geleden worden ingetrokken. Dat betekent dat vanaf woensdag weer de regel van eerder geldt voor uitvaarten.


17 november 2020

Resomeren opgenomen in de nieuwe Uitvaartwet

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) gaat later vandaag bekend maken dat resomeren wordt opgenomen in de nieuwe Uitvaartwet. Daarmee wordt er voor het eerst sinds 1955, toen cremeren werd toegestaan, een nieuwe vorm van lijkbezorging opgenomen in de wet.


16 november 2020

Extra maatregelen van 3 november niet verlengd, meer mensen bij uitvaarten

Het ziet er naar uit dat de extra coronamaatregelen van 3 november niet worden verlengd. Bij die maatregelen zat ook de regel dat er nog maar 30 mensen aanwezig mogen zijn bij een uitvaart.


Crematorium en uitvaartcentrum La Grande Suisse opent online haar deuren

15 november 2020

Crematorium en uitvaartcentrum La Grande Suisse opent online haar deuren

La Grande Suisse, het nieuwe crematorium en uitvaartcentrum in Maastricht, heeft haar deuren geopend voor uitvaarten. Een officiële opening waar belangstellenden binnen kunnen komen kijken, is in verband met de coronamaatregelen momenteel niet mogelijk. Om die reden kunnen belangstellenden online een kijkje nemen in het monumentale pand. Ter ere van de opening is deze week een 2,3 meter grote cortenstalen Physalis lampionplant geplaatst, ontworpen en gemaakt door de Maastrichtse kunstenaar Désirée Tonnaer.


13 november 2020

Sterfte neemt niet verder toe in week 45

In week 45 (2 tot en met 8 november 2020) overleden naar schatting 3 630 mensen. Dat zijn er ongeveer evenveel als een week eerder, toen 3 644 mensen overleden. De sterfte in week 45 is ongeveer 700 hoger dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.


Boekenlijst Uitvaart.nl: Opa Daantje doet het niet meer

13 november 2020

Boekenlijst Uitvaart.nl: Opa Daantje doet het niet meer

In de boekenlijst van Uitvaart.nl is een nieuw boek, Opa Daantje doet het niet meer, opgenomen in de rubriek kinderboeken. Moos, een kleine muis, vindt opa Daantje in het bos. Opa Daantje ligt heel stil en hij ziet er vreemd uit. Willem, de wijze uil, zegt dat opa Daantje dood is. Maar wat is dood zijn? En hoe lang duurt dat? Waarom krijgen alle dieren er zo’n raar gevoel van? En wat moeten ze met opa Daantje doen?


13 november 2020

Zondag 13 december 2020 is het wereldlichtjesdag

Elke tweede zondag van december steken mensen om 19:00 uur lokale tijd overal ter wereld een kaarsje aan ter nagedachtenis aan, op welke wijze dan ook, overleden kinderen.


13 november 2020

Bestemmingsplan crematorium Oss vastgesteld: RVS nu aan zet

De gemeente Oss verwacht dat buurtbewoners een gang naar de Raad van State zullen maken nu het college het bestemmingsplan voor het crematorium heeft vastgesteld. Het crematorium moet verrijzen bij Van Lith uitvaartzorg aan de Docfalaan, maar vrijwel alle omwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen de komst van het crematorium.


11 november 2020

Digitale rondleiding over begraafplaats Groenesteeg in Leiden

Bezoekers van de historische begraafplaats Groenesteeg in Leiden kunnen vanaf nu een digitale rondleiding over de begraafplaats krijgen. Bij de ingang kan een QR-code worden gescand waarna de rondleiding vanzelf begint.


Tillen, alstublieft - Maud Sintenie

11 november 2020

Tillen, alstublieft - Maud Sintenie

Maud Sintenie, medewerkster van het dragerbedrijf Ferentes, heeft een boek geschreven over haar werk als draagster bij uitvaarten. Het boek is vanaf morgen te koop in de winkels.


Webinar over de uitvaart in tijden van corona

10 november 2020

Webinar over de uitvaart in tijden van corona

Afscheid van je gestorven geliefde op anderhalve meter afstand, condoleren met coffee-to-go, een erehaag op de route of meeleven via internet: afgelopen jaar veranderde er veel in de uitvaartwereld. Op donderdag 12 november praten deskundigen hierover tijdens een live webinar van de Funeraire Academie.


10 november 2020

Grote drukte op islamitische begraafplaats Zuidlaren

Door de coronacrisis kunnen overleden moslims niet altijd worden begraven in eigen land. Daardoor is het druk op de nieuwe islamitische begraafplaats in Zuidlaren. Het komt voor dat er zes begrafenissen op een dag plaatsvinden.


9 november 2020

Vrijwilligers gezocht voor bewateren planten in droge zomer

Tijdens de warme en droge zomers van de afgelopen jaren zijn veel planten en bomen doodgegaan. Gemeentes moeten nu manieren vinden om de natuur in stand te houden in de openbare ruimte gedurende lange periodes van droogte. In Hengelo is men daarom opzoek naar vrijwilligers die in droge tijden een paar uur per week water willen geven aan de planten, stuiken en bomen op de gemeentelijke begraafplaatsen.


6 november 2020

Uitvaarthuis Purmerend: een nieuwe naam voor een vertrouwde locatie

Het Uitvaarthuis Purmerend Beemster heet vanaf 9 november 2020: Uitvaarthuis Purmerend. Met deze nieuwe, kortere en moderne naam is het nog duidelijker dat het Uitvaarthuis in het hart van Purmerend zit.


6 november 2020

Natuurgraven op begraafplaatsen Renkum

De gemeente Renkum ziet een toenemende vraag naar natuurgraven. Daarom wil de gemeente natuurgraven aanleggen op de bestaande begraafplaatsen in de gemeente.


6 november 2020

Bosnatuurbegraafplaats in Barchem

Er wordt waarschijnlijk een bosnatuurbegraafplaats gerealiseerd op Landgoed De Kalenberg in Barchem (vlakbij Lochem). De komst van de begraafplaats is noodzakelijk om het landgoed te kunnen blijven onderhouden.


Oversterfte vorige week gestegen naar 700 (week 44)

6 november 2020

Oversterfte vorige week gestegen naar 700 (week 44)

In week 44 (26 oktober tot en met 1 november 2020) overleden naar schatting 3 600 mensen. Dat zijn er ruim 200 meer dan een week eerder, toen 3 419 mensen overleden. De sterfte in week 44 is 700 hoger dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.


5 november 2020

8 miljoen ingevulde keuzes in het Donorregister

Sinds vandaag staan er meer dan 8 miljoen ingevulde keuzes in het Donorregister. De nieuwe donorwet, die op 1 juli van kracht werd, vraagt van alle mensen vanaf 18 jaar om een keuze te maken over orgaandonatie. De afgelopen maanden nam het aantal ingevulde keuzes sterk toe doordat iedereen, die nog geen keuze had gemaakt, een brief kreeg vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.


Uniek rouwvervoer met bijzondere legervoertuigen

5 november 2020

Uniek rouwvervoer met bijzondere legervoertuigen

Hoe een vraag voor rouwvervoer in eerste instantie zorgde voor een brok in de keel bij de vrijwilligers van Oorlogsmuseum Medemblik, maar er vervolgens iets unieks en waardevols uit voort kwam.


5 november 2020

In bijzondere gevallen toch meer dan 30 mensen bij uitvaart

Op aandringen van de SGP heeft het kabinet besloten dat er in ‘bijzondere gevallen’ toch meer dan30 mensen aanwezig mogen zijn bij een uitvaart. Er zal vooraf toestemming gevraagd moeten worden aan de burgemeester die dan moet beslissen of er meer mensen aanwezig mogen zijn.


Vandaag verscheen het rapport

4 november 2020

Vandaag verscheen het rapport "De toekomst van de begraafplaats. Van hoofd naar hart."

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) gaf Mariska Overman en Rob Bruntink van MORBidee, een in funeraire zaken gespecialiseerd bureau, de opdracht antwoord te vinden op de vraag: Hoe ziet de begraafplaats van de toekomst er uit? De onderzoekers deden uitgebreid literatuuronderzoek en interviewden tientallen mensen uit het begrafeniswezen en de uitvaartbranche.


3 november 2020

Vanaf maandag maximaal 30 mensen bij een uitvaart

Premier Rutte en minister De Jonge hebben vanavond extra maatregelen aangekondigd om het aantal coronabesmettingen sneller omlaag te krijgen. Een van de maatregelen is dat er vanaf 9 november maximaal 30 mensen aanwezig mogen zijn bij een uitvaart.


3 november 2020

Bij betalen met een uitvaartverzekering

Het consumentenprogramma Radar deed onderzoek naar de uitvaartkosten middels een vragenlijst die is ingevuld tussen 31 oktober en 2 november. Maar liefst 17.586 mensen deden mee. Hiervan hebben 13.930 mensen wel eens een uitvaart moeten regelen. In bijna de helft van de gevallen bleek de uitvaartverzekering niet gehele uitvaart te dekken en moest er worden bijbetaald. En voor ruim de helft kwamen de meerkosten overwachts. Dat maakte Radar gister bekend op haar website.


2 november 2020

Hologrammen bij uitvaarten

Het is sinds kort mogelijk om een overledene tijdens een uitvaart even te laten ‘herleven’. Dat kan met een hologram. Er zijn een aantal bedrijven die deze diensten aanbieden in ons land. In een hologram kan de overledene de belangstellenden op een levensechte manier toespreken.


Het begraafplaatsgevoel van Freek en Hella de Jonge, Arthur Japin, Adelheid Roosen en 35 andere bekende Nederlanders

2 november 2020

Het begraafplaatsgevoel van Freek en Hella de Jonge, Arthur Japin, Adelheid Roosen en 35 andere bekende Nederlanders

1 november verschenen:
Het begraafplaatsgevoel, een bundeling interviews met bekende Nederlanders. Anna Kroon interviewde ze op een begraafplaats die voor hen belangrijk is en zette ze tevens op de foto.


1 november 2020

DELA in top van meest winstgevende bedrijven van Nederland

Weekblad Elsevier heeft deze week een lijst gepubliceerd met de meest winstgevende bedrijven van Nederland. De uitvaartbranche ontbreekt niet in deze lijst want Coöperatie DELA is de nummer 25 in de lijst met meest winstgevende bedrijven.


1 november 2020

Hoogste premieverhoging in jaren bij DELA

Coöperatie DELA voert volgend jaar een premieverhoging van 4,28 procent in. Dat is de hoogste premieverhoging in jaren. Dit jaar voerde DELA al een premieverhoging van 3,02 procent door.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >