Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Publicatie boek: De dood bespreekbaar maken met je kind

donderdag 9 september 2019

Het interactieve boekje ‘Mijn afscheid van jou …’ -geschreven door verlies- en rouwbegeleider Deborah van Abkoude- maakt de dood en de daarbij komende gevoelens, gedachten en rituelen bespreekbaar. Het ondersteunt het rouwproces van kinderen en jongeren. “Mijn afscheid van jou …’ is verkrijgbaar vanaf 8 oktober 2019.

Het (ringband-)boekje ‘Mijn afscheid van jou …’ helpt kinderen en ouders om samen te kijken naar de mogelijkheden voor het kind om betrokken te zijn bij het afscheid van een dierbare. Het is een doe-boekje: open over de dood, eenvoudig, met humor en kleurrijke tekeningen, dat met samen kijken naar rituelen veel momenten oplevert van 'samen-op-de-bank' en 'ik-wil-even-alleen-zijn’. Het gebruik van rituelen - handelingen met een speciale betekenis, of die iets symboliseren - geven vorm aan het afscheid voor, tijdens en na de uitvaart.

Maak de dood bespreekbaar

Door de dood bespreekbaar te maken, krijgen kinderen en jongeren een betere kijk op wat een afscheid bij overlijden inhoudt en wat hun persoonlijke rol hierbij kan zijn. Iedere persoon is uniek en dat geldt ook voor iedere uitvaart. Goed afscheid nemen ondersteunt het rouwproces, ook van kinderen. Afscheid is ook belangrijk voor het besef dat iemand werkelijk dood is. De uitvaart is hier een onderdeel van en geeft kinderen en jongeren de mogelijkheid om gevoelens en gedachten te uiten op een manier die bij zichzelf en de relatie met de overledene past. Door kinderen te betrekken bij het afscheid voelen zij zich erkend in deze gevoelens en gedachten.

Kind had meer willen of kunnen doen bij de uitvaart

Het boekje ‘Mijn afscheid van jou …’ is ontstaan vanuit de praktijk. Deborah van Abkoude heeft veel kinderen en jongeren geholpen met het omgaan met het verlies van een dierbare. Zij merkte dat een deel van hen bij het terugblikken op het afscheid graag meer had willen of kunnen doen voor, tijdens en na de uitvaart. Kinderen, jongeren en hun ouders ontbrak het vaak aan de juiste middelen om hier samen over in gesprek te gaan. Deborah schreef ‘Mijn afscheid van jou …’ om kinderen, jongeren en hun ouders tijdig bij te staan in dit proces. De uitvoering nodigt, door de eigentijdse illustraties met humor, uit tot gesprek

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder