Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws SEPTEMBER 2019


30 september 2019

1500 grafheuvels ontdekt op de Veluwe

Tweeduizend vrijwilligers hebben in de afgelopen tijd over de Veluwe gelopen om grafheuvels te zoeken. Ze deden mee met het project Erfgoed Gezocht en samen hebben ze maar liefst 1500 grafheuvels ontdekt.


30 september 2019

Meer graven op natuurbegraafplaats Elspeet

De nieuwe natuurbegraafplaats in Elspeet (Gld.) krijgt geen ruimte voor 700 maar 1200 natuurgraven, dat meldt de Stentor. De capaciteit kan worden uitgebreid omdat de provincie de regels voor het aanleggen van natuurbegraafplaatsen heeft aangepast.


29 september 2019

SGP voor de doodstraf, tegen euthanasie

Wanneer het onderwerp euthanasie besproken wordt laat de SGP van zich horen. Nadat de NOS zaterdag berichtte over het verzoek van artsen om euthanasie mogelijk te maken bij kinderen liet SGP-leider Van der Staaij direct van zich horen.


29 september 2019

Kinderartsen willen dat euthanasie bij kinderen wordt toegestaan

Het is een zeer moeilijk onderwerp, maar een groep kinderartsen roept het kabinet toch op om euthanasie ook mogelijk te maken voor kinderen die nog niet wilsbekwaam zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat 84 procent van de gespecialiseerde artsen wil dat euthanasie bij kleine kinderen mogelijk wordt.


Symbolische ‘eerste steen’ voor vernieuwd La Grande Suisse

27 september 2019

Symbolische ‘eerste steen’ voor vernieuwd La Grande Suisse

De allereerste steen in La Grande Suisse was het niet, maar wel een bijzondere markering voor alle werkzaamheden aan het markante Maastrichtse pand. Afgelopen donderdag vond de symbolische eerste steenlegging plaats op het monumentale landgoed, waar een crematorium wordt gerealiseerd.


Open Dag bij Crematorium Jonkerbos op zondag 6 oktober

26 september 2019

Open Dag bij Crematorium Jonkerbos op zondag 6 oktober

Crematorium Jonkerbos (Weg door Jonkerbos 51, Nijmegen) organiseert op 6 oktober van 11.00 tot 16.00 uur een Open Dag. Alle ruimtes zijn geopend en ook het gedenkpark is toegankelijk voor een rondwandeling. TV-presentatrice Hella van der Wijst is aanwezig en geeft gedurende de dag een aantal interactieve lezingen over rouw en troost. Iedereen is van harte welkom.


26 september 2019

70 % procent Nederlanders legt digitale nalatenschap niet vast

Zeventig procent van de Nederlanders die actief zijn op sociale media hebben niet vastgelegd wat er met hun sociale media profielen moet gebeuren wanneer ze zijn overleden. Onder jongeren tot 30 jaar ligt dat percentage zelfs op 85 procent, dat meldt RTL Nieuws.


25 september 2019

Aanleg veteranenbegraafplaats Loenen begonnen

Op Ereveld Loenen wordt momenteel gewerkt aan de aanleg van een veteranenbegraafplaats en een informatiecentrum. Hierdoor kunnen binnenkort ook overleden veteranen die niet tijdens een gevechtshandeling zijn gesneuveld een plek krijgen op het Ereveld, dat meldt de Stentor.


Den Hollandsche Gedenktekens Ochten verhuist

24 september 2019

Den Hollandsche Gedenktekens Ochten verhuist

Den Hollandsche Gedenktekens in Ochten verhuist deze maand vanaf de Mercuriusweg 46 naar een nieuwe locatie om de hoek. Binnenkort kunnen klanten van Den Hollandsche terecht in het pand van Begrafenisonderneming Van Leusden, eveneens aan de Mercuriusweg in Ochten. Hier heeft Den Hollandsche de beschikking over een eigen adviesruimte waar mensen terecht kunnen voor advies en ontwerp van een persoonlijk grafmonument.


Gouden Terebinth 2020: prijs steunt het funeraire erfgoed

24 september 2019

Gouden Terebinth 2020: prijs steunt het funeraire erfgoed

De Gouden Terebinth is een nationale prijs die in februari 2020 voor de derde keer door de stichting Terebinth wordt uitgereikt. Winnaar wordt de organisatie/instantie of de persoon die zich in 2018-2019 uitzonderlijk heeft ingezet voor het behoud van funerair erfgoed. Dat kan door concrete zorg, maar ook door er op een bijzondere manier aandacht voor te vragen, via media, (boek)publicaties, film en video. Meedoen kan tot 21 oktober 2019.


Steenhouwer moet grafsteen opnieuw graveren

23 september 2019

Steenhouwer moet grafsteen opnieuw graveren

Steenhouwer Hofhuis uit Enschede had zich beter kunnen houden aan de schikking die hij in januari overeenkwam met mevrouw De Jong. In januari kwam hij overeen dat hij de grafsteen van de ouders van mevrouw De Jong opnieuw zou graveren voor 530 euro. Maar die afspraak kwam hij niet na en daarom heeft rechter hem nu verplicht om dit binnen zes weken alsnog te doen.


23 september 2019

Lezingen Drentse begraafplaatsen Drenthe

Op dinsdag 24 september en dinsdag 1 oktober 2019 organiseert Landschapsbeheer Drenthe een tweetal lezingen over begraafplaatsen in Drenthe in het kader van het project Noordergraf. Dit project is door de Rijksuniversiteit Groningen en Erfgoed Partners ontwikkeld om handvatten te bieden voor het beheer van oude begraafplaatsen. Belangstellenden zijn beide data vanaf 19.15 uur welkom in de Waterstaatskerk, Hoofdweg 186 in Bovensmilde. De lezingen zijn gratis toegankelijk.


23 september 2019

CU Kampen wil begraafplek voor te vroeggeboren baby’s

De ChristenUnie in Kampen wil dat gemeente zorgt voor een begraaf- en herinneringsplek voor baby’s die voor de 24e zwangerschapsweek zijn overleden. Volgens de partij is er onder ouders veel behoefte aan een plek waar ze hun kindje kunnen begraven of herdenken.


23 september 2019

Project ‘Eenzame Uitvaart’ in Haarlem

Verschillende partijen, waaronder de gemeente Haarlem, gaan ervoor zorgen dat elke Haarlemmer een respectvol afscheid krijgt. Daarom is het project Eenzame Uitvaart in het leven geroepen.


23.09.19: Vergankelijkheidsdag

23 september 2019

23.09.19: Vergankelijkheidsdag

Over je eigen dood nadenken? Het gros van de mensen vermijdt dat. Erover praten gebeurt dus ook nauwelijks. Over hoe je je uitvaart wil. Wat er na je dood met je Facebook-account moet gebeuren. Wat je wensen voor je sterfbed zijn. Toch kan het - vooral voor de naasten – zinvol én praktisch zijn om daar iets over te weten. Daarom is er (met ingang van dit jaar) jaarlijks een Vergankelijkheidsdag. Op de eerste dag van de herfst: 23 september.


20 september 2019

Graven nonnen Diepenveen worden niet geruimd

De graven van ongeveer veertig nonnen die begraven zijn op begraafplaats Tjoenerhof worden toch niet geruimd. De gemeente Deventer heeft besloten dat de graven toch mogen blijven, nadat enkele inwoners van de stad verontwaardigd reageerden op de aanstaande ruiming, dat meldt de Stentor.


19 september 2019

Bijnen Uitvaartzorg verheugd over uitspraak RvS Schijndel

Rien Bijnen is blij met de uitspraak van de Raad van State. “We hebben 4 jaar als initiatiefnemer gewerkt aan de plannen voor de realisatie van het crematorium op het landgoed de Denneboom in Schijndel. De bezwaren zijn dus ongegrond en dat betekend dat we nu snel met de verdere ontwikkeling kunnen starten.


19 september 2019

RvS: Crematorium en natuurbegraafplaats Schijndel toegestaan

Er mag een natuurbegraafplaats en een crematorium worden aangelegd op het Schijndelse landgoed De Denneboom in Schijndel. De Raad van State heeft de bezwaren van een groep omwonenden afgewezen, dat meldt het Brabants Dagblad.


18 september 2019

Je uitvaart verzekeren loont (advertorial)

Een uitvaart kost tegenwoordig al gauw zo’n 7.000 euro. Ondanks de vaak hoge kosten van een uitvaart, heerst er anno 2019 nog steeds een taboe op het verzekeren van deze kosten. Het afsluiten van een uitvaartverzekering, voelt als vooruitlopen op zaken waar je niet op wilt vooruit lopen. Het is echter geen slecht idee om je te verdiepen in het afsluiten van een uitvaartverzekering.


17 september 2019

Gedenkbeeld “Weerslag’ in Breda onthuld.

Terwijl het Zuiden in januari 1945 al was bevrijd, vond er in Breda een klein oorlogs-drama plaats. Naast de hoofdingang van het nieuwgebouwde Amphia Ziekenhuis aan de Molengracht, stond destijds een boerderij die werd weggevaagd door een uit koers geraakte bom. Daarbij kwamen tien kinderen uit twee gezinnen en een tante om het leven. Stille getuigen van dit drama waren de drie grote bomen vóór de boerderij.


16 september 2019

Plannen crematorium Etten aangepast

GUV Uitvaartverzorging heeft de plannen voor het nieuw te bouwen crematorium aan de Zeddamseweg in Etten aangepast. GUV heeft dat gedaan naar aanleiding van uitspraken van de Raad van State.


16 september 2019

Interim-directeur René Collé vertrokken bij Yarden

Interim-directeur René Collé is alweer vertrokken bij Yarden, hij was sinds maart van dit jaar Managing Director bij Yarden Uitvaartverzekeringen N.V.. Het consumentenprogramma Radar liet zaterdag in haar uitzending weten dat de redactie aan Yarden heeft gevraagd waarom René Collé is vertrokken. Maar de uitvaartverzekeraar wil daar niet op reageren.


16 september 2019

Uitbreiding natuurbegraafplaats Heidepol

Natuurbegraafplaats Heidepol wordt uitgebreid met 8 hectare grond voor natuurgraven. De Arnhemse begraafplaats krijgt zo ruimte voor 2900 extra graven, dat meldt de Gelderlander.


15 september 2019

Yarden: Onderzoeken Kifid en Consumentenbond, mogelijk massaclaim

De Consumentenbond en het financiële klachteninstituut Kifid doen elk afzonderlijk van elkaar onderzoek naar het wijzigen van de polissen door Yarden, dat meldt Radar. Er dreigt mogelijk een massaclaim te komen tegen de uitvaartverzekeraar die de polissen van honderdduizenden mensen heeft versoberd.


Boekjes voor jonge kinderen die in aanraking komen met de dood

13 september 2019

Boekjes voor jonge kinderen die in aanraking komen met de dood

Hoe begeleid je jonge kinderen als zij met de dood van een naaste te maken krijgen? Wat vertel je hen wel, en wat niet? Aan die vragen besteedt het boekje ‘Jonge kinderen en de dood. Tips voor ouders en verzorgers’ aandacht.


13 september 2019

Radar besteedt zaterdag aandacht een gedupeerde Yarden polishouders

Het consumentenprogramma Radar gaat zaterdag over Yarden. Het radioprogramma maakte in augustus ook al een uitzending over het wijzigen van de verzekeringspakketten van honderdduizenden mensen.


13 september 2019

Verontwaardiging over bekladden oorlogsbegraafplaats Mierlo

Een of meerdere grafschenners hebben bijna alle graven, muren en de kapel op oorlogsbegraafplaats Mierlo beklad. Er zijn onder andere hakenkruizen aangebracht op graven en op de kapel, dat meldt Omroep Brabant.


13 september 2019

Jaarlijks ongeveer 20 nieuwe herinneringsbomen in Park Sonsbeek

Binnenkort wordt er een herinneringsboom geplant voor de op 24-jarige leeftijd overleden Gerda Verboon. De boom wordt geplant in Park Sonsbeek in Arnhem waar Gerda heel vaak en graag kwam.


CNV bepleit onvoorwaardelijke Anw-uitkering van 3 jaar

12 september 2019

CNV bepleit onvoorwaardelijke Anw-uitkering van 3 jaar

Arend van Wijngaarden, CNV-voorzitter: ‘Jaarlijks raken duizenden mensen hun partner kwijt. Dat is een zeer ingrijpende situatie, ook op financieel gebied. Vrijwel alle huishoudens zijn op een bepaalde manier afhankelijk van twee inkomens. Ook als één van beide partners geen betaald werk verricht en bijvoorbeeld voor de kinderen zorgt, is het wegvallen van die partner vrijwel altijd een financiële strop, door bijvoorbeeld kinderopvangkosten die er dan ineens bijkomen.’


11 september 2019

Verpleeghuisarts handelde zorgvuldig, ontslagen van rechtsvervolging

De verpleeghuisarts die terecht stond omdat ze euthanasie pleegde op een demente vrouw heeft zorgvuldig volgens de regels gehandeld. De rechtbank heeft de arts daarom ontslagen van rechtsvervolging.


Nieuwe Terebinth over familiebegraafplaatsen

11 september 2019

Nieuwe Terebinth over familiebegraafplaatsen

Nummer 3 is een themanummer over familiebegraafplaatsen. Wim Cappers schreef de inleiding bij dit thema: wanneer zijn mensen op eigen terrein gaan begraven? Waarom en waar? Wat kan er tegenwoordig nog in dit kader?


Wie wordt de eigenaar van dit nieuwe crematorium?

11 september 2019

Wie wordt de eigenaar van dit nieuwe crematorium?

Centraal gelegen in Nederland staat dit pand wat te koop/te huur, met als bestemming 'crematorium'. Het ligt in Zeewolde en is goed bereikbaar via verschillende ,filevrije, verbindingswegen.


10 september 2019

Bouw crematorium Bemmel start in voorjaar

De laatste horde voor de bouw van het crematorium in Bemmel is genomen. De gemeente Lingewaard heeft een stuk grond gekocht waarover een ventweg naar het crematorium aangelegd moet worden. Het zag er eerder naar uit dat het op een langlopende onteigeningsprocedure aan zou komen, dat meldt de Gelderlander.


10 september 2019

Intensiever onderhoud begraafplaats Nistelrode

De gemeente Bernheze gaat het groenonderhoud op de begraafplaats in Nistelrode verbeteren. De gemeente heeft daartoe besloten na klachten over het vele onkruid en verdorde planten, dat meldt het Brabants Dagblad.


Uitvaartcentrum Oost-Groningen wordt verbouwd

9 september 2019

Uitvaartcentrum Oost-Groningen wordt verbouwd

Uitvaartcentrum Oost-Groningen krijgt een prachtige nieuwe koffiekamer, familieaula en een upgrade van het audio-visueel systeem. Afgelopen week zijn de werkzaamheden voor de verbouwing van de familieaula al gestart. Deze wordt vergroot zodat plechtigheden tot 30 personen in intieme sfeer kunnen plaatsvinden. De verbouwing van de familieaula is 7 oktober gereed. Vanaf dat moment is deze ruimte weer volledig geschikt voor alle momenten van het afscheid.


Nieuw boek van Henselmans ‘Wegwijzer voor nabestaanden’

9 september 2019

Nieuw boek van Henselmans ‘Wegwijzer voor nabestaanden’

‘Laat je niet kisten door de commercie’ van Marieke Henselmans deed de afgelopen jaren het nodige stof opwaaien. Consumenten omarmden het boek. SNS zette op basis van haar boeken het onafhankelijke platform Meegeven.nl op. Consumenten kunnen daar gratis informatie vinden. Door deze samenwerking werd duidelijk dat er na de uitvaart nog een heel traject van regelwerk komt.


9 september 2019

Publicatie boek: De dood bespreekbaar maken met je kind

Het interactieve boekje ‘Mijn afscheid van jou …’ -geschreven door verlies- en rouwbegeleider Deborah van Abkoude- maakt de dood en de daarbij komende gevoelens, gedachten en rituelen bespreekbaar. Het ondersteunt het rouwproces van kinderen en jongeren. “Mijn afscheid van jou …’ is verkrijgbaar vanaf 8 oktober 2019.


9 september 2019

Open huis De Laatste Eer Drachten

Altijd al een kijkje achter de schermen willen nemen bij een dynamische uitvaartvereniging? Dit kan! Zaterdag 14 september bent u van 13.00 tot 16.30 uur van harte welkom in Uitvaartcentrum Slingehof in Drachten.


9 september 2019

Eeuwigdurende grafrust op de islamitische begraafplaats Bergen op Zoom

Het bestuur van de R.K. Begraafplaats Bergen op Zoom (waar de islamitische Begraafplaats onder valt) heeft besloten om per direct eeuwigedurend grafrecht toe te kennen op de islamitische Begraafplaats Bergen op Zoom.


9 september 2019

Toch geen strandrolstoel voor begraafplaats Oostwold

Omdat de begraafplaats in Oostwold moeilijk begaanbaar is voor ouderen zou de gemeente Oldambt een strandrolstoel plaatsen op de begraafplaats. Maar daar ziet de gemeente nu toch vanaf omdat er kritiek kwam uit de raad, dat meldt RTV Noord.


6 september 2019

Opheldering gevraagd over weigeren uitvaartverzekering psychiatrische patiënt

De SP heeft opheldering gevraagd aan het kabinet over verzekeraars die weigeren een uitvaartverzekering af te sluiten voor mensen met een psychische aandoening. Aanleiding is het overlijden van Mark uit Apeldoorn. Mark kon vanwege zijn psychische aandoening geen uitvaartverzekering afsluiten, waardoor er nu geen geld is voor een uitvaart.


5 september 2019

Begraafplaats Rossum blijft behouden

De oude begraafplaats aan de Burgemeester Van Randwijckstraat in Rossum zal ook in de toekomst een plek blijven om te herdenken. De gemeente overwoog eerder om graven te ruimen omdat de begraafplaats slecht is onderhouden. Maar mede dankzij bemoeienis van de Stichting Terebinth is het de gemeente nu duidelijk dat de historische graven op de begraafplaats behouden moeten blijven.


5 september 2019

Modeontwerpster wil afbreekbare kleding voor overledenen gaan aanbieden

De kleding die overledenen dragen wanneer ze worden begraven is niet altijd makkelijk afbreekbaar. Daarom wil modeontwerpster Charde Brouwer uit Mijdrecht biologisch afbreekbare kleding voor overledenen gaan verkopen, dat meldt RTV Utrecht.


4 september 2019

Coöperatie Laatste Wil zet handleiding zelfdoding online

Coöperatie Laatste Wil (CLW) heeft in het besloten deel van haar ledensite een handleiding geplaatst die mensen helpt om zelf een einde aan hun leven te maken. In de handleiding staan de chemische stoffen die gebruikt kunnen worden bij zelfdoding, dat meldt RTL Nieuws.


4 september 2019

Aalten verhoogt grafkosten met 55%

De gemeente Aalten gaat de tarieven voor begraven fors verhogen. Een graf dat nu 805 euro kost moet vanaf 2020 1252 euro gaan kosten, dat meldt de Gelderlander.


Vleermuis avondsafari op 10 september bij Uitvaartmuseum Tot Zover (Amsterdam)

2 september 2019

Vleermuis avondsafari op 10 september bij Uitvaartmuseum Tot Zover (Amsterdam)

Met haar prachtige oude bomen en monumentale graven is De Nieuwe Ooster een hotspot voor natuur. Ook vleermuizen zijn er graag te gast. Kom naar de avondsafari van onze stadsecoloog op dinsdag 10 september en ontdek meer over dit bijzondere nachtdiertje.


‘Gemeentes houden kosten begraven kunstmatig hoog’

2 september 2019

‘Gemeentes houden kosten begraven kunstmatig hoog’

Het programma Radar van de Tros heeft samen met Jan Langelaar (expert gemeentelijke belastingen) onderzoek gedaan naar de bedragen die gemeenten voor dit jaar hebben begroot aan inkomsten en uitgaven. Daarbij is gelet of de grafrechten 100% kostendekkend zijn. Gemeenten mogen namelijk niet verdienen aan grafrechten. Diverse gemeenten houden zich alleen niet aan die regel.


Nieuwe eigenaren Uitvaartcentrum Vianen

2 september 2019

Nieuwe eigenaren Uitvaartcentrum Vianen

Het uitvaartcentrum aan de Sparrendreef (voorheen Monuta) heeft sinds maandag 2 september jl. nieuwe eigenaren. Martin Hendericks en Désirée Huis in ’t Veld-Heinink hebben het pand overgenomen en het krijgt een andere naam; Uitvaarthuis Vianen.


2 september 2019

D66 wil dat ouderen makkelijker een einde aan hun leven kunnen maken

Kamerlid Pia Dijkstra van D66 komt volgend jaar met een wetsvoorstel om euthanasie mogelijk te maken voor ouderen die niet meer willen leven. Het is een voorstel dat zeer gevoelig ligt bij coalitiepartijen CDA en ChristenUnie.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >