nieuws

Facultatieve
Sponsors

Boekjes voor jonge kinderen die in aanraking komen met de dood

13 september 2019


Hoe begeleid je jonge kinderen als zij met de dood van een naaste te maken krijgen? Wat vertel je hen wel, en wat niet? Aan die vragen besteedt het boekje ‘Jonge kinderen en de dood. Tips voor ouders en verzorgers’ aandacht.

Veel ouders willen hun kinderen beschermen tegen het leed in de wereld. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Ook kinderen krijgen immers te maken met lieve mensen om hen heen, die ernstig ziek worden, en aan die ziekte komen te overlijden. Hoe help je kinderen door die periode heen?

Het boekje geeft enkele algemene tips voor ouders en verzorgers (waaronder ‘Niets zeggen is niet beter’ en ‘Een kind is nooit te jong om te beseffen wat er om hem/haar heen gebeurt’), maar zoomt ook heel praktisch in op taalgebruik, het belang van ‘herinneringen maken’ en het omgaan met gevoelens van kind en/of ouder. Behalve voor ouders en verzorgers is het boekje ook zeer geschikt voor zorgprofessionals in hospices, verpleeghuizen, verzorgingshuizen en ziekenhuizen.

Ter verdere ondersteuning verschijnt in oktober tevens de uitgave ‘Ernstig ziek – Een woordenboekje voor kinderen’. Dit boekje helpt volwassenen om termen aan kinderen uit te leggen die vaak gebruikt worden als iemand ernstig ziek is geworden, zoals hospice, euthanasie of palliatieve zorg. Later dit jaar verschijnt een soortgelijk woordenboekje over uitvaarten, waarmee begrippen als afscheidsdienst, condoleren en opbaren kunnen worden toegelicht.


De jonge kinderen die al zelf kunnen lezen, kunnen de brochures uiteraard zelfstandig gebruiken. Bij het maken van de teksten is rekening gehouden met hun taalkennis.
De boekjes zijn gemaakt door Miranda Smit-van Keulen van de Moppies.com, een troostconcept voor kinderen bij moeilijke momenten, en Rob Bruntink van Bureau MORBidee, een communicatiebureau over het levenseinde. Tot 13 oktober kunnen tien boekjes voor de introductieprijs van 25 euro gekocht worden. Daarna kosten ze 37,50.

Voor meer informatie of bestellen:
https://www.bureaumorbidee.nl/product/jonge-kinderen-en-de-dood-per-10-stuks/

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn