Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws SEPTEMBER 2022


VTU Uitvaart Vakbeurs 2022 succesvol afgesloten (video)

30 september 2022

VTU Uitvaart Vakbeurs 2022 succesvol afgesloten (video)

Met veel positieve en enthousiaste reacties van zowel bezoekers als standhouders, ruim 4.000 bezoekers over de drie beursdagen en de uitreiking van de VTU Innovatieprijs 2022 voor de ‘Koesterdoos’ van Wabimento werd de Uitvaart Vakbeurs 2022 vrijdag 30 september afgesloten.


28 september 2022

Waarschuwing oplichting nabestaanden door ‘bankmedewerker’

Een vrouw uit Zeeland die onlangs haar man verloor is vlak na de uitvaart van haar man opgelicht door criminelen. Ze belden de vrouw en deden zich voor als bankmedewerkers. Het resultaat was dat de vrouw even later 3.000 euro armer was.


27 september 2022

Voorlopige uitspraak rechtbank inzake geschil Yarden Franchise en Yarden Uitvaartzorg / DELA nu online

Het conflict tussen de franchisenemers en Yarden loopt sinds afgelopen jaar. Yarden wilde het franchisebedrijf afbouwen omdat deze te duur zou zijn geworden. Yarden heeft eerder besloten de contracten met franchisenemers op te zeggen. De voormalig franchisenemers van Yarden stellen echter dat zij voor een belangrijk deel van hun omzet afhankelijk zijn van Yarden-uitvaarten. De gehele uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland staat sinds gister, 26 september 2022, online.


VTU Uitvaart Vakbeurs 2022 morgen van start

27 september 2022

VTU Uitvaart Vakbeurs 2022 morgen van start

Morgen – woensdag 28 september – gaat om 10.00 uur de VTU Uitvaart Vakbeurs 2022 van start. Tot en met vrijdag 30 september staat Evenementenhal Gorinchem dan volledig in het teken van dé vakbeurs voor de uitvaartbranche die vanwege corona met twee jaar uitgesteld is.


26 september 2022

Nieuw grafveld op Herdenkingspark Westgaarde voor de Inheemse gemeenschap

PC Uitvaart heeft samen met de Indigenous peoples of Abya Yala een eigen begraafplaats in Amsterdam gerealiseerd. Hun dierbaren zielenrust geven volgens de traditionele rituelen is het streven van een groep Inheemse Surinamers in Nederland. Ze wilden een eigen gewijde en gezegende laatste rustplaats. Daarnaast vinden zij het belangrijk om de Inheemse begraaf- en rouwcultuur in stand te houden en de overlijdensrituelen over te dragen aan de volgende generaties.


26 september 2022

Vandalisme op begraafplaats Monster

Op begraafplaats Molenlande zijn de afgelopen periode een aantal graven vernield. Op sociale media klagen nabestaanden over een gebrek aan reactie en actie van de gemeente naar aanleiding van meldingen van vandalisme op de begraafplaats.


23 september 2022

GaandeweG heeft nog plaatsen voor de Opleiding tot Uitvaartbegeleider

GaandeweG heeft in nog plaats voor deelnemers in de vrijdag-lesgroep van de Opleiding tot Uitvaartbegeleider die 07 oktober van start gaat!


Bogra:

23 september 2022

Bogra: "’Wij willen rustig doorgroeien, zijn hier voor de lange termijn"

Grafkistenfabriek Bogra in Enkhuizen heeft roerige jaren achter zich. Maar sinds de overname door de Belgische onderneming Funico werkt het bedrijf aan een gestage groei. „We zijn hier voor de lange termijn”, zegt directeur Jildert Steenbeek klip en klaar.


22 september 2022

Dunweg wil onrust wegnemen

Uitvaartbedrijf DELA heeft onlangs het samenwerkingsverband met Dunweg Uitvaartzorg opgezegd. Waar uitvaarten uit de regio eerder werden verzorgd door het lokale bedrijf Dunweg, moeten DELA-polishouders het nu doen met de landelijke organisatie van DELA.


Kwaadaardig mooi

22 september 2022

Kwaadaardig mooi

We worden omringd door beelden van het fitte lijf. Supergezond is de norm en het zieke lichaam verbergen we. Aan haaruitval, wildgroei en aftakeling zit nu eenmaal weinig glamour. In de tentoonstelling Kwaadaardig Mooi geven kunstenaars vorm aan hun ervaringen met kanker. Zit er iets moois in het uitbeelden van hun ervaringen? Iets dat ons kan sterken?


28 Monuta uitvaartverzorgers ontvangen Nationaal Vakdiploma Uitvaartzorg

22 september 2022

28 Monuta uitvaartverzorgers ontvangen Nationaal Vakdiploma Uitvaartzorg

Tijdens de jaarlijkse diploma-uitreiking van Monuta op 21 september 2022 ontvingen 28 Monuta uitvaartverzorgers het diploma van het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU). Het diploma werd uitgereikt door Stichting NaVU. De uitreiking vond plaats in Crematorium Heidehof in Ugchelen.


CBS: 4,8 miljoen mensen geven expliciete toestemming voor orgaandonatie

22 september 2022

CBS: 4,8 miljoen mensen geven expliciete toestemming voor orgaandonatie

Op 1 januari 2022 hebben 10,7 miljoen Nederlanders van 18 jaar of ouder een eigen keuze ingevuld in het Donorregister. Dat is 75 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder. 4,8 miljoen mensen gaven toestemming voor orgaandonatie (34 procent). Dat is ten opzichte van 1 juli 2021 een stijging van 21 duizend, en ten opzichte van 1 januari 2020 een stijging van een miljoen. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie gaf nam ook toe, van 4,3 miljoen in 2021 naar 4,4 miljoen in 2022. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.


21 september 2022

Vrijwilligers gezocht voor onderhoud begraafplaats Uniken

De gemeente Stadskanaal is op zoek naar vrijwilligers die bij willen dragen aan het herstel en onderhoud van de unieke en historische begraafplaats Uniken in Stadskanaal.


Producent van Bodypod onthult nieuwe kist- en brandcardhoezen

20 september 2022

Producent van Bodypod onthult nieuwe kist- en brandcardhoezen

Tetcon, producent van de bekende Bodypod, onthult vandaag een eigen lijn van kist- en brancardhoezen. Uitvaartondernemers kunnen nu ervaren dat een exclusief design, duurzaamheid en een aantrekkelijke prijs hand in hand kunnen gaan. De verkoop van de nieuwe producten is onlangs gestart. Hier vind je alle informatie die voor jou relevant zijn.


Vakblad Uitvaart over VTU Uitvaart Vakbeurs 2022

20 september 2022

Vakblad Uitvaart over VTU Uitvaart Vakbeurs 2022

In het nieuwe nummer van Vakblad Uitvaart – inclusief de officiële beurscatalogus – blikken deelnemers aan de VTU Uitvaart Vakbeurs alvast vooruit op de driedaagse beurs. Welke ontwikkelingen in de uitvaartbranche zijn er zichtbaar sinds de vorige editie? In het beursnummer leest u alles over de beurs, het kennisprogramma en de deelnemers. Uiteraard ontbreekt ook de plattegrond niet.


20 september 2022

Digitale grafzoeker Winterswijk

De gemeente Winterswijk heeft een app laten ontwikkelen waarmee bezoekers van de algemene begraafplaats een graf snel kunnen vinden.


19 september 2022

Geslaagde Inspiratiedag Geestmerloo

Zondag 18 september was een dag vol inspiratie op natuurbegraafplaats Geestmerloo. Zo’n 500 bezoekers kwamen langs voor de demonstratie begravingen, expositie, Inspiratiemarkt en rondleidingen. De werknemers stonden klaar om ieders vragen te beantwoorden.


19 september 2022

Verhaal van 19-jarige Suus die overledenenverzorger is

De 19-jarige Suus Minkman uit Kwintsheul werkt sinds een jaar als overledenenverzorger. De regionale zender Omroep West wilde heel graag weten waarom iemand er op zo’n jonge leeftijd voor kiest om te gaan werken in de uitvaartbranche.


Uitbreiding kennisprogramma VTU Uitvaart Vakbeurs

19 september 2022

Uitbreiding kennisprogramma VTU Uitvaart Vakbeurs

Het toch al indrukwekkende kennisprogramma tijdens de VTU Uitvaart Vakbeurs 2022 is uitgebreid met de lezing ‘Hoe ga je om met klanten in de rouw’ van rouwtherapeut Margot van Rijn. Van Rijn – als trainer verbonden aan het Expertisecentrum Omgaan met Verlies - maakt zich hard voor openheid en kwetsbaarheid over verlies en tegenslag in het leven. Tijdens haar lezing (op vrijdag 30 september) staat ze stil bij de grote verscheidenheid aan rouwreacties die bij nabestaanden zichtbaar kunnen zijn en hoe je daar als uitvaartprofessional mee om kan gaan.


16 september 2022

Uitvaart Elizabeth live bij NPO en RTL Z

De staatsbegrafenis van koningin Elizabeth is maandag live te zien op NPO 1 en RTL Z. De begrafenis is ook live te volgen op Radio 1 en op de websites en apps van de NOS.


15 september 2022

VVD stelt kamervragen over vertraging behandeling Wet op de lijkbezorging en eerder toestaan van resomatie

Vandaag heeft Kamerlid Mark Strolenberg (VVD) vragen gesteld aan aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie, H.G.J. Bruins Slot over de vertraging in de behandeling van de Wet op de lijkbezorging. Daarbij is ook gevraagd of het mogelijk zou zijn om de resomatie, de nieuwe uitvaarttechniek, eerder toe te staan. Aanleiding voor de vragen van kamerlid Mark Strolenberg was het artikel "Crematorium is van het gas af
" op de site van Omroep Flevoland. Lees hier de vragen aan de minister.


Vergankelijkheidsdag nodigt uit om stil te staan bij sterfelijkheid

14 september 2022

Vergankelijkheidsdag nodigt uit om stil te staan bij sterfelijkheid

Over je eigen dood nadenken? Het gros van de mensen vermijdt dat. Erover praten gebeurt dus ook nauwelijks. Over hoe je je uitvaart wil. Wat er na je dood met je Facebook-account moet gebeuren. Wat je wensen voor je sterfbed zijn. Toch kan het - vooral voor de naasten – zinvol én praktisch zijn om daar iets over te weten. Daarom is er jaarlijks een Vergankelijkheidsdag, op de eerste dag van de herfst. Dit jaar is dat op 23 september. De website vergankelijkheidsdag.nl geeft suggesties voor de invulling van de dag.


14 september 2022

Stuurgroep overweegt verplichte fee per uitvaart voor branchevereniging en uitvaartmuseum

Het overlegorgaan dat bezig is om te komen tot één gezamenlijke branchevereniging (met als werktitel Uitvaart Nederland) overweegt een plan waarbij consumenten 6 euro meer moeten gaan betalen voor de aangifte van overlijden. Consumenten worden daarmee onder andere verplicht om een bijdrage te betalen voor het uitvaartmuseum.


14 september 2022

Rookontwikkeling Crematorium Laren

Gisteravond, dinsdag 13 september 2022, heeft er een incident plaatsgevonden bij Crematorium Laren. Dat laat directeur Guus Temming weten naar aanleiding van diverse berichten in de media. Door een technisch mankement is onze ovendeur niet geheel gesloten en is er flinke rookontwikkeling ontstaan. Hierop is de brandweer ingeschakeld.


13 september 2022

Steeds meer mensen begraven op natuurbegraafplaatsen

Er worden jaarlijks ongeveer 3.000 mensen begraven op een Nederlandse natuurbegraafplaats. Dat is een behoorlijk aantal in vergelijking tot tien jaar geleden toen het om een tiental per jaar ging. Een graf in de natuur, zonder grafsteen, zonder dat de overledene na verloop van tijd weer wordt opgegraven, wordt steeds populairder.


13 september 2022

DELA: "Nog niet zeker of cremeren volgend jaar duurder wordt"

Gister berichtte Omroep Brabant dat cremeren bij DELA volgend jaar fors duurder zal worden door de gestegen prijzen voor gas en energie. Er werd zelfs gesproken over een prijsverhoging van 100 euro. Maar dat blijkt te berusten op een misverstand laat een DELA woordvoerder nu weten.


Digital Life Legacy te zien in inzending Nederlands Filmfestival 2022

12 september 2022

Digital Life Legacy te zien in inzending Nederlands Filmfestival 2022

In de aangrijpende documentaire ‘Schijnstudent’ onderzoekt Rachel waarom haar studerende zus uit haar ogenschijnlijk zo perfecte leven stapte. Hoe accepteer je de dood van een geliefde, als zoveel vragen onbeantwoord blijven?


Singer-songwriter Tim Knol op zoek naar verhalen voor herinneringslied (video)

12 september 2022

Singer-songwriter Tim Knol op zoek naar verhalen voor herinneringslied (video)

In opdracht van afscheidsspecialist Monuta gaat Tim Knol op zoek naar bijzondere herinneringsverhalen. Dat maakte hij vandaag bekend in een video-oproep op Instagram. Knol draagt zijn lied op aan iedereen die een dierbare mist. Op 2 november is het herinneringslied voor het eerst gezamenlijk te horen en te zien, tijdens de 30 speciale herinneringsavonden en op de social media kanalen van Monuta.


10 september 2022

Te koop gevraagd: Uitvaartonderneming met uitvaartcentrum in de Randstad

Bent u uitvaartondernemer aan het einde van uw carriere en wilt u het rustiger aan gaan doen? Wilt u uw onderneming (op termijn) verkopen omdat u geen opvolging heeft? Dan komen wij graag met u in contact.


9 september 2022

Docu ‘Rouw’ van Marleen van der Werf dinsdag 18 oktober op NPO 2

Dinsdag 18 oktober bij de VPRO op NPO 2: Rouw. De Teledoc Campus van
Marleen van der Werf is een cinematografisch essay over verlies.


Oleahof Uitvaartzorg in nieuwe handen

9 september 2022

Oleahof Uitvaartzorg in nieuwe handen

In 1977 stapte Jan Dop in de uitvaartorganisatie en nam in de jaren tachtig de leiding van zijn vader Piet Dop over. Het toenmalige, inmiddels te kleine, uitvaartcentrum aan de Middenweg was sterk verouderd en dus werd nieuwbouw noodzakelijk. Er kwam een nieuw uitvaartcentrum aan de IJsselmeerstraat.


9 september 2022

Rouwperiode tot zeven dagen na uitvaart koningin Elizabeth

In Engeland maakt men zich op voor de grootse uitvaart van de gisteren overleden Koningin Elizabeth. Daar komen heel wat tradities bij kijken zoals een lange periode van rouw voor het Britse koningshuis. Die rouwperiode zal tot zeven dagen na de uitvaart duren.


9 september 2022

CBS: "In augustus opnieuw oversterfte in alle weken, wel iets gedaald"

In de laatste week van augustus (week 35, 29 augustus tot en met 4 september 2022) overleden naar schatting ruim 2900 mensen. Dat zijn er net iets minder dan in de week ervoor (2993) en meer dan verwacht voor deze periode. In heel augustus overleden ongeveer 1300 meer mensen dan verwacht, er was oversterfte in alle weken. De sterfte was vooral hoger onder Wlz-zorggebruikers en 80-plussers. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.


9 september 2022

Crematorium Baexem vervangt gasoven voor elektrische variant

Crematorium Midden-Limburg in Baexem start op 19 september met de vervanging van de gasgestookte crematieoven voor een elektrische variant. Die vervanging is onderdeel van een grotere vernieuwing van de DELA-uitvaartlocatie aan de Kasteelweg.


8 september 2022

Oude graven Muntendam in ere hersteld

Een groep vrijwilligers is een jaar bezig geweest om de graven op de oude begraafplaats in Muntendam(Gr) te herstellen. De werkzaamheden zijn nu afgerond en alle graven staan er weer prachtig bij.


8 september 2022

Voorlopige uitspraak in de rechtszaak rondom de Yarden franchisenemers

Het conflict tussen de franchisenemers en Yarden loopt sinds afgelopen jaar. Yarden wilde het franchisebedrijf afbouwen omdat deze te duur zou zijn geworden. Yarden heeft eerder besloten de contracten met franchisenemers op te zeggen. De voormalig franchisenemers van Yarden stellen echter dat zij voor een belangrijk deel van hun omzet afhankelijk zijn van Yarden-uitvaarten.


7 september 2022

DELA start nieuw regioteam in de regio Haarlemmermeer / Bollenstreek / Alphen aan den Rijn.

Onlangs maakte uitvaartonderneming Dunweg bekend dat DELA de samenwerking met Dunweg had beëindigd. Dat had te maken met de nieuwe schaalgrootte die DELA door de overname van Yarden heeft bereikt. DELA wil voortaan de uitvaarten in deze regio volledig zelf regelen en uit voeren. Maar zal dit ook gelden voor samenwerking met andere andere DELA partners?
"Nee", zo laat DELA weten middels de volgende verklaring,


Rob Bruntink ontvangt Elisabeth Kübler-Ross-penning op landelijke Vrijwilligersdag VPTZ Nederland

7 september 2022

Rob Bruntink ontvangt Elisabeth Kübler-Ross-penning op landelijke Vrijwilligersdag VPTZ Nederland

Rob Bruntink ontvangt op 13 september 2022 de Elisabeth Kübler-Ross-onderscheiding van VPTZ Nederland. Deze onderscheiding wordt tweejaarlijks uitgereikt aan iemand die een belangrijke bijdrage levert aan de palliatieve zorg in Nederland.


VTU Uitvaart Vakbeurs 2022

7 september 2022

VTU Uitvaart Vakbeurs 2022

Met een indrukwekkend kennisprogramma, ruim 225 exposanten en een innovatieprijs is de invulling van de VTU Uitvaart Vakbeurs 2022 rond. De beurs zal worden gehouden van 28 tot en met 30 september in de Evenementenhal Gorinchem. “Door de brede opzet is de vakbeurs voor écht elke professional, werkzaam in of voor de uitvaartbranche interessant,” vertelt een enthousiaste Frederik de Bonte, die als bestuurslid van de VTU voorzitter is van de beurscommissie. Voor meer informatie en toegangskaarten bekijk: https://www.uitvaart-vakbeurs.nl.


6 september 2022

Open dag natuurbegraafplaats 18 september: Laat u inspireren op Geestmerloo

Op zondag 18 september organiseert Natuurbegraafplaats Geestmerloo een Inspiratiedag. Tussen 11.00 en 16.00 uur is iedereen welkom voor rondleidingen, demonstraties van begravingen, sfeervolle muziek, een Inspiratiemarkt en een expositie. Alles staat in het teken van afscheid nemen en begraven in deze nieuwe natuur.


6 september 2022

Pop-up uitvaartwinkel in Rosmalen (video)

Het publiek in Rosmalen heeft er een nieuwe bezienswaardigheid bij. In het centrum van de stad is een pop-up uitvaartwinkel geopend. Eigenaresse Paulien Graves wil mensen prikkelen om na te denken over hun eigen afscheid.


6 september 2022

Nieuwe rolcontainers op begraafplaatsen West Betuwe

De gemeente Betuwe gaat rolcontainers plaatsen op alle algemene begraafplaatsen. De containers zijn groter dan de huidige afvalbakken die regelmatig vol zijn.


VTU Uitvaart Vakbeurs 2022 nagenoeg rond

5 september 2022

VTU Uitvaart Vakbeurs 2022 nagenoeg rond

Met een indrukwekkend kennisprogramma, ruim 225 exposanten en een innovatieprijs is de invulling van de VTU Uitvaart Vakbeurs 2022 nagenoeg rond. De beurs zal worden gehouden van 28 tot en met 30 september in de Evenementenhal Gorinchem. “Door de brede opzet is de vakbeurs voor écht elke professional, werkzaam in of voor de uitvaartbranche interessant,” vertelt een enthousiaste Frederik de Bonte, die als bestuurslid van de VTU voorzitter is van de beurscommissie. Voor meer informatie en toegangskaarten bekijk: https://www.uitvaart-vakbeurs.nl


5 september 2022

Brand door rouwkaars bij crematorium Dieren

Door de extreme droogte en de warmte is het momenteel niet verstandig om kaarsen te branden bij graven. Bij het crematorium in Dieren brak vrijdagavond brand uit in het bos door een aangestoken rouwkaars.


Ervaren ‘starter’ zet mes in hoge uitvaartprijzen Zoetermeer

2 september 2022

Ervaren ‘starter’ zet mes in hoge uitvaartprijzen Zoetermeer

De nieuwe uitvaartonderneming Uitvaartzorg Jeanette zet de Zoetermeerse uitvaartmarkt op zijn kop. Uitvaartonderneemster Jeanette Janssen doet dit door begrafenissen en crematies aan te bieden tegen veel lagere tarieven dan Zoetermeerders gewend zijn. Dat zorgt voor een opmerkelijke paradox. Waar het leven steeds duurder wordt, worden uitvaarten een stuk voordeliger. Althans in Zoetermeer, Den Haag en omgeving. Maar hoe doet zij dat? We vroegen het Jeanette Janssen.


2 september 2022

As vanaf 12.500 euro naar de ruimte gebracht

Wie wil dat (een klein deel) van zijn of haar as naar de maan wordt gebracht moet wel behoorlijk wat geld nalaten. Het Amerikaanse bedrijf Celesti (Texas) schiet de as van overledenen de lucht in, het goedkoopste ‘instaptarief’ is 12.500 euro.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >