U bent hier: home / nieuws & agenda / agenda

Agenda

februari 2017

25 februari 2017

Open dag: opleiding Verlies- en rouwtherapie aan de SAU - Utrecht

De Sociale Academie start vanaf februari 2018 met de geaccrediteerde post bachelor opleiding: Verlies- en rouwtherapie. Sociaal professionals kunnen na deze opleiding als rouwexpert voor hun werkgever aan de slag, óf als rouwtherapeut een eigen praktijk starten. Hun werk wordt door zorgverzekeraars erkend en vergoed.

Doel opleidingVerliezen doen zich voor op alle levensgebieden van de mens: lichamelijk, psychisch, relationeel en materieel. Verlies- en rouwverwerking kan beschouwd worden als een gezonde reactie op het verliezen van diegene of datgene waar je aan gehecht was. Tegelijkertijd kan een rouwproces een groot beroep doen op de veerkracht van een persoon.

Door het verlies kan de rouwende zichzelf en de wereld anders gaan ervaren. Wat vroeger belangrijk was, lijkt er nu niet langer toe te doen. De wereld draait door, maar het eigen leven lijkt stil te staan.

Een rouwende krijgt te maken met wat we noemen 'de dubbele realiteit van verlies': hij staat voor de opgave geplaatst om enerzijds te onderkennen dat het verlies in zijn leven écht heeft plaatsgevonden en anderzijds onder ogen te zien dat, hoezeer nu alles ook verandert is, zijn eigen leven tegelijkertijd verder gaat. Tijdens het rouwverwerkingsproces zal de rouwende dus afwisselend aandacht moeten besteden aan het verlies én aan het leven dat weer opgebouwd moet worden.

Dit proces is een zware opgave. Soms heeft de rouwende onvoldoende persoonlijke en/of sociale hulpbronnen beschikbaar om hier goed mee om te kunnen gaan. Dan kan een rouwproces gaan stagneren. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in langdurige fysieke klachten, somberheid, depressie, relationele problemen, isolement, of school- en werkuitval. In dat geval kan (tijdelijke) ondersteuning door een gecertificeerd Verlies- en rouwtherapeut nodig zijn.

De Sociale Academie Utrecht heeft daarom in samenspraak met het werkveld de post bachelor opleiding Verlies- en rouwtherapie ontwikkeld. Deze opleiding vindt SKB geaccrediteerd plaats, waardoor sociaal professionals een eigen praktijk als rouwtherapeut kunnen starten. Ze worden na de juiste vooropleiding toegelaten tot de beroepsverenigingen NVPA en NFG waardoor hun werk door zorgverzekeraars vergoed wordt.

Inhoud van de opleiding
Tijdens de opleiding werkt de student aan het ontwikkelen van specifieke houdingsaspecten, kennis en vaardigheden die hem in staat stellen om verlies- en rouwproblematiek effectief te kunnen begeleiden. In de opleiding komen onder meer de volgende thema’s aan bod:
 • hechtingstheorie;
 • psychopathologie;
 • rouwbegeleidingsmodellen;
 • containment, presentie en cliëntgerichte grondhouding;
 • gespreksvaardigheden;
 • methodisch handelen;
 • rouwtechnieken op maat;
 • narratief begeleiden bij rouw;
 • levenskunst en zingeving;
 • contextueel en systemisch werken bij rouw;
 • jeugd en rouw;
 • zelfzorg, supervisie, intervisie en mindfulness;
 • eigen praktijkvoering.


Open dag 25 februari 2017

U bent van harte welkom op onze open dag!
Praktische informatie:

· Wanneer: zaterdagochtend 25 februari 2017 van 9:30-12:30
· Waar: Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht

Tijdens de open dag kunt u:

· Spreken met docenten
· Studiemateriaal inzien
· Uitleg krijgen over ons opleidingsaanbod
· Deelnemen aan gratis workshops om van ons onderwijs ‘te proeven’.

U kunt zich http://www.socialeacademieutrecht.nl/open-dag voor de open dag aanmelden.

Meer informatie of aanmelden?

Voor meer informatie over ons opleidingsaanbod of aanmelding verwijzen wij u graag naar onze Website: http://www.socialeacademieutrecht.nl/. U kunt ons ook volgen via Facebook en LinkedIn.

Website: http://www.socialeacademieutrecht.nl/open-dag
Lees verder

26 februari 2017

Alles wordt anders, wie ben ik zonder die ander? - Leiden

In gesprek met Derk de Kok en Nelleke van der Oord (Humanitas Rijnland)

.
De bijeenkomst worden gehouden in theehuis Veldheim, Laan te Rhijnhof 4, 2332 HZ Leiden

Contact: info@nabestaandencaféLeiden.nl
Lees verder

28 februari 2017

Lezing 'Rouw en verlies' door Roulien van der Woude - Nieuweschoot

Hoe verhoudt de eindigheid van het bestaan zich tot de keuzes die we maken? Wat doet het met ons als een dierbare sterft?

Welke betekenis geven we aan het leven? Waarom leven we op deze wijze? Hoe verhoudt de eindigheid van het bestaan zich tot de keuzes die we maken? Wat doet het met ons als een dierbare sterft? Hoe gaan we met dit alles – dat leven heet – om?

Zaal open vanaf 19:00 uur Aanvang activiteit 19:30 uur Einde activiteit 22:00 uur
Yarden Schoterhof in Heerenveen, Rotstergaastweg 45, 8452 LA Nieuweschoot

Gratis toegang

Website: www.yarden.nl/vereniging/agenda/lezing-rouw-en-verlies-door-roulien-van-der-woude.htm
Lees verder

maart 2017

1 maart 2017

lezing 'Rouw van broers en zussen' - Groningen

Het verlies van een broer of zus. Het overkomt velen, maar toch is voor dit verdriet weinig aandacht. Rouw- en stervensbegeleider Minke Weggemans doorbreekt dat stilzwijgen met een bijzondere lezing over de rouw van deze vergeten groep.

Het verlies van een broer of zus. Het overkomt velen, maar toch wordt er nauwelijks over gesproken. Want alle aandacht gaat doorgaans uit naar de ouders, partner en/of kinderen van de overledene. Niet voor niets worden broers en zussen in Amerika 'vergeten rouwenden' genoemd. Minke Weggemans doorbreekt dat stilzwijgen met een bijzondere lezing over de rouw van deze vergeten groep.

Wat haar lezing zo anders maakt dan andere lezingen over rouwverwerking is dat deze avond de rouw van broers en zussen centraal staat. Hun verhalen komen op zichzelf te staan, los van de rouw van andere familieleden om dezelfde persoon. De lezing biedt broers en zussen de gelegenheid om zelf te ontdekken dat hun rouwproces niet vanzelfsprekend aandacht krijgt. Ook leren zij dat ze zich als het ware eerst rouwgrond moeten verwerven voordat ze het verlies een plaats kunnen geven. En dat laatste is voor hen van levensbelang: een onverwerkt verlies kan immers het hele gezin en zelfs volgende generaties beïnvloeden.

Omgaan met rouwende broers en zussen
De lezing is niet alleen gericht op rouwende broers en zussen. Ook voor anderen is de lezing interessant, omdat ze deze avond het verlies ook eens door de bril van de broers en zussen te zien krijgen. Zo leren zij hoe ze aandacht kunnen besteden aan rouwende broers en zussen en hoe zij hiermee om kunnen gaan.

Over Minke Weggemans
Minke Weggemans is rouw- en stervensbegeleider en (pastoraal) therapeut. Zij heeft een drieluik geschreven over rouw van broers en zussen: Broederziel alleen? (2005), Rouw in de zijlijn (2008) en Broers rouwen ook (2009).

Zaal open vanaf 19:30 uur Aanvang activiteit 20:00 uur Einde activiteit 22:00 uur
Yarden Crematorium Groningen, Crematoriumlaan 6, 9747 AM Groningen

Website: www.yarden.nl/vereniging/agenda/rouw-van-broers-en-zussen-1.htm
Lees verder

6 maart 2017

Lezing 'Leven in een hospice' - Den Haag

Een hospice is een sfeervolle, huiselijke plek waar ongeneeslijk zieken tot aan hun dood worden verzorgd. Tijdens de lezing vertelt Annemarie Van Veldhuizen hoe patiënten met hun naderende einde omgaan.

Een hospice is een sfeervolle, huiselijke plek waar ongeneeslijk zieken tot aan hun dood worden ver-zorgd. Tijdens de lezing vertelt Annemarie Van Veldhuizen hoe patiënten met hun naderende einde omgaan. Hoe ze daarin worden begeleid en hoe hun omgeving wordt voorbereid op het overlijden van hun naasten. Wie zijn de mensen die er werken en hoe begeleiden zij het stervensproces? Wat beweegt hen en hoe denken ze over de dood, sterven en afscheid? Annemarie Van Veldhuizen, coördinator van het Jacobshospice. geeft antwoord op deze vragen en deelt graag haar inzichten en ervaringen met u.

Komt u ook?

U bent van harte uitgenodigd voor deze interactieve lezing, aangeboden door Yarden Vereniging. De ontvangst is vanaf 19.00 uur met koffie en thee. De toegang is gratis!

Zaal open vanaf 19:00 uur Aanvang activiteit 19:30 uur Einde activiteit 21:30 uur
Tarverne Meer en Bosch, Heliotrooplaan 5, 2555 MA Den Haag

Website: www.yarden.nl/vereniging/agenda/leven-in-een-hospice-door-annemarie-van-veldhuizen-den-haag.htm
Lees verder

7 maart 2017

Lezing 'Uitvaartwensen...en wat wil jij voor je uitvaart?' - Harlingen

Doe informatie én inspiratie op voor een waardige en persoonlijke begrafenis of crematie en zich een beter beeld vormen van hun eigen uitvaartwensen.

Wat is er in Nederland allemaal mogelijk op uitvaartgebied? Hoe kan ik mijn eigen uitvaart regelen? Hoe zorg ik voor een persoonlijk en waardig afscheid? En ben ik wel voldoende verzekerd? Tijdens een speciale uitvaartwensenbijeenkomst geeft een uitvaartconsulent Yarden antwoord op deze en vele andere algemene en persoonlijke vragen.

De informatiebijeenkomst begint met een uitgebreide presentatie over de mogelijkheden op uitvaartgebied. Verder is er volop gelegenheid om vragen te stellen over de invulling van de uitvaart - van de wijze van opbaren tot en met het rouwvervoer of de catering bij de condoleance.

Informatie en inspiratie
Vaak is onwetendheid over de mogelijkheden voor een uitvaart voor veel mensen een drempel om goed na te denken over de invulling van hun uitvaart. De presentatie van de uitvaartconsulent biedt inzicht in de vele mogelijkheden op het gebied van muziek, catering, rouwvervoer, bloemen, kisten, rouwdrukwerk en herdenkingsvormen. Bezoekers kunnen zo informatie én inspiratie opdoen voor een waardige en persoonlijke begrafenis of crematie en zich een beter beeld vormen van hun eigen uitvaartwensen.

Zaal open vanaf 19:00 uur Aanvang activiteit 19:30 uur Einde activiteit 22:00 uur
Yarden Herlinghe in Harlingen, Koningin Wilhelminastraat 2, 8862SJ Harlingen

Website: www.yarden.nl/vereniging/agenda/uitvaartwensen-wat-wil-jij-voor-je-uitvaart-1.htm
Lees verder

12 maart 2017

Film 'The Farewell Party' - Breda

The Farewell Party, een tragikomedie over dood en euthanasie. Hoe help je iemand die ondraaglijk lijdt, en met welke ethische dilemma’s krijg je te maken?

De 75 jaar oude Yehezkel woont in een bejaardentehuis in Jeruzalem. Zijn terminaal zieke vriend Max wil niet langer leven. Aangezien Yehezekel een gepensioneerde ingenieur en uitvinder is, bouwt hij een machine voor zelf-euthanasie, puur en alleen om zijn vriend te helpen. De geruchten over deze machine barsten los wanneer Max van zijn lijden is verlost. Terwijl Yehezkel navigeert tussen aanvragen voor de machine en groeiende afhankelijkheid van zijn dementerende vrouw, beginnen grenzen te vervagen en worden de morele dilemma’s onverdraaglijk.

Vanaf 13.30 uur kunt u genieten van een kopje koffie/thee. De film start om 14.00 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Vooraf aanmelden is gewenst om teleurstelling te voorkomen.

Met deze film wil Yarden Vereniging het afscheid bespreekbaar maken. Na de filmvoorstelling kunt u ervaringen delen met elkaar.

Zaal open vanaf 13:30 uur Aanvang activiteit 14:00 uur Einde activiteit 16:00 uur
Grand Theatre Boekhandel, Van Coothplein 17-b, 4811 NC Breda

Gratis toegang

Website: www.yarden.nl/vereniging/agenda/the-farewell-party-3.htm
Lees verder

12 maart 2017

Open dag Crematorium Schoterhof - Nieuweschoot

Kom op zondag 12 maart naar onze open dag in Heerenveen. Neem een kijkje tussen 11.00 en 15.00 uur voor en achter de schermen van het crematorium. U krijgt antwoord op al uw uitvaartvragen. Daarnaast bieden we inspiratie voor uw persoonlijke uitvaartwensen.

Zaal open vanaf 11:00 uur Aanvang activiteit 11:00 uur Einde activiteit 15:00 uur
Yarden Schoterhof in Heerenveen, Rotstergaastweg 45, 8452 LA Nieuweschoot

Gratis toegang

Website: www.yarden.nl/agenda/open-dag-crematorium-schoterhof.htm
Lees verder

12 maart 2017

Open dag Crematorium Goutum - Goutum

Kom op zondag 12 maart naar onze open dag in Goutum. Neem een kijkje tussen 11.00 en 15.00 uur voor en achter de schermen van het crematorium en uitvaartcentrum. U krijgt antwoord op al uw uitvaartvragen. Daarnaast bieden we inspiratie voor uw persoonlijke uitvaartwensen.

Zaal open vanaf 11:00 uur Aanvang activiteit 11:00 uur Einde activiteit 15:00 uur
Yarden Crematorium en Uitvaartcentrum Goutum, Yndyk 1, 9084 AV Goutum

Website: www.yarden.nl/agenda/open-dag-crematorium-goutum.htm
Lees verder

14 maart 2017

Bijeenkomst 'Mam'. Dubbel afscheid na Alzheimer - Sappemeer

Thema-avond met Adelheid Roosen over dementie en dubbel afscheid.

"Nu mijn moeder de ziekte van Alzheimer heeft, zie ik haar niet verdwijnen, ik zie haar tevoorschijn komen." Zo typeert theatermaker Adelheid Roosen haar kijk op de ziekte van haar moeder, prachtig verfilmd in de documentaire 'Mam'.

Zij laat zien dat Alzheimer niet alleen een beperking is, maar ook vrijheid kan geven. Zelf ervaart zij dat door in de ontmoetingen met haar moeder niet uit te gaan van zichzelf, maar mee te bewegen in het traject dat haar moeder aflegt. Die ontmoetingen heeft zij gevat in 4 indringende, liefdevolle beelden; ontmoetingen met haar jongste zuster, haar oudste en jongste dochter en met haar schoonzoon.

Na de film kunnen de bezoekers met Roosen in gesprek gaan en vragen stellen.

Zaal open vanaf 19:00 uur Aanvang activiteit 19:30 uur Einde activiteit 22:00 uur
Zalencentrum Brandpunt, Noorderstraat 27, 9611 AA Sappemeer

Website: www.yarden.nl/vereniging/agenda/bijeenkomst-mam.htm
Lees verder

14 maart 2017

Lezing 'De dood komt steeds later' - Vught

Hoe houd je regie over je leven als je getroffen wordt door een dodelijke ziekte? Wie beslist er dan over de behandeling? Hoe zorg je dat alles zo verloopt als jij wilt? Prof. dr. Doeke Post beschrijft welke mogelijkheden er zijn om de regie over je leven te behouden.

Aan de hand van concrete voorbeelden uit zijn vroegere huisartsenpraktijk geeft hij inzicht in de vraagstukken die zich kunnen voordoen als iemand wordt getroffen door een dodelijke ziekte. Hij informeert de aanwezigen uitgebreid over de euthanasiewet en bespreekt de mogelijkheden van een levenstestament en een wilsbeschikking. Ook wijst hij op de mogelijkheid van een behandelverbod en het aanstellen van een volmacht, voor het geval je zelf door coma of dementie niet meer in staat bent over je eigen leven te beslissen.

Voor oud én jong

Doeke Post benadrukt in zijn lezing het belang om al vroeg in het leven na te gaan denken over deze zaken en de eigen wil vast te leggen. Uit ervaring weet hij immers dat ook jonge mensen een dodelijke ziekte kunnen krijgen of in coma kunnen raken. Hij nodigt daarom uitdrukkelijk ook jonge mensen uit om de lezing bij te wonen. Na de pauze is er volop gelegenheid om vragen te stellen.

Over de spreker

Prof. dr. Doeke Post was onder meer hoogleraar Sociale Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2010 verscheen zijn boek ‘De dood komt steeds later, het einde van het leven in discussie’.

Vanaf 19.00 uur kunt u genieten van een kopje koffie/thee met lekkers. De toegang is gratis en er is voldoende gratis parkeergelegenheid.

Zaal open vanaf 19:00 uur Aanvang activiteit 19:30 uur Einde activiteit 21:30 uur
Strandpaviljoen Vught, Boslaan 49, 5263 NX Vught

Website: www.yarden.nl/vereniging/agenda/dood-komt-steeds-later-vught.htm
Lees verder

15 maart 2017

Herinneringsbijeenkomst - Baexem

Tijdens deze bijeenkomst herinneren we overleden dierbaren met gedichten, verhalen en muziek.

U kunt zich hiervoor aanmelden vóór 1 maart via een e-mail naar rdautzenberg@dela.org

Locatie:Crematorium Baexem
Tijd:Van 20.00 - 21.00 uur
Adres:Kasteelweg 10 in Baexem
Contactpersoon:Roger Dautzenberg
Telefoonnummer:06 51 06 25 82
E-mail:rdautzenberg@dela.org

Website: www.dela.nl/over-dela/evenementen/20170315-herinneringsbijeenkomst-in-baexem
Lees verder

16 maart 2017

Theatervoorstelling: Dan neem je toch gewoon een hond? - Bussum

Aan de hand van 2 verhalen vertellen de spelers in deze theatervoorstelling het verhaal van het verlies van hun geliefde.

Hoe reageer je op iemand die een geliefde is verloren?
Moet je een nabestaande nu wel of juist niet vragen hoe het ermee gaat? En zo ja, hoe doe je dat dan? Deze en andere vraagstukken behandelt theatergezelschap de Kunst van het Rouwen in de voorstelling ‘Dan neem je toch gewoon een hond?’, een indringend en humoristisch stuk waarin wordt gezocht naar de antwoorden.

Aan de hand van twee verhalen vertellen de actrices het verhaal van verlies van een geliefde en wat ze allemaal tegenkomen in het soms onbegaanbare landschap van rouw. Daarnaast is er ook het derde verhaal. Het verhaal van ‘de omgeving’, die in het begin luistert, troost, ondersteunt en het wellicht probeert op te lossen, maar zelf ook wordt geraakt in haar of zijn eigen onvermogen om te gaan met de dood. Dat de dood plotseling kan verschijnen en dat je verdriet niet kunt oplossen, is iets wat we moeilijk kunnen verdragen. Tja, ach dan neem je toch gewoon een hond?

De voorstelling wordt u aangeboden door de Gooische Uitvaartverzorging (GUV), Joyce van Helden Uitvaartzorg en Yarden. Na de voorstelling gaan de actrices in gesprek met het publiek.

De ontvangst is vanaf 19.30 uur, de koffie en thee staan klaar. En na afloop is er een drankje in de foyer.


Zaal open vanaf 19:30 uur Aanvang activiteit 20:00 uur Einde activiteit 22:00 uur
Theater Spant!, Doctor Abraham Kuyperlaan 3, 1402 SB Bussum

Gratis toegang


Vooraf aanmelden via onderstaande link is gewenst om teleurstelling te voorkomen!

Website: www.yarden.nl/vereniging/agenda/theatervoorstelling-spant-bussum.htm
Lees verder

16 maart 2017

Lezing 'Een nieuwe liefde na de dood van je partner' - Goutum

Kan dat wel: verliefd worden terwijl je rouwt om je overleden partner? Rouwdeskundige Maria de Greef geeft antwoord op deze en andere vragen.

Zaal open vanaf 19:00 uur Aanvang activiteit 19:30 uur Einde activiteit 22:00 uur
Yarden Crematorium en Uitvaartcentrum Goutum, Yndyk 1, 9084 AV Goutum

Kan dat wel: verliefd worden terwijl je rouwt om je overleden partner? Wat zegt dat over je liefde voor de gestorven partner? En hoe ga je om met de reacties in je omgeving? Rouwdeskundige Maria de Greef geeft in haar lezing antwoord op deze en andere vragen.

Jaarlijks verliezen in Nederland zo’n 55.000 mensen hun partner. Velen vinden daarna opnieuw de liefde. Soms duurt dat jaren, soms gebeurt het snel. Aan de hand van persoonlijke verhalen beschrijft De Greef hoe mensen dit nieuwe geluk beleven. Ook haar eigen ervaringen in de zoektocht naar nieuw geluk komen aan bod. Daarnaast deelt zij de meest actuele theorie over en inzichten op hechting en rouw.

Website: www.yarden.nl/vereniging/agenda/een-nieuwe-liefde-na-de-dood-van-je-partner.htm
Lees verder

16 maart 2017

Lezing 'De nieuwe notaris: erfrecht en nalatenschap' - Lelystad

Hoe kunnen erfgenamen zo veel mogelijk profiteren van het te erven vermogen en alle fiscale mogelijkheden benutten? Kom naar deze avond en krijg antwoord op uw vragen.

Erfrecht en nalatenschap; veel mensen denken er wel eens over na. Maar omdat feitelijke kennis vaak ontbreekt, komt het meestal niet tot een concreet plan.

Het Nederlands erfrecht regelt de nalatenschap automatisch, maar er zijn veel mogelijkheden om hiervan af te wijken. Wat kun je bijvoorbeeld doen als de wensen van de erflater niet nageleefd kunnen worden? Hoe kun je die wensen dan toch ten uitvoer brengen?

De lokale notaris biedt tijdens zijn lezing een verhelderend inzicht in de vele (on)mogelijkheden van het Nederlandse erfrecht. Zo kunnen erfgenamen zo veel mogelijk profiteren van het te erven vermogen en ook alle fiscale mogelijkheden benutten. Na de lezing is er gelegenheid om vragen te stellen.

Vanaf 19.00 uur kunt u genieten van een kopje koffie/thee met lekkers. De toegang is gratis en er is voldoende gratis parkeergelegenheid.

Zaal open vanaf 19:00 uur Aanvang activiteit 19:30 uur Einde activiteit 22:00 uur
Yarden Ölandhorst in Lelystad, Oostranddreef 1, 8212 AZ Lelystad

Website: www.yarden.nl/vereniging/agenda/nieuwe-notatris.htm
Lees verder

19 maart 2017

Uitvaartinspiratiebeurs schijnt ‘Licht op de dood’ - Tilburg

Netwerk Sterven en Rouw Midden-Brabant organiseert ‘Licht op de dood’, een uitvaart inspiratiebeurs die plaats zal vinden op 19 maart in het Duvelhok in Tilburg. Het doel van deze beurs is om de bezoeker te informeren, inspireren en voor te lichten rondom alle aspecten van de dood.

Stilstaan bij de dood doen we liever niet. Of toch wel? In ieder geval krijgt iedereen er een keer mee te maken. Vaak zijn we onvoorbereid als we met de dood worden geconfronteerd. In een korte tijd moet er veel geregeld worden. Keuzes worden gemaakt zonder werkelijk op de hoogte te zijn van alle mogelijkheden.

Er is de laatste jaren veel veranderd op het gebied van stervensbegeleiding, uitvaarten en de zakelijke en emotionele nazorg. De terminale zorg is verbeterd. Er zijn steeds meer mogelijkheden om op een eigen manier een afscheid in te vullen. Hulp bij het regelen van praktische zaken en emotionele nazorg wordt steeds professioneler. Over al deze onderwerpen kan de bezoeker voorlichting en inspiratie vinden op de beurs. Weten wat mogelijk is, helpt om een afscheid af te stemmen op de persoon en de persoonlijke wensen.

Kleinschalig en dichtbij
De beurs is opgezet vanuit de gedachte dat zo’n 40 regionale bedrijven hun licht laten schijnen op verschillende facetten van de dood. Zo kan de bezoeker in gesprek gaan met een uitvaartverzorger, een medewerker van een hospice of een professional op het gebied van verlies- en rouwverwerking.
Er is informatie over natuurbegraven en cremeren. Er zijn gedenksieraden, ambachtelijk vervaardigde uitvaartkisten, manden en urnen. Er is bijzonder rouwvervoer en aandacht voor rouwdrukwerk. Er zijn fotografen, bloemisten, een notaris en ritueel begeleiders. Er worden workshops gegeven. Op de website www.lichtopdedood.com staat een overzicht van alle beursdeelnemers.

Duvelhok
De beurs ‘Licht op de dood’ zal plaatsvinden in het Duvelhok, Sint Josephstraat 133 in Tilburg op 19 maart van 12.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De locatie is bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook is er gratis parkeergelegenheid en een fietsenstalling. Bij de beursruimte is ook een lounge waar de bezoeker kan napraten onder het genot van een kop koffie en een broodje. Meer informatie vindt u op de website www.lichtopdedood.com.

Website: www.lichtopdedood.com
Lees verder

21 maart 2017

Mijn masker af - Venray

‘Mijn masker af’. Een plek vóór en dóór jongeren in rouw en hun omgeving. Wij zijn een groep jonge mensen met ieder een eigen verhaal.

Door het verlies van een dierbare is ons leven aardig op zijn kop gaan staan. Ieder is hier op een eigen manier mee om gegaan, maar stuk voor stuk hebben wij drempels overwonnen en thema’s doorbroken.
Door te ervaren hoe het is om ons verhaal te delen met anderen, hebben wij ons masker af kunnen zetten.

Wij willen met ons verhaal andere jongeren en hun omgeving inspireren in het bespreekbaar maken van rouw, verdriet en verlies. Samen vormen wij een netwerk en door in gesprek te gaan met jongeren en hun omgeving hopen wij andere jongeren aan te sporen om ook hun masker af te zetten.

Elke school krijgt weleens te maken met rouw en verdriet. Als jongeren een dierbare verliezen willen ze niet anders behandeld worden dan leeftijdsgenoten. Het verdriet houden ze voor zichzelf en ze zetten tijdens schooluren een masker op. Toch voelen ze zich van binnen anders. Ze zijn op zoek naar aandacht en begrip. Dat zegt Gertie Mooren, rouwtherapeut. Maar hoe gaat u hiermee om? Wij denken dan aan kinderen vanaf ca. 12 jaar en hun begeleiders.

Jongeren vertellen
Tijdens de thema-avond Jeugd en Rouwverwerking geeft Gertie Mooren een lezing ‘Ik zet mijn masker af…’. Haar lezing wordt ondersteunt door een aantal jongeren die hun persoonlijk verhaal vertellen. Zij zetten hun masker af voor het publiek. Hoe voelden zij zich bij het verlies van hun dierbare? Hoe ging de omgeving om met hun rouwproces? En hoe zijn zij omgegaan met hun gevoelens? Loes (21): “Ik voelde me eenzaam en verdrietig. Niemand zag hoe slecht het met me ging. Zelf vertelde ik het ook niet.”.

Uitnodiging
Wij helpen u graag om bij jongeren de dood bespreekbaar te maken. Een goede voorlichting en contact met lotgenoten biedt jongeren steun bij het verwerken van een verlies. Daarom nodigen wij u, leerkrachten, scouting en iedereen die met kinderen werkt, leerlingen en andere geïnteresseerden uit voor een gratis lezing ‘Ik zet mijn masker af…’. Op dinsdag 21 maart om 20.00 uur bent u van harte welkom bij deze interactieve lezing, waarbij we kunnen napraten met een hapje en een drankje, bij Yarden & Goemans Uitvaartzorg, Keizersveld 54, 5803 AN VENRAY.. Stuur een e-mail met aantal personen en uw naam naar limburg@yarden.nl.

Over Yarden
Als uitvaartspecialist bestaan wij bijna honderd jaar en hebben als vereniging ongeveer één miljoen leden. Wij ondersteunen en inspireren bij het organiseren en verzorgen van een passende begrafenis of crematie. Door voorlichting en het initiëren van diverse activiteiten wordt bewustwording over leven, dood en afscheid bevorderd. Met 200 vrijwilligers, 900 medewerkers (waaronder 102 lokale uitvaartverzorgers), 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en 9 begraafplaatsen in Nederland zit Yarden altijd in de buurt. Voor meer informatie: www.yarden.nl

Website: www.yarden.nl
Lees verder

24 maart 2017

Herinneringsbijeenkomst - Venray

Tijdens deze bijeenkomst herinneren we overleden dierbaren met gedichten, verhalen en muziek.

U kunt zich hiervoor aanmelden vóór 10 maart via een e-mail naar rdautzenberg@dela.org

Locatie:Crematorium Boschhuizen
Tijd:Van 20.00 - 21.00 uur
Adres:Spurkterweg 40 in Venray
Contactpersoon:Roger Dautzenberg
Telefoonnummer:06 51 06 25 82
E-mail:rdautzenberg@dela.org

Website: www.dela.nl/over-dela/evenementen/20170324-herinneringsbijeenkomst-in-venray
Lees verder

29 maart 2017

Lezing mr Willem van der Putten - St.Odiliënberg

De heer mr Willem van der Putten is specialist op het gebied van de wetgeving voor begraven en cremeren. Hij schrijft boeken en artikelen voor vakgenoten, maar is bij het publiek ook bekend door zijn omvangrijke gratis internetadvies. Op woensdag 29 maart geeft hij een lezing op Natuurbegraafplaats Bergerbos. Hij gaat het onder andere hebben over de ontwikkeling van natuurbegraven en andere tendenzen in de uitvaart.

De heer Van der Putten staat bekend als een boeiende spreker met een enorme kennis van begraven en begraafplaatsen.

Hij wil over minstens 3 onderwerpen praten:

De stormachtige ontwikkeling van natuurbegraven
Bergerbos was in 2002 de eerste natuurbegraafplaats. Anno 2017 zijn er landelijk ruim 20 natuurbegraafplaatsen en zijn er plannen voor nog eens 40 extra. Is dat een goede ontwikkeling?

Tendenzen in de uitvaart
Het cremeren neemt toe; begraven neemt af. Wat betekent dat voor begraafplaatsen?

De lijkschouw
Op 29 november 2016 bracht het Nederland Forensisch Instituut (NFI) naar buiten dat er zorgen zijn over de lijkschouw in Nederland. Het lijkt erop dat tientallen moorden niet worden ontdekt, maar dat bijvoorbeeld te snel wordt geconcludeerd dat er sprake is van een ongeluk of zelfmoord. Begin dit jaar is de heer Van der Putten door de minister van Justitie gevraagd zitting te nemen in de ‘Taskforce lijkschouw’ om te onderzoeken hoe de lijkschouw kan worden verbeterd. De heer Van der Putten behandelt de stand van zaken. Hij heeft in het verleden gepubliceerd hoe met behulp van gaten in de wetgeving een perfecte moord kan worden gepleegd.

Bezoekers kunnen vragen stellen en suggesties voor andere onderwerpen doen.

Datum en locatie
Ontvangst op woensdag 29 maart van 19.00-19.30 met koffie of thee. Aanvang lezing 19.30 uur op Natuurbegraafplaats Bergerbos, Roskam 7, 6077 NK St.Odiliënberg.

Aanmelden
Aanmelden kan tot 20 maart 2017 via een email naar bergerbos@natuurbegraafplaats.nl o.v.v. naam en aantal personen. Let op: er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees op tijd met aanmelden.
Lees verder

31 maart 2017

Herinneringsbijeenkomst - Tiel

Tijdens deze bijeenkomst herinneren we overleden dierbaren met gedichten, verhalen en muziek.

U kunt zich hiervoor aanmelden vóór 15 maart via een e-mail naar rdautzenberg@dela.org

Locatie:Crematorium de Linge
Tijd:Van 20.00 - 21.00 uur
Adres:Medelsestraat-Oost 20 in Tiel
Contactpersoon:Roger Dautzenberg
Telefoonnummer:06 51 06 25 82
E-mail:rdautzenberg@dela.org

Website: www.dela.nl/over-dela/evenementen/20170331-herinneringsbijeenkomst-in-tiel
Lees verder

april 2017

7 april 2017

Herinneringsbijeenkomst - Geleen

Tijdens deze bijeenkomst herinneren we overleden dierbaren met gedichten, verhalen en muziek.

U kunt zich hiervoor aanmelden vóór 24 maart via een e-mail naar rdautzenberg@dela.org

Locatie:Crematorium Nedermaas
Tijd:Van 20.00 - 21.00 uur
Adres:Vouershof 1 in Geleen
Contactpersoon:Roger Dautzenberg
Telefoonnummer:06 51 06 25 82
E-mail:rdautzenberg@dela.org

Website: www.dela.nl/over-dela/evenementen/20170407-herinneringsbijeenkomst-in-geleen
Lees verder

9 april 2017

Levensjas - Leiden

Inleiding door Marian de Valk, uitvaartbegeleiding en auteur.

De bijeenkomst worden gehouden in theehuis Veldheim, Laan te Rhijnhof 4, 2332 HZ Leiden

Contact: info@nabestaandencaféLeiden.nl
Lees verder

11 april 2017

Yarden symposium: ‘Zelfdoding? Praat erover!’ - Utrecht

Yarden Vereniging organiseert op dinsdag 11 april 2017 het symposium ‘Zelfdoding? Praat erover!’.Met het symposium wil Yarden Vereniging het thema zelfdoding bespreekbaar maken. Iedereen die persoonlijk of professioneel, direct of indirect, met zelfdoding te maken heeft of heeft gehad , krijgt tijdens verschillende interactieve lezingen handvatten aangereikt. Ter preventie en ten behoeve van de rouwverwerking. Het symposium vindt plaats van 17.00 uur tot 21.30 uur (ontvangst vanaf 16.30 uur) in Yarden Crematorium Daelwijck in Utrecht.

Sprekers
Het symposium biedt een gevarieerd en interactief programma met interessante sprekers:
 • Jan Mokkenstorm, directeur 113Online, platform voor suïcidepreventie, licht de cijfers, feiten en urgentie toe rond de preventie van zelfdoding. Hij gaat in op vragen als: Wat doet 113Online, wat is hun missie en visie? Wat zijn signalen om te herkennen dat iemand zelfdoding overweegt en wat kun je doen om iemand te helpen bij het zoeken naar een andere oplossing?
 • Viktor Staudt, ervaringsdeskundige die een poging tot zelfdoding overleefde, vertelt openhartig ‘Het verhaal van mijn zelfmoord’. Eind 1999 sprong hij voor een trein. Hij overleefde, maar verloor beide benen.
 • Danielle Pascal, schrijfster en psychosociaal therapeute, gaat in op de impact van zelfdoding op de samenleving. Niet alleen op nabestaanden, maar ook op collega’s, klasgenoten, buren, hulpverleners, politie en andere betrokkenen. Hoe gaan zij ermee om, waar lopen ze tegenaan en wat hebben ze nodig?


Aanmelden
Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor het symposium via www.yarden.nl/agenda en zich inschrijven voor twee van de drie interactieve lezingen. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Programma
Na ontvangst met koffie, thee en broodjes introduceert dagvoorzitter Daan Westerink, publicist, rouwdeskundige en docent aan de Hogeschool Utrecht, het symposiumthema. Daarna kunnen bezoekers deelnemen aan twee van de drie interactieve lezingen. De belangrijkste bevindingen en conclusies uit de lezingen worden vervolgens besproken door de dagvoorzitter en sprekers. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje. Het programma wordt muzikaal omlijst met live pianomuziek van Annerieke van der Loo.

Over Yarden
Met bijna 100 jaar ervaring en een vereniging van bijna één miljoen leden is Yarden dé uitvaartorganisatie van heel Nederland. Als afscheidsspecialist ondersteunt en inspireert Yarden bij het organiseren en verzorgen van een passende begrafenis of crematie. Door voorlichting en het initiëren van diverse activiteiten wordt bewustwording over leven, dood en afscheid bevorderd. Yarden maakt een persoonlijk afscheid voor iedereen bereikbaar en betaalbaar, omdat een goed afscheid mensen verder helpt. Met 200 vrijwilligers, 900 medewerkers (waaronder 102 lokale uitvaartverzorgers), 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en 9 begraafplaatsen in Nederland zit Yarden altijd in de buurt. Voor meer informatie: www.yarden.nl.
Lees verder

22 april 2017

Uitvaartbeurs Amsterdam Westerkerk - Amsterdam

Op de uitvaartbeurs is alles te vinden wat te maken heeft met het thema uitvaart. Bezoekers doen inspiratie op hoe ze een uitvaart naar eigen smaak en wens kunnen invullen. De beurs kent vele verrassingen voor de bezoekers die op een laagdrempelige manier kunnen zien en voelen dat er veel meer mogelijk is dan men denkt.

Website: www.uitvaartbeurs.amsterdam
Lees verder

mei 2017

21 mei 2017

Verlies van levenloos geboren kinderen - Leiden

Inleiding door Anne Remijn (Praktijk Eb en Vloed, Voorschoten).

.
De bijeenkomst worden gehouden in theehuis Veldheim, Laan te Rhijnhof 4, 2332 HZ Leiden

Contact: info@nabestaandencaféLeiden.nl
Lees verder

27 mei 2017 t/m 4 juni 2017

Week van de Begraafplaats

Dit jaar wordt voor de vierde maal de Week van de Begraafplaats georganiseerd. Het thema van de Week is duurzaamheid. Met de slogan Begraven natúúrlijk wordt tijdens de Week het duurzame karakter van begraven en begraafplaatsen benadrukt en onder een breed publiek bekend gemaakt.

Na de persoonlijke uitvaart krijgt nu de duurzame uitvaart steeds meer aandacht. Verschillende uitvaartondernemers bieden hun klanten mogelijkheden met betrekking tot een duurzame uitvaart: van kisten, grafmonumenten en urnen tot catering met lokale producten.
Wie voor begraven kiest, kiest voor een groene vorm van uitvaartverzorging. Meer en meer begraafplaatsen presenteren zich als duurzame ondernemers.
Bij duurzaamheid op begraafplaatsen wordt gelet op milieuaspecten (herkomst en (her)gebruik van grafmonumenten, ecologische groenbeheer) en sociale aspecten (hoe zijn de arbeidsomstandigheden, wordt er respectvol met klanten omgegaan).

In de Week van de Begraafplaats laten zo’n honderd begraafplaatsen zich van hun duurzame kant zien. Ze organiseren open dagen in samenwerking met betrokken uitvaartondernemers, steenhouwers, bloemisten, cateraars en educatieve en natuurorganisaties. Ook vinden er lezingen, rondleidingen, excursies, muziekuitvoeringen en kinderactiviteiten rond ‘Begraven natúúrlijk’.

De Begraafplaats, het tijdschrift voor begraafplaatsbeheerders, besteedt dit jaar in diverse artikelen ruim aandacht aan het thema Duurzaamheid. Stichting Terebinth, een van de medeorganisatoren, brengt rond de Week een speciaal katern uit over het thema.

Website: www.weekvandebegraafplaats.nl
Lees verder

juli 2017

2 juli 2017

Taken die op je af komen - Leiden

In gesprek met Derk de Kok en de vrijwilligers.

De bijeenkomst wordt gehouden in theehuis Veldheim, Laan te Rhijnhof 4, 2332 HZ

Contact: info@nabestaandencaféLeiden.nl
Lees verder

augustus 2017

27 augustus 2017

Rouw en depressie - Leiden

Inleiding door Jan Hulzinga (preventiefunctionaris GGZ Rivierduinen)

De bijeenkomst wordt gehouden in theehuis Veldheim, Laan te Rhijnhof 4, 2332 HZ Leiden

Contact: info@nabestaandencaféLeiden.nl
Lees verder

september 2017

24 september 2017

Mindfullness bij rouw, praktische oefeningen - Leiden

In gesprek met Aletta Douwes, psychologe bij Marente.

De bijeenkomst wordt gehouden in theehuis Veldheim, Laan te Rhijnhof 4, 2332 HZ Leiden

Contact: info@nabestaandencaféLeiden.nl
Lees verder

november 2017

2 november 2017

Lichtjesavond - Veldhoven

Op deze avond kunt u samen met familie en vrienden een kaars branden als mooie herinnering aan uw dierbare.

U bezoekt de locatie in een warme, intieme sfeer. Alle hoofdpaden zijn sfeervol verlicht met fakkels. Ook klinkt er muziek en bieden we u een warm drankje aan.

U hoeft zich niet aan te melden. U bent van harte welkom!

Locatie:Begraafplaats De Hoge Boght
Tijd:Van 18.00 - 20.00 uur
Adres:Eindhovensebaan 25 in Veldhoven
Contactpersoon:Marie-Louise van der Weiden
Telefoonnummer:06 53 54 55 14
E-mail:mvanderweiden@dela.org

Website: www.dela.nl/over-dela/evenementen/20171102-lichtjesavond-in-veldhoven
Lees verder

5 november 2017

Wat betekent de manier van sterven voor rouw? - Leiden

Inleiding door Hans van der Graaf en Jacinta van Harteveld (Issoria).

De bijeenkomst wordt gehouden in theehuis Veldheim, Laan te Rhijnhof 4, 2332 HZ Leiden.

Contact: info@nabestaandencaféLeiden.nl
Lees verder

9 november 2017

Lichtjesavond - Capelle aan den IJssel

Op deze avond kunt u samen met familie en vrienden een kaars branden als mooie herinnering aan uw dierbare.

U bezoekt de locatie in een warme, intieme sfeer. Alle hoofdpaden zijn sfeervol verlicht met fakkels. Ook klinkt er muziek en bieden we u een warm drankje aan.

U hoeft zich niet aan te melden. U bent van harte welkom!


Locatie:Crematorium & begraafplaats Schollevaar
Tijd:Van 18.00 - 20.00 uur
Adres:Burgemeester Schalijlaan 2 in Capelle aan den IJssel
Contactpersoon:Marie-Louise van der Weiden
Telefoonnummer:06 53 54 55 14
E-mail:mvanderweiden@dela.org

Website: www.dela.nl/over-dela/evenementen/20171109-lichtjesavond-in-capelle-aan-den-ijssel
Lees verder

15 november 2017

Lichtjesavond - Eindhoven

Op deze avond kunt u samen met familie en vrienden een kaars branden als mooie herinnering aan uw dierbare.

U bezoekt de locatie in een warme, intieme sfeer. Alle hoofdpaden zijn sfeervol verlicht met fakkels. Ook klinkt er muziek en bieden we u een warm drankje aan.

U hoeft zich niet aan te melden. U bent van harte welkom!

Locatie:Crematorium Rijtackers
Tijd:Van 18.00 - 20.00 uur
Adres:Anthony Fokkerweg 150 in Eindhoven
Contactpersoon:Marie-Louise van der Weiden
Telefoonnummer:06 53 54 55 14
E-mail:mvanderweiden@dela.org

Website: www.dela.nl/over-dela/evenementen/20171115-lichtjesavond-in-eindhoven
Lees verder

december 2017

10 december 2017

Herinneringsbijeenkomst - Eindhoven

Tijdens deze bijeenkomst herinneren we overleden dierbaren met gedichten, verhalen en muziek.

U kunt zich hiervoor aanmelden vóór 7 december via een e-mail naar mvanderweiden@dela.org

Locatie:Crematorium Rijtackers
Tijd:Van 11.00 - 12.00 uur
Adres:Anthony Fokkerweg 150 in Eindhoven
Contactpersoon:Marie-Louise van der Weiden
Telefoonnummer:06 53 54 55 14
E-mail:mvanderweiden@dela.org

Website: www.dela.nl/over-dela/evenementen/20171210-herinneringsbijeenkomst-in-eindhoven
Lees verder

17 december 2017

Hoe overleef ik de feestdagen? - Leiden

Inleiding door Wouter de Jonge van Attendo Uitvaartzorg.


De bijeenkomst wordt gehouden in theehuis Veldheim, Laan te Rhijnhof 4, 2332 HZ Leiden.

Contact: info@nabestaandencaféLeiden.nl
Lees verder
Beoordeel dit artikel:

Kunnen we dit artikel verbeteren? Ontbreekt het aan inhoud, of vond u niet precies wat u zocht? Laat ons het weten.
Wilt u een antwoord? Vermeld dan uw e-mailadres!
Verzenden >