Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Nieuws DECEMBER 2020

donderdag 30 december 2020

Terebinth 2020-4 verschenen

Dit nummer is opgedragen aan Bartho Hendriksen, die afscheid neemt als redacteur en zich zeventien jaar lang inzette voor blad en stichting Terebinth. Aan dit nummer werkte hij nog volop mee, met een fraaie funeraire wandeling door Culemborg. Hij vroeg de redactie bij zijn afscheid aandacht te besteden aan cortenstalen grafmonumenten; dat gebeurt in een artikel over dit onderwerp en in de fotoreportage van Bert Pierik.

Lees verder


donderdag 30 december 2020

Per dag overlijden gemiddeld 83 mensen aan corona

Het coronavirus slaat hard toe in Nederland. Ziekenhuizen krijgen steeds meer moeite om de zorg overeind te houden en het lukt de overheid maar niet om snel te starten met vaccineren. Ondertussen overlijden er steeds meer mensen aan het virus, de afgelopen zeven dagen ging het volgens cijfers van het RIVM om gemiddeld 83 doden per dag.

Lees verder


donderdag 29 december 2020

Bijna 4 duizend mensen overleden in week 51 (oversterfte 800)

In week 51 (14 tot en met 20 december 2020) overleden naar schatting bijna 4 duizend mensen. Dat zijn er bijna 400 meer dan een week eerder, toen 3 580 mensen overleden. De sterfte in week 51 is 800 hoger dan verwacht voor deze periode. Ter vergelijking, een week eerder (week 50) overleden er 450 mensen meer dan verwacht). In 2020 overleden tot en met week 51 ruim 162 duizend mensen, 13 duizend meer dan verwacht. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Lees verder


donderdag 29 december 2020

Lokale videoreportage over uitvaartbranche in Eindhoven

De lokale omroep Studio040 uit Eindhoven heeft een reportage gemaakt over de drukte bij de steenhouwerij van de broers Hanique en crematorium Rijtackers. De broers Hanique hebben het druk met de vele bijzettingen, maar kunnen door de lockdown geen bezoekers meer ontvangen in hun showroom.

Lees verder


donderdag 29 december 2020

Hoogste stijging aantal overledenen sinds de Tweede Wereldoorlog

In 2020 overleden tot en met week 51 ruim 162 duizend mensen, 13 duizend meer dan verwacht. Sinds de Tweede Wereldoorlog is een dergelijke stijging van het aantal overledenen niet waargenomen. Vanwege de beperkende maatregelen kromp de consumptie van huishoudens in de eerste drie kwartalen van de 2020 met 6,4 procent ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2019. Ook een dergelijke krimp is in de naoorlogse jaren niet voorgekomen. Dit meldt het CBS in het jaaroverzicht 2020.

Lees verder


donderdag 28 december 2020

In 2020 kreeg een recordaantal onbekende doden een naam

Een onbekende dode man die jaren geleden in zee is aangetroffen. Stoffelijke resten die naar boven komen bij het uitbaggeren van een sloot. Of een slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog dat zonder naam is begraven. Steeds meer onbekende doden krijgen hun naam terug door de inzet van de politie, defensie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het gaat onder meer om doden van wie het jarenlang onmogelijk leek om de identiteit te achterhalen. Doorontwikkelde DNA-technieken maken steeds meer mogelijk.

Lees verder


donderdag 28 december 2020

Selectie bij reserveren graf Nieuwe Algemene Begraafplaats Putten

Het college van burgemeester en wethouders heeft beleidsregels vastgesteld voor de uitgifte van graven op de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Engweg. Een beperkt aantal graven is beschikbaar gesteld voor reservering door personen die een zwaarwegend belang hebben om begraven te worden op deze begraafplaats.

Lees verder


donderdag 28 december 2020

Man die vrouw met fiets naar crematorium bracht is nieuwsmoment van het jaar van Brabant

Kijkers van Omroep Brabant hebben gekozen wat het Brabants nieuwsmoment van 2020 is geworden. En dat is de reportage geworden over Ad Verhoeven die zijn overleden vrouw Diny met de fiets naar het crematorium bracht.

Lees verder


donderdag 23 december 2020

Door corona veel meer inbraken tijdens uitvaarten

10 procent van de inbraken in Twente vindt plaats tijdens een uitvaart of rouwbezoek. Inbrekers richten zich nog meer dan eerder op mensen die een dierbare hebben verloren. Inbreken is namelijk een stuk lastiger geworden nu mensen door corona veel thuis zijn.

Lees verder


donderdag 22 december 2020

Kindergraf vernield op begraafplaats Twisk

Op de begraafplaats in het dorpje Twisk is het afgelopen weekend een kindergraf vernield. De oma van kindje laat op Facebook weten dat ze erg aangedaan is door de vernieling.

Lees verder


donderdag 22 december 2020

Kerstoverdenking 2020 Natuurbegraafplaats Bergerbos

De Kerstoverdenking wordt dit jaar verzorgd door Nicole Conradi, zangeres Willeke Simons met haar vaste pianiste Jolanda Wolters en hoornist Cleo Simons.

Lees verder


donderdag 21 december 2020

Woede over diefstal urn crematorium Nedermaas

Uit de urnenmuur bij crematorium Nedermaas in Geleen is een urn gestolen. Het gaat om de urn met de as van oma Bep, haar familie is woedend en doet er alles aan om de dief te vinden.

Lees verder


donderdag 19 december 2020

“We weten zo weinig over het proces van sterven”

Artsen kunnen ook in de laatste levensfase een belangrijke rol spelen voor patiënten. Dat stelt internist-oncoloog Lia van Zuylen in haar oratie ter gelegenheid van de aanvaarding van de Kuria Leerstoel Klinische Palliatieve zorg. Professionals moeten al tijdens hun opleiding leren welke vragen aanstaand sterven met zich meebrengt bij een patiënt.

Lees verder


donderdag 18 december 2020

Toename plotseling onverwacht overlijden baby's

Er is in 2019 een lichte stijging vastgesteld van het aantal baby’s dat plotseling en onverwacht is overleden in Nederland. Nu zijn er twee definities: wiegendood / SIDS wordt gebruikt als een niet ziek kind plotseling en onverwacht overlijdt zonder duidelijk oorzaak. SUDI staat voor Sudden Unexpected Death in Infancy en hierbij worden alle doodsoorzaakcategorieën van plotseling en onverwacht overlijden van zuigelingen samengenomen.

Lees verder


donderdag 18 december 2020

Sterfte neemt verder toe in week 50 (oversterfte 450)

In week 50 (7 tot en met 13 december 2020) overleden naar schatting 3 550 mensen. Dat zijn er ruim 50 meer dan een week eerder, toen 3 494 mensen overleden. In de winter neemt het aantal overledenen altijd toe. De sterfte in week 50 is echter nog 450 hoger dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Lees verder


donderdag 17 december 2020

Utrecht gaat in hoger beroep voor crematorium St. Barbara

De gemeente Utrecht legt zich niet neer bij het vonnis van de rechtbank die de bouw van het crematorium bij begraafplaats St. Barbara tegenhoudt. De gemeente gaat in hoger beroep en werkt ondertussen alvast aan een nieuwe vergunning, dat meldt DUIC.nl.

Lees verder


donderdag 16 december 2020

Yarden stopt per direct met verkoop van nieuwe uitvaartverzekeringen

Het afsluiten van een nieuwe Yarden uitvaartverzekering is met ingang van 15 december 2020 niet meer mogelijk. Dat maakt Yarden bekend op haar website. Als reden geeft Yarden: De financiële positie maakt dat Yarden nieuwe klanten geen langetermijnperspectief kan bieden.

Lees verder


donderdag 15 december 2020

Uitvaartbedrijven doen wederom een beroep op NOW Regeling 2.0

Een aantal uitvaartbedrijven doet wederom een beroep op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), bedoeld om ondernemers die omzetverlies lijden door Corona-maatregelen te compenseren.

Lees verder


donderdag 15 december 2020

Corona-update: Geen wijzigingen voor uitvaarten

Gisteravond gaf Minister-President Rutten een update over het Corona-virus, waarbij verstrekkende maatregelen zijn aangekondigd. Voor de uitvaartbranche verandert er op dit moment echter niets.

Lees verder


donderdag 15 december 2020

Nieuwe editie Vakblad Uitvaart over onder meer resomeren

Nu het erop lijkt dat resomeren in de nieuwe uitvaartwet komt, zet ondernemer Paul van Os alles op alles om in Venlo ‘het eerste en meest milieuvriendelijke uitvaartcentrum met resomeertechniek’ van de grond te krijgen. Vakblad Uitvaart sprak uitgebreid met Van Os over zijn ambitieuze plannen.

Lees verder


donderdag 14 december 2020

Nieuwe urnenmuur op begraafplaats Oude Niedorp

Op het kerkhof van de Ruïnekerk Oude Niedorp is een kleine urnenmuur geplaatst. Het is een mooie urnenmuur die past bij de Ruïnekerk.

Lees verder


donderdag 11 december 2020

Vanaf 1 december verkoopt DZU uitvaartkisten de uitvaartkisten van ZAVADI.

Wij zijn zeer verheugd dat vanaf 1 december onze DZU uitvaartkistencollectie wordt uitgebreid met de uitvaartkisten van ZAVADI.

Lees verder


donderdag 11 december 2020

Sterfte in week 49 nog steeds verhoogd

In week 49 (30 november tot en met 6 december 2020) overleden naar schatting 3 450 mensen. Dat zijn er ongeveer 75 meer dan een week eerder, toen 3 373 mensen overleden. In de winter neemt het aantal overledenen altijd toe. De sterfte in week 49 is echter nog 400 hoger dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Lees verder


donderdag 11 december 2020

Ovens crematorium Daelwijck buiten gebruik

Er kan momenteel niet worden gecremeerd in crematorium Daelwijck in Utrecht. De ovens zijn sinds dinsdag buiten gebruik en daarom moeten de crematies elders in het land plaatsvinden.

Lees verder


donderdag 9 december 2020

Poëtisch filmgedicht met tentoonstelling Vanesa Abajo Pérez in première bij Museum Tot Zover

In onze selfie-society draait alles om ons ego. Maar hoe ziet het er uit als we het leven ervaren door de ogen van de wereld in plaats van die van onszelf? Filmmaker Vanesa Abajo Pérez maakte de film en tentoonstelling IK BEN MIJN LICHAAM NIET over deze perspectiefwissel. Vanuit dit uitgangspunt portretteert ze levensbedreigend zieke Nederlanders en vereeuwigt hen in een multimediale reis. De tentoonstelling bestaat uit een film, een serie installaties en gedichten van dichter Maud Vanhauwaert. Vanaf zaterdag 12 december in Museum Tot Zover.

Lees verder


donderdag 8 december 2020

Themanummer De Begraafplaats over Gastvrijheid

Zojuist verschenen
De Begraafplaats, december 2020
Themanummer: Gastvrijheid

In dit nummer van De Begraafplaats staat gastvrijheid op begraafplaatsen centraal. Hoe gastvrij zijn de begraafplaatsen?

Lees verder


donderdag 8 december 2020

Voormalige en huidige directeur Yarden moeten getuigen

Yarden werd vorige week in het gelijk gesteld door het gerechtshof in Leeuwarden. De uitvaartverzekeraar mag de eenzijdige versobering van de natura polissen daardoor doorzetten. Maar de echte juridische strijd moet nog beginnen, de rechter heeft bepaald dat vijf mensen, waaronder de voormalige en huidige directeur, moeten getuigen.

Lees verder


donderdag 7 december 2020

Over de groene zoden 2: Wandelen over begraafplaatsen in Nederland

Onlangs publiceerde Terebinth, stichting voor funerair erfgoed, een bundel met 24 wandelingen over Nederlandse begraafplaatsen: deel 2 van de serie Over de groene zoden.

Lees verder


donderdag 4 december 2020

Sterfte in week 48 toegenomen

In week 48 (23 tot en met 29 november 2020) overleden naar schatting 3 450 mensen. Dat zijn er ongeveer 150 meer dan een week eerder, toen 3 293 mensen overleden. In de winter neemt het aantal overledenen altijd toe. De sterfte in week 48 is echter nog ruim 400 hoger dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Lees verder


donderdag 3 december 2020

Yarden bezig met marktverkenning na uitspraak gerechtshof

Deze week oordeelde het gerechtshof dat Yarden de versobering van de naturapolissen voorlopig mag doorzetten tot er uiteindelijk een uitspraak komt in een bodemprocedure. Dat is goed nieuws voor Yarden want nu kan er ook weer gekeken worden naar een overnamekandidaat.

Lees verder


donderdag 3 december 2020

Islamitische begraafplaats op algemene begraafplaats Tolsteeg in Utrecht

Begraafplaats Tolsteeg in Utrecht krijgt mogelijk een islamitische begraafplaats. De gemeente Utrecht wil een stuk grond waar al 15 jaar niemand meer is begraven gaan gebruiken als islamitische begraafplaats.

Lees verder


donderdag 2 december 2020

62 procent bezoekers website Radar overweegt resomatie

Uit een poll van het NPO-programma Radar blijkt dat 62% van de stemmers resomeren zal overwegen wanneer deze vorm van lijkbezorging wordt opgenomen in de nieuwe Uitvaartwet.

Lees verder


donderdag 1 december 2020

Rechtbank stelt Yarden in het gelijk

De rechtbank in Leeuwarden heeft Yarden in het gelijk gesteld in de zaak over het eenzijdig inperken van de voorwaarden van 390.000 naturapakketten. De zaak was aangespannen door 19 verzekerden die zich niet wilden neerleggen bij de versobering van hun polissen.

Lees verder


Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder