nieuws

Facultatieve
Sponsors

Coöperatie Laatste Wil zet handleiding zelfdoding online

4 september 2019

Coöperatie Laatste Wil (CLW) heeft in het besloten deel van haar ledensite een handleiding geplaatst die mensen helpt om zelf een einde aan hun leven te maken. In de handleiding staan de chemische stoffen die gebruikt kunnen worden bij zelfdoding, dat meldt RTL Nieuws.

Toen CLW twee jaar geleden bekend maakte dat het over een middel beschikt waarmee mensen op een humane manier kunnen sterven ontstond er veel commotie. Het CWL besloot toen onder zware druk van het Openbaar Ministerie om de verspreiding van het zelfmoordpoeder te stoppen. Maar nu staat de handleiding dus wel online. CLW vindt namelijk dat mensen zelf mogen kiezen of ze verder willen leven of niet.

Strafbaar of niet?

CLW laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat men van mening is dat het online zetten van de handleiding niet strafbaar is. Volgens CLW is de handleiding opgesteld op basis van vrij te verkrijgen informatie.

Maar in het Wetboek van Strafrecht staat het volgende:
Artikel 294 lid 2: Hij die opzettelijk een ander bij zelfdoding behulpzaam is of hem de middelen daartoe verschaft, wordt, indien de zelfdoding volgt, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vierde categorie.

Het is nu afwachten hoe het Openbaar Ministerie omgaat met de publicatie.

In 2018 sprak de nieuwsredactie van RTL Nieuws met bestuursleden van CWL over het zelfmoordpoeder. Die bijdrage is te zien in de video hieronder.

Heb jij hulp nodig?

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn