nieuws

Facultatieve
Sponsors

Yarden pleit voor wetswijziging en wil resomeren introduceren

2 oktober 2014


Uitvaartorganisatie Yarden maakt zich hard voor een wetswijziging om een nieuwe, duurzame vorm van lijkbezorging in Nederland te introduceren: resomeren. Bij resomeren wordt het lichaam in water met loogzout afgebroken, waarna een wit poeder overblijft. Directievoorzitter van Yarden Ron Bavelaar roept Minister Plasterk in een brief op om de wet aan te passen, zodat de nieuwe vorm van lijkbezorging in Nederland geïntroduceerd kan worden.

Bij resomeren, ook wel ‘bio-cremeren’ genoemd, wordt het lichaam van de overledene in water en loogzout onder hoge temperatuur en luchtdruk afgebroken. Wat overblijft is een wit poeder, vergelijkbaar met asresten na een crematie. Resomeren is sinds 2012 al mogelijk in de Verenigde Staten en naar verwachting op korte termijn ook in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland voorziet de huidige Wet op de lijkbezorging op dit moment in drie manieren van lijkbezorging: begraven, cremeren en ter beschikking stellen aan de wetenschap. Yarden maakt zich als voorloper in de uitvaartbranche hard voor een wetswijziging om resomeren ook in Nederland te introduceren. Op 8 oktober debatteert De Tweede Kamer over de Wet op de lijkbezorging.

“De uitvaartsector constateert een groeiende behoefte aan aandacht voor duurzaamheid bij het afscheid”, aldus Ron Bavelaar. “Als marktleider crematoria volgen wij de ontwikkelingen al jaren op de voet. Resomeren is een duurzaam alternatief voor de technieken die we al kennen en daarom willen wij dit mogelijk maken in Nederland. Door resomeren kan het lichaam van de overledene op een duurzame manier worden teruggegeven aan de natuur. Het belangrijkste element hierbij is niet aarde of vuur, zoals bij een begrafenis of een crematie, maar water.”

Positief milieueffect

Resomeren komt van het Latijns-Griekse woord ‘resoma’ dat ‘hergeboorte van het menselijke lichaam’ betekent. De methode is eigenlijk te vergelijken met het natuurlijke proces dat plaatsvindt na begraving, maar dan veel sneller, want resomeren duurt maar een paar uur. Het witte poeder dat overblijft, is bovendien helemaal schoon.
Recent onderzoek van TNO bevestigt dat resomeren op allerlei aspecten een positiever milieueffect heeft dan de huidige technieken.

Hoe werkt resomeren?

Over Yarden

Als dé uitvaartspecialist van Nederland heeft Yarden de ervaring dat een betekenisvolle manier van afscheid nemen helpt bij het rouwproces. Daarom ondersteunt en inspireert zij nabestaanden bij het organiseren en verzorgen van een begrafenis of crematie. Maximale persoonlijke aandacht staat voor Yarden centraal. Voor, tijdens en na het afscheid. Elke individuele afscheidswens is hierbij het belangrijkste uitgangspunt. Yarden maakt dit afscheid betaalbaar door het aanbieden van verzekeringen met een lage premie. Zodat nabestaanden nooit voor verrassingen komen te staan. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan bij Yarden hoog in het vaandel. Yarden is één van de drie grootste uitvaartorganisaties van ons land en is bovendien een vereniging. Deze telt bijna één miljoen leden en heeft geen winstoogmerk. Met 41 uitvaartcentra, 23 crematoria, 26 franchisenemers Uitvaartzorg en 7 begraafplaatsen in heel Nederland zit Yarden altijd in de buurt.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >