Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws JULI 2016


29 juli 2016

Crematorium Hilversum vanaf 1 augustus in gebruik

Vrijdag 29 juli heeft wethouder Nicolien van Vroonhoven het Crematorium Hilversum officieel geopend. Vanaf 1 augustus is naast begraven ook cremeren in Hilversum mogelijk.


28 juli 2016

Archief Joodse begraafplaats Borne in bezit gemeente

Historicus Jaap Grotenboer heeft jaren gewerkt aan een compleet archief met informatie over graven op de begraafplaats. Deze week heeft hij zijn archief overgedragen aan de gemeente, dat meldt de Tubantia.


26 juli 2016

Yarden genomineerd voor titel beste werkgever 2016

Uitvaartorganisatie Yarden is genomineerd voor de titel Beste Werkgever 2016. Vorig jaar was Yarden ook genomineerd voor deze titel. In totaal zijn 60 organisaties genomineerd.


26 juli 2016

Mariabeelden vernield op begraafplaats Bergen op Zoom

Op de begraafplaats in Bergen op Zoom zijn diverse Mariabeelden kapot gemaakt, dat meldt de Internetbode.


25 juli 2016

Graven vernield op begraafplaats Oude Pekela

Op de begraafplaats aan de Wedderweg in Oude Pekela zijn voor tweede keer in korte tijd graven vernield. Het gaat dit keer om oude graven van rond het jaar 1800, dat meldt het Streekblad.nl.


22 juli 2016

Video: Omwonende crematorium Nootdorp filmt zwarte rook uit schoorsteen

Een omwonende van het dierencrematorium in Nootdorp beklaagde zich eerder dit jaar over zwarte rook uit de schoorsteen van het crematorium. Deze week heeft deze omwonende de zwarte rook op video vastgelegd en deze gestuurd naar de redactie van Telstar-online.nl. Op de beelden is de rook erg goed te zien.


22 juli 2016

Vooraankondiging (voorontwerp)bestemmingsplan crematorium Meerssen

De gemeente Meerssen heeft het (voorontwerp)bestemmingsplan voor het nieuwe Yarden crematorium ‘Weerterhof, Bunde’ ter inzage gelegd. Voor burgers start daarmee de periode tot inspraak. Er kan tot uiterlijk 31 augustus worden gereageerd op het (voorontwerp) bestemmingplan waarin de realisatie van een crematorium in de monumentale (anno 1671) stammende hoeve Weerterhof is opgenomen.


22 juli 2016

Pokémonspeelster vast in boom begraafplaats

Ook in Amerika is het nieuwe Pokémon Go een rage. Mensen doen er alles aan om de virtuele beestjes te vangen met hun telefoon. In het Amerikaanse New Jersey ging een vrouw zo ver op in het spel dat ze in een boom klom op een begraafplaats, dat meldt het AD.


20 juli 2016

Schoonmaakactie urnenmuur Almelo valt niet goed bij nabestaanden

Medewerkers van het crematorium in Almelo hebben alle zaken die voor of op de urnenmuur stonden weg gehaald. Het crematorium heeft dit gedaan omdat er klachten binnen kwamen over de vele bloemen, planten, kaarsen en andere zaken rond de urnenmuur. Niet alle nabestaanden zijn even enthousiast over de opruimactie. Ze laten in de Tubantia weten dat ze zeer onaangenaam werden verrast toen hun spullen opeens weg waren.


20 juli 2016

Onderzoek Nuvema: ‘Crowdfunding uitvaart geen optie’

Online crowdfunding voor een begrafenis of crematie haalt regelmatig het nieuws, maar ruim 70 procent van de Nederlanders zegt daar nooit een bijdrage aan te zullen leveren. Dat blijkt uit een enquête van Multiscope onder 1000 mensen in opdracht van uitvaartverzekeraar Nuvema. Onder bekenden van de overledene kan een inzameling wel op bijna de helft van de mensen rekenen. Bijna niemand ziet crowdfunding als optie voor de eigen uitvaart of die van een dierbare.


20 juli 2016

Digitaal herinneringsboek met persoonlijke afscheidsceremonie

Als eerste crematorium in de Achterhoek en de Liemers biedt Yarden Crematorium Slangenburg een uniek digitaal herinneringsboek aan.


19 juli 2016

Rondleiding op begraafplaatsen Nijmegen

De Stichting In Paradisum geeft op zondag 24 en 31 juli verschillende rondleidingen op de begraafplaatsen in Nijmegen. Stichting In Paradisum stelt zich tot doel de cultuurhistorische, kunsthistorische en landschappelijke waarden van de Nijmeegse monumentale begraafplaatsen te beschermen en te behouden.


19 juli 2016

Grafschennertjes moeten graven schoonmaken

In mei van dit jaar werden op de begraafplaats in Nieuw-Weerdinge verschillende graven vernield. De politie onderzocht de zaak en kwam er achter dat de vernielingen waren aangericht door een groepje kinderen van rond de acht jaar. Omdat deze kinderen juridisch niet vervolgt kunnen worden is in overleg met de ouders besloten dat de kinderen deze zomer aan de slag gaan op de begraafplaats, dat meldt RTV Drenthe.


19 juli 2016

Kaarsenautomaat begraafplaats Heemstede leeggeroofd en vernield

De kaarsenautomaat op de algemene begraafplaats aan de herfstlaan in Heemstede is onder handen genomen door vandalen. De vandalen hebben de automaat helemaal vernield en zijn er vandoor gegaan met een buit van waarschijnlijk slechts een paar tientjes, dat meldt RTV NH.


19 juli 2016

Henk Beukema DLE Heino met pensioen

Henk Beukema, uitvaartleider van De Laatste Eer uit Heino en Eert uw doden uit Wijhe, gaat eind deze maand met pensioen. Ruim 22 jaar was Henk Beukema het gezicht bij de twee uitvaartorganisaties uit Heino en Wijhe, dat meldt de Stentor.


Zuid-Koreanen bezoeken Nederlandse uitvaartbranche

19 juli 2016

Zuid-Koreanen bezoeken Nederlandse uitvaartbranche

Een delegatie van de Zuid- Koreaanse South Korean Buisness and Consulting Group is deze week in Nederland om zich te laten informeren over de Nederlandse uitvaartbranche. De delegatie zal meerdere crematoria bezoeken omdat ze geïnteresseerd is in de Nederlandse crematiesystemen. Dinsdag brengt de delegatie een bezoek aan natuurbegraafplaats Bergerbos.


Yarden bouwt 25ste crematorium in Hoogeveen

19 juli 2016

Yarden bouwt 25ste crematorium in Hoogeveen

Afgelopen woensdag is de eerste paal van het nieuwe uitvaartcentrum en crematorium van Yarden in Hoogeveen de grond in gegaan, onder toeziend oog van wethouder Jan Steenbergen. Met de komst van deze nieuwe locatie bij begraafplaats Zevenberg in Fluitenberg, is het 25ste crematorium van Yarden in Nederland een feit. De planning is dat inwoners van Hoogeveen en omgeving vanaf het tweede kwartaal van 2017 hiermee de beschikking hebben over een eigen crematorium.


18 juli 2016

Begraafplaats in stad: ‘een perfect ecosysteem’

Onderzoekers van de Technische Universiteit van Berlijn hebben de eerste taxonomische en ecologische studie van een stedelijke begraafplaats gedaan. Ze deden dat op de Joodse begraafplaats in Berlijn. De onderzoekers hebben ontdekt dat er op de begraafplaats een ‘perfect ecosysteem’ is ontstaan. Er leven tientallen plantensoorten en insecten op de begraafplaats die niet terug te vinden zijn in de stadsparken in Berlijn, dat meldt National Geographic.


18 juli 2016

Pokémonjagers niet langer welkom op begraafplaats

De Rooms-katholieke begraafplaats aan de Harlingerstraat in Leeuwarden is helemaal klaar met de nieuwe rage rond het mobiele spel Pokémon Go. Deelnemers aan het spel komen overal om monstertjes te vangen. Helaas hebben de spelmakers de monstertjes ook op begraafplaatsen geplaatst. In Leeuwarden zijn de spelers nu niet langer welkom op de begraafplaats, dat meldt de Leeuwarder Courant.


18 juli 2016

Video: Stichting Klakkelmans in actie bij Begrafenis van JGF van Tichel van Ravenstein

De stichting Klakkelmans Gilde stelt zich ten doel het rijke funeraire erfgoed van Nederland voor het nageslacht levend te houden. Dit doet zij door voorlichting, lezingen, figureren en het organiseren van evenementen. Onlangs gaf de stichting een optreden in Havelte.


14 juli 2016

Mogelijk nieuw crematorium in Leidschendam-Voorburg

Vier marktpartijen hebben bij de gemeente aangegeven interesse te hebben om een crematorium te bouwen in Leidschendam-Voorburg. Het college van B&W heeft besloten een marktonderzoek uit te laten voeren om op deze vraag een goed antwoord te kunnen geven en de kansen en bedreigingen voor de gemeentelijke begraafplaatsen in beeld te brengen.


Foutje: familie moet graf zelf graven voor bijzetting

14 juli 2016

Foutje: familie moet graf zelf graven voor bijzetting

De nabestaanden van een 63-jarige vrouw uit Groningen zijn boos op de gemeente Noordenveld. Op de dag dat ze de urn met de as van hun overleden moeder en schoonmoeder zouden bijzetten op de begraafplaats in Veenhuizen bleek dat het graf nog niet was gedolven. De familie nam uiteindelijk zelf de schop ter hand om de urn toch te kunnen bijzetten, dat meldt het Dagblad van het Noorden.


13 juli 2016

Crematorium Maassluis officieel geopend

Het nieuwe crematorium en de aula op de begraafplaats aan de Hooge Zeedijk in Maassuis is officieel geopend. Het crematorium biedt plek aan ongeveer 100 bezoekers tijdens een plechtigheid, dat meldt WOS.nl.


13 juli 2016

Drone beelden grootste begraafplaats ter wereld

De Wadi-us-Salaam begraafplaats in Najaf (Irak) is de grootste begraafplaats ter wereld. Op Youtube is een film geplaatst waarin de 600 hectare grote begraafplaats te zien is vanuit de lucht.


12 juli 2016

Hoogerheidenaren niet bereid om vrijwilligerswerk te doen op begraafplaats

Negenhonderd Hoogheidenaren hebben onlangs een mail gehad waarin ze gevraagd werd om te helpen om de begraafplaats aan de Scheidreef te ontdoen van onkruid en mos. Ze werden gevraagd om afgelopen zaterdag mee te helpen, maar daar hadden kennelijk niet veel mensen zin in. Er kwamen zaterdag slechts twee mensen af op de oproep, dat meldt BN De Stem.


12 juli 2016

Start onderhandelingen uitvaartondernemers en gemeente Harderwijk over crematorium

Direct na de zomervakantie start de gemeente Harderwijk de onderhandelingen met diverse uitvaartondernemers die een nieuw crematorium willen exploiteren. Het college heeft naar aanleiding van aanhoudende protesten van omwonenden besloten dat het crematorium niet gebouwd zal worden aan de Newtonweg, dat meldt de Stentor.


11 juli 2016

Natuurbegraafplaats in Ommen

Achter de golfbaan in Ommen wordt mogelijk een natuurbegraafplaats aangelegd. Bert Speulman, eigenaar van natuurbegraafplaats Hilligmeer uit Drenthe, heeft 25 hectare bos gekocht achter de golfbaan. Als het aan Speulman en de gemeente Ommen ligt wordt het stuk bos straks gebruikt als natuurbegraafplaats, dat meldt de Stentor.


11 juli 2016

Vaak geen euthanasieverzoek bij euthanasieverklaring

Minder dan de helft van de mensen met een euthanasieverklaring doet uiteindelijk daadwerkelijk een euthanasieverzoek. Iemand kan in een euthanasieverklaring aangeven onder welke omstandigheden hij of zij euthanasie wil. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dus dat lang niet alle mensen die zo’n verklaring hebben er ook daadwerkelijk gebruik van maken, dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.


11 juli 2016

Kerk in Boekelo getransformeerd tot uitvaartcentrum

De voormalige Rooms-katholieke Marcellinuskerk in Boekelo is omgebouwd tot uitvaartcentrum. Veel religieuze uitingen zijn weggehaald, er is vloerbedekking neergelegd en de biechtruimte is omgebouwd tot een opbaarkamer, dat meldt Tubantia.


11 juli 2016

Bijenstal op begraafplaats Heiderust Rheden

Op begraafplaats Heiderust in Rheden is een bijenstal geplaatst. De bijenstal is een initiatief van de gemeente Rheden en de Imkersvereniging Arnhem, dat meldt Rhedensnieuws.nl.


Renovatie uitvaartcentrum Begraafplaats St. Barbara Den Haag

7 juli 2016

Renovatie uitvaartcentrum Begraafplaats St. Barbara Den Haag

Stichting R.K. Begraafplaatsen heeft bouwbedrijf Hoogendoorn opdracht gegeven de koffiekamer en de rouwkamer te renoveren op begraafplaats St. Barbara, St. Barbaraweg 6, Den Haag.


7 juli 2016

Bewoners zorgcentrum vinden uitzicht op begraafplaats confronterend

De gemeente Steenbergen is de afgelopen maanden samen met een groep vrijwilligers druk geweest om de begraafplaats in Dinteloord op te knappen. De begraafplaats ligt er weer prachtig blij en dus zou je verwachten dat iedereen tevreden is. Maar dat is niet het geval, want een aantal bewoners van het naastgelegen woon- en zorgcentrum kijken door het snoeien van de beplanting uit op de graven. Dat vinden sommige bewoners te confronterend, dat meldt BN de Stem.


Rebel’s Begrafenisonderneming opent webwinkel

6 juli 2016

Rebel’s Begrafenisonderneming opent webwinkel

Steeds vaker worden allerlei producten via internet gekocht, maar een uitvaartwinkel op het internet ligt iets minder voor de hand. Toch opent Rebel’s Begrafenisonderneming vandaag met een symbolische druk op de knop de deuren van haar online winkel.


Essenhof gaat op zoek naar marktpartij

5 juli 2016

Essenhof gaat op zoek naar marktpartij

Het college van B&W van Dordrecht heeft de Essenhof, beheerder van de gemeentelijke begraafplaatsen en crematorium, opdracht gegeven op zoek te gaan naar een marktpartij die een deel van de Essenhof gaat exploiteren. Het gaat om het crematorium en de bijbehorende dienstverlening bij uitvaarten, waaronder het gebruik van de aula’s en koffiekamers. Het beheer, onderhoud en exploitatie van de begraafplaatsen blijven bij de Essenhof.


5 juli 2016

NODO-procedure krijgt vervolg

Per 1 augustus 2016 gaat de NODOK (Nader Onderzoek naar de DoodsOorzaak van Kinderen) van start. Dit is een vervolg op de NODO-procedure. Minister Schippers heeft dit aan de Tweede Kamer laten weten, dat meldt Medischcontact.nl.


Nieuw in de uitvaartbranche, de troosthond

5 juli 2016

Nieuw in de uitvaartbranche, de troosthond

Mensen die zelf een hond hebben weten als geen ander hoeveel troost hun trouwe viervoeter kan bieden als ze verdrietig zijn. De positieve eigenschappen van honden worden al op tal van manieren ingezet, bijvoorbeeld als blindengeleidehond of een hond voor kinderen met autisme. Maar vanaf nu is er ook een speciale troosthond die families kunnen inhuren tijdens een begrafenis of crematie, dat meldt Piepvandaag.nl.


Eerste steenlegging crematorium en uitvaartcentrum De Hoge Boght in Veldhoven

5 juli 2016

Eerste steenlegging crematorium en uitvaartcentrum De Hoge Boght in Veldhoven

Op donderdag 7 juli onthullen de Veldhovense wethouder Nicole Ramaekers en met Ruud Frische, adjunct-directeur Uitvaartdiensten van coöperatie DELA de eerste steen van het nieuwe crematorium naast begraafplaats De Hoge Boght aan de Eindhovensebaan in Veldhoven. De bouw is in april dit jaar gestart en ligt op schema. De eerste crematies worden in maart volgend jaar verwacht.


4 juli 2016

Kringloopwinkel Enschede gebruikt rouwadvertenties voor reclame

Een brief van een kringloopwinkel uit Enschede heeft voor grote verontwaardiging gezorgd bij een nabestaande. De alleenstaande zus van Rikie Dommerholt overleed onlangs. Vrijwel direct nadat Rikie een rouwadvertentie plaatste in de lokale krant ontving ze een brief van de kringloopwinkel waarin wordt gevraagd of men de spullen van de overledene mag komen ophalen. Rikie is boos over deze handelswijze en noemt het respectloos, dat meldt het AD.


Nieuwe column Mariska Overman-Bruntink: Lijkenpikkers

3 juli 2016

Nieuwe column Mariska Overman-Bruntink: Lijkenpikkers

Ik weet dat het onderwerp ‘dood’ voor veel mensen een beladen onderwerp is. De meesten willen er liever niets over horen, soms zelfs niet als het voor henzelf of een naaste een concrete realiteit geworden is. Maar naïef als ik ben, dacht ik altijd dat mensen uit de gerelateerde branches (uitvaart en zorg), daar wel anders mee omgingen. Inmiddels weet ik wel dat dat een illusie is. Ook mensen uit de branche spreken zelf vaak verrassend weinig met eigen naasten over dit onderwerp. En het vastleggen van hun wensen voor later is ook niet zo gebruikelijk als je zou verwachten bij deze groep mensen.


Dokman Uitvaarten wordt “Partner van Monuta”

3 juli 2016

Dokman Uitvaarten wordt “Partner van Monuta”

Dokman Uitvaarten uit Beesd gaat samenwerken met Monuta in het Rivierenland. Beide partijen hebben hiertoe vrijdag 1 juli een overeenkomst ondertekend. Dokman Uitvaarten wordt hiermee ‘partner van Monuta’.


1 juli 2016

Gestoorde man belt met mededeling dat moeder is overleden

Een man uit Beuningen is gebeld door een gestoorde man die hem vertelde dat zijn moeder en zus betrokken waren bij een ernstig ongeval. De moeder zou zijn overleden en de zus zou in het ziekenhuis liggen. Het bleek echter te gaan om een nep telefoontje, dat meldt de Gelderlander.


Barbara Uitvaartverzorging biedt FC Utrecht-uitvaart aan

1 juli 2016

Barbara Uitvaartverzorging biedt FC Utrecht-uitvaart aan

Barbara Uitvaartverzorging is altijd op zoek naar manieren om haar dienstverlening en service te ontwikkelen en sterker te richten op de bewoners van Utrecht en omgeving. Want als dé Utrechtse uitvaartverzorger zijn de Utrechters natuurlijk belangrijk. Er is een specifieke, hechte en vooral toegewijde groep Utrechters: de FC Utrecht-fans. Fans die hun uitvaart ook door Barbara laten verzorgen en het zijn deze mensen waarop Barbara’s aanvullende nieuwe dienst vooral is gericht: de FC Utrecht-uitvaart.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >