Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws NOVEMBER 2019


Zeventien Monuta uitvaartverzorgers ontvangen Nationaal Vakdiploma Uitvaartzorg

29 november 2019

Zeventien Monuta uitvaartverzorgers ontvangen Nationaal Vakdiploma Uitvaartzorg

Op 28 november 2019 ontvingen zeventien Monuta uitvaartverzorgers het diploma van het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU). Het diploma werd uitgereikt door Ton Claassen, voorzitter Stichting NaVU. De uitreiking vond plaats in Crematorium Heidehof in Ugchelen. Monuta organiseert een keer per jaar een diplomauitreiking voor haar uitvaartverzorgers die het vakdiploma in ontvangst mogen nemen.


Nieuwe site met informatie over een uitvaart in Dordrecht

29 november 2019

Nieuwe site met informatie over een uitvaart in Dordrecht

Vanaf vandaag kunnen alle Dordtenaren alle informatie rondom het thema uitvaart in Dordrecht vinden op de nieuwe site: www.uitvaart-Dordrecht.nl. De site biedt informatie van palliatieve zorg, inspiratie voor rouwvervoer en de invulling van de plechtigheid, keuze van de locatie, tot informatie over rouw.


Wens zeemansgraf vervuld in Engeland

29 november 2019

Wens zeemansgraf vervuld in Engeland

Op dinsdag 22 oktober 2019 is het Haarlemse bedrijf ~Aqua-Omega, dat is gespecialiseerd in asverstrooiingen, vanuit het Zuid-Engelse Keyhaven de zee op gevaren om de laatste wens te vervullen van een overledene. Bij leven had de overledene aangegeven een zeemansgraf te willen, waarbij het lichaam met kist en al overboord wordt gezet. In Nederland is dit niet toegestaan, maar in Engeland wel, op drie aangewezen locaties.


Lichtjesavond Moscowa – gezamenlijk herdenken op 13 december

28 november 2019

Lichtjesavond Moscowa – gezamenlijk herdenken op 13 december

Op vrijdag 13 december vindt op Begraafplaats Moscowa (Waterbergseweg 18, Arnhem) tussen 18.00 en 19.30 uur de jaarlijkse Lichtjesavond plaats. De avond wordt georganiseerd door Begraafplaats & Crematorium Moscowa, Coöperatie DELA en medewerkers van de Eusebiusparochie.


28 november 2019

Islamitische graven Bergen op Zoom worden geruimd

Zestien oude graven op de islamitische begraafplaats in Bergen op Zoom worden binnenkort geruimd. Het gaat om graven waar al jaren geen grafrechten meer voor worden betaald, dat meldt Omroep Brabant.


28 november 2019

Begraafplaats Midwolde moet uitbreiden

De begraafplaats in het Groningse Midwolde moet worden uitgebreid. Er is nog maar ruimte voor elf nieuwe graven. Zonder uitbreiding kunnen er over niet al te lange tijg geen graven meer worden uitgegeven.


28 november 2019

Protest tegen bouw crematorium Oss

Omwonenden van de Docfalaan in Oss willen niet dat er een crematorium wordt gebouwd bij hun huizen. Ze zijn bang voor verkeersoverlast en ze denken dat ze straks last hebben van uitstoot van crematies.


27 november 2019

Televisiepresentatrice en columniste Jacobine Geel bij Uitvaartstichting Hilversum

Zondag 15 december a.s. organiseert Uitvaartstichting Hilversum, zoals iedere derde zondag van de maand, haar Rouwcafé. Zo vlak voor de feestdagen is gekozen voor een rouwcafé met speciale gasten. Met trots kunnen wij u mededelen dat theologe, televisiepresentatrice en columniste Jacobine Geel bij ons te gast zal zijn.


Crematorium Hart van Berkelland bij beste familiebedrijven

26 november 2019

Crematorium Hart van Berkelland bij beste familiebedrijven

Ruim 40 familiebedrijven uit Gelderland zijn dit jaar aangemeld voor de Award voor het Beste Gelderse Familiebedrijf van 2019. Door een deskundige jury werd dit aantal teruggebracht tot een top drie bestaande uit de familiebedrijven Crematorium Hart van Berkelland, Beton Industrie Arts (BIA Beton) en DKC Totaaltechniek.


26 november 2019

Zes maanden cel voor grafrover

Een 39-jarige grafrover uit Groningen is veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf omdat hij meerdere diefstallen heeft gepleegd op begraafplaats Selwerderhof in Groningen.


Het grote Uitvaart.nl onderzoek

26 november 2019

Het grote Uitvaart.nl onderzoek

De site Uitvaart.nl (www.uitvaart.nl) streeft er naar een waardevol bron van informatie te zijn voor mensen die een uitvaart willen regelen. Maar of we daarin slagen is aan u, de bezoekers van uw site. Om u nog beter van dienst te kunnen zijn, starten we daarom met een uitgebreid onderzoek.


Dichters van Dienst LIVE

25 november 2019

Dichters van Dienst LIVE

Onlangs verscheen Dichter van Dienst, het derde boek over de eenzame uitvaart van de in 2018 overleden dichter F. Starik. Dit is de aanleiding voor een mooie avond met de Dichters van Dienst in Museum Tot Zover, op vrijdag 29 november. Met optredens van onder anderen Eva Gerlach, Maria Barnas, Thomas Möhlmann, Joris van Casteren, Erik Jan Harmens en Vrouwkje Tuinman.


Volg het algemeen overleg  over de wijziging op de wet op de Lijkbezorging in de Tweede Kamer

25 november 2019

Volg het algemeen overleg over de wijziging op de wet op de Lijkbezorging in de Tweede Kamer

Dinsdag 26 november zal het algemeen overleg plaatsvinden over de wijziging op de wet op de Lijkbezorging in de Tweede Kamer. Bij deze de aanwijzingen hoe u het debat kunt volgen:


25 november 2019

Ede sluit aula’s op begraafplaatsen

De gemeente Ede gaat de aula’s op de begraafplaatsen in Otterlo, Lunteren en Ederveen sluiten. De aula’s worden niet veel meer gebruikt omdat er steeds minder wordt begraven, dat meldt de Gelderlander.


25 november 2019

Steeds meer mensen hebben levenstestament

Steeds meer Nederlanders hebben vastgelegd wie er beslissingen voor hen mag nemen wanneer ze wilsonbekwaam worden. In een levenstestament kan je zelf aangeven wie je het vertrouwen geeft om op dat moment beslissingen voor je te nemen.


22 november 2019

Grafmonument voor ‘oudste man van Nederland’

Jan Kip, veel beter bekend als opa Kip, was toen hij in 1958 op 107-jarige leeftijd overleed de oudste man van Nederland. In die tijd waren er maar vijftig Nederlanders die honderdjaar of ouder waren. Zijn hoge leeftijd was dus zeer bijzonder, zo bijzonder dat toeristen nu nog vragen waar hij is begraven.


22 november 2019

Grande Suisse krijgt elektrische crematieoven

In Maastricht werken uitvaartorganisaties Monuta en DELA aan de bouw van een prachtig crematorium in La Grande Suisse. Het wordt een duurzaam crematorium en daarom zal de oven niet op gas, maar op elektriciteit werken.


NVOA-Vesalius op weg naar verdere professionalisering middels persoonscertificering volgens de ISO-norm 17024

22 november 2019

NVOA-Vesalius op weg naar verdere professionalisering middels persoonscertificering volgens de ISO-norm 17024

Al ruim 30 jaar behartigt de beroepsvereniging NVOA-Vesalius de belangen voor obductieassistenten, overledenenverzorgers en thanatopracteurs. Het ministerie van VWS heeft in 2016 de wens uitgesproken om de kwaliteit van de werkzaamheden van de thanatopracteurs te borgen en om eisen te stellen aan de vakbekwaamheid van de thanatopracteurs. Kort daarna kwam een soort gelijke vraag ook vanuit de medische en forensische kant voor de obductieassistenten.


21 november 2019

Groen licht kwaliteitsborging en consumentbescherming voor gehele uitvaartbranche

DELA, Monuta en Yarden presenteren een gezamenlijk en door de uitvaartbranche ondersteunde ambitie voor kwaliteitsborging en consumentbescherming. Dit omvat de start van een centraal kenniscentrum, centrale woordvoering en een onafhankelijk klachteninstituut voor de branche. De basis van deze ambitie is het brede draagvlak dat Ton Heerts, voormalig Tweede Kamerlid, vakbondsbestuurder en voorzitter van de MBO raad, heeft gevonden voor ‘Beginselen voor kwaliteitsborging en consumentbescherming in de uitvaartbranche’.


19 november 2019

Nieuw monument crematorium Rijtackers

Deze week wordt bij crematorium Rijtackers in Eindhoven het monument Sterrenlicht onthuld. Het monument is bedoeld om doodgeboren kinderen te herdenken. Ook is er een speciaal veld waar as uitgestrooid kan worden.


Crowdfunding voor een korte documentaire over rouw onder studenten genaamd: ‘Was het maar een vak op school'

19 november 2019

Crowdfunding voor een korte documentaire over rouw onder studenten genaamd: ‘Was het maar een vak op school'

Vareen verliest midden in haar studententijd haar moeder. Van school ontvangt ze geen steun. Hoe moet een student dan rouwen?
Midden in haar studententijd verliest Vareen haar moeder. Tijd om stil te staan is er niet, want school gaat gewoon door en steun vanuit schoolinstellingen is niet vanzelfsprekend. Op welke manier kan een student dan rouwen?


18 november 2019

Indrukwekkende bijeenkomst nabestaanden verkeersslachtoffers

Elke derde zondag van november worden er in de hele wereld bijeenkomsten gehouden voor nabestaanden van verkeersslachtoffers. In Middelburg kwamen ongeveer honderd nabestaanden bijeen om samen hun overleden dierbaren te herdenken.


15 november 2019

Extra geld voor begraafplaats Oldenzaal

De gemeente Oldenzaal stelt 60.000 euro extra beschikbaar voor de afronding van de werkzaamheden op de begraafplaats aan de Schipleidelaan.


14 november 2019

Vergunning bouw crematorium Veendam aangevraagd

Monuta en uitvaartvereniging Mekander hebben een vergunning aangevraagd voor de bouw van een crematorium op begraafplaats Buitenwoelhof in Veendam. De initiatiefnemers denken dat er jaarlijks zo’n driehonderd crematies zullen plaatsvinden in het crematorium.


14 november 2019

Hond neemt afscheid baasje in UMCG

De hond van een man die op de intensive care van het Groningse UMCG op sterven lag heeft afscheid kunnen nemen van zijn baasje. De hond kwam samen met de partner van de man naar het ziekenhuis. Daar werd de hond op het bed van de man gezet en lag er een tijdje rustig tegen zijn baasje aan.


12 november 2019

Nieuwkomers uitvaartbranche komen vaak uit bank- of verzekeringswezen

Dat het aantal uitvaartbedrijven in Nederland in de afgelopen jaren explosief is gestegen weet inmiddels iedereen in de uitvaartbranche. Maar soms wordt aan de hand van data meer duidelijk over wie die nieuwe toetreders zijn. Het AD meldt dat veel mensen die bij reorganisaties in het bank- en verzekeringswezen worden ontslagen kiezen voor de uitvaartbranche.


Nieuwe site met informatie over een uitvaart in Delft

11 november 2019

Nieuwe site met informatie over een uitvaart in Delft

Vanaf vandaag kunnen Delftenaren alle informatie rondom het thema uitvaart in Delft vinden op de nieuwe site: www.uitvaart-delft.nl.
De site biedt informatie van palliatieve zorg, inspiratie voor rouwvervoer en de invulling van de plechtigheid, keuze van de locatie, tot informatie over rouw.


8 november 2019

Overnamekandidaat voor uitvaartcentrum Monuta Holten

Het ziet er naar uit dat Holten over enige tijd weer een eigen uitvaartcentrum krijgt. Monuta sloot haar uitvaartcentrum op de begraafplaats in Holten deze zomer omdat het de exploitatie niet sluitend kreeg.


Stichting Droomdag ontvangt Monuta Helpt eretitel ‘Aanvrager van het jaar 2019’

7 november 2019

Stichting Droomdag ontvangt Monuta Helpt eretitel ‘Aanvrager van het jaar 2019’

Stichting Droomdag uit Roelofarendsveen, mag zich vanaf vandaag Monuta Helpt ‘Aanvrager van het jaar 2019’ noemen. Heidi Markus heeft de titel ‘Ambassadeur van het jaar 2019’ gekregen. Dit heeft Anita Witzier, bestuursvoorzitter van het Monuta Helpt fonds, bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse evenement in evenementenlocatie Mereveld in Utrecht. De stichting ontving een extra cheque van 1.000 euro, die bij deze eretitel hoort.


Open dagen Crematorium en Uitvaartcentrum Alkmaar 16 en 17 november

7 november 2019

Open dagen Crematorium en Uitvaartcentrum Alkmaar 16 en 17 november

Op zaterdag 16 en zondag 17 november organiseert Crematorium en Uitvaartcentrum Alkmaar open dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen aan de Meerweg 11 in Alkmaar.


Zaterdag 30 november Boekpresentatie

6 november 2019

Zaterdag 30 november Boekpresentatie "Hoe zeg je dag als je iemand niet kunt missen"

Wies Sanders en Regine Hilhorst kennen elkaar als vroegere buurvrouwen al meer dan dertig jaar. De laatste jaren liepen ze elkaar helaas te vaak tegen het lijf, bij uitvaartplechtigheden van we- derzijds bekenden, waar Wies begeleidde en waar Regine gedichten voordroeg. Na de dood van buurvrouw Ans uit de straat, besloten ze dat het tijd was om ‘verlies’ te bundelen.


Theater over poezenverdriet in Museum Tot Zover

6 november 2019

Theater over poezenverdriet in Museum Tot Zover

Op zondagmiddag 17 november speelt acteur Edo Douma de ontroerende toneelvertelling ‘De poes met witte vleugels en de man’ in Museum Tot Zover. De voorstelling vindt plaats ter gelegenheid van de tentoonstelling De Laatste Aai.


6 november 2019

Bloemendief steelt wekelijks bloemen van kindergraf

De politie in Winterswijk wil heel graag weten wie er sinds ongeveer anderhalf jaar vrijwel wekelijks bloemen steelt op de katholieke begraafplaats in Winterswijk. Het lijkt erop dat de grafrover het vooral heeft voorzien op het graf van een kindje.


5 november 2019

Overname Yarden goed nieuws voor verzekerden

Dat DELA Yarden gaat overnemen is goed nieuws voor de ongeveer 1,4 miljoen mensen die een verzekering hebben bij Yarden, dat meldt NU.nl. Voor de 390.000 gedupeerden die hun polis uitgekleed zagen is de overname een meevaller.


5 november 2019

Erik Jan Harmens wint Ger Fritz-Prijs

Schrijver en dichter Erik Jan Harmens is de winnaar van de Ger Fritz-Prijs 2019 met zijn gedicht 'U beklijft'. De Ger Fritz-Prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het mooiste eenzame uitvaart-gedicht van het afgelopen jaar.


4 november 2019

Meerderheid Kamer voor wetgeving digitale erfenis

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet met wetgeving komt voor de digitale nalatenschap. De VVD en D66 hebben voorstellen ingediend voor de digitale nalatenschap.


3 november 2019

'DELA schuift problemen Yarden voor zich uit'

Is de overname van Yarden door DELA de beste oplossing voor Yarden-leden? Ja en nee, zegt advocaat Casper Janssens van Ploum Rotterdam Law Firm, die in opdracht van consumentenprogramma Radar gevraagd werd de overname te beoordelen.


1 november 2019

Reactie Monuta op uitzending Meldpunt

Onze missie, al 95 jaar, is om voor iedereen een afscheid met een goed gevoel mogelijk te maken. Monuta heeft een hoge ethische norm en we beseffen dat we in een kwetsbare periode in iemands leven aanwezig zijn. Onze uitvaartverzorgers krijgen gemiddeld een kwaliteitsscore van 9,2, op basis van circa 15.000 uitvaarten op jaarbasis. Als bedrijf hebben wij als voornaamste doel om continuïteit te waarborgen zodat we ook over honderd jaar nog uitvaarten kunnen verzorgen. Daar hoort een gezonde bedrijfsvoering bij met een bijbehorend gezond bedrijfsresultaat.


1 november 2019

Vanavond op NPO2: Waarom moeten nabestaanden zoveel bijbetalen aan uitvaartverzekeraars

Het televisieprogramma Meldpunt van Omroep Max besteedt vanavond onder andere aandacht aan de extra kosten die nabestaanden van verzekerden voor basale uitvaarten moeten bijbetalen. Het gaat volgens Meldpunt om bedragen van soms wel vele duizenden euro’s.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >