U bent hier: home / nieuws & agenda / agenda

Agenda

maart 2023

22 maart 2023 t/m 27 mei 2023

Theatertournee ‘Zus van mijn zus’ - hele land

Van 22 maart t/m 27 mei toert Zus van mijn zus door het land. Ariane Schluter en Marisa van Eyle spelen de twee zussen die elkaar na jaren weer treffen in deze tragikomische theatervoorstelling van Via Rudolphi Producties. Belle van Heerikhuizen regisseert, de tekst is van Peter Wittenbols. De première is zaterdag 25 maart in het Amsterdamse Theater Bellevue .

De tragikomedie Zus van mijn zus is een lofzang op het leven en een ode aan de doden. Een levendige trip down memory lane. In deze rijkgevulde theatervoorstelling gaat de langgekoesterde wens van topactrices Ariane Schluter en Marisa van Eyle om samen op het toneel te staan eindelijk in vervulling.

Twee zussen, beiden ouder dan ze willen toegeven, treffen elkaar voor het eerst sinds jaren weer. Aanleiding is een brief van de gemeente: tenzij de grafrechten worden verlengd, zal het graf van hun vijftig jaar geleden overleden zusje worden geruimd. Ineens staan de zussen voor de praktische keuze: Wat doen we met Coosje?

Ze mijmeren wat over de vroegste herinneringen aan ‘ons kleine zusje’, maar al snel volgen de verhalen over alle andere dierbaren die ze verloren: ooms, tantes, vader, moeder, collega’s, idolen, ex-vriendjes. De dood schuift aan als onlosmakelijk deel van het leven. Anekdotes, gedachtes en emoties buitelen over elkaar heen. Zo ontstaat een caleidoscopisch portret van twee springlevende zielen en hun dierbare doden.

Spel : Ariane Schluter en Marisa van Eyle. Regie: Belle van Heerikhuizen, tekst: Peer Wittenbols, campagnebeeld: Emil Padon. Een voorstelling van Via Rudolphi Producties.

Zus van mijn zus staat van 22 maart t/m 16 april als lunchvoorstelling in Theater Bellevue (première: zaterdag 25 maart) en is van 20 april t/m 27 mei te zien in Alkmaar, Amersfoort, Apeldoorn, Capelle a/d IJssel, Den Haag, Deventer, Diemen, Drachten, Ede, Enschede, Gouda, Haarlem, Hoofddorp, Hoorn, Meppel, Nijmegen, Roermond, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zaandam en Zoetermeer.

Website: https://viarudolphi.nl/productie/zus-van-mijn-zus/
Lees verder

april 2023

15 april 2023

Themadag Terebinth op begraafplaats - Heemstede

Terebinth, nationale stichting voor funerair erfgoed, organiseert op zaterdag 15 april in Heemstede een themadag over de geschiedenis van de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan. De begraafplaats werd in 1828 aangelegd op een deel van de voormalige buitenplaats Westermeer. De ontwerper was niemand minder dan de bekende architect en tuinarchitect Jan David Zocher jr.

De omgeving – met diverse landgoederen en buitenplaatsen – tekent de geschiedenis van de begraafplaats. Er is hier een grote variatie aan grafmonumenten te zien in allerlei stijlen en van allerlei mensen. Hoogleraar David Jacob van Lennep (1774-1853) is er begraven, maar ook de oprichter van omroep BNN, Bart de Graaff (1967-2002).

Verleden, heden en toekomst
Historicus Marc de Bruijn kent de begraafplaats als geen ander, en was nauw betrokken bij de restauratie van de grafkapel van de familie Van Vollenhoven en bijbehorende grafkisten. Hij geeft ’s ochtends een presentatie over de lotgevallen van deze bijzondere begraafplaats en gaat ook in op de toekomst. Ook het aandeel van de vrijwilligers van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek komt aan bod; zij doen veel voor de instandhouding van deze begraafplaats.

De kunst van de Zochers
Carla Oldenburger heeft een lange staat van dienst: zij studeerde biologie, was conservator van Wageningen Universiteit en houdt zich al jarenlang bezig met architectuur en landschap, en met de architectenfamilie Zocher in het bijzonder. ’s Middags gaat haar presentatie over de karakteristieke kenmerken van hun werk: wie was nu de aanlegger van deze begraafplaats en wat valt er te zeggen over de tuinhistorische aspecten van deze begraafplaats als onderdeel van een voormalige buitenplaats?

Rondleiding en bezoek aan de grafkapel Van Vollenhoven
Marc de Bruijn verzorgt ’s middags een rondleiding op de begraafplaats. Speciaal voor de deelnemers aan deze dag gaat de prachtig gerestaureerde grafkapel van de familie Van Vollenhoven open. Kortom: een interessant programma om meer te weten te komen over de geschiedenis van deze interessante plek en de activiteiten om deze in stand te houden.

Plaats en tijd: 10.30-16.00 uur, op de Algemene Begraafplaats, Herfstlaan 3, 2104 AV Heemstede. Aanmelding: z.s.m. via bureau@terebinth.nl (of: tel. 06 2417 3646). Informatie over het programma: www.terebinth.nl. Kosten: 30 (donateurs) en 40 euro (niet-donateurs), incl. koffie/thee, lunch en afsluitend drankje.

Contact: bureau@terebinth.nl

Website: www.terebinth.nl
Lees verder

mei 2023

14 mei 2023

20 jaar natuurbegraafplaats Bergerbos - Sint Odiliënberg

Op 11 mei is het 20 jaar geleden dat natuurbegraafplaats Bergerbos, de eerste natuurbegraafplaats van Nederland, werd geopend. Inmiddels hebben ruim drieduizend overledenen hun laatste rustplaats gevonden op deze prachtige plek aan de rand van Sint Odiliënberg.
Het jubileum wordt op zondagmiddag 14 mei gehouden. Dan wordt onder andere de nieuwe boskapel geopend en wordt het boek ’20 jaar Bergerbos’ gepresenteerd.

Er is nog meer te doen tijdens de jubileumviering op zondag 14 mei. Zo treedt zangeres Mieke Crins op met afscheidsmuziek en komt bioloog Henk Beckers vertellen over de natuur en vogels op Bergerbos. Ook voor kinderen is er een speciale activiteit. Zij mogen van natuurlijke materialen een grafversiering knutselen en bij een dierbare op het graf leggen.

Op 14 mei bent u van harte welkom tussen 13.30 en 17.00 uur!

Website: https://www.natuurbegraafplaats.nl/bergerbos/nl
Lees verder

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >