nieuws

Facultatieve
Sponsors

Namen begraafplaatsen Den Haag zorgen voor verwarring

1 mei 2018

Ongeveer 150 jaar lang zorgen de namen van begraafplaatsen Oud Eik en Duinen en Nieuw Eykenduynen in Den Haag voor verwarring. Beide begraafplaatsen zijn nog gewoon in gebruik en het komt al bijna 150 jaar voor dat nabestaanden per ongeluk voor de poort van de verkeerde begraafplaats staan. RTV West vroeg zich af waarom de namen zoveel op elkaar lijken.

Tegenwoordig is begraafplaats Oud Eik en Duinen in beheer van Monuta. Yarden beheert begraafplaats Nieuw Eykenduynen. Regelmatig brengen medewerkers van Yarden en Monuta verdwaalde nabestaanden naar de begraafplaats van de buren. De twee uitvaartorganisaties kunnen er zelf niets aan doen dat de namen zo op elkaar lijken. Dat heeft te maken met de ontstaanshistorie.

Begraafplaats Oud Eik en Duinen is gesticht in 1247 en is een van de oudste begraafplaatsen in Nederland. In 1891 liet de buurman van Oud Eik en Duinen op zijn grond begraafplaats Nieuw Eijkenduijnen aanleggen. Volgens RTV West koos de buurman hiervoor omdat hij wilde voortborduren op het succes van de buren. Daarom koos hij voor de naam Nieuw Eijkenduijnen. Nu vraagt u zich als oplettende lezer misschien af waarom de begraafplaats tegenwoordig niet meer met ‘ij’ wordt geschreven maar met een y. Ook daar heeft RTV West een antwoord op gevonden want dat heeft te maken met de komst van de typmachine. Men vond het toen makkelijker om alleen een y in te drukken in plaats een i en een j.

Lees het uitgebreide artikel op de website van RTV West.

Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Den Haag op www.uitvaart-den-haag.nl.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE