Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws FEBRUARI 2021


26 februari 2021

Sterfte niet verder gedaald in week 7

In week 7 (15 tot en met 21 februari) overleden naar schatting 3600 mensen. Dat zijn ruim 150 sterfgevallen meer dan verwacht voor deze periode en ongeveer 80 sterfgevallen meer dan in de week ervoor (3521 sterfgevallen). Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.


Luisterend over de natuurbegraafplaats

26 februari 2021

Luisterend over de natuurbegraafplaats

Het knorrende geluid van de houtsnip in het bos, de verre roep van de koekoek en de zang van de grote lijster. Nederlanders ontdekken de natuur steeds vaker als welkome afwisseling van het thuiswerken. Activiteiten zoals excursies en rondleidingen zijn helaas nog niet toegestaan, daar hebben de samenwerkende Natuurbegraafplaatsen van Waarde nu een oplossing voor gevonden; de luisterwandeling.


25 februari 2021

Yarden Franchise wordt gefaseerd afgebouwd

De directie van Yarden heeft besloten om per februari 2021 Yarden franchise gefaseerd af te bouwen. Concreet betekent dit, dat alle huidige franchiseovereenkomsten niet verlengd zullen worden en dat er geen nieuwe franchiseovereenkomsten worden aangegaan. Alle lopende franchiseovereenkomsten zullen tot einddatum conform gemaakte afspraken worden uitgediend. De laatste franchiseovereenkomst loopt af in augustus 2025.


24 februari 2021

Geen wijzigingen voor de uitvaartbranche

Tijdens de persconferentie van gisteravond hebben premier Rutte en minister De Jonge de eerste versoepelingen in maanden aangekondigd. Voor de uitvaartbranche zijn er vanaf 3 maart (de dag dat de versoepelingen ingaan) geen veranderingen aangekondigd.


24 februari 2021

Italiaanse begraafplaats in zee verdwenen door aardverschuiving

Een deel van een begraafplaats in een plaatsje bij Genua is in zee verdwenen door een aardverschuiving. Tweehonderd kisten met de resten van overledenen zijn de zee in gespoeld. De autoriteiten proberen de kisten uit zee te vissen.


Nieuw nummer Vakblad Uitvaart: druk op ministerie en terugkijken op 30 jaar postmortale zorg

23 februari 2021

Nieuw nummer Vakblad Uitvaart: druk op ministerie en terugkijken op 30 jaar postmortale zorg

Op korte termijn moeten wettelijke kaders worden vastgelegd rond de modernisering van de Wet op de lijkbezorging. Eind januari stapte de BGNU echter uit het overleg met het ministerie om ‘druk te zetten’. In het nieuwe nummer (verschijning 23 februari) van Vakblad Uitvaart leest u meer.


23 februari 2021

Gemeente Lochem positief over komst natuurbegraafplaats

Het gemeentebestuur van Lochem is positief over de komst van een natuurbegraafplaats op Landgoed de Kalenberg. Volgens de gemeente zal de begraafplaats het landgoed financieel helpen en zo zorgen dat het bosrijke gebied in stand blijft. Omwonende hebben bezwaar tegen de komst van de natuurbegraafplaats maar daar gaat het college niet in mee, dat meldt de Stentor.


22 februari 2021

Nieuwe vacatures op Uitvaartvacatures.nl

Afgelopen week zijn er weer een aantal interessante vacatures geplaatst op Uitvaartvacatures.nl.


22 februari 2021

Crowdfunding voor uitvaart moeder

Vorige week overleed de 37-jarige moeder van twee jongens uit Wijchen. De moeder had geen uitvaartverzekering en er is geen geld voor de uitvaart. De vader van de jongens (sinds 2013 gescheiden van hun moeder) is een crowdfunding gestart voor de uitvaart van de moeder.


Bronzen beeld verdwenen uit urnentuin

19 februari 2021

Bronzen beeld verdwenen uit urnentuin

“Bijna veertig jaar in het vak, maar dit… Nee, dit heb ik niet eerder meegemaakt”, vertelt Gert Brinkhorst, eigenaar van crematoria Hart van Berkelland in Haarlo en De Omarming in Zutphen. Uit de urnentuin van Hart van Berkelland is een bronzen beeld verdwenen. “Het lijkt erop dat het beeld gestolen is. Diep triest”, aldus Brinkhorst.


19 februari 2021

Voor het eerst sinds september geen oversterfte

In week 6 (8 tot en met 14 februari 2021) overleden naar schatting 3400 mensen. Dat zijn ongeveer evenveel sterfgevallen als verwacht voor deze periode. In week 5 overleden 3619 mensen. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.


18 februari 2021

Gedenkpark Oosterhout uitgebreid met natuurbegraafplaats

De algemene begraafplaats Leijsenakkers in Oosterhout krijgt er de komende maanden een natuurbegraafplaats bij. In totaal wordt de begraafplaats uitgebreid met 1 hectare.


Thuisuitvaart, een persoonlijke, intieme en voordelige uitvaart

17 februari 2021

Thuisuitvaart, een persoonlijke, intieme en voordelige uitvaart

Vandaag de dag wordt niet alleen ons leven beïnvloed door Corona-maatregelen maar ook de dood. Zo mogen er op dit moment maar 50 mensen aanwezig zijn bij een afscheid en is de catering aan strenge regels gebonden. Veel mensen zien daarom af van een uitgebreid afscheid en kiezen voor een intieme afscheid met alleen de zeer naasten familieleden. En waar kan dat nu beter dan thuis?


17 februari 2021

Moskeeën vragen Tiel om islamitische begraafplaats

Er is steeds meer behoefte aan een islamitische begraafplaats in de regio van Tiel. Dat schrijven de besturen van drie Moskeeën in een brief aan de gemeente Tiel. Ze vragen de gemeente om de realisatie van een islamitische begraafplaats mogelijk te maken.


16 februari 2021

Handtekeningenactie voor behoud R.K.begraafplaats Naaldwijk

Westland-Natuurlijk is een handtekeningenactie gestart om het kerkhof van de St. Adrianusparochie aan de Dijkweg in Naaldwijk te behouden. De kerk wil van af van de begraafplaats, maar daar is niet iedereen het mee eens.


15 februari 2021

Buren boos over illegale uitvaarten op landgoed in Epe

De buren van de Houtschuur op landgoed Tongeren in Epe zijn boos nu er dit weekend opnieuw een uitvaartplechtigheid heeft plaatsgevonden. De rechtbank heeft eerder al bepaald dat er geen evenementen en uitvaarten gehouden mogen worden. De gemeente heeft na een eerdere overtreding wel een dwangsom opgelegd, maar handhaafde dit weekend opnieuw niet.


De Begraafplaats, februari 2021

15 februari 2021

De Begraafplaats, februari 2021

Goed nieuws! Er is een hele gemeenschap van – vooral – jonge mensen die dol zijn op begraafplaatsen. Ze uiten hun liefde op sociale media, vooral instagram. De Begraafplaats sprak met deathfluencer Claudia Croabatia over haar platform om de dood meer bespreekbaar te maken. Ze heeft 12.000 volgers op instagram (@claudiacrobatia) en de website wordt door twee- à drieduizend bezoekers per week bezocht. Vanaf het begin maken begraafplaatsrecensies onderdeel uit van haar platform.


Sterfte verder gedaald in week 5 (oversterfte 150)

12 februari 2021

Sterfte verder gedaald in week 5 (oversterfte 150)

In week 5 (1 tot en met 7 februari 2021) overleden naar schatting 3 600 mensen. Dat zijn 150 meer sterfgevallen dan verwacht voor deze periode. In week 4 overleden 3 678 mensen. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.


Demissionair premier Mark Rutte spreekt grote waardering uit voor uitvaartbranche (video)

12 februari 2021

Demissionair premier Mark Rutte spreekt grote waardering uit voor uitvaartbranche (video)

Demissionair minister-president Mark Rutte bezocht gistermiddag het DELA-crematorium en -uitvaartcentrum Rhijnhof. Hij wilde weten hoe het met de uitvaartbranche gaat, nu wij noodgedwongen door de coronapandemie heel anders moeten werken dan in gewone tijden.


10 februari 2021

Aalsmeer raadt bezoek begraafplaats af vanwege sneeuw en gladheid

Zondag 7 februari 2021 ontwaakte begraafplaats Aalsmeer onder een deken van sneeuw. Een prachtig beeld, toch wordt u afgeraden het park te bezoeken tenzij u uitgenodigd bent voor een uitvaartdienst


9 februari 2021

Verontwaardiging over vernielingen oude begraafplaats Purmerend

De vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor het onderhoud van de Oude Begraafplaats Purmerend zijn boos op de grafschenners die diverse graven hebben vernield. De vandalen hebben kettingen rond oude graven kapotgetrapt.


In liefde gedenken rond valentijnsdag

8 februari 2021

In liefde gedenken rond valentijnsdag

Rond Valentijnsdag organiseren Rebel’s begrafenisonderneming de herinneringsavond In Liefde Gedenken. Dit jaar zou deze verlichte avondwandeling extra bijzonder zijn geweest door de huidige weersomstandigheden. Maar helaas kan door de huidige coronamaatregelen en de avondklok het dit jaar niet plaatsvinden.


8 februari 2021

Lingewaard zoekt nabestaanden graven algemene begraafplaatsen

De gemeente Lingewaard is op zoek naar de nabestaanden van ongeveer 240 graven waarvan de grafrechten zijn verlopen. Als de grafrechten niet worden verlengd dan worden de graven geruimd.


8 februari 2021

Column AD: Lieve Utrechters crematorium om de hoek is niet eng of rokerig

Omwonenden van begraafplaats St. Barbara maken bezwaar tegen de bouw van een crematorium op de begraafplaats. AD columniste Marieke Dubbelman zag vorige week een artikel in de krant waarin twee bezwaar makende dames hun verhaal doen, met een mooie foto erbij. Dubbeldam dacht bij het zien van het artikel even dat Van Kooten en De Bie weer terug waren.


5 februari 2021

Sterfte iets gedaald in week 4 (oversterfte 300)

In week 4 (25 tot en met 31 januari 2021) overleden naar schatting 3 750 mensen. Dat zijn ruim 300 meer sterfgevallen dan verwacht voor deze periode. In week 3 overleden 3 823 mensen. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.


5 februari 2021

Bijna 13 duizend coronadoden tot 1 november 2020

Vanaf maart tot en met oktober 2020 stierven 12 872 mensen aan COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. 10 372 mensen overleden aan vastgestelde COVID-19 en 2 500 aan vermoedelijke COVID-19. Van alle coronadoden ontving bijna 60 procent zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit blijkt uit voorlopige cijfers over doodsoorzaken die het CBS vandaag publiceert.


5 februari 2021

Maandcijfers overledenen suïcide t/m oktober 2020

De tabellenset bevat het aantal personen dat is overleden als gevolg van suïcide of zelfdoding. Het gaat hierbij om inwoners, oftewel ingezeten in de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) of tegenwoordig de BRP (Basis Registratie Personen). De gegevens zijn opgesplitst naar maand van overlijden en geslacht of naar maand van overlijden en leeftijdsklasse.


5 februari 2021

Begraafplaats ‘opvrolijken’ met happy stones

Wie begraafplaats De Tweeling in Veenoord bezoekt ziet bij de ingang een bakje met daarin steentjes met daarop getekende hartjes, kaarsjes en beertjes. Het zijn happy stones en bezoekers mogen er kosteloos eentje pakken om die op het graf van een dierbare te leggen.


4 februari 2021

Oude aula begraafplaats Bathmen gered

De Oudheidkundige Vereniging in Bathmen neemt intrek in de aula van de oude begraafplaats in Bathmen. De aula zal eerst een grondige opknapbeurt krijgen voordat de vereniging er naartoe zal verhuizen.


4 februari 2021

Streamen vanuit aula begraafplaats Epe zonder haperingen

Omdat er geen internetverbinding aanwezig is in de aula van begraafplaats Norelbos in Epe moeten livestreams vanuit de aula worden uitgezonden via een hotspot op een mobiele telefoon. Daardoor worden de streams vaak haperend uitgezonden. Omdat de streams door de coronacrisis veel worden gebruikt laat de gemeente deze week een mobiele verbinding plaatsen bij de aula.


Meest duurzame crematorium bereikt hoogste punt

3 februari 2021

Meest duurzame crematorium bereikt hoogste punt

Het hoogste punt van de bouw van DELA’s nieuwste en tevens meest duurzame crematorium in Groningen is bereikt. Het crematorium aan het Hoendiep is opgetrokken uit natuurlijk materiaal, in plaats van de meer milieubelastende materialen zoals beton, cement en bakstenen. Dit leidt tot een grote besparing in CO2.


Met verlies niet verloren: inspirerend boek over rouw en revival

3 februari 2021

Met verlies niet verloren: inspirerend boek over rouw en revival

Ze wist het zeker. Ze zou de dood van haar 42-jarige man nooit te boven komen. Zij, pas 35. Twee jonge kinderen van vier en zeven. Lange tijd voelde ze zich een zombie. Worstelend met verdriet. Bang voor hoe het verder moest. Het boek is vanaf 8 februari te koop.


Geen veranderingen in maatregelen bij uitvaarten

3 februari 2021

Geen veranderingen in maatregelen bij uitvaarten

Zoals verwacht hebben premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond geen wijzigingen aangekondigd voor de coronamaatregelen bij uitvaarten. Wel werd een nieuwe routekaart gepresenteerd waarin onder andere te zien is welke versoepelingen rond uitvaarten mogelijk zijn per risiconiveau.


3 februari 2021

Bezwaren tegen komst crematorium Veendam

Monuta en uitvaartvereniging Mekander willen graag een crematorium bouwen in uitvaartcentrum Buitenwoelhof in Veendam. Omwonenden van de Langeleegte zijn daar tegen, ze hebben bezwaar aangetekend tegen de bouwvergunning die vorige week is afgegeven.


2 februari 2021

Verbouwing voor crematorium Den en Rust

Crematorium Den en Rust aan de Frans Halslaan in Bilthoven gaat per 1 mei a.s. verbouwen. De vergunning is hiervoor aangevraagd. Het gebouw wordt vooral aan de binnenzijde ingrijpend verbouwd, waarbij wordt gerenoveerd, geoptimaliseerd en verduurzaamd. Het crematorium van eigenaar coöperatie DELA zal daardoor tijdelijk sluiten, maar de naastgelegen (natuur)begraafplaats blijft bereikbaar voor begrafenissen en nabestaanden die hun dierbaren willen bezoeken.


2 februari 2021

Actie voor behoud RK-begraafplaats centrum Naaldwijk

De parochie van de St. Adrianuskerk in Naaldwijk wil het kerkhof aan de Dijkweg gaan ruimen. De kerk wil de historische begraafplaats uit 1828 laten verdwijnen en daar maken veel mensen zich zorgen over. Juist de oude graven die deels verzakt en vaak niet meer leesbaar zijn, zijn een visuele herinnering aan de historie van de afgelopen 200 jaar.


2 februari 2021

Partij voor de Dieren wil snelle groei natuurbegraafplaatsen stoppen

De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Gelderland haar natuurbegraafplaats beleid heroverweegt. Volgens de PvdD komt er nu te veel natuur in aanmerking om omgebouwd te worden tot natuurbegraafplaats.


2 februari 2021

Uitzending Radar over faillissement verzekeraar Conservatrix

Verzekerden van de failliete Levensverzekeraar Conservatrix krijgen te maken met een flinke korting op hun verzekering. Het consumentenprogramma Radar besteedde gisteravond aandacht aan de ondergang van de verzekeraar.


Video: Hesselmans & Van Willegen lanceert beheersysteem voor uw (mobiele) koelingen

1 februari 2021

Video: Hesselmans & Van Willegen lanceert beheersysteem voor uw (mobiele) koelingen

Innovatie en de uitvaartondernemer ontzorgen, dat is waar Hesselmans & Van Willegen zich mee wil onderscheiden. Zij zijn er in geslaagd om een systeem te ontwikkelen, waarbij u uw koelingen t.b.v thuisopbaringen, maar ook in uw uitvaartcentrum op afstand, kunt meten, volgen en registreren.


1 februari 2021

Verzet tegen komst natuurbegraafplaats Barchem

Het plan 750 natuurgraven uit te geven op landgoed De Kalenberg in Barchem mag op het nodige verzet rekenen van omwonenden. Zij zijn bang dat een mooi stuk natuur verloren gaat.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >