Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws DECEMBER 2005


29 december 2005

Verkuno expositie 153 kinderkistjes

Onder de titel “153 kinderkistjes” toont de kunstenaarsvereniging Verkuno een groepsinstallatie gemaakt door 51 professionele kunstenaars. Zij lieten zich inspireren door de vondst van de resten van 153 kinderen. Deze kinderen zijn allen tegelijkertijd begraven onder de fundamenten van de dorspkerk in Vries. Sinds de ontdekking in 1947 is het niet gelukt te achterhalen na welke toedracht de kinderen daar circa duizend jaar geleden werden begraven. Van 14 januari t/m 5 februari is de expositie te zien in het Koetshuis van de havezate Mensinge in Roden (toegang gratis, donderdag t/m zondag 13-17 uur, opening vrijdagavond 13 januari 20.00 uur). Er komt ook een lesbrief voor scholen.


28 december 2005

Nieuwsbrief Lifegem, december 2005, staat online

met als onderwerpenNieuwsbrief oktober 2005
LifeGem Europe BV in een nieuw jasje: 'Van jou ... voor mij'
LifeGem start in Zwitserland/Oostenrijk, Frankrijk, Italie en Polen
Nieuwe website Micro-Art online
LifeGem Europe BV en DELA Uitvaartverzorging BV bezegelen samenwerking
LifeGem Dealer wordt LifeGem Adviseur
Allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!
Klik hier om de nieuwsbrief te lezen.


28 december 2005

20 januari 2006: Symposium over uitvaartrituelen

Het Genootschap voor Liturgiestudie organiseert op 20 januari 2006 een symposium over de rituelen waarmee wij afscheid nemen van onze doden. Het symposium wordt in Utrecht gehouden waar de KTU onze gastheer wil zijn. Binnen en buiten de kerk is het belang van rituelen op dat moeilijke moment van afscheid opnieuw ontdekt. Zij bieden een houvast in verwarrende omstandigheden en kunnen helpen bij het verwerken van een verlies. De kerk niet meer de enige behoedster van de rituelen. Ook buiten de kerk treft men zinvolle rituelen aan met betrekking tot dood en rouw.


Seker B.V. verwerft exclusieve verkooprechten Arteus Europa

28 december 2005

Seker B.V. verwerft exclusieve verkooprechten Arteus Europa

De jonge Limburgse ondernemer Patrick Knoben, die eerder de exclusieve rechten verwierf op het Coffin Cover™ concept (de herbruikbare uitvaartkist), heeft zijn assortiment uitgebreid met de ecologische uitvaartproducten van Arteus Europa. Het gaat om uitvaartkisten van golfkarton en urnen van 100% afbreekbaar biologisch materiaal. Voor meer info kijk op www.seker.nl.


Begraaftarieven De Nieuwe Ooster opnieuw niet omhoog

23 december 2005

Begraaftarieven De Nieuwe Ooster opnieuw niet omhoog

De Raad van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer heeft op 19 december de begroting 2006 van begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster (DNO) vastgesteld. Deze begroting is voor het eerst sinds de interne verzelfstandiging van DNO sluitend. Opvallend is dat een groot deel van de tarieven weinig of niet is verhoogd.


19 december 2005

Training en opleiding Expertisecentrum Omgaan met Verlies

Training Jong Verlies
Op 23 en 24 mei 2006 vindt de tweedaagse training Jong verlies plaats. Deze gaat over het omgaan met verdriet en rouw bij kinderen van 0 tot 12 jaar. Het is een praktische training voor mensen die beroepsmatig met rouwende kinderen te maken hebben. De training wordt gegeven in de omgeving Nijmegen. Meer informatie is te vinden in de folder die te downloaden is op www.rietfiddelaers.nl of op te vragen via 040-2260450.

In januari komen de brochures uit voor de opleiding Omgaan met verlies, de leergang Rouwen voor beginners (over kinderen en jongeren) en de opleiding tot Verliesconsulent die in september 2006 weer van start gaan. Belangstellenden kunnen deze aanvragen op het secretariaat van In de Wolken/het Expertisecentrum of downloaden op www.rietfiddelaers.nl of www.in-de-wolken.nl.

Meer informatie: secretariaat Expertisecentrum, Renske Fiddelaers of Annemieke van Weert, 040-2260450 of info@in-de-wolken.nl.


Kerstconcert Yarden Crematorium Rotterdam

18 december 2005

Kerstconcert Yarden Crematorium Rotterdam

Op dinsdag 20 december houdt Yarden Crematorium Rotterdam aan de Maeterlinckweg 101 in Rotterdam(-Zuid) zijn traditionele kerstconcert. De avond duurt van 20.00 tot 21.45 uur en bestaat uit een combinatie van muziek en een lichtjesceremonie. Het crematorium wil met deze avond mensen de gelegenheid bieden in de ‘donkere dagen’ samen te herdenken. Popkoor ‘Puur Zang enzo’ zingt vijfstemmig gevoelige nummers over liefde, verlies en kerst. Zoals Oud verdriet, Angels (Robbie Williams), New Year’s Day, Who wants to live forever (Queen) en Let the sunshine in.


Kerstconcert Yarden Crematorium Daelwijck

17 december 2005

Kerstconcert Yarden Crematorium Daelwijck

Op maandag 19 december houdt Yarden Crematorium Daelwijck aan de Floridadreef 7 in Utrecht zijn traditionele kerstconcert. De avond duurt van 20.00 tot 21.45 uur en bestaat uit een combinatie van muziek en een lichtjesceremonie. Het crematorium wil met deze avond mensen de gelegenheid bieden in de ‘donkere dagen’ samen te herdenken. Popkoor ‘Puur Zang enzo’ zingt vijfstemmig gevoelige nummers over liefde, verlies en kerst. Zoals Oud verdriet, Angels (Robbie Williams), New Year’s Day, Who wants to live forever (Queen) en Let the sunshine in.


14 december 2005

DELA stelt: ‘Gedwongen’ crematie vanwege gestegen grafrechten

Eindhoven 14 december 2005 – Het afgelopen jaar is het percentage mensen dat zich laat cremeren in plaats van begraven fors gestegen. Volgens marktleider DELA zijn de gestegen grafrechten bij gemeenten als oorzaak aan te wijzen. Steeds meer mensen die vanuit ideële overwegingen zouden kiezen voor een begrafenis, laten zich vanuit een financieel noodgedwongen situatie cremeren. In bepaalde gemeenten zijn de grafrechten de afgelopen jaren met wel tientallen procenten gestegen. Gemeenten gebruiken de verhoogde grafrechten als melkkoe. Tijd om hier in het verkiezingsjaar 2006 wat aan te doen.


14 december 2005

Reactie Landelijke Organisatie Begraafplaatsen (LOB) op persbericht DELA: "Begraven is niet duur"

Hieronder het complete persbericht van de LOB:

Uitvaartverzekeraar Dela lijkt een waar persoffensief begonnen te zijn tegen de gemeentelijke begraafplaatsen en suggereert dat geen enkele nabestaande nog een fatsoenlijke begrafenis kan betalen door de exorbitante ‘prijsexplosie’ van de grafrechten.
Zonder enige kennis van de feiten wordt gesteld dat begraafplaatsen de financiële melkkoe van de gemeenten zijn. De werkelijkheid is anders.
Gemeentelijke begraafplaatsen met een batig saldo zijn witte raven.
En zijn de begraafkosten werkelijk zo hoog?


KNMG-richtlijn over sedatie gepresenteerd

7 december 2005

KNMG-richtlijn over sedatie gepresenteerd

De artsenfederatie KNMG heeft donderdag 7 december tijdens een symposium een richtlijn over palliatieve sedatie gepresenteerd. Daarin staat beschreven wat sedatie is, in welke situaties het een geschikte behandelingsvorm is en hoe, en met welke middelen, die behandeling dient te worden uitgevoerd.
Palliatieve sedatie wordt gedefinieerd als ‘het opzettelijk verlagen van het bewustzijn van een patiënt in de laatste levensfase’. Doel is het lijden te verlichten, en niet het moment van sterven te beïnvloeden. Daarmee is direct het grootste verschil met euthanasie benoemd. Al blijft er, ondanks de richtlijn, altijd sprake van een grijs gebied, zo bleek uit de discussie die na de presentatie onder artsen werd gevoerd.


Ovale uitvaartmand UB-08

6 december 2005

Ovale uitvaartmand UB-08

Nieuw in de collectie van Henk Boerland, is de UB-08. Het is een ovale uitvaartmand waaraan je geen hoeken ziet en deze geen binnenkist heeft.. De bodem is van meubelplaat , met daarop een houten frame, omvlochten met waterhyacint. Een vlechtmateriaal, wat een grove structuur heeft en zacht aanvoelt. Deze mand is voorzien van fraaie gebogen handgrepen van pitriet. De binnenmaat is 190 cm.


Uitvaartcentrum Valkenswaard opent deuren na restyling

5 december 2005

Uitvaartcentrum Valkenswaard opent deuren na restyling

Eindhoven 5 december 2005- Na een ingrijpende verbouwing is het uitvaartcentrum van DELA aan de Rosheuvel 5 te Valkenswaard weer helemaal klaar voor de toekomst. Het pand is anders ingedeeld en volledig opnieuw ingericht en heeft nu beschikking over een aantal 24-uurskamers waar nabestaanden in een prettige ambiance 24 uur per dag afscheid kunnen nemen van hun dierbare. Om het publiek kennis te laten maken met dit nieuwe concept van opbaren is er een open dag op zondag 11 december a.s. van 11.00 uur tot 16.00 uur.


5 december 2005

LVC bestuur stelt terugtrekking uit Platform Uitvaartwezen voor aan leden

In een brief aan de leden stelt het bestuur van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) deze week voor om te besluiten tot terugtrekking uit het Platform Uitvaartwezen. Al eerder besloot de grootste koepelorganisatie VOU zich uit het Platform terug te trekken.

“Het bestuur is tot dit voorstel gekomen omdat het Platform in de huidige situatie niet meer kan voldoen aan de doelstellingen, zoals die bij de oprichting zijn geformuleerd”, verklaart Henry Keizer, secretaris van de LVC, “Wij zijn van mening dat de plannen om te komen tot een soort ‘super-platform’, waardoor er in feite geen plaats meer is voor organisaties zoals de LVC, niet in het beste belang zijn van de bij ons aangesloten crematoria. Binnen de nieuwe plannen worden belangrijke zaken, zoals contacten naar buiten en de onderhandelingen inzake de CAO, allemaal centraal door het Platform geregeld. Dat lijkt ons voor de crematoria geen goede zaak. Door het opstappen van de VOU valt een belangrijk stuk draagvlak binnen het Platform weg. Daarmee is het platform geen breed gedragen platform meer en dus is de oorspronkelijke doelstelling van het Platform weg.”


Opmerkelijk jaaroverzicht op Condoleance.nl

2 december 2005

Opmerkelijk jaaroverzicht op Condoleance.nl

Op de voorpagina van Condoleance.nl vindt u de gehele maand december enkele opmerkelijke en informatieve overzichten van de meest spraakmakende sterfgevallen van publieke personen in het jaar 2005. Afkomstig uit binnen- en buitenland. Ook het aantal betuigingen van medeleven tot dit moment kan hier worden teruggevonden. Dit initiatief is aangevuld met een overzicht van bijzondere condoleanceregisters die sinds de oprichting van Condoleance.nl - november 2000 - zijn aangelegd en bezocht. Deze overzichten zullen voortaan elk jaar in december worden gepubliceerd.


1 december 2005

Algemeen Belang verzoekt tot generieke ontheffing thanatopraxie

Evert de Niet, directeur van Algemeen Belang in Groningen, heeft minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport per brief om generieke ontheffing voor thanatopraxie verzocht. Hij deed dit nadat Hayo Brugge, een van de medewerkers van Algemeen Belang, zijn Franse diploma voor thanatopracteur ontving. De Niet: “Hayo Brugge heeft in Frankrijk een bepaalde vaardigheid opgedaan waarvan ik wil dat hij die behoudt. De mogelijkheid om voor thanatopraxie ontheffing per geval aan te vragen bestaat al. Ik vraag de minister nu om mij generieke ontheffing te verlenen.” Met de generieke ontheffing wordt het voor Algemeen Belang mogelijk elke klant thanatopraxie aan te bieden zodat niet langer per klant ontheffing hoeft worden aangevraagd.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >