nieuws

Facultatieve
Sponsors

Vandaag verscheen het rapport "De toekomst van de begraafplaats. Van hoofd naar hart."

4 november 2020


De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) gaf Mariska Overman en Rob Bruntink van MORBidee, een in funeraire zaken gespecialiseerd bureau, de opdracht antwoord te vinden op de vraag: Hoe ziet de begraafplaats van de toekomst er uit? De onderzoekers deden uitgebreid literatuuronderzoek en interviewden tientallen mensen uit het begrafeniswezen en de uitvaartbranche.

Het onderzoek leverde deze omschrijving op: ‘De begraafplaats van de toekomst is een uitnodigende, multifunctionele omgeving. Hier worden overledenen begraven of wordt hun as bijgezet. Deze plek wordt bezocht door mensen die overledenen herdenken, genieten van de natuur- en/of historische waarden, deelnemen aan activiteiten die in het teken staan van herdenken en/of het bespreekbaar maken van de dood en rouw.’

Rob Bruntink, een van de samenstellers van het rapport, zegt: "Een begraafplaats is niet van de begraafplaatsbeheerder, maar van de gebruiker: de consument, de nabestaande, de bezoeker. Die gebruiker verandert door de jaren heen. Een begraafplaats zal niet overleven als die niet meegaat in die verandering, of beter nog: erop vooruitloopt. Zo beschouwd is het rapport de onmisbare routekaart naar de begraafplaats van de toekomst."

Anja Vink, waarnemend voorzitter van de LOB: “Na het lezen van het rapport weet je dat het bij een begraafplaats niet alleen om begraven draait. Deze plekken hebben meer functies. Naast het prachtige groen, de bijzondere historie en het rouwen van de familie is het een plek van liefde, herdenken en samenzijn. Hoe je dat aanpakt lees je in het rapport.”

De aanbevelingen in het rapport hebben niet alleen voor begraafplaatsbeheerders relevantie. Van veel mensen ligt een dierbare op een begraafplaats begraven, of is de urn met as van een overleden naaste hier bijgezet.

Het rapport staat vol adviezen die ervoor kunnen zorgen dat de begraafplaats van nu de begraafplaats van de toekomst gaat worden. De LOB zal de conclusies aanbevelen onder de leden en overnemen in het toekomstige beleidsplan.

Bekijk hier:
Rapport De toekomst van de begraafplaats. Van hoofd naar hart
Omslag rapport De toekomst van de begraafplaats. Van hoofd naar hart.

Het rapport is ook te lezen/downloaden op de site van de LOB, www.begraafplaats.nl. Een gedrukt exemplaar is te bestellen door een mail te sturen naar lob@begraafplaats.nl. De kosten bedragen €7,50 (incl. verzendkosten).

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >