Nieuws

Facultatieve
Sponsors
U bent hier: home / nieuws & agenda / nieuws

Nieuws APRIL 2019


19 april 2019

Grote natuurbegraafplaats in Molenhoek

Natuurbegraven Nederland mag op het landgoed van Jachtslot de Mookerheide een natuurbegraafplaats aanleggen. De Raad van State heeft de bezwaren van de Stichting Natuurbegraafplaats-waaromniet.nl afgewezen, dat meldt de Gelderlander.


19 april 2019

Natuurbegraafplaats Nieuw-Roden alleen voor urnen

De gemeente Noorderveld gaat het aangrenzende bosperceel bij de begraafplaats in Nieuw-Roden aansluiten bij de begraafplaats. Het bosperceel wordt een natuurbegraafplaats, maar er mogen alleen urnen worden begraven, dat meldt het Dagblad van het Noorden.


18 april 2019

Live uitvaart in virtual reality

Familieleden of vrienden die niet aanwezig kunnen zijn bij de uitvaart van een dierbare kunnen voortaan via virtual reality toch een ervaring beleven alsof ze gewoon bij de uitvaart zijn. In het uitvaartcentrum van Yarden in Fluitenberg is een 360 graden-camera geïnstalleerd, dat meldt de Hoogenveense Courant.


16 april 2019

Graflantaarns vernield op begraafplaats Kerkrade

Op een begraafplaats in Kerkrade zijn dertig graflantaarns vernield. Het gaat om de begraafplaats aan de Van de Weijerstraat. De politie is een onderzoek gestart om de grafschenner(s) te vinden, dat meldt 1Limburg.nl.


15 april 2019

Overeenstemming Natuurbegraafplaats Geestmerloo

Het bestuur van Recreatieschap Geestmerambacht heeft ingestemd met de overeenkomsten voor de realisatie van Natuurpark Geestmerloo. Onderdeel van het natuurpark is een natuurbegraafplaats. Nu alle lichten op groen staan kan men beginnen met de realisatie van de natuurbegraafplaats.


15 april 2019

Rechter: Kinderen mogen afscheid nemen van vader

De rechter heeft twee kinderen van een overleden man uit Almelo toestemming gegeven om afscheid te nemen van hun vader. De stiefmoeder wilde de twee kinderen van de man het recht ontnemen om afscheid te kunnen nemen en daarom stapten de kinderen naar de rechter, dat meldt de Tubantia.


12 april 2019

Uitvaartbranche wil dat overheid kwaliteitseisen gaat stellen aan uitvaartondernemers

Op donderdag 11 april jl. heeft een rondetafelgesprek plaatsgevonden bij de vaste commissie voor binnenlandse zaken. Onderwerp was de modernisering van de wet op de lijkbezorging. Helaas waren er slechts twee Kamerleden aanwezig maar dat stond een zinvolle bijeenkomst niet in de weg. Het meest besproken onderwerp was de kwaliteit van de dienstverlening in de uitvaartbranche en dan met name die van nieuwe toetreders.


12 april 2019

Jaarverslag ombudsman uitvaart

In 2018 hebben 134 mensen contact opgenomen met het klachteninstituut. Dat is hetzelfde aantal als in 2017. In totaal werden er 120 klachten ingediend. Het aantal zaken waarin de ombudsman tot een oordeel kwam uit op slechts tien. De ombudsman meldt in het jaarverslag dat er verder weinig bijzonderheden te melden zijn over 2018.


Nieuwe crematoria verplichten om elektrische ovens te gebruiken

11 april 2019

Nieuwe crematoria verplichten om elektrische ovens te gebruiken

Donderdag werd in Den Haag het Rondetafelgesprek gehouden over de modernisering van de uitvaartbranche. Diverse betrokken partijen mochten hun meningen en zienswijzen voorleggen aan de aanwezige Kamerleden. Een van de insprekers was Evert de Niet, voorzitter van GreenLeave. Zijn organisatie wil dat de overheid in de nieuwe wet opneemt dat nieuwe crematoria niet meer op het gas mogen worden aangesloten.


Loop voorop met de ondersteuning van Faber FuneralTech (partner content)

11 april 2019

Loop voorop met de ondersteuning van Faber FuneralTech (partner content)

De wereld verandert snel. Zo ook de uitvaartwereld. Onder invloed van maatschappelijke, culturele en conjuncturele ontwikkelingen wijzigen ook wensen en mogelijkheden. Uitvaartondernemers dienen daarbij topprestaties te leveren, want nabestaanden zijn veeleisender dan ooit. Er rust dus veel verantwoordelijkheid op de schouders van de uitvaartondernemer. Dat is dan ook de reden waarom Faber FuneralTech, de bekende leverancier van uitvaartbenodigdheden en -mobiliteit, haar dienstverlening heeft uitgebreid.


11 april 2019

Overledene geeft vaker boodschap mee in rouwadvertentie

Uitvaarttradities veranderen door de jaren heen. Dat geldt voor de invulling van de dag van het afscheid maar ook voor rouwadvertenties. De redactie van de Telegraaf constateert dat overledenen steeds vaker een laatste boodschap meegeven in hun rouwadvertentie.


11 april 2019

Schouwarts moet uitvaartondernemer waarschuwen voor radioactiviteit

De BGNU wil dat schouwartsen uitvaartondernemers gaan waarschuwen als een overledene radioactief is. Dat moet de schouwarts ook doen als er sprake is van besmettingsgevaar, dat meldt de Trouw.


10 april 2019

RTL onderzoekt onterechte facturen uitvaart

Het komt helaas nog steeds voor dat nabestaanden na de uitvaart een onverwachte rekening ontvangen van het verzorgingshuis. Het gaat dan om kosten voor het opbaren in de eigen kamer van de overledene. RTL wil graag in contact komen met nabestaanden die zo’n rekening hebben ontvangen.


9 april 2019

Extra parkeerplaatsen crematorium Cuijk

Crematorium Buitenplaats Zevenhutten in Cuijk krijgt 25 extra parkeerplaatsen. Daarmee hoopt eigenaar Schrijen de parkeeroverlast in de buurt te verzachten, dat meldt de Gelderlander.


9 april 2019

Kostenonderzoek Monuta vervelend voor crematorium Berkelland

Het onderzoek naar de kosten van (technische) crematies dat Monuta vorige week publiceerde heeft voor heel wat publiciteit gezorgd. Dat is voor sommige crematoria erg prettig, maar het onderzoek pakte slecht uit voor crematorium Hart van Berkelland uit Haarlo. Dat crematorium kwam als duurste uit de bus. Maar eigenaar Gert Brinkhorst zegt dat Monuta alleen heeft gekeken naar de tarieven overdag, dat meldt de Stentor.


8 april 2019

Utrecht gaat bezwaren vergunning crematorium St. Barbara onderzoeken

De gemeente Utrecht gaf begraafplaats St. Barbara in februari een vergunning voor de bouw van een crematorium. Tot vorige week konden mensen bezwaren indienen tegen de plannen. Er zijn heel wat bezwaren ingediend die de gemeente de komende tijd zal bestuderen, dat meldt DUIC.nl.


7 april 2019

Grote uitbreiding begraafplaats Elzenhof Harderwijk

Begraafplaats Elzenhof in Harderwijk wordt volgend jaar flink uitgebreid. Er wordt ruimte gecreëerd voor 3300 extra graven, dat meldt de Stentor. De helft van het nieuwe deel zal bestaan uit een natuurbegraafplaats.


5 april 2019

Zondag: Hoe doe je dat, kinderen ondersteunen bij een groot verlies’

Zondag 14 april a.s. is er in Andante Café (Crematorium Tilburg) een lezing c.q. interactieve middag i.s.m. netwerk Sterven en Rouw.


Uitbreiding Chinese begraafplaats Zwolle

4 april 2019

Uitbreiding Chinese begraafplaats Zwolle

De Chinese begraafplaats op herinneringspark Kranenburg in Zwolle wordt uitgebreid. De gemeente Zwolle wil meer plek creëren omdat driekwart van de bestaande graven al zijn uitgegeven, dat meldt de Stentor.


Hoge prijzen door gebrek aan concurrentie crematoria

3 april 2019

Hoge prijzen door gebrek aan concurrentie crematoria

Het maakt voor consumenten erg veel uit of er meerdere crematoria zijn gevestigd in hun regio of maar één. Het prijzenonderzoek van Monuta laat zien dat men in het oosten van het land veel meer geld kwijt is voor een crematie dan in het westen van het land. Dat komt omdat er in het oosten te weinig concurrentie is, dat meldt de Stentor.


GUV Aalten goedkoopste crematorium van Oost-Nederland

3 april 2019

GUV Aalten goedkoopste crematorium van Oost-Nederland

Goedkoop en dichtbij cremeren kan wel degelijk in het oosten. In tegenstelling tot wat in het onderzoek van Monuta naar voren kwam enige dagen geleden, is dit bij het crematorium van GUV in Aalten wel mogelijk. De prijzen van GUV zijn niet meegenomen in het onderzoek van Monuta.


Nieuw op Uitvaartbranche.nl: Studio 18 Lijsten

2 april 2019

Nieuw op Uitvaartbranche.nl: Studio 18 Lijsten

Studio 18 Lijsten is een groothandel op het gebied van fotolijsten die zich kenmerkt door:Kwaliteit
Persoonlijk contact
Korte lijnen

Studio 18 Lijsten biedt een eigen lijn van fotolijsten aan, de Studio 18 Collectie. Deze collectie aan fotolijsten is speciaal samengesteld voor de uitvaartbranche.


2 april 2019

Lezing over zorg, compassie en menselijkheid

Op 10 april organiseert Crematorium Tilburg i.s.m. Netwerk Palliatieve Zorg Midden-Brabant wederom een lezing in één van de aula’s aan de Karel Boddenweg 5 te Tilburg.


2 april 2019

Bestemmingsplan crematorium Groningen niet geschorst

De Raad van State heeft bepaald dat de gemeente Groningen het bestemmingsplan voor de realisatie van een crematorium aan het Hoendiep niet hoeft te schorsen, dat meldt RTV Noord.


2 april 2019

Monuta presenteert graf- en crematiekosten 2019

Er zijn grote verschillen in de graf- en crematiekosten per gemeente in Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Monuta naar de graf- en crematiekosten bij 1.684 begraafplaatsen en voor het eerst onder 85 crematoria. In Groningen zijn de kosten voor een graf1 het hoogst (7.306 euro), in Losser het laagst (733 euro). Een crematie2 is in Amsterdam met 406 euro het goedkoopst, Berkelland en Zutphen zijn met 985 euro het duurst. Hierbij is alléén gekeken naar de kosten van crematie zonder gebruik van faciliteiten en zonder begeleiding van nabestaanden, in sommige gevallen valt de asbestemming in de prijs.


1 april 2019

Yarden in financiële problemen (update)

Uitvaartorganisatie Yarden zit in zwaar weer. De grote portefeuille met naturapolissen brengt Yarden in de problemen. Deze naturapolissen kosten Yarden te veel geld, dat meldt het FD. Volgens het FD zit toezichthouder De Nederlandse Bank er bovenop.