nieuws

Facultatieve
Sponsors

Samenwerking Staatsbosbeheer en 'de Facultatieve Groep'

Asverstrooien in de natuur

16 maart 2007

Staatsbosbeheer en 'de Facultatieve Groep' gaan samenwerken om het verstrooien van as in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer mogelijk te maken. Onderzocht wordt of dit in een stichting vorm gegeven kan worden waar beide organisaties in deelnemen. Deze Stichting zal in eerste instantie bekijken of het mogelijk is om in twee gebieden as te verstrooien op bestaande grafheuvels en of urnen in reeds geheel vergraven of nieuw op te werpen grafheuvels bijgezet kunnen worden.

Het gaat om twee verschillende gebieden: één waar wel kunst en gedenktekens als markering gebruikt worden en één - voor mensen die in de zuiverste vorm terug willen naar de natuur - waar dat niet gebeurt om het gebied ‘puur’ te houden. Over het tijdstip waarop de Stichting wordt opgericht en waar en wanneer de projecten van start gaan, zijn Staatsbosbeheer en 'de Facultatieve Groep' momenteel in gesprek.

Gedragslijn
Eerder deze week verstuurde minister G. Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de gedragslijn ‘asverstrooien en begraven in natuurgebieden van Staatsbosbeheer’ naar de Tweede Kamer. Met deze gedragslijn wordt asverstrooiing in de gebieden van Staatsbosbeheer in principe mogelijk gemaakt. In de gedragslijn staat ook dat Staatsbosbeheer het niet tot haar kerntaak rekent om begraven in bestaande natuur mogelijk te maken.

Omdat het verstrooien van as niet tot de taken van Staatsbosbeheer behoort, heeft Staatsbosbeheer met 'de Facultatieve Groep' (eigenaar van onder meer Begraafplaats & Crematorium Westerveld, het eerste crematorium van ons land) een partner gevonden die op dat vlak ruime ervaring heeft. Henry Keizer, voorzitter van de Raad van Bestuur van 'de Facultatieve Groep': “Het verheugt ons zeer dat wij dit initiatief samen met Staatsbosbeheer handen en voeten gaan geven. Onze historie en ervaring hebben natuurlijk een rol gespeeld, maar vooral ook de manier waarop wij al jaren omgaan met de natuur op onze terreinen én onze kwaliteit van dienstverlening.”

Staatsbosbeheer
In 1899 is Staatsbosbeheer opgericht om de Nederlandse staatsbossen te beheren en nieuwe bossen aan te leggen. Later zijn haar taken uitgebreid met natuurbescherming, landschapsinrichting, recreatie en groene gebiedsontwikkeling. In de missie van Staatsbosbeheer staat onder meer het werken aan een duurzame leefomgeving voor mens, plant en dier centraal. Om een blijvende relatie tussen mens en natuur te stimuleren wordt gekozen voor natuur die meerdere functies vervult en waarvan de mens onderdeel is.

'De Facultatieve Groep'
De basis van 'de Facultatieve Groep' werd in 1874 gelegd met de oprichting van de huidige Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie. Inmiddels levert 'de Facultatieve Groep' door middel van zelfstandige werkmaatschappijen internationaal hoogwaardige producten en diensten op het gebied van onder andere crematie & begraven. Zo maken zeven crematoria en twee begraafplaatsen deel uit van de Groep, waaronder de monumentale Begraafplaats & Crematorium Westerveld met het eerste crematorium van ons land (1913). Het hoofdkantoor van 'de Facultatieve Groep' is gevestigd in Den Haag.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >