nieuws

Facultatieve
Sponsors

Meer educatie over de online erfenis

Digital Life Legacy en Docendo lanceren Masterclass Digitale Nalatenschap met PE-punten

10 juli 2023

Digitale nalatenschap

Digital Life Legacy, het kenniscentrum in Nederland op het gebied van digitale nalatenschap, kondigt samen met opleidingsinstituut Docendo de lancering aan van hun nieuwe Masterclass Digitale Nalatenschap. Deze masterclass is speciaal ontworpen voor uitvaartprofessionals, notariaat maar ook (na)zorgspecialisten en biedt waardevolle kennis en handvatten om nabestaanden beter over het onderwerp te informeren. Voor het volgen van de masterclass ontvangen de cursisten 12 PE punten (NaVU) en kan ook STAP-subsidie worden aangevraagd.

Digitale nalatenschap

In de masterclass leren de deelnemers in één dag de verschillende aspecten van de digitale nalatenschap en hoe ze hierover in gesprek kunnen gaan met nabestaanden.
Tijdens deze dag komt natuurlijk niet alleen het opzeggen van een social media-account aan bod maar ook waargebeurde verhalen van nabestaanden die tegen diverse uitdagingen aanlopen zoals:

  • Toegang tot apparatuur van een overledene bij onbekende wachtwoorden
  • Juridische complicaties bij het (laten) opzeggen van accounts met verstrekkende gevolgen
  • Nut, noodzaak of onzin van digitale kluizen en wachtwoordmanagers
  • Burgerlijk Wetboek, strafrecht en aanvaarden van de digitale erfenis
  • Privacy van een overleden en voorkomen van identiteitsfraude
  • Veiligstellen van WhatsApp en diverse online media
  • Ontwikkelingen op het gebied van AR, VR en deepfake
  • Online bezittingen en cryptovaluta
De deelnemers ontvangen diverse documentatie met praktische tips en verwijzingen over het onderwerp die ze kunnen delen met nabestaanden maar ook te gebruiken als moderne content op de eigen website.


Toepasbare kennis

De masterclass wordt gegeven bij Docendo in Houten maar kan ook in-company worden verzorgd. Een cursist reageert na afloop van de masterclass: “Een bijzonder, fijne en interessante dag waarin veel meer aan bod kwam dan ik had gedacht. Geen saaie Powerpoint met heel veel tekst maar uiteenlopende, visuele en waargebeurde voorbeelden van nabestaanden.
De praktische tips en de naslagdocumenten kan ik meteen in de praktijk toepassen en worden ook gedeeld op onze website.”

Docent Sander van der Meer reageert: “Er overlijdt vrijwel niemand meer die geen telefoon, laptop of internet heeft gebruikt. Daarmee heeft iedereen een digitale nalatenschap opgebouwd die je kan gebruiken als dierbare herinnering zoals foto’s, films en chatberichten, maar die ook kan ondersteunen bij de rouwverwerking en vragen na overlijden zoals bij suïcide tot de afwikkeling van administratie. Gelukkig zien steeds meer moderne uitvaartverzorgers en (na)zorgspecialisten de aansluiting op de dagelijkse praktijk en de meerwaarde om hierover te kunnen adviseren.”


Maatschappelijke bewustwording

Uit recent onderzoek in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, is gebleken dat Nederlanders behoefte hebben aan voorlichting en duidelijke regels rondom de digitale nalatenschap. In ditzelfde onderzoek wordt o.a. de uitvaart- en (na)zorgbranche maar ook het notariaat opgeroepen om Nederlanders meer voor te lichten over dit onderwerp. Met het verzorgen van deze masterclass wordt daar vanuit Docendo en Digital Life Legacy gehoor aan gegeven.

Boeken

Mensen die interesse hebben in de masterclass kunnen deze nu boeken. De eerstvolgende masterclass staat gepland op 5 oktober en is te boeken via de website van Docendo. Hier is het ook mogelijk een in-company training te boeken op een gewenste datum en locatie.


Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >