Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws APRIL 2021


12 april 2021

Wet uit 1869 brengt realisatie islamitische begraafplaats Utrecht stap dichterbij

Een passage in de Wet op de lijkbezorging (Wlb) die al sinds 1869 in de Wlb staat brengt de realisatie van een islamitische begraafplaats in Utrecht een stap dichterbij. Uit een juridisch onderzoek van de gemeente Utrecht is gebleken dat in de Wlb staat dat een kerkgenootschap recht heeft op een eigen kerkhof.


Beroepsvereniging NVOA Vesalius:

10 april 2021

Beroepsvereniging NVOA Vesalius: "Blijkbaar kan of wil DELA niet aan de hoogste veiligheidsnormen voldoen"

Voor wie het aan gaat, betreft en voor wie er iets zinnigs over wilt weten

Naar aanleiding van de enigszins gekleurde informatie in media en uitvaartbranche menen wij als professionele thanatopracteurs ons standpunt hierin kenbaar te moeten maken.

In sommige berichtgevingen is duidelijk sprake van de klok en de klepel. Een onjuiste en warrige berichtgeving maakt het moeilijk om voor zowel ondernemer als nabestaande een wel overwogen beslissing te nemen.


Extra dienstverlening van Rusthof: rouwbegeleiding

9 april 2021

Extra dienstverlening van Rusthof: rouwbegeleiding

Voor mensen die het afgelopen jaar een dierbare hebben verloren, biedt Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort (CBA) een gratis nazorggesprek of rouwwandeling met een professionele rouwbegeleider aan.


9 april 2021

Stenen Domtoren gebruikt bij renovatie aula Daelwijck

De Domtoren in Utrecht staat alweer een tijdje in de steigers in verband met een grote renovatie. Daarbij zijn stukken uit de kerk vervangen, de oude stenen krijgen een nieuwe bestemming. Drie stukken zijn geplaatst in de aula van begraafplaats Daelwijck.


In 2020 overleden 20.030 mensen aan corona

7 april 2021

In 2020 overleden 20.030 mensen aan corona

In december 2020 stierven 3 904 mensen aan COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Het totaal aantal coronadoden in 2020 komt daarmee volgens de voorlopige cijfers op 20 030. Van hen overleden 17 357 mensen aan vastgestelde COVID-19 en 2 673 aan vermoedelijke COVID-19. Bijna 6 op de 10 van de in 2020 aan COVID-19 overledenen waren mensen die Wlz-zorg kregen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers over doodsoorzaken die het CBS vandaag publiceert.


De Begraafplaats, april 2021

6 april 2021

De Begraafplaats, april 2021

Vriendenclubs van begraafplaatsen. Begraafplaatsen waarmee het ‘de verkeerde kant’ op dreigt te gaan, worden steeds vaker ‘gered’ door organisaties of groepen mensen die zich vrijwillig inzetten voor de begraafplaats. Meestal gebeurt dat in de vorm van een stichting. De laatste 30 jaar is dat in het land al veelvuldig voorgekomen. Wanneer een stichting succesvol is, dan komt dat de eigenaar, de vrijwilligers, nabestaanden en de begraafplaats ten goede.


Wisseling bestuur PC Uitvaart

6 april 2021

Wisseling bestuur PC Uitvaart

De nieuwe directeur van de PC, mevrouw Esma Choho, heeft het bedrijf al weer verlaten. Dat laat PC Uitvaart weten in een bericht aan relaties. Esma Choho was per 15 augustus 2020 aangesteld als Directeur van PC Uitvaart. Lees hier het bericht.


6 april 2021

Uitbreiding begraafplaats Goes

De gemeente Goes gaat de begraafplaats in Eindewege uitbreiden. De uitbreiding wordt gerealiseerd omdat het waterschap een stuk grond dat naast de begraafplaats ligt verkoopt.


6 april 2021

Zeewolde inventariseert belangrijke graven

De gemeente Zeewolde gaat een lijst maken met daarop waardevolle graven die bewaard moeten blijven voor de toekomst. Sinds het ontstaan van Zeewolde in 1984 zijn er zo’n 700 mensen begraven op de begraafplaats in Zeewolde.


3 april 2021

DELA stopte met thanatopraxie vanwege kankerverwekkende dampen

Uitvaartorganisatie DELA geeft toe dat er, ’handelingen zijn binnen het balsemingsproces, waarbij maximale grenswaarden worden overschreden’. Medewerkers hebben mogelijk risico’s gelopen hij het mengen van (mogelijk) kankerverwekkende vloeistoffen, dat meldt de Telegraaf. Dit is de reden dat DELA een onderzoek is gestart en dat men tot nader order geen thanatopraxiebehandelingen meer uitvoert.


2 april 2021

Week 12: iets minder sterfgevallen dan verwacht

In week 12 (22 tot en met 28 maart 2021) overleden naar schatting 3100 mensen. Dat zijn ruim 100 sterfgevallen minder dan verwacht voor deze periode en bijna 100 sterfgevallen meer dan in de week ervoor (3001). De sterfte bij Wlz-zorggebruikers en 80-plussers lag onder het voor deze week verwachte niveau, in de rest van de bevolking overleden ongeveer evenveel mensen als verwacht. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE