nieuws

Facultatieve
Sponsors

Kinderartsen willen dat euthanasie bij kinderen wordt toegestaan

29 september 2019

Het is een zeer moeilijk onderwerp, maar een groep kinderartsen roept het kabinet toch op om euthanasie ook mogelijk te maken voor kinderen die nog niet wilsbekwaam zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat 84 procent van de gespecialiseerde artsen wil dat euthanasie bij kleine kinderen mogelijk wordt.

Het onderzoek is aangeboden aan de Tweede Kamer, dat meldt de NOS. Euthanasie is nu niet toegestaan bij kinderen tot twaalf jaar. Dat heeft de overheid zo besloten omdat deze kinderen nog niet wilsbekwaam zijn. Maar wanneer een kind ongeneeslijk ziek is en zeer ernstig lijdt kan dat zorgen voor onnodig lang lijden. Artsen willen daarom dat ze samen met de ouders kunnen beslissen over euthanasie wanneer er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden.

Onder de kinderartsen die hebben deelgenomen aan het onderzoek van hoogleraar kindergeneeskunde Eduard Verhagen van het UMCG, zijn in de afgelopen vijf jaar 359 kinderen overleden. Bij 46 van hen was het volgens de artsen beter geweest om het leven van het kind actief te beƫindigen.

De NOS heeft een video gemaakt over dit onderwerp. Deze staat hieronder.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn