nieuws

Facultatieve
Sponsors

Meer aandacht voor rouw op oudere leeftijd

De LSR besteedt in 2007 extra aandacht aan oudere nabestaanden.

9 maart 2007

De komende dertig jaar zal het aantal 65-plussers toenemen van 2,4 naar 4,3 miljoen. Een kwart van de 17 miljoen Nederlanders is dan 65 jaar of ouder (Centraal Bureau voor de Statistiek 2006). Een grote groep, die door hun leeftijd steeds vaker geconfronteerd wordt met verlieservaringen.

Juist op latere leeftijd kunnen ernstige verliezen het geestelijk en lichamelijke evenwicht verstoren. Het overlijden van een geliefd persoon kan de oudere nabestaande langdurig en soms voorgoed kwetsbaar maken. Het moeilijkst is misschien wel dat doel en zin ontbreken om een verlies in het leven nog een plaats te geven.

De ervaring is dat de jongere generatie niet altijd goed inzicht heeft in de gevoelens en het verdriet van oudere nabestaanden. Er wordt vaak van uit gegaan dat ouderen op den duur zelf wel uit hun verdriet raken of zelfs dat zij wel gewend zullen raken aan het verliezen van dierbaren.

Het is belangrijk dat een oudere nabestaande gedurende een langere periode steun ervaart. Vanuit de eigen omgeving of van zorgverleners. Dit kan voorkomen dat ouderen in een isolement raken en depressief worden.

Depressie staat in ons land nu al op de vierde plaats van de top tien van ziekten met de grootste ziektelast in Nederland. Als de vergrijzing een feit is zou dit wel eens volksziekte nummer één kunnen worden.

Niet alleen aandacht voor de nabestaande maar ook inzicht en preventie zijn van groot belang!

Op onze website www.verliesverwerken.nl is veel informatie te vinden over rouw.

  • Op pagina www.verliesverwerken.nl/rouwopoudereleeftijd.php worden diverse aspecten van rouw bij ouderen belicht. U vindt hier eveneens titels van boeken over en voor de oudere nabestaande en links naar specifieke websites.
  • De folder 'Ouderen en rouw', voor oudere nabestaanden en hun omgeving kunt u hier downloaden. Meerdere exemplaren (10 stuks à € 4,--) zijn te bestellen via de bestellijst.


Mocht u meer willen weten over het onderwerp 'ouderen en rouw', dan kunt u bellen naar de LSR info- en advieslijn 030 - 276 15 00 (9.00 - 12.00 uur).

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE