Uitgelicht


KOSTEN VAN EEN UITVAART

Kosten van een uitvaart

Uitvaartkosten liggen gevoelig. Maar u hoeft zich niet minder kritisch te gedragen wanneer het om uitvaartproducten gaat. Vraag u zelf af of het echt allemaal nodig is, wat de uitvaartondernemer aanbiedt. En betaal niet meer dan nodig is.


Wat kost een uitvaart?

Wat kost een begrafenis? Wat kost een crematie?

 

Goedkoop een uitvaart regelen

Wat kosten de eenvoudigste uitvaarten?

 

Een uitvaart zonder uitvaartondernemer

Een uitvaart geheel zelf regelen

 
Facultatieve
Sponsors

VERANTWOORDE UITVAART

Verantwoorde Uitvaart

Stel dat je je hele leven rekening hebt gehouden met je leefomgeving. Dan is het goed mogelijk dat je ook een uitvaart wenst die dat weerspiegelt. Lees hier meer over de maatschappelijk verantwoorde uitvaart.


Begraven in het bos

In Nederland komen natuurbegraafplaatsen maar moeizaam van de grond. Of is dat een kwestie van definiƫring?

 

MVO in de uitvaartbranche

Talrijke voorbeelden, nog geen gedragscode

 

WERK EN OPLEIDING

Werk en opleiding

Van stervensbegeleider tot grafsteenbewerker. In veel beroepen kun je mensen rond een overlijden ondersteunen. Het aantal specialismen breidt zich steeds uit. Voor een aantal van de beroepen rond de dood zijn opleidingen ontwikkeld.


Uitvaartondernemer en uitvaartverzorger

Uitvaartondernemer is een vrij beroep, net als de meeste andere beroepen rond het levenseinde. Wie wil werken bij een uitvaartbedrijf wordt intern opgeleid en/of kan een opleiding tot uitvaartverzorger volgen bij verschillende uitvaartopleidingen in Nederland. Hieronder een overzicht van de opleidingen die er zijn in Nederland.

 

Overledenenzorg

Overledenenzorg, de zorg voor het dode lichaam, was vroeger onderdeel van de taken van uitvaartverzorgers en verpleegkundigen. De laatste jaren wordt het steeds meer een apart beroep dat wordt uitgeoefend door specialisten in postmortale zorg.

 

Thanatopraxie

Sinds 2010 is thanatopraxie in Nederland toegestaan. Het gaat om een lichte vorm van balseming die het lichaam een dag of tien conserveert. Het proces van ontbinding wordt vertraagd waardoor het lichaam langer mooi blijft.

 

INTERNATIONAAL VERVOER

Internationaal vervoer

Bij overlijden in het buitenland krijg je als nabestaande bij de uitvaart te maken met procedures en voorwaarden die ingewikkelder zijn dan gewoonlijk. Het is belangrijk deze te kennen, zodat je toch invloed kunt uitoefenen.


Vanuit het buitenland

Internationaal transport van overledenen vanuit het buitenland naar Nederland

 

Vanuit Nederland

Internationaal transport van overledenen vanuit Nederland