nieuws

Facultatieve
Sponsors

‘TABOES EN SCHIJNDOOD’ IN YARDEN CREMATORIUM SLANGENBURG

Uitvaartgebruiken in Nederland

28 maart 2007

Op woensdag 11 april houdt Yarden Crematorium Slangenburg, De Nutselaer 4 in Doetinchem, een avond over uitvaarttradities en -gebruiken. De avond begint om 20.15 uur met Mortalis, een film (30 min.) over begraafplaatsen en rituelen van bevolkingsgroepen in het Nederland van nu. Daarna volgt een audiovisuele presentatie van historicus Wim Cappers. Hij behandelt de uitvaartgeschiedenis waarbij ook taboes en typische gebruiken aan bod komen. Daarnaast is er aandacht voor historische voorbeelden uit de regio Doetinchem. De avond is toegankelijk voor belangstellenden en is een initiatief van Yarden Vereniging.

Taboes
Wim Cappers: ‘Bekende begraafplaatsen in het buitenland zijn een toeristische bestemming. Denk aan het Parijse Père Lachaise en de Highgate Cemetery in Londen. Maar ook Nederland kent een mooie funeraire cultuur. Tijdens mijn presentatie schets ik deze geschiedenis en besteed aandacht aan oude taboes en opmerkelijke tijdsverschijnselen, waaronder de angst voor schijndood in de 19de eeuw. De Nederlandse funeraire cultuur is zeker niet doods!’

Reserveren
Yarden Vereniging probeert het thema dood en uitvaart altijd vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Yarden Crematorium Slangenburg is vanaf 19.45 uur geopend, de lezing vangt aan om 20.15 uur. De avond eindigt om 21.45 uur. De toegang is vrij, maar reserveren is noodzakelijk: telefoon 0314 345 774 of cre.slangenburg@yarden.nl. Voorafgaand (19.30 - 20.15 uur) aan de informatieve avond vindt een ledenvergadering plaats van Yarden Vereniging. Leden zijn van harte uitgenodigd voor beide activiteiten.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE