nieuws

Facultatieve
Sponsors

Kwaadaardig mooi

Een intieme tentoonstelling over kanker in Museum Tot Zover

22 september 2022

Impact

We worden omringd door beelden van het fitte lijf. Supergezond is de norm en het zieke lichaam verbergen we. Aan haaruitval, wildgroei en aftakeling zit nu eenmaal weinig glamour. In de tentoonstelling Kwaadaardig Mooi geven kunstenaars vorm aan hun ervaringen met kanker. Zit er iets moois in het uitbeelden van hun ervaringen? Iets dat ons kan sterken?

Impact

Kanker raakt ons allemaal. Jaarlijks overlijden er 45.000 Nederlanders aan kanker, waardoor het de meest prominente doodsoorzaak is. Eén op de drie Nederlanders zal ooit in zijn leven kanker krijgen. Nog veel meer mensen kennen iemand met de ziekte van nabij en de impact op de patiënt en zijn omgeving is gigantisch. De verbeelding van deze impact bereikt ons echter zelden. Kunstenaar Sonja Hillen probeert al tien jaar een tentoonstelling over kanker te organiseren. Musea waren er huiverig voor, tot ze aanklopte bij Museum Tot Zover. Het nationale museum over de dood vliegt moeilijke onderwerpen immers wel vaker aan met mooie kunst

Leven en lijden

Zeven gerenommeerde kunstenaars uit het oosten van het land nemen hun eigen ervaringen als uitgangspunt. Ze hebben zelf kanker (gehad), of het betrof hun partner of gezinslid. Met verschillende media brengen ze een veelheid aan verhalen in beeld. We leren over hun verdriet en hun worstelingen. We kijken mee naar het proces dat is ondergaan, naar de existentiële vragen die naar boven kwamen.

Haar, kijkdoos, koningskind

Haar, kijkdoos, koningskind

Kim Tieleman toont onder meer de plukjes haar die haar hoofd in elf dagen tijd verlieten. Het werd een aangrijpende installatie van 124 foto’s aan de wand in een strak grid. In een diorama met een dromerig beeld reflecteert Wout Herfkens op het overlijden van zijn broer, die zich tijdens zijn ziekte nauwelijks in de kaart liet kijken. En Rinke Nijburg maakte schilderijtjes met een koningskind dat neerkijkt op figuren met grote tumoren, als onderdeel van oeuvre van de fictieve persoon A.K. Wordt hier iets bezworen?

Het stilzwijgen doorbroken

normaal gesproken onzichtbare verhalen te laten zien, draagt Kwaadaardig Mooi bij aan de emancipatie van het zieke lichaam. Een kleine aanpassing van het collectieve beeld dat men van kanker en de kankerpatiënt heeft. Of zijn we bang om nieuwsgierig te zijn?

Kwaadaardig Mooi is te zien tot en met 15 januari 2023.

Deelnemende kunstenaars:
Esther van Casteren, Sylvia Evers, Niels Helmink, Wout Herfkens, Sonja Hillen, Rinke Nijburg, Kim Tieleman

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >