nieuws

Facultatieve
Sponsors

Overlijdensschade als gevolg van een ongeval

11 juli 2023


Uit de laatste cijfers blijkt dat er in 2022 nog nooit zoveel slachtoffers in het verkeer zijn gevallen. Vorig jaar kwamen 737 mensen om het leven door een ongeluk in het verkeer. In 2021 waren dit er nog 115 minder. Sinds 2008 zijn er niet zoveel mensen omgekomen in het verkeer. Maar ook op het werk kwamen in 2022 diverse mensen om.

Een overlijden tijdens een ongeval brengt veel verdriet en persoonlijk leed met zich mee. Het heeft echter ook financiële gevolgen. Want niet zelden blijven nabestaanden achter die financieel (deels) afhankelijk waren van de overledene. Dit inkomen valt door het ongeval in 1 keer weg. Maar daarnaast worden er vanzelfsprekend ook uitvaartkosten gemaakt. De vraag is nu wie de financiële schade als gevolg van een ongeval betaalt en welke schade wel en niet voor vergoeding in aanmerking komt.

Overlijdensschade verhalen is niet eenvoudig. Daarom staat in de wet dat u ook gratis gebruik kunt maken van de expertise van een letselschade advocaat.

Inkomensschade door overlijden

Inkomensschade als gevolg van een overlijden door een ongeval is geregeld in artikel 6:108 van het Burgerlijk Wetboek. Niet iedereen heeft recht op inkomensschade. Wie dit heeft is in voornoemd wetsartikel opgenomen:


  • aan de niet van tafel en bed gescheiden echtgenoot, de geregistreerde partner en de minderjarige kinderen van de overledene, tot ten minste het bedrag van het hun krachtens de wet verschuldigde levensonderhoud;

  • aan andere bloed- of aanverwanten van de overledene, mits deze reeds ten tijde van het overlijden geheel of ten dele in hun levensonderhoud voorzag of daartoe krachtens rechterlijke uitspraak verplicht was;

  • aan degenen die reeds vóór de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid berust, met de overledene in gezinsverband samenwoonden en in wier levensonderhoud hij geheel of voor een groot deel voorzag, voor zover aannemelijk is dat een en ander zonder het overlijden zou zijn voortgezet en zij redelijkerwijze niet voldoende in hun levensonderhoud kunnen voorzien;

  • aan degene die met de overledene in gezinsverband samenwoonde en in wiens levensonderhoud de overledene bijdroeg door het doen van de gemeenschappelijke huishouding, voor zover hij schade lijdt doordat na het overlijden op andere wijze in de gang van deze huishouding moet worden voorzien.


Met andere woorden, als een nabestaande op de 1 of andere wijze financieel afhankelijk was van de overleden persoon, dan kan er recht zijn op een vergoeding van inkomensschade.

Vergoeding uitvaartkosten

Naast inkomensschade is er op grond van het 2e lid van artikel 6:108 BW bij overlijden door een ongeval recht op een vergoeding van alle gemaakte uitvaartkosten. Is er een uitvaartverzekering, dan wordt het op grond van deze verzekering verkregen uitkering van deze vergoeding afgetrokken.
Kosten die sowieso voor vergoeding in aanmerking komen zijn de kosten van de begrafenis zelf, maar ook voor een grafmonument. Daarnaast worden onder omstandigheden ook reiskosten betaald van nabestaanden die van ver moeten komen. Een letselschade advocaat zoals een letselschade advocaat Amsterdam kan u hierover informeren.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >