nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nieuwe Terebinth over familiebegraafplaatsen

11 september 2019


Nummer 3 is een themanummer over familiebegraafplaatsen. Wim Cappers schreef de inleiding bij dit thema: wanneer zijn mensen op eigen terrein gaan begraven? Waarom en waar? Wat kan er tegenwoordig nog in dit kader?

Fotograaf Bert Pierik wandelde op drie heel verschillende begraafplaatsen op de Veluwe: op landgoed IJsselvliedt, op landgoed Tongeren en op Natuurbegraafplaats Westerwolde. Enkele min of meer verborgen familiebegraafplaatsen komen aan bod in het artikel ‘Ontstaan van vier familiebegraafplaatsen, 1781-1857’.

Juridische klippen

Begraven in eigen grond mag nog steeds. Kort geleden, bijvoorbeeld, bouwde de familie Van Verschuer een grafkelder op de Heerlijkheid Mariënwaerdt te Beesd, zie de rubriek ‘Mens & Plek’. Vaak zijn er voor de eigenaar van de familiebegraafplaats wat juridische klippen te omzeilen voor het zover is. Willem van der Putten schetst in zijn artikel een beeld van mogelijke complicaties. In de rubriek ‘Uit het veld’ vertelt Charlotte Rauwenhoff over het beheer van de familiebegraafplaats op het landgoed Tongeren.

Nieuwe rubriek
De muur rond natuurbegraafplaats Westerwolde, met de Heilige Geestkapel. Foto: Bert Pierik

Nieuwe rubriek

Subthema in dit nummer is ‘vrijwilligers op begraafplaatsen’ – een goede aanleiding om de vrijwilligers op de begraafplaats aan de Soerenseweg in Apeldoorn in het zonnetje te zetten. De nieuwe rubriek ‘Onze begraafplaats’ sluit hierbij aan. De eerste aflevering gaat over de oude algemene begraafplaats in Deventer. Ook daar bekommeren vrijwilligers zich om het funerair erfgoed.

En verder…

Meer nieuws in dit nummer over onder andere het graf van de schrijver W.J. Hofdijk (1816-1888) en over ‘De laatste aai’, de lopende tentoonstelling over afscheid en uitvaart van dieren in Uitvaartmuseum Tot Zover in Amsterdam.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn