nieuws

Facultatieve
Sponsors

Crematorium Tilburg presenteert haar 4 afscheidslocaties aan publiek tijdens open dag

Ontmoeten en herinneren, het gaat hier om de dood, maar ook om Ode aan het leven.

7 mei 2018


Op dinsdagmiddag 1 mei opende het crematorium Tilburg zijn vierde afscheidslocatie ‘Ode’, iedere ruimte heeft zijn eigen grootte, sfeer en mogelijkheden. Zondag 6 mei was het open dag. 450 bezoekers bezochten de vier afscheidslocaties Atrium, Aurora, Andante cafe en Grand cafe Ode.

Crematorium Tilburg is op verschillende fronten constant in beweging en creeert keuze mogelijkheden voor de gemeenschap van Tilburg en omliggende dorpen. De diensten worden steeds persoonlijker, ze zijn aangepast aan de laatste wens van de overledene en zijn of haar familie. Tijdens de crematie staat niet alleen het afscheid centraal, maar het leven. Het idee van herinneren en ontmoeten in een informele sfeer heeft bij ons ook meegewerkt bij de nieuwbouw van Grand Café Ode.


Met Grand Café Ode heeft het crematorium er een unieke afscheidsplek bij met honderdvijfentwintig zitplaatsen. Er kan hier afscheid genomen worden op geheel eigen wijzen en zonder dat het een race tegen de klok wordt. Ik hoorde laatst iemand zeggen; je kunt een mensenleven toch niet in drie kwartier samenvatten. Ruim drie uur is de standaardtijd voor alle vier de afscheidsruimten dat is uniek en op welke wijze de tijd wordt ingedeeld bepaald de familie zelf. Het gezelschap kiest ook zelf de positie van de kist in de ruimte in Ode. Er kan begonnen worden met een kopje koffie, maar ook met een glaasje wijn. Alles is mogelijk, dat is het fijne van deze locatie. Het gaat vooral over de wens van de nabestaanden en dat is vooruitgang. Vroeger werden zaken op een bepaalde manier gedaan, omdat het zo hoorde. In Grand Café Ode is ook de mogelijkheid tot het maken van opnames. Zo kan het afscheid opgenomen worden en is er een blijvende herinnering. Op de LED schermen kunnen foto’s en video’s getoond worden. De muziek klinkt prachtig in de ruimte en er is een keuze uit diverse kleuren verlichting. De groene omgeving, te zien vanuit elke ruimte is prachtig en rustgevend.


Graag zou het crematorium nog verder willen uitbreiden, we hebben daarvoor hulp aan de gemeente gevraagd en zij onderzoeken de mogelijkheden voor meer en betere parkeergelegenheid en openlucht aula. Directeur Marielle van den Heuvel is de gemeente dankbaar voor de manier waarop er is samengewerkt, vooral op het gebied van groenvoorziening. De strook met groen voor het gebouw is namelijk eigenlijk niet direct eigendom van ons, maar wij hebben wel de mogelijkheid gekregen om hier een mooi uitzicht te creëren door een beukenhaag te plaatsen. Daar heeft de gemeente ons heel erg mee geholpen.”


Namens de gemeente Tilburg voltrekt Hans Kokke de opening, hij is wethouder van Tilburg. Hij merkt op dat er vele mogelijkheden zijn om iemand te herdenken en dat je steeds meer het leven wilt vieren, je kunt hier proosten, toosten en herdenken. Het is belangrijk om te kijken wat er nog meer kan en dit is een mooie plek die daar bij hoort, zegt hij” De opening wordt afgesloten met een gedicht van de stadsdichter Onias Landveld. Het vat goed samen dat de dood voor iedereen anders is, maar dat het altijd een vorm van herdenken is. Gisteren tijdens de open dag zag je kinderen spelen met de ballonnen en jong en oud genieten van een lekker ijsje. Ja het is goed om op een minder beladen moment het crematorium en het afscheidspark te bezoeken om te ervaren wat er mogelijk is en met een gevoel naar huis te gaan van “Wow, ik wist niet dat dit allemaal mogelijk was, dat stelt me gerust”.
Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE