Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws SEPTEMBER 2005


DUO-URN®  “zeiltjes”

30 september 2005

DUO-URN® “zeiltjes”

Duo-urn maakt objecten voor nu en /of later.
Het zijn persoonlijke objecten als duurzame herinnering voor crematie-as welke niet als “urnen” herkend zullen worden, en waar je dus bij leven al van kunt “genieten”. Het zijn unica’s, dus een zeer beperkte oplage.
De vormen zijn symbolisch en spreken tot de verbeelding. De vormentaal is heel divers, van organisch tot strak.
Een duo-urn is een urn bedoeld voor de as van 2 personen, er zijn twee afzonderlijke ruimtes om een gedeelte van de as te bewaren.


Sterfte aan hart- en vaatziekten sinds 1970 gehalveerd

26 september 2005

Sterfte aan hart- en vaatziekten sinds 1970 gehalveerd

Sterfte aan hart- en vaatziekten daalt
Tussen 1970 en 1995 schommelde het jaarlijkse aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten rond 51 duizend. Sindsdien daalt het aantal sterfgevallen.
Wanneer rekening wordt gehouden met de omvang en leeftijdsamenstelling van de Nederlandse bevolking, dan daalt de sterfte aan hart- en vaatziekten al sinds het begin van de jaren zeventig continu. Overleden in 1970 nog 570 mannen en 660 vrouwen per 100 duizend van ieder geslacht aan hart- en vaatziekten, in 2004 zijn dit er 270 en 280. Het betekent dat het risico om aan een hart- of vaatziekte te overlijden sinds 1970 meer dan gehalveerd is.


Wandgraven attractie op ‘open dag’

26 september 2005

Wandgraven attractie op ‘open dag’

Wethouder A. Le Loux onthude afgelopen zaterdag 24 september (11 uur) op de Oosterbegraafplaats aan de Noord Esmarkerrondweg 407 te Enschede de nieuwe ‘Italiaanse’ wandgraven. De nieuwe voorziening was de grote bezienswaardigheid op de ‘open dag’ (10-16 uur) die De Ooster heeft. Slechts op twee andere plaatsen in Nederland kent men een bovengrondse ‘laatste rustplaats’.

Voor een fotoreportage van de open dag, zie dit online fotoboek.


Marijke A.Deege genomineerd voor funeral award, categorie funeraire kunsten

23 september 2005

Marijke A.Deege genomineerd voor funeral award, categorie funeraire kunsten

Met haar ateliernaam Unique Sculptures is de beeldhouwer Marijke A.Deege genomineerd voor een prestigieuze prijs van de Benelux: de IFA award 2005 - International Funeral Award- categorie funeraire kunsten.


23 september 2005

De nieuwsbrief van Lifegem, september 2005, staat online

Opening hoofdkantoor uitgesteld
LifeGem Europe betrokken bij internationaal kunstproject
Nieuwe LifeGem PictureGallery gepubliceerd
DELA sluit overeenkomst met LifeGem Europe

Klik hier om de nieuwsbrief te lezen


Eigen rouwcentrum voor crematorium Goutum

22 september 2005

Eigen rouwcentrum voor crematorium Goutum

Op vrijdag 30 september 2005 opent loco-burgemeester van Leeuwarden Gerrit Krol om 16.00 uur op feestelijke wijze het nieuwe Yarden Rouwcentrum Goutum aan de Yndyk 1 in Goutum. Tijdens de opening - voor genodigden - gaat cabaretier Rients Gratama in op het thema leven en dood en draagt kunstenaar Alex Kooistra zijn gelegenheidsgedicht voor. Zaterdag 1 oktober houdt het nieuwe rouwcentrum een open dag voor belangstellenden, waar onder meer troubadour Piter Wilkens optreedt en een informatiemarkt plaatsvindt. Met de ingebruikname van het rouwcentrum zijn opbaring en uitvaart op dezelfde locatie mogelijk.


LifeGem Europe en DELA sluiten samenwerkingsovereenkomst

21 september 2005

LifeGem Europe en DELA sluiten samenwerkingsovereenkomst

LifeGem Europe BV zet samen met DELA, marktleider in uitvaartverzekering en -verzorging, een belangrijke stap. Door deze samenwerking wordt het aantal LifeGem-dealerlocaties fors uitgebreid. Een LifeGem Herinneringsdiamant is een échte, gecertificeerde diamant die wordt vervaardigd met koolstof afkomstig uit crematie as.


19 september 2005

Stichting Iriza (Westervoort) genomineerd voor Funeral Award in de categorie ‘Toeleveranciers aan de Uitvaartsector’

Op 22 oktober 2005 vindt de uitreiking plaats van de IFA Internationale Funeral Awards. Een bijzondere prijs in de uitvaartwereld.

Eén van de genomineerden in de categorie ‘Toeleveranciers aan de Uitvaartsector’ is de Stichting Iriza uit Westervoort. Deze stichting heeft het afgelopen jaar al meerdere keren van zich laten horen door haar begeleiding van kinderen, ouders/verzorgers en leerkrachten bij vragen omtrent doodgaan en afscheid nemen.

De Stichting Iriza ontwerpt en creëert hulpmiddelen om kinderen duidelijke uitleg te geven over dit moeilijke onderwerp en gebleken is dat de behoefte daartoe groter is dan verwacht.


17 september 2005

Graf 'rode dominee' Buskes op Zorgvlied in ere hersteld

Op 16 september om 14.00 uur krijgt ds Buskes, de zeer geliefde ” rode dominee”, eindelijk een nieuw monument op zijn graf. Het oorspronkelijke monument was namelijk vrij snel na zijn overlijden op 9 maart 1980 in verval geraakt. Tijdens de officiële onthulling van het grafmonument zal de biograaf van ds Buskes, dr. E.D.J. de Jongh, het woord voeren.


Nieuwe adverteerder: Phoenix Urnen

15 september 2005

Nieuwe adverteerder: Phoenix Urnen

"Phoenix" handbeschilderde urnen zijn door de verfijnde decoraties en de vorm nauwelijks herkenbaar als urn, wat ze dus zeer geschikt maakt als sierurn in huis. De urnen bieden de mogelijkheid van het branden van een waxinelichtje of een kleine kaars. Speciale decoraties zijn op verzoek mogelijk (zoals bijvoorbeeld een afbeelding verwijzend naar de belangstelling / liefhebberijen van de overledene).

Ga naar www.phoenixurnen.nl


Nieuwe artikelen, columns en rapporten op Palliatievezorg.nl

14 september 2005

Nieuwe artikelen, columns en rapporten op Palliatievezorg.nl

De onlangs gelanceerde website Palliatievezorg.nl is weer aangevuld met nieuwsberichten, nieuwe rapporten en dossiers. De site herbergt een schat aan informatie voor zowel patiënten als zorgverleners. Kijk daarom eens op Palliatievezorg.nl.


Moslims en grafrechten in Nederland

14 september 2005

Moslims en grafrechten in Nederland

In de islamitische traditie is de eeuwige grafrust een belangrijke waarde. In Nederland worden graven ‘voor eeuwig’ juist bijna nooit meer uitgegeven. Gezien de verwachting dat steeds meer moslims in ons land begraven willen worden, is het van groot belang dat de huidige begraafpraktijk en de wensen van de moslimgemeenschap zo goed mogelijk op elkaar worden afgestemd. Goede voorlichting over de praktijk van begraven worden in een algemeen graf is daarbij essentieel. Maar ook de moslimgemeenschap zelf zal stappen moeten zetten.


13 september 2005

Via internet echte condoleancekaarten maken en versturen

Sinds kort is het mogelijk via internet een condoleancekaart te maken die vervolgens door de postbode wordt bezorgd. Bijna 100 moderne kaarten in verschillende categorieën kunnen door de consument eenvoudig en snel worden voorzien van tekst. Een dubbele kaart kost inclusief envelop en postzegel slechts EUR 1,99. Condoleancekaarten.nl is een initiatief van Monuta Uitvaartzorg en –verzekeringen en Publivaria.


9 september 2005

Nieuwe trainingen van In de Wolken

Training Gedeeld verdriet
Gedeeld verdriet is een praktische training voor het opzetten van een rouwgroep voor jongeren met een verlieservaring. De training bestaat uit een tweedaagse met avondprogramma op 1 en 2 november, en een terugkomdag op 8 december en wordt gegeven door Riet Fiddelaers-Jaspers en Sabine Noten. Meer informatie is te vinden onder scholing op www.in-de-wolken.nl of via 040-2260450/info@in-de-wolken.nl

Training Stapeltjesverdriet
Op 24 en 25 januari 2006 vindt de training Stapeltjesverdriet, systemisch kijken naar verlaat verdriet plaats. De tweedaagse vindt plaats in het DAC in Huissen en wordt gegeven door Riet Fiddelaers-Jaspers en Sabine Noten. Meer informatie is te vinden onder de nieuwsknop van scholing op www.in-de-wolken.nl of via 040-2260450/ info@in-de-wolken.nl.


9 september 2005

Nieuw: Leergang Rouwen voor beginners; over verlies bij kinderen en jongeren

In het voorjaar van 2006 start een nieuwe leergang die zich speciaal richt op rouw bij kinderen en jongeren (0-20 jaar): Rouwen voor beginners. De titel is gekozen omdat kinderen en jongeren aan het begin van het leven staan en tegelijk slaat beginners ook op het feit dat niemand ooit ervaren raakt in rouwen; het is altijd weer anders en bij iedere verlieservaring moet je weer opnieuw beginnen. De leergang is bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in onderwijs, jeugdzorg, nazorg bij uitvaarten, hospices, pastoraal werk, pedagogische medewerkers, kinderpsychologen, groepsleiding bij peuterspeelzalen en kinderopvang enz.


De website van De Landelijke Stichting Rouwbegeleiding (LSR) is vernieuwd

8 september 2005

De website van De Landelijke Stichting Rouwbegeleiding (LSR) is vernieuwd

U vindt er informatie over:de LSR
rouw en rouwzorg
een agenda met diverse bijeenkomsten/workshops aangaande rouw
diverse trainingen en cursussen voor vrijwilligers en voor professionele zorgverleners op het gebied van verliesverwerking
wetenschappelijke onderzoeken naar rouw en rouwzorgKlik hier om naar de website te gaan!


7 september 2005

"Phoenix" urnen

Michaël van de Sande, opgeleid bij de wereldberoemde Delfts aardewerkfabriek "De Porceleyne Fles", maakt meerkleurige, handbeschilderde urnen van aardewerk.


Nieuwe adverteerder: Landelijke Organisatie Begraafplaatsen

6 september 2005

Nieuwe adverteerder: Landelijke Organisatie Begraafplaatsen

De Landelijke Organisatie Begraafplaatsen is een vereniging voor houders van begraafplaatsen.
Begraafplaatsbeheerders- en bestuurders hebben een bijzondere maatschappelijke taak. Het is een vak ‘apart’, met eigen vraagstukken en een eigen procesgang waarbij professionele vakkennis onontbeerlijk is.
Op deze website vindt u informatie over de taken, doelstellingen en activiteiten van deze unieke brancheorganisatie.
Ga naar www.begraafplaats.nl!


Sterfte door kanker licht gedaald

5 september 2005

Sterfte door kanker licht gedaald

Vorig jaar zijn ruim 40 duizend personen overleden als gevolg van kanker. Deze ziekte is daarmee verantwoordelijk voor drie op de tien sterfgevallen. Het totaal aantal sterfgevallen door kanker neemt van jaar op jaar toe.


Nieuwe boek: Vragen rondom leven en dood

5 september 2005

Nieuwe boek: Vragen rondom leven en dood

In dit boek worden deze belangrijke vraagstukken rondom leven, sterven en leven na de dood op een onafhankelijke en positief-kritische wijze belicht.


25 september open dag Crematorium en Begraafplaats Nieuw Eykenduynen

1 september 2005

25 september open dag Crematorium en Begraafplaats Nieuw Eykenduynen

Yarden Crematorium en Begraafplaats Nieuw Eykenduynen, Kamperfoeliestraat
2-A in Den Haag, houdt zondag 25 september van 11.00 tot 17.00 uur een open dag. Siem Edink geeft om 12.00 en 14.00 uur een audiovisuele presentatie over grafsymboliek. Want wat betekent toch een zandloper, vleermuis, anker of pauw op een grafsteen? Aansluitend kunnen bezoekers deelnemen aan een wandeling over de begraafplaats op zoek naar grafsymbolen.


Uitvaart XL

1 september 2005

Uitvaart XL

Nederlanders worden almaar langer en dikker, als je de krantenberichten moet geloven. De vraag is nu of deze ontwikkeling al merkbaar is in de uitvaartbranche. In hoeverre beïnvloedt de corpulente overledene het werk van de uitvaartmedewerker?

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >