Uitvaart regelen - wat houdt dit in?
Een uitvaart regelen begint bij het waarschuwen van de arts en eindigt bij de aanschaf van een grafsteen of een urn, met vele stappen daartussen, die zakelijke en emotionele beslissingen met zich meebrengen. Wij kunnen je helpen bij elke stap, om er een uitvaart van te maken die recht doet aan de overledene. Een goede uitvaart helpt bij het rouwproces. Wij zijn dag en nacht bereikbaar voor je op telefoonnummer 088 - 848 82 27.
Handige links "uitvaart regelen"
Uitvaart Checklist
Na een overlijden komt er veel op je af en moet je allerlei zaken regelen. Het is belangrijk om overzicht te houden, en een uitvaart checklist kan daarbij helpen. Bekijk hier onze uitvaart checklist.
Deze begeleidt je stap voor stap, vanaf het bellen van de huisarts om het overlijden vast te stellen tot het maken van keuzes over de uitvaart. De checklist behandelt elk detail, zoals de opbaring, de keuzes met betrekking tot muziek en foto’s tijdens de plechtigheid tot de beslissing wat er met de as moet gebeuren of welke grafsteen je kiest. Zo voorkom je dat je iets over het hoofd ziet en word je ondersteund bij zowel praktische als persoonlijke beslissingen rondom de uitvaart. Bekijk ook onze gedetailleerde checklist voor een begrafenis of checklist voor een crematie om stapsgewijs door het proces geleid te worden.
Uitvaart regelen bij leven
Als je specifieke wensen hebt met betrekking tot je uitvaart, kun je die wensen het beste al vastleggen bij leven. Dit is ook prettig voor je naasten, je neemt hen daarmee zorg uit handen en voorkomt meningsverschillen over hoe jij je uitvaart wenst. Je kunt dit officieel doen bij een notaris, je kunt zelf iets op papier zetten of je kunt bij ons op de site het wensenformulier invullen. Je kunt ons ook bellen voor een vrijblijvend en kosteloos voorgesprek, tel. 088 848 82 27.
Begrafenis regelen
Bij het plannen van een begrafenis of crematie komen veel dezelfde zaken aan bod. Op de Checklist uitvaart regelen worden al deze stappen overzichtelijk doorgenomen. Toch zijn er enkele punten die specifiek van toepassing zijn op een begrafenis. Denk hierbij aan het kiezen van een begraafplaats, het selecteren van het type graf en het uitzoeken van een passende grafsteen. Op deze pagina vind je een overzicht van de zaken die specifiek horen bij een begrafenis. Daarnaast leggen we uit hoe wij je bij elke stap kunnen ondersteunen en begeleiden, zodat alles zorgvuldig geregeld wordt.
Crematie regelen
Bij het organiseren van een crematie of begrafenis komen veel dezelfde zaken kijken. Op de Checklist uitvaart regelen worden al deze stappen overzichtelijk behandeld. Toch zijn er specifieke zaken die horen bij een crematie. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van een crematorium en het maken van een beslissing over wat er met de as zal gebeuren. Op deze pagina staan de punten die exclusief bij een crematie komen kijken. We geven uitleg over de verschillende mogelijkheden en laten zien hoe wij je in elke fase kunnen ondersteunen om alles volgens jouw wensen te regelen.
Zelf een uitvaart regelen
Je bent niet verplicht om een uitvaartondernemer in te schakelen voor het regelen van een uitvaart. Je mag dit ook helemaal zelf doen, alleen of samen met familie en vrienden. Bedenk wel dat er waarschijnlijk veel meer bij komt kijken dan je nu zult denken. Je zult je op de hoogte moeten stellen van wat wettelijk wel en niet mag en uitvinden wat er allemaal mogelijk is. Het is maar de vraag of je zin hebt in de administratieve taken die bij het regelen van een uitvaart komen kijken. Daarom kan het toch prettig zijn om je bij te laten staan door een uitvaartondernemer. Deze kan het papierwerk uit handen nemen en zorgen dat je niets vergeet zodat jij je volledig kan richten op je overleden dierbare en je familie en/of vrienden. Bel ons gerust als we je ergens mee kunnen helpen. Ons telefoonnummer is 088 - 848 82 27.
Uitvaart regelen zonder verzekering
Een uitvaartverzekering is niet verplicht. Er zijn andere manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat er geld is voor je uitvaart. Als je als nabestaande een uitvaart moet regelen voor iemand anders en de overledene had geen uitvaartverzekering, dan ben je als nabestaande verplicht de uitvaart te bekostigen. Wellicht heeft de overledene zelf geld opzij gelegd voor de financiering van zijn/haar uitvaart of komt er genoeg geld vrij uit de nalatenschap om de uitvaart te bekostigen. Als er geen nabestaanden zijn of de nabestaanden kunnen of willen de uitvaart niet betalen, dan betaalt de gemeente voor de begrafenis of crematie.
Beste uitvaart regelen
De beste uitvaart is een uitvaart die het beste bij de overledene en bij jou als nabestaande past. Dat betekent gehoor geven aan de wensen van de overledene en keuzes maken waar jij je goed bij voelt. Dat betekent ook een uitvaartondernemer die met je meedenkt, kundig is en goed wordt gewaardeerd. Onze score bij Google reviews (meer dan 100 reviews) is hoog, gemiddeld 4,75 (5 is het hoogste cijfer). Bel ons gerust als we je ergens mee kunnen helpen. Ons telefoonnummer is 088 - 848 82 27.
Erfenis verwerpen
Als je de erfenis van een familielid verwerpt, wil dit nog niet zeggen dat je zijn of haar uitvaart niet mag of kan regelen. Alleen mag je de kosten van de uitvaart niet betalen van de bankrekening van de overledene. Je kunt wel de uitvaartverzekering van de overledene hiervoor aanspreken, want die behoort niet tot de erfenis. Overigens is er geen wettelijke termijn voor het verwerpen van de erfenis. Wel is het zo dat eventuele schuldeisers van de overledene vanaf 3 maanden na het overlijden jou als erfgenaam mogen vragen die schulden te betalen. Heb je als erfgenaam meer tijd nodig om te beslissen of je de erfenis wilt aanvaarden, dan vraag je dat aan bij de rechtbank.
Geen familie
Als er geen familie is dan kan / mag je ook als vriend(in) de uitvaart regelen. Iedereen mag een uitvaart regelen: kennis, buur, collega, werkgever van de overledene, zijn/haar mentor of curator. Je kunt ook als (vrienden)groep de uitvaart regelen. Wel sluiten wij met één persoon de overeenkomst af, dat is dan de opdrachtgever van de uitvaart. Deze persoon is verantwoordelijk voor het betalen van de uitvaartnota en is ook degene die mag beslissen over het graf of de
Goedkope uitvaart regelen
Voor een goedkope uitvaart gaan betekent niet dat het geen waardige uitvaart kan zijn. Het betekent wellicht dat je geen geld wilt betalen voor overbodige zaken. Dat je sommige zaken zelf kan en wilt regelen. Of dat je de afscheidsbijeenkomst belangrijker vindt dan de daadwerkelijke crematie of begrafenis. Wij regelen, door héél Nederland, een budgetcrematie of budgetbegrafenis. Goedkoop maar perfect geregeld.
Steeds meer mensen kiezen voor een stille crematie. Dit is een technische crematie zonder uitvaartplechtigheid. Mensen die kiezen voor een stille crematie doen dat bijvoorbeeld omdat dit voordeliger is maar ook omdat zij bewust kiezen voor soberheid rondom de dood. Ook de befaamde zanger David Bowie koos voor een stille crematie.
Hoe uitvaart regelen
Je mag helemaal zelf bepalen hoe je eigen afscheid eruitziet. Dat kun je vooraf allemaal vastleggen via onze site. Als je een uitvaart voor een ander regelt, zul je eerst moeten kijken of hij/zij specifieke uitvaartwensen heeft vastgelegd en daarnaar handelen. Een uitvaartondernemer inhuren is niet verplicht, maar maakt het je wel een stuk makkelijker, want er komt veel kijken bij het regelen van een uitvaart. Bel ons gerust als we je ergens mee kunnen helpen. Ons telefoonnummer is 088 - 848 82 27.
Uitvaart regelen kind
Het verlies van een kind is zonder twijfel de meest hartverscheurende ervaring die een ouder kan doormaken. Juist dat kan het belangrijk zijn te kunnen vertrouwen op de steun van mensen die de praktische zaken van je kunnen overnemen. Onze uitvaartverzorgers staan klaar om je te begeleiden en ervoor te zorgen dat je alle ruimte krijgt om op een persoonlijke en waardige manier afscheid te nemen van je kind. Wij helpen je bij elke stap, van het regelen van de uitvaart tot het creëren van een gedenkwaardige en troostvolle ceremonie. Neem de tijd die je nodig hebt om samen te zijn met familie en vrienden, terwijl wij zorgen dat alles op de achtergrond goed wordt geregeld. Ons team staat voor je klaar om je te ondersteunen en om een zo mooi en passend mogelijk afscheid te verzorgen. Bel ons gerust: 088 - 848 82 27.
Uitvaart laten regelen
Je kunt een uitvaart helemaal zelf regelen, maar er is veel voor te zeggen om een uitvaartonderneming in te huren. Het zorgt ervoor dat je de ‘vervelende’ klussen die er ook bij horen niet hoeft te doen, waardoor je je geheel kunt richten op de zaken die een uitvaart tot een mooie, persoonlijke en onvergetelijke gebeurtenis maken. Waarbij je alle tijd en ruimte hebt, jouw aandacht vooral op de overledene en het afscheid te richten.
Regelen na de Uitvaart
Na de uitvaart moeten enkele belangrijke zaken worden afgehandeld. Wellicht wil je dankbetuigingen sturen naar de uitvaart gasten. Ook moet de uitvaartnota betaald worden, evenals eventuele andere openstaande kosten. Nabestaanden dienen de administratieve afwikkeling voort te zetten, zoals het informeren van instanties over het overlijden en het afhandelen van de erfenis. Daarnaast moeten abonnementen, verzekeringen en contracten, zoals huur of hypotheek, worden opgezegd of aangepast. Digitale accounts en sociale media profielen van de overledene kunnen worden beheerd of verwijderd. Tot slot is het belangrijk om tijd en ruimte te nemen voor rouwverwerking en eventuele rouwbegeleiding.
Uitvaart online regelen
Wij hebben het makkelijk voor je gemaakt om de uitvaart online te regelen. Wij hebben een vragenlijst opgesteld waarbij rekening wordt gehouden met al jouw specifieke wensen wat betreft locaties, plechtigheid, bekendmaking et cetera en waarop je elk bijzonder verzoek kunt invullen. Het gebruik van deze dienst is volledig gratis en je zit nergens aan vast. Deze lijst is al door honderden mensen ingevuld, uit de reacties blijkt dat zij het prettig thuis in alle rust hierover na te denken en hun wensen op te schrijven.
Tips uitvaart regelen
- Neem de tijd om afscheid te nemen van de overledene voordat je direct van alles begint te plannen en regelen.
- Betrek familie en vrienden bij de uitvaart. Hoor wat hun wensen en ideeën zijn en wat zij willen en kunnen doen: spreken, muziek maken, eten of hapjes verzorgen.
- Kies zorgvuldig een uitvaartondernemer. Iemand die je aanspreekt, vertrouwt en transparant is over de kosten. Vraag aan naasten of zij een bijzonder goede ervaring hebben met een uitvaartondernemer.
- Weet wat je ongeveer kunt en wilt uitgeven aan de uitvaart.
- Probeer de uitvaart persoonlijk te maken. Een uitvaart hoeft niet traditioneel te zijn. Er is veel mogelijk op elk gebied. Zo is een kist niet verplicht, een afscheidsbijeenkomst kan overal plaatsvinden en je mag de overledene ook zelf vervoeren.
- Vergeet jezelf niet in de dagen tussen overlijden en de begrafenis of crematie. Sta toe dat anderen voor je zorgen of vraag om hulp.
Uitvaart vooraf regelen
Je kunt vooraf je uitvaartwensen vastleggen om ervoor te zorgen dat alles naar wens verloopt. Wij bieden een gebruiksvriendelijke online tool waarmee je stap voor stap je volledige uitvaart kunt regelen, van het kiezen van muziek tot de locatie. Na het invullen ontvang je een gedetailleerde kostenbegroting, die geldig is tot het einde van het jaar, zodat je direct inzicht hebt in de verwachte kosten. Veel mensen vinden het prettig om van tevoren kennis te maken met de uitvaartleider, zodat er een goede klik kan ontstaan en belangrijke zaken, zoals de keuze voor een begraafplaats of crematorium en de rouwkaart, kunnen worden besproken. Zo ga je met een gerust hart de toekomst tegemoet. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend voorgesprek via 088 848 82 27.
Waarom een uitvaart regelen
Het organiseren van een uitvaart is een belangrijke eerste stap in het rouwproces. Een uitvaart die goed is afgestemd op de overledene, doet recht aan wie hij of zij was en biedt een moment van eerbetoon en afscheid. Door de wensen van de overledene te respecteren en deze een centrale plek te geven, zorg je voor een waardig en persoonlijk afscheid. Het betrekken van familie en vrienden bij de organisatie en de uitvaart zelf versterkt niet alleen de onderlinge steun, maar helpt ook iedereen om samen het verlies te verwerken en een plek te geven.
Wanneer uitvaart regelen na overlijden
Als iemand is overleden, is het belangrijk om eerst de tijd te nemen om afscheid te nemen. Je hoeft ons niet direct te bellen als je dat niet prettig vindt. Het kan gerust even wachten totdat je er klaar voor bent, of je kunt een afspraak met ons maken voor een later tijdstip via 088 848 82 27. Voordat wij komen, moet echter eerst een arts het overlijden officieel hebben vastgesteld. Daarna kunnen we samen de vervolgstappen plannen. Houd er rekening mee dat de begrafenis of crematie minimaal 36 uur na het overlijden en uiterlijk binnen zes werkdagen moet plaatsvinden. Weekenden en feestdagen worden hierbij niet meegerekend, waardoor er iets meer tijd kan zijn om alles rustig te regelen. We helpen je graag bij het plannen van een respectvol afscheid op een moment dat goed voelt voor jou.
Wanneer uitvaart regelen bij overlijden op zaterdag
Is je dierbare op een zaterdag overleden? Ook dan kun je ons direct bellen. Het is belangrijk dat eerst een arts het overlijden officieel vaststelt en de benodigde documenten ondertekent. Zodra dit is gebeurd, kan onze uitvaartleider op zaterdag bij je langskomen om samen de wensen voor de uitvaart te bespreken. Wij rekenen geen extra kosten of zaterdagtoeslag voor deze diensten. Wel kan het zijn dat sommige crematoria en begraafplaatsen een toeslag hanteren voor diensten in het weekend. Onze uitvaartleider kan je hierover meer informatie geven. Neem gerust contact met ons op via 088 - 848 82 27. Weekenden en feestdagen worden niet meegerekend in de wettelijke termijn van maximaal zes werkdagen voor het regelen van de uitvaart, waardoor je in sommige gevallen iets meer tijd hebt om alles rustig te plannen. De uitvaart moet dan bijvoorbeeld uiterlijk de maandag in de week erna plaatsvinden.
Wie mag uitvaart regelen
Iedereen mag een uitvaart regelen, en het hoeft niet per se de partner of de kinderen van de overledene te zijn. Ook vrienden, kennissen, buren, collega's of zelfs een werkgever kunnen de uitvaart op zich nemen. Het belangrijkste is dat er iemand bereid is om de verantwoordelijkheid te dragen. Als er niemand beschikbaar of bereid is om de uitvaart te regelen, is de gemeente wettelijk verplicht om dit te doen. De gemeente zal daarna proberen de kosten te verhalen op de directe nabestaanden indien mogelijk. Mocht je vragen hebben over wie in jouw situatie de uitvaart kan regelen, neem gerust contact met ons op via 088 - 848 82 27. We staan klaar om je te adviseren en te ondersteunen.
Wie moet uitvaart regelen
Er is geen wettelijke verplichting voor een partner, kind, broer of zus van de overledene om de uitvaart te regelen. De wet schrijft niet voor wie verantwoordelijk is voor het organiseren van de uitvaart; iedereen mag dit op zich nemen, maar niemand is hiertoe verplicht. Het is echter wel mogelijk dat nabestaanden achteraf financieel verantwoordelijk worden gesteld voor de kosten van de uitvaart, zelfs als zij deze niet zelf hebben geregeld. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer de gemeente de uitvaart heeft moeten verzorgen. Mocht je vragen hebben over het regelen van een uitvaart of de bijbehorende kosten, neem dan gerust contact met ons op via 088 - 848 82 27. We helpen je graag verder.
Uitvaart regelen zonder erfenis
De erfenis of de nalatenschap is het geheel van bezittingen en schulden dat de overledene nalaat bij zijn/haar overlijden. Na de meeste overlijdens is er wel sprake van enige vorm van nalatenschap, ook de inboedel wordt gerekend onder bezit. Maar wat als er alleen schulden zijn? Wat als je de erfenis verwerpt? Mag je de uitvaart dan wel regelen? En wie betaalt er dan voor? Maakt de uitvaartverzekering deel uit van de erfenis?
Uitvaart regelen zonder notaris
Voor het regelen van een uitvaart heb je geen notaris nodig. Mogelijk wel voor het regelen van de erfenis of het laten opstellen van een verklaring van erfrecht. Dat moet een notaris doen. Het regelen van de uitvaart staat los van het accepteren of verwerpen van de erfenis. Je kunt de erfenis verwerpen en toch de uitvaart regelen. Dan is het wel belangrijk dat je voor financiering van de uitvaart niet de bankrekening van de overledene gebruikt. Heb je vragen over de praktische zaken rondom een uitvaart, neem dan gerust contact op via 088 - 848 82 27. We adviseren je graag.
Uitvaart regelen zonder testament
Het opstellen van een testament is niet wettelijk verplicht. Wanneer iemand overlijdt zonder testament, wordt de erfenis verdeeld volgens de regels van het wettelijk erfrecht. De wettelijke erfgenamen, zoals de partner, kinderen en eventueel andere familieleden, worden dan aangewezen als de verantwoordelijken voor het regelen van de uitvaart. Hoewel de erfgenamen meestal de taak op zich nemen, is dit geen formele verplichting. Iedereen, ook buiten de familie, kan de uitvaart organiseren als dit gewenst is. Mocht er echter niemand zijn die dit wil of kan doen, dan kan de gemeente ingrijpen en de uitvaart verzorgen, waarna de kosten mogelijk worden verhaald op de nabestaanden.
Uitvaart regelen in Amsterdam
Uitvaart.nl beveelt Amstel Uitvaarten van harte aan voor iedereen die op zoek is naar een eigentijdse en betrouwbare uitvaartonderneming in Amsterdam. Amstel Uitvaarten biedt deskundige begeleiding bij zowel crematies als begrafenissen en staat bekend om hun persoonlijke en respectvolle aanpak. Ze verzorgen een afscheid op maat, dat volledig is afgestemd op de wensen van de nabestaanden en passend binnen elk budget. Met hun diepgaande kennis van de mooiste begraafplaatsen en crematoria in Amsterdam en omliggende gemeenten, creëren zij een uniek en betekenisvol afscheid. Amstel Uitvaarten neemt je alle praktische zorgen uit handen, zodat jij je volledig kunt richten op het afscheid van je dierbare. Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek kun je contact opnemen via 020 - 8204112.
Veelgestelde vragen
Ben je verplicht de wensen van de overledenen uit te voeren?
Volgens de wet wel. In de wet staat letterlijk: ‘De lijkbezorging geschiedt overeenkomstig de wens of de vermoedelijke wens van de overledene, tenzij dat redelijkerwijs niet gevergd kan worden.’
Wat gebeurt er als je de uitvaart niet verzorgt volgens de wens van de overledene?
Het zal niet snel voorkomen dat familie of andere naasten de wensen van de overledene zullen negeren. Hoewel je dit niet altijd zeker kunt weten, omdat die wensen meestal niet openbaar worden gemaakt. Als de wensen wel bekend zijn en de naasten negeren deze en er is niemand die opkomt voor de overledene en zijn/haar uitvaartwensen, dan houdt het op. Er zullen geen gevolgen zijn. Er zal geen boete of straf worden opgelegd door de overheid. Als je zelf zeker wilt zijn dat je uitvaartwensen worden uitgevoerd, dan kun je het beste een executeur testamentair benoemen.
Wat als er ruzie of onenigheid is over het regelen van de uitvaart?
Als uitvaartondernemer hebben wij te maken met één opdrachtgever, dat is degene die de handtekening onder de opdracht tot het regelen van de crematie of begrafenis heeft gezet. Hij/zij is de enige die ons mag en moet vertellen wat er moet gebeuren, ook al is niet iedereen binnen de familie het daar mee eens.
Hoe betrek je kinderen bij de uitvaart?
Er zijn veel manieren om kinderen bij een uitvaart te betrekken. Oudere kinderen kunnen helpen met het verzorgen en aankleden van de overledene, wat hen een gevoel van verbondenheid kan geven. Daarnaast kunnen kinderen een tekening maken om in de kist te leggen of zelfs op de kist te tekenen. Tijdens de afscheidsbijeenkomst kunnen ze kaarsen aansteken bij de kist, wat een symbolisch gebaar van licht en herinnering is. Een jong kleinkind zou een liedje kunnen zingen, terwijl een ouder kleinkind wellicht liever een toespraak houdt of een gedicht voorleest. Na de ceremonie kunnen ze bijvoorbeeld herinneringskaartjes uitdelen, waarmee ze een actieve en betekenisvolle rol spelen in het afscheid.
Mag je huisdieren meenemen naar een uitvaart?
Dat hangt af van de locatie waar de uitvaart wordt gehouden. Sommige uitvaartlocaties staan huisdieren niet toe, terwijl het op andere plekken geen probleem is om ze mee te nemen. Het is daarom belangrijk om dit vooraf te controleren bij de gekozen locatie. Door dit op tijd te vragen, voorkom je eventuele verrassingen en weet je zeker of jouw huisdier aanwezig kan zijn tijdens het afscheid. Uiteraard kunnen wij ook voor je informeren bij het crematorium of de begraafplaats van je keuze. Bel ons gerust als je wilt dat we je hierbij helpen: 088 - 848 82 27.
Bel 088 - 848 82 27
Wij zijn 24/7 bereikbaar Print deze pagina