nieuws

Facultatieve
Sponsors

De verschillen tussen een levensverzekering en een overlijdensrisicoverzekering op een rijtje

19 oktober 2021


Nederlanders kunnen vandaag de dag allerlei verschillende verzekeringen afsluiten. Zo is iedereen van 18 jaar en ouder bijvoorbeeld verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Woon je in een koophuis? Dan is een opstalverzekering eveneens verplicht. Daarnaast zijn er nog allerlei verzekeringen waarvan je zelf bepaalt of je ze afsluit of niet.

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) en levensverzekering zijn hier voorbeelden van. Veel mensen denken dat het hier om dezelfde verzekeringen gaat, maar dat is niet het geval. Om de onduidelijkheid de wereld uit te helpen, vertellen wij je hier wat het verschil tussen een levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering is.


Wat is een overlijdensrisicoverzekering?


Om het verschil tussen beide verzekeringen duidelijk te maken, moet je eerst bekend zijn met beide verzekeringen. Te beginnen met de overlijdensrisicoverzekering. Dit is een verzekering die jou eenmalig een bedrag uitkeert als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Zie het als een soort financieel vangnet voor jouw nabestaanden. Met het geld dat vrijkomt nadat jij overleden bent, kunnen zij bijvoorbeeld de kosten voor kinderopvang, de studie van de kinderen, de hypotheek of de huur blijven betalen. Grote voordeel hiervan is dat zij hun leven voort kunnen zetten zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken over de financiële situatie.


Wat is een levensverzekering?


Nu je weet wat een overlijdensrisicoverzekering is, is het tijd om naar de levensverzekering te kijken. Omdat het woordje ‘verzekering’ in de naam zit, denken veel mensen dat dit een verzekering is die zij af kunnen sluiten. Dit is een misvatting, want een levensverzekering staat namelijk niet op zichzelf. Het is namelijk een verzamelnaam voor verschillende verzekeringen, zoals een uitvaartverzekering, lijfrenteverzekering, overlijdensrisicoverzekering en spaarverzekering. Dit zijn allemaal verzekering die betrekking hebben op iemands leven, vandaar dat ze het stempel levensverzekering dragen.

Waarom sluit je een overlijdensrisicoverzekering af?


Een levensverzekering kun je niet afsluiten, maar een overlijdensrisicoverzekering wel. Omdat deze verzekering niet verplicht is, laten veel Nederlanders hem links liggen. Niet gek, want je betaalt een lagere premie als je minder verzekeringen afsluit. Toch raden wij jou wel aan een ORV serieus in overweging te nemen. Waarom? Omdat je met deze verzekering zorgt voor financiële zekerheid voor jouw nabestaanden. Dankzij een overlijdensrisicoverzekering kunnen zij door met hun leven als jij er niet meer bent.



Steeds meer mensen sluiten tegenwoordig een ORV af. Dit juichen wij uiteraard alleen maar toe. Zo kun je bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering voor je hypotheek afsluiten. Sluit je geen ORV af en kom je onverwachts te overlijden? Dan moet jouw partner een hypotheek helemaal zelf aflossen. De kans is groot dat hij of zij deze lasten niet alleen kan dragen, waardoor het huis uiteindelijk verkocht moet worden. Reden genoeg om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als je het ons vraagt.


Een ORV afsluiten


Na het lezen van de bovenstaande tekst kunnen wij ons voorstellen dat je en ORV af wilt sluiten. Als je dit nog niet eerder gedaan hebt, weet je mogelijk niet hoe je hierbij te werk moet gaan. Gelukkig is een overlijdensrisicoverzekering afsluiten niet bijzonder lastig. Tegenwoordig regel je alles voor deze verzekering namelijk online. Het begint allemaal met het vinden van een geschikte verzekeraar. 



Sluit een overlijdensrisicoverzekering nooit af bij de eerste de beste verzekeraar, maar maak altijd eerst een vergelijking. In dat geval ontdek je al snel dat je niet overal dezelfde premie betaalt voor een ORV. Focus je overigens niet te veel op de prijs. De voorwaarden van de verzekeringen zijn in dit geval namelijk vele malen belangrijker. Je wilt immers niet dat jouw nabestaanden met financiële zorgen achterblijven als jij er niet meer bent.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >